image

Overheid toont via site welke persoonsgegevens het verwerkt

maandag 9 december 2019, 15:39 door Redactie, 6 reacties

De overheid heeft een website gelanceerd waarop het laat zien welke persoonsgegevens het van burgers verwerkt, wat er mee gebeurt en hoe lang deze gegevens bewaard blijven. AVGregisterRijksoverheid.nl is een openbaar register ontwikkeld door het ministerie van Economische Zaken.

Via de website kunnen gebruikers op onderwerp of overheidsdiensten naar de verwerking van persoonsgegevens zoeken. Een voorbeeld is een bestand waarin wordt bijgehouden welke brieven en e-mails van burgers zijn binnengekomen. Te zien valt dat de NAW-gegevens, het e-mailadres en de inhoud van de brief in principe 5 jaar worden bewaard en dat wordt bijgehouden aan wie de gegevens zijn verstrekt.

De website biedt ook informatie over de rechten op het gebied van privacy en de manier waarop burgers inzage in hun gegevens kunnen vragen. "De Rijksoverheid wil zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens en is transparant over de verwerking van deze gegevens. De privacywet AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) vraagt deze transparantie", zo laat het ministerie van Economische Zaken weten.

Reacties (6)
09-12-2019, 20:47 door spatieman
leuk ,een database voor scammers die ze kunnen misbruiken !
09-12-2019, 21:32 door Anoniem
Alweer eenboelwoordenpuntenel. Typisch zo'n paarsebroekenfeest waar niemand snapt hoe DNS werkt. Jammer.

Nuja, het is dan ook weer zo'n standaard feest der tablettisatie dat vooral belooft je flink aan het lijntje te houden met "lees meer" linkjes en zoveel paginas verder ben je nog niets echt wijzer. Wat dat betreft volstrekt standaard voor overheid en "moderne" websites allebei.

Ik wilde eigenlijk zeggen "zo, nu hebben we een inventarisatie, en dus kunnen we ons gaan afvragen of het niet ook met wat minder gegevens kan", maarja, een inventarisatie die je niet lezen kan, daar word je ook niet wijzer van.
10-12-2019, 08:45 door Anoniem
Door spatieman: leuk ,een database voor scammers die ze kunnen misbruiken !
Zeg dan direct "Ik heb niet gekeken waar het artikel over gaat." Dit is een lijst met verschillende ministeries en daarbij welke verwerkingen er per onderdeel gedaan worden. Leuk, maar het geeft in mijn ogen nog niet echt een duidelijk overzicht.
11-12-2019, 10:54 door Anoniem
O maar dit is de Overheid.
Wij, uw Overheid, doen alsof wij openhartig zijn over wat wij allemaal van u verzamelen, en wat wij allemaal delen over u, onze burgers, ons eigendom....
16-12-2019, 12:31 door Anoniem
Zijn ze daar niet een beetje laat mee?
Volgens mij hadden ze deze inage al moeten geven op 25 mei 2018 (Ingangsdatum AVG).
Maar ja overheid, dan hoef je je niet aan de regels te houden..
23-12-2019, 08:40 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn ze daar niet een beetje laat mee?
Volgens mij hadden ze deze inage al moeten geven op 25 mei 2018 (Ingangsdatum AVG).
Maar ja overheid, dan hoef je je niet aan de regels te houden..
Inzage geven op verzoek, ja. Daar hoeven ze geen portal voor te hebben.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.