image

Mozilla: helft iPhone-gebruikers onbekend met advertentie-ID

woensdag 13 november 2019, 16:19 door Redactie, 10 reacties

Veel iPhone-gebruikers kiezen met name vanwege privacy voor Apple, maar ongeveer de helft van de gebruikers weet niet dat hun toestel een uniek advertentie-ID heeft. Dat stelt Mozilla op basis van onderzoek dat het door marktonderzoeksbureau Ipsos onder duizend Amerikanen liet uitvoeren.

Via het het advertentie-ID zijn gebruikers door adverteerders binnen apps te volgen. IOS biedt wel de optie om het ID uit te schakelen, maar veel gebruikers weten niet dat deze feature bestaat, laat staan dat ze hem uitschakelen. In april lanceerde Mozilla een online petitie waarin Apple werd opgeroepen om het advertentie-ID van de iPhone standaard elke maand te veranderen.

61 procent van de deelnemers aan het onderzoek van Mozilla en Ipsos zegt mede vanwege privacy voor een iPhone te hebben gekozen. De helft is echter onbekend met het unieke advertentie-ID. Van de iPhone-gebruikers die wel met het advertentie-ID bekend zijn, zegt 61 procent niet te weten hoe ze het moeten uitschakelen. Bij Android is het niet eens mogelijk om het unieke ID uit te schakelen, aldus Mozilla.

Volgens de opensource-ontwikkelaar zegt Apple zelf voor privacy te staan, maar gaat dat niet op in het geval van het advertentie-ID. "Het advertentie-ID is net als een verkoper die je tijdens het winkelen van winkel naar winkel volgt en alles opschrijft waar je naar kijkt", zegt Mozillas Ashley Boyd. "We roepen Apple dan ook op om hun reputatie als privacykampioen waar te maken."

Image

Reacties (10)
13-11-2019, 17:29 door Anoniem
De gemiddelde Apple gebruiker weet wel meer niet.
13-11-2019, 18:08 door Anoniem
" De gemiddelde Apple gebruiker weet wel meer niet."

Klopt als een bus maar zelfs met de optie advertentie-ID geactiveerd heb je nog 10 000 keer meer privacy als op een Android apparaat met Google Bloatware Spyware geinstalleerd.
13-11-2019, 18:17 door Anoniem
Door Anoniem: De gemiddelde Apple gebruiker weet wel meer niet.
Dat geldt ook voor de gemiddelde gebruiker die geen Apple heeft.
13-11-2019, 20:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De gemiddelde Apple gebruiker weet wel meer niet.
Dat geldt ook voor de gemiddelde gebruiker die geen Apple heeft.

Ik durf te beweren dat ik meer niet weet dan wel, en dat durf ik ook te beweren voor c.a. 7 miljard anderen op deze aardkloot.
Dus de niets zeggende opmerking van anoniem @17:29 is volgens mijn redenatie wel waar, net als jouw opmerking.
13-11-2019, 21:03 door Anoniem
Staat hier uit sinds de optie bestaat.
14-11-2019, 12:42 door Anoniem
Door Anoniem: " De gemiddelde Apple gebruiker weet wel meer niet."

Klopt als een bus maar zelfs met de optie advertentie-ID geactiveerd heb je nog 10 000 keer meer privacy als op een Android apparaat met Google Bloatware Spyware geïnstalleerd.
Wat is de naam van de firewall voor iOS die enkel lokaal VPN gebruikt?

Jouw reactie (niet dat je reageert): "wat heeft een firewall met advertenties te maken?"
14-11-2019, 13:31 door Anoniem
Via een firewall kun je advertenties blokkeren PI HOLE
No matter what en how you tweak your Android device blijft 1000 0000 keer minder privaat zelfs als een barakke iphone die geen security updates meer krijgt...
Het beste natuurlijk is een Linux phone of zo eentje van PURISM
Zit je in met je privacy blijf je mijlenver weg van alles GOOGLE related
dat weet toch iedereen anno 2020
14-11-2019, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: Via een firewall kun je advertenties blokkeren PI HOLE
No matter what en how you tweak your Android device blijft 1000 0000 keer minder privaat zelfs als een barakke iphone die geen security updates meer krijgt...
Het beste natuurlijk is een Linux phone of zo eentje van PURISM
Zit je in met je privacy blijf je mijlenver weg van alles GOOGLE related
dat weet toch iedereen anno 2020

@firewall/ PI Hole: PI Hole is geen (applicatie of network) firewall.
@Linux Phone: Android is een framework die gebouwd is op de Linux kernel. Dus wat zeg jij nu eigenlijk?
@anno 2020: Dat zou kunnen maar zover zijn we nog niet (we leven nog in 2019) en bovendien is dat een utopie.
14-11-2019, 14:03 door Anoniem
Voor mij is dit het zoveelste teken dat dit de gemiddelde persoon totaal onverschillig laat. Ik kan maar niet begrijpen dat zo weinig mensen beseffen hoe belangrijk privacy en baas zijn over eigen (meta) data zijn is
17-11-2019, 11:44 door Anoniem
Door Anoniem: Voor mij is dit het zoveelste teken dat dit de gemiddelde persoon totaal onverschillig laat. Ik kan maar niet begrijpen dat zo weinig mensen beseffen hoe belangrijk privacy en baas zijn over eigen (meta) data zijn is

De gemiddelde mens is niet technisch en is blij met een mobiel stukkie connectiviteit. Dat kan je hen niet kwalijk nemen. Deze mensen denken in termen van Galaxy Note en iPhone huppelup zonder na te denken over het verdienmodel danwel het ecosysteem erachter. Dat is hen niet kwalijk te nemen omdat de opvoeding op dit punt vanuit welk maatschappelijk kader dan ook volstrekt ontbreekt. Postbus 51 zou op dit punt wel scoren. Neemt niet weg dat veel Tweakers ook zelf hun rol kunnen oppakken. Beinvloed je eigen omgeving, daar begint het veelal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.