image

EFF en antivirusbedrijven starten coalitie tegen 'stalkerware'

dinsdag 19 november 2019, 15:09 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 22-11-2019, 10:17

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF, antivirusbedrijven en verschillende non-profitorganisaties die zich tegen huiselijk geweld inzetten zijn een coalitie tegen 'stalkerware' gestart. Stalkerware is de benaming voor commercieel verkrijgbare software waarmee smartphonegebruikers zijn te bespioneren.

De software wordt zonder medeweten van het slachtoffer op zijn of haar telefoon geïnstalleerd en geeft de gebruiker onder andere toegang tot ontvangen en verstuurde berichten, locatie, foto's en andere data van het slachtoffer. Geregeld wordt stalkerware aangeboden als oplossing waarmee werkgevers hun werknemers kunnen monitoren, of een product dat ouders hun kinderen laat monitoren.

Het wordt echter ook gebruikt door stalkers, ex-partners en echtgenoten die zich aan huiselijk geweld schuldig maken, aldus de EFF. De Coalition Against Stalkerware wil slachtoffers helpen, bijvoorbeeld door uit te leggen hoe stalkerware precies werkt en te verwijderen is. Tevens heeft de coalitie een definitie opgesteld van wat stalkerware inhoudt en is er overeenstemming bereikt om het te detecteren.

Via de StopStalkerware.org zijn verhalen over slachtoffers van stalkerware te vinden, groepen die slachtoffers van huiselijk geweld helpen en wat wetgeving over stalkerware zegt. De coalitie is opgezet door Avira, EFF, G Data, Kaspersky, Malwarebytes, National Network to End Domestic Violence, NortonLifeLock, Operation: Safe Escape, Weisser Ring en het European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence.

Reacties (1)
21-11-2019, 11:47 door [Account Verwijderd]
Geregeld wordt stalkerware aangeboden als oplossing waarmee werknemers hun werkgevers kunnen monitoren

Was dat maar waar, ROFLMAO.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.