image

Overheid onderzoekt pasfoto maken tijdens paspoortaanvraag

dinsdag 10 december 2019, 15:06 door Redactie, 35 reacties

Wie in de toekomst een paspoort aanvraagt hoeft mogelijk niet eerst langs de fotograaf voor een pasfoto. De overheid onderzoekt namelijk het gebruik van "live enrollment", waarbij de vereiste foto tijdens de aanvraag van het paspoort op het stadhuis wordt gemaakt.

Dat melden minister Knops van Binnenlandse Zaken en minister Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Volgens de ministers heeft live enrollment verschillende voordelen. Zo hoeven burgers die een pasfoto aanvragen alleen naar de uitgevende instantie te gaan. Ook wordt voorkomen dat een aanvraag geweigerd kan worden, omdat de kwaliteit van de foto onvoldoende is. Tevens biedt het voordelen als het gaat om de betrouwbaarheid van een aanvraag. Zo is met volledige zekerheid te stellen dat de aanvrager en zijn foto overeenkomen en wordt manipulatie van foto's uitgesloten.

"Live enrollment van de gezichtsopname biedt dan ook een zeer effectieve aanpak tegen fraudevormen als look-alike (dubbelganger) en morphing (twee gezichtsopnamen zijn samengevoegd tot één beeld dat de karakteristieken van beide bevat)", laten de ministers aan de Tweede Kamer weten. In Utrecht en Tilburg vinden proeven met live enrollment plaats en de eerste geluiden zijn positief.

Zo zou de maatregel bijdragen aan het reduceren van frauderisico's en zou een meerderheid van de deelnemende burgers voorstander van invoering zijn. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt nu gekeken of live enrollment op termijn overal kan worden geïmplementeerd.

Loskoppelen biometrie van aanvraag

Een andere maatregel die wordt onderzocht is het loskoppelen van de afgifte van biometrie. Dit zou met name Nederlanders in het buitenland kunnen helpen die een paspoort aanvragen. Zij kunnen wanneer het hen uitkomt verschijnen voor de identificatie en afgifte van de biometrie. "Dit betekent dat de afgegeven biometrie gedurende die periode, bewaard moet worden ten behoeve van een toekomstige aanvraag. Het paspoort kan vervolgens op een later moment en digitaal worden aangevraagd", schrijven Knops en Blok.

De ministers wijzen naar Estland waar de biometrieafgifte een op zichzelf staand proces is. De afgegeven biometrische gegevens worden maximaal twee maanden opgeslagen. In die periode kan iemand dan een paspoort aanvragen. Het overheidsonderzoek naar het loskoppelen van biometrie en de aanvraag richt zich op twee punten. Ten eerste de koppeling tussen de destijds afgegeven biometrie en de later gedane aanvraag. Ten tweede of gezichtsopnamen en vingerafdruk van meer dan tien jaar oud stabiel genoeg zijn om een kwalitatieve identiteitsverificatie mogelijk te maken.

De twee maatregelen zijn onderdeel van compleet pakket aan maatregelen om de Nederlandse paspoortdienstverlening te verbeteren. Knops en Blok stellen dat die al op een hoog peil staat, maar dat het proces voor de aanvrager verder kan worden versoepeld en gemoderniseerd, zolang het niet ten koste van de betrouwbaarheid en veilig gaat. In juni volgend jaar ontvangt de Tweede Kamer de resultaten van het onderzoek naar het loskoppelen van de afgifte van de biometrie van de aanvraag, de uitwerking van een aanvraagproces met live enrollment van de gezichtsopname en het onderzoek of dit proces op termijn kan worden geïmplementeerd.

Reacties (35)
10-12-2019, 15:34 door spatieman
hmm, bij de aanvraag van mijn OVshit kaart kon dit al, vermits het voldeed aan bepaalde criteria.
10-12-2019, 15:59 door Anoniem
Zo kan men stiekem een 3D scan i.p.v. foto van het gezicht van de aanvrager maken.

Maar dat hoeven ze natuurlijk niet van de daken te schreeuwen.
10-12-2019, 16:02 door Anoniem
Voortaan maar een glasplaat meenemen bij het afhalen van het paspoort en maken van de 'foto'.
10-12-2019, 16:04 door Anoniem
Grapperhaus gaat op bedevaart naar de VS en komt terug met allerhande buzzwords. "Live enrollment", geil man.

Door spatieman: hmm, bij de aanvraag van mijn OVshit kaart kon dit al, vermits het voldeed aan bepaalde criteria.
Vermits en vermaar en weetikveel.

Verschil is wel dat het eigenlijk niet uitmaakt hoe lelijk je op je ov-faalkaart geplakt wordt. Paspoorten daarentegen hebben ondertussen regels zo strikt dat sommige mensen gewoon niet in het stramien passen. Dus wat doet een professionele pasfotograaf dan? Die pakt fotoshop. Dat zie ik ambtenaren nog zo snel niet doen. Die zeggen dan gewoon "geen identiteitskaart voor u hoor, meneer." Of je moet eerst naar de plastische chirurgie ofzo.
10-12-2019, 16:11 door Erik van Straten
Misschien waren Lelystad [1] en andere gemeentes iets te snel met hun gezichtsherkenningssoftware?

