image

"Helft ceo-fraudemails verstuurd op maandag of dinsdag"

maandag 18 november 2019, 11:41 door Redactie, 6 reacties

De helft van alle e-mails waarmee oplichters ceo-fraude proberen te plegen wordt verstuurd op maandag of dinsdag, zo stelt de Anti-Phishing Working Group (APWG) in een rapport over het derde kwartaal (pdf). Bij ceo-fraude doet een oplichter zich voor als een directeur of andere vertrouwde partij, zoals een leverancier, en probeert een medewerker van de aangevallen organisatie geld naar een opgegeven rekening over te laten maken.

De FBI meldde in september nog dat ceo-fraude de afgelopen jaren wereldwijd voor 26 miljard dollar schade heeft gezorgd, waarmee het de schadelijkste vorm van cybercrime is. Om de fraudemails te versturen kunnen oplichters het e-mailadres spoofen, registreren ze domeinnamen die op de domeinnaam van de aangevallen organisatie lijken of worden gecompromitteerde e-mailaccounts gebruikt.

Volgens de APWG werd in het derde kwartaal 54 procent van alle ceo-fraudemails via gratis webmaildiensten verstuurd. Een daling ten opzichte van de 62 procent in het tweede kwartaal. Het gebruik van domeinnamen die lijken op de naam van de aangevallen organisatie, ook wel typosquatting genoemd, kwam uit op 40 procent, een stijging van zeven procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

Bijna de helft van alle ceo-fraudemails werd op maandag en dinsdag verstuurd, waarbij de oplichters een voorkeur voor dinsdag hebben. Slechts drie procent van de fraudemails werd op een zaterdag of zondag afgeleverd. De APWG is een not-for-profit vereniging die zich inzet voor de bestrijding van e-mailfraude en gebruikt data die afkomstig van allerlei securitybedrijven is.

Reacties (6)
18-11-2019, 11:53 door Anoniem
Maar ja, alles moet via email he. Want dat is zo makkelijk, snel, efficiënt, weet ik wat...
18-11-2019, 11:57 door Anoniem
Alle spammers hebben een voorkeur voor dinsdag voor hun nieuwe creaties. Dat is al minstens 10 jaar zo.

Phishing had voorheen wel een piek in het weekend, nu niet meer.
18-11-2019, 12:16 door Anoniem
Suf "onderzoek" voor spiffy reclame-grafiekjes-PDFjes waar niemand iets aan heeft...

Als er maar 3 procent in het weekend verstuurd wordt (wat weer logisch lijkt, want het is normaler als zakelijke mail door de week komt) dan zou je dus verwachten dat pakweg 2/5 op maandag en dinsdag verstuurd wordt. Het blijk maar liefst de helft te zijn. De kop moet dus iets zijn als "CEO-fraudeurs gaan op vrijdag ook vroeger naar huis".

Beetje slappe nieuwsdag?
18-11-2019, 18:10 door botbot
Goh... maandag of dinsdag. Dus de helft van frauduleuze bedrijfsgerichte email wordt op 2/5 van de werkdagen verstuurd. Vrijdag niet meetellend want dag dat niemand nog email bekijkt en rekeningen betaald, komt dit grandioze onderzoek dus op het verbluffende resultaat dat 50% van alle fraude email op 2/4 van de dagen verstuurd wordt. Nou nou. Hold the presses...
18-11-2019, 18:10 door Anoniem
Door Anoniem: Suf "onderzoek" voor spiffy reclame-grafiekjes-PDFjes waar niemand iets aan heeft...

Als er maar 3 procent in het weekend verstuurd wordt (wat weer logisch lijkt, want het is normaler als zakelijke mail door de week komt) dan zou je dus verwachten dat pakweg 2/5 op maandag en dinsdag verstuurd wordt. Het blijk maar liefst de helft te zijn. De kop moet dus iets zijn als "CEO-fraudeurs gaan op vrijdag ook vroeger naar huis".

Beetje slappe nieuwsdag?

Ja... of veel fraudeurs hebben genoeg aan een 2 daagse werkweek...;)
Misdaad loont.
21-11-2019, 13:36 door Anoniem
En de andere helft op woensdag en donderdag, en op vrijdag-middag is het opmerkelijk rustiger dan op maandag-ochtend.

Leuker zou zijn om te weten of die op vrijdagmiddag effectiever zijn in hun doel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.