image

CBS laat externe toegang tot privacygevoelige data onderzoeken

woensdag 4 december 2019, 13:56 door Redactie, 4 reacties

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat onderzoeken of externe onderzoekers op de huidige wijze nog wel toegang tot privacygevoelige data mogen krijgen. Het CBS kan vanuit een wettelijke taak beschikken over privacygevoelige informatie, afkomstig van bijvoorbeeld de Belastingdienst, bevolkingsadministraties, uitkeringsorganisaties, sociale- en pensioenfondsen en zorginstellingen.

Met deze gegevens worden officiële overheidsstatistieken gemaakt. Het CBS kan, als onderdeel van de wettelijke taak, wetenschappelijke onderzoekers van Nederlandse universiteiten en kennisinstituten ook toegang geven tot deze privacygevoelige data. Daarnaast mag een groeiend aantal onderzoekers bij geautoriseerde universiteiten in Europa, maar ook in bijvoorbeeld de VS, Australië, Japan en Hongkong, de genoemde data inzien. Ook commerciële bedrijven vragen steeds vaker om toegang, zo meldt het CBS.

De organisatie zegt zich zorgen te maken over verschillende risico's die bij de huidige werkwijze komen kijken, zoals "dataspionage", het openbaar worden van gegevens en het voldoen aan de AVG. Daarom laat het CBS een onderzoek uitvoeren dat onder leiding van een onafhankelijke expert staat en grotendeels door externe experts wordt gedaan. "Het belang van privacy en informatiebeveiliging heeft in dit onderzoek de hoogste prioriteit", aldus het CBS.

Het onderzoek moet uiterlijk in januari 2020 starten. De analyse is in het tweede kwartaal van 2020 gereed. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek wordt de manier waarop externe partijen toegang tot gegevens krijgen mogelijk aangepast.

Reacties (4)
04-12-2019, 14:20 door Anoniem
Huichelaars.
04-12-2019, 15:48 door Anoniem
Tja nogal betrouwbaar dan,maar niet heus. Hoe kan je sommige mensen vertrouwen met inzien van de data?.
04-12-2019, 16:17 door hw28
Resultaat:
33% met een bandbreedte van +/- 2% mag toegang hebben tot privacygevoelige data
08-12-2019, 17:55 door karma4
Het is al vreemd dat het CBS zoveel privacy gevoelige data naar binnen haalt, het is vragen om problemen. Ze zouden veel meer gecumuleerde data die zo goed mogelijk geanonimiseerd is door aggregaties op voldoende algemeen niveaus.
De wettelijke taak wordt hier zo te zien misbruikt omdat het wel zo makkelijk is elk detail te hebben.

Overigens is het CBS niet de enige met grote dataverzamelingen herleid tot op de persoon en met gevoelige gegevens over de personen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.