[1] https://security.nl/posting/634531/Lelystad+gebruikt+gezichtsscanners+bij+aanvraag+paspoort#posting634747
10-12-2019, 16:12 door Anoniem
Er word voor jou beslist en er word voor jou gedacht,je hoeft zelfs niets meer te doen,en na te denken
het verdoven van je eigen wil,het ontnemen van vrijheden,het argument is natuurlijk het is veiliger en makkelijker.

Straks hoef je geen auto te besturen,en straks hoef je niet
meer af te rekenen bij de kassa met contant geld,want het digitale systeem en de overheid en bedrijfsleven
houden je in de gaten.

Je mag nu zelfs je eigen pasfoto voor je id niet meer maken,
De photoshop die mensen hielp om pasfotos maken in de winkel,is straks ook verleden tijd.

The Matrix
10-12-2019, 16:24 door Anoniem
Alles bij de gemeente is hopeloos achterhaald. Ga je naar het ziekenhuis dan wordt on the spot een ziekenhuispasje voor je klaar gemaakt, pasfoto geschoten, gegevens geactualiseerd. En klaar, je bent er immers niet voor de lol en je staat toch al in het systeem dus zo geregeld.
Maar ga je naar de gemeente.. tja...
Heb je de "mazzel" dat je een rijbewijs/paspoort/id kaart moet VERNIEUWEN (je hebt hem dus al 10 jaar en al je gegevens liggen al 10 jaar vast), dan moet je eerst naar een fotograaf voor een pasfoto die "officieel goedgekeurd" is dat jaar voor je betreffende document ookal had je er nog 10 liggen, dan een afspraak plannen via internet met je digid, dan op de betreffende dag eerst naar de stad, daar je auto parkeren in een parkeer garage a 2 euro per uur, een half uur rekenen om de initiële aanvraag te doen bij de gemeente aan het loket, je pasfoto's in te leveren, je vingerafdruk af te geven (die NOOIT ergens voor gebruikt wordt maar wel MOET worden opgeslagen), dan mag je weer in je autotje naar huis en wachten tot je bericht krijgt in je mailbox dat er bericht is in je overheids inbox waarop je met je digid moet inloggen. In dat bericht staat wanneer je wederom op mag komen draven.

Hier lijkt me toch wat efficiëntie te behalen
10-12-2019, 16:43 door Anoniem
Door Anoniem: Er word voor jou beslist en er word voor jou gedacht, je hoeft zelfs niets meer te doen,en na te denken het verdoven van je eigen wil,het ontnemen van vrijheden,het argument is natuurlijk het is veiliger en makkelijker.

Straks hoef je geen auto te besturen,en straks hoef je niet meer af te rekenen bij de kassa met contant geld,want het digitale systeem en de overheid en bedrijfsleven houden je in de gaten.

Je mag nu zelfs je eigen pasfoto voor je id niet meer maken. De photoshop die mensen hielp om pasfotos maken in de winkel,is straks ook verleden tijd.

The Matrix

Maarrrr... voordeeltje voor jou: je HOEFT hier niet te blijven! Als jouw eigen wil inderdaad, uhm, weg wil, dan houdt niemand je tegen! Zeg iedereen vaarwel, haal je rekening leeg (in contanten reist anoniemer) en steek je lifters-duim op (treinen worden in de gaten gehouden). En geniet! Pik een land op de kaart waar je het beter hebt dan hier, en stuur bij aankomst een kaartje - komen wij ook.

Tijd loopt...
10-12-2019, 16:59 door Anoniem
Door Anoniem: Maarrrr... voordeeltje voor jou: je HOEFT hier niet te blijven! Als jouw eigen wil inderdaad, uhm, weg wil, dan houdt niemand je tegen! Zeg iedereen vaarwel, haal je rekening leeg (in contanten reist anoniemer) en steek je lifters-duim op (treinen worden in de gaten gehouden). En geniet! Pik een land op de kaart waar je het beter hebt dan hier, en stuur bij aankomst een kaartje - komen wij ook.

Tijd loopt...
Behalve dat dat alleen maar kan met allerlei overheidspapieren je dus eerst moet regelen en na zoveel jaar in den vreemde bij de ambassade en weetikveel wat een gezeik allemaal.

