image

HEMA stopt met vingerscansysteem voor kassa's en prikklok

donderdag 28 november 2019, 16:51 door Redactie, 5 reacties

Warenhuisketen HEMA stopt met het gebruik van een vingerscansysteem voor de kassa's en prikklokken. Volgens het bedrijf voldoet het systeem niet aan de AVG. De beslissing volgt na een uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter in augustus dat schoenenwinkel Manfield een werkneemster niet mocht verplichten om haar vingerafdruk te laten scannen om het kassasysteem te gebruiken.

HEMA-personeel kan via het vingerscansysteem in- en uitklokken en zich bij de kassa's aanmelden. Vanaf 1 januari volgend jaar moeten alle vingerscansystemen uit de winkels zijn verwijderd, zo meldt NU.nl. Werknemers die nu al niet meer met hun vingerafdruk willen inloggen kunnen van een pincode gebruikmaken. Volgens HEMA bevestigt de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam dat het gebruikte systeem niet aan de AVG voldoet.

Manfield stelde dat het gebruik van het vingerscanautorisatiesysteem noodzakelijk was om gegevens te beveiligen en fraude tegen te gaan. Het gebruik van een code zou geen passende beveiligingsmaatregel meer zijn. Vervolgens hebben de werkneemster en Manfield gezamenlijk een verzoek ingediend of de werkneemster het afstaan van haar vingerafdruk mag weigeren.

De rechter stelde dat een vingerscan een biometrisch persoonsgegeven is en de verwerking daarvan is verboden, tenzij dit noodzakelijk is voor authenticatie- of beveiligingsdoeleinden. In het geval van Manfield was dat onvoldoende gebleken. Tevens vond de rechter dat het tegengaan van fraude niet aan te merken is als noodzakelijke authenticatie- of beveiligingsdoeleinden. Verder stelde de rechter dat Manfield alternatieve oplossingen, zoals een werknemerspas eventueel aangevuld met cijfercode, onvoldoende had onderzocht.

Reacties (5)
28-11-2019, 16:59 door karma4
Hem heeft het op ander vlakken veel moeilijker dan bescherming van kassa's op een centraal geregelde manier.
28-11-2019, 17:52 door Anoniem
Ik vind het maar een vies woord.

Vingerscan

Alsof je echt niks meer mag doen zonder dat de buren het gelijk moeten weten.
29-11-2019, 10:16 door Reinder
Wat een positieve ontwikkeling aldaar.
29-11-2019, 16:01 door Anoniem
Tja, de pincode is hopelijk ook persoonlijk zodat de kassa gecontroleerd kan worden.
En nu ook achter de kassa handschoentjes aan anders neemt iemand je vingerafdruk mee op zijn artikel. Geen koffie kopjes in de kantine meer aanraken..

Totaal doorgeschoten wetgeving wat mij betreft
29-11-2019, 22:24 door Anoniem
Je zult maar zin hebben in een doos tompoesen. En je weet dat die dame die ze in de doos doet, en daarna die andere bij de kassa, allemaal gevingerscand zijn.

Heb jij dan nog trek in tompoesen, of ligt het aan mij?

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de worsten
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.