Dit jaar heeft Google 477 beveiligingslekken in Android gepatcht, waaronder een zerodaylek dat actief werd aangevallen voordat de beveiligingsupdate beschikbaar was. Het aantal verholpen kwetsbaarheden is gedaald ten opzichte van 2018, toen het nog om 748 beveiligingslekken ging.
Het hoge aantal kwetsbaarheden van 2018 is mede te verklaren door patches van chipfabrikant Qualcomm die in 2014, 2015 en 2016 al waren verschenen en vorig jaar april door Google aan Android werden toegevoegd. Het ging in totaal om 284 kwetsbaarheden. Zonder de mega-update van Qualcomm zou het aantal beveiligingslekken nagenoeg gelijk zijn gebleven.
Tijdens de laatste patchronde van dit jaar verhielp Google in totaal 44 kwetsbaarheden, waarvan er zes als ernstig zijn bestempeld. In het ergste geval had een aanvaller door het versturen van een speciaal geprepareerd bericht een permanente denial of service kunnen veroorzaken, aldus Google. Andere lekken maakten het mogelijk voor malafide apps om toegang tot sensorgegevens te krijgen. Ook had een aanvaller op afstand door het versturen van een speciaal geprepareerd bestand willekeurige code kunnen uitvoeren in de context van een geprivilegieerd proces.
Google werkt met zogeheten patchniveaus, waarbij een datum het patchniveau weergeeft. Toestellen die de december-updates ontvangen zullen '2019-12-01' of '2019-12-05' als patchniveau hebben. Fabrikanten die willen dat hun toestellen dit patchniveau krijgen moeten in dit geval alle updates van het Android-bulletin van december aan hun eigen updates toevoegen, om die vervolgens onder hun gebruikers uit te rollen.
Fabrikanten van Androidtoestellen zijn volgens Google tenminste een maand geleden over de nu verholpen kwetsbaarheden ingelicht en hebben in die tijd updates kunnen ontwikkelen. Dat wil echter niet zeggen dat alle Androidtoestellen deze updates zullen ontvangen. Sommige toestellen worden niet meer met updates van de fabrikant ondersteund of de fabrikant brengt de updates op een later moment uit.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Hij zegt echt een hele hoop, maar er zijn een tweetal punten die ik er uit wil halen: 1. Je telefoon staat pas echt uit als de ...
Als werkgever in een gebied waar met gevoelige persoonsgegevens wordt gewerkt, zie ik mezelf verplicht om 2factor authenticatie ...
Nederland is vandaag een nieuwe internetprovider rijker die zegt zich te zullen inzetten voor privacy, veiligheid en vrijheid. ...
CTF/Challenge Developer
Wil jij ook werken bij het leukste securitybedrijf van Nederland en je coding skills in te zetten voor het ontwikkelen van de nieuwste security challenges voor onze klanten en evenementen zoals bijvoorbeeld #CTC2019 en #ECSC2019?
Wanneer het over cyberaanvallen gaat worden vaak termen als geavanceerd of geraffineerd gebruikt, maar in de praktijk blijkt ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.