Het is nog niet zo erg als de VS waar je last hebt van de IRS zolang je Amerikaans staatsburger bent of een groene kaart hebt, waar je ook woont op de wereld. Maar het wordt er niet minder op, ze worden steeds bezitteriger.
10-12-2019, 17:04 door Anoniem
Door Anoniem: Alles bij de gemeente is hopeloos achterhaald. Ga je naar het ziekenhuis dan wordt on the spot een ziekenhuispasje voor je klaar gemaakt, pasfoto geschoten, gegevens geactualiseerd. En klaar, je bent er immers niet voor de lol en je staat toch al in het systeem dus zo geregeld.
Oh in mijn ziekenhuis hebben ze die pasjes helemaal afgeschaft. Ik was er laatst en liet mijn oude pasje zien en vroeg
of dat nog actueel was, het was nog wel handig om het nummer van over te tikken maar nieuwe werden niet meer
uitgegeven.
10-12-2019, 17:06 door Anoniem
Dat doen het Belgisch consulaat hier al jaren. Met al die regeltjes gebeurde het te vaak dat een foto dan toch weer niet helemaal goed was. Dus die nemen die zelf. Dan weten ze ook gelijk zeker dat het een actuele foto is. Kost niks extra ook.
10-12-2019, 17:16 door Anoniem
Gaat die stap de beveiliging er voor gemeenten makkelijker of moeilijker maken?
Wordt de beveiliging van het paspoort er ook beter van?

Kijk je naar het resultaat van zelfevaluatie Paspoorten en NIK 2014 dan worden er nogal wat dingen gemeld die volgens zelfevaluatie op orde zouden zijn.
Ook kwam de volgende top 10 dalers met respectievelijke daling percentage in de beantwoordde vragen naar voren:
Hoe wordt toegang tot de kluis verleend? 11%
Wordt het aantal volgens RAAS aanwezige documenten vergeleken met de fysieke voorraad of een controlelijst uit de geautomatiseerde opslag? 56%
Tussen welke (operationele) reisdocumentenprocessen is er sprake van functiescheiding? 72%
Wanneer wijzigt de houder van de identificatiekaart de pincode? 75%
Voert u jaarlijks een interne controle uit op het voldoen aan functiescheiding? 76%
Vindt functiescheiding altijd plaats? 80%
Wordt bij functioneringsgesprekken gesproken over het nakomen van beveiligingsvoorschriften? 80%
Welke maatregelen worden genomen ten aanzien van medewerkers met risicovolle werkzaamheden 82%
Wordt het aantal aangevraagde documenten in het RAAS vergeleken met een kassa-uitdraai? 83%
Is een inbraakdetectiesysteem aanwezig in de werkruimten reisdocumenten en hoe wordt dit gebruikt? 83%

Hoe zou het op al die onderdelen uitpakken als ze pasfoto's op het stadhuis gaan maken en deze digitaal gaan checken?
En levert matchen van gezichtskenmerken op basis van pasfoto's werkelijk echte solide echtheid-gegevens op?

Tussen 31 december 2019 en 14 februari 2020 moeten gemeenten bovendien al voor Basis Register Persoonsgegevens en reisdocumenten al de nodige verantwoording aanleveren aan de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).
Dit in kader van de Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA) in vorm van eenmalige informatieverstrekking en eenmalige IT-audit verantwoordingsstelsel voor informatieveiligheid.
De focus ligt hierbij op de horizontale verantwoording: binnen de gemeente, met een belangrijke rol voor de gemeenteraad. ENSIA is een initiatief van de VNG en de ministeries van BZK en SZW.

En gaat men dit alles nou nog uitdagender maken?
Alsof gemeenten überhaupt nog voldoende ademruimte over hebben om dit alles professioneel en goed te faciliteren.
Kijk je naar hoe veelomvattend het pakket van administraties en databases is die qua digitale validiteit sterk afhangt van de basis registratie van woonadressen en personen.
Minister Blok heeft al menig markt-verstorend brokkendosiser achtergelaten en zet nu kennelijk in op het verstoren van het paspoorten en indentiteit papieren stelsel.
Onder noemer van "innovatie".
Voor id-kaart houders maakt de EU het "innoveren" al mogelijk door voor aanvraag en uitgifte deze qua Point Of Entry van een persoon langs de rand van EU landen mogelijk te maken in de vorm van tijdelijke en behapbare kaarten.
Moet Nederland dan dit nniet eerst eens langduriger testen en evalueren eer ze nog meer gaan experimenten met uitgifte van id-kaarten?

Zijn paspoorten daar nou echt niet belangrijk genoeg voor?
Gemeenten moeten in de basis toch echt hun speelruimte in tijd kunnen behouden.
Marge in doorlooptijd die nu door Blok kennelijk liever afsnoept.
Je hebt hoe tegenstrijdig dat in eerste instantie misschien lijkt toch liever dat ze bijvoorbeeld eerder een week langer dan een dag te kort hiervoor uit trekken.
10-12-2019, 19:06 door Rexodus
Door Anoniem:

Maarrrr... voordeeltje voor jou: je HOEFT hier niet te blijven! Als jouw eigen wil inderdaad, uhm, weg wil, dan houdt niemand je tegen! Zeg iedereen vaarwel, haal je rekening leeg (in contanten reist anoniemer) en steek je lifters-duim op (treinen worden in de gaten gehouden). En geniet! Pik een land op de kaart waar je het beter hebt dan hier, en stuur bij aankomst een kaartje - komen wij ook.

Tijd loopt...

Karma4, je moet je eerst aanmelden. Nu valt het teveel op dat jij het bent. En anders is er een nieuwe gek opgestaan die Karma4 komt versterken! Wat een dom gezwets zeg...
10-12-2019, 19:51 door karma4
Door Erik van Straten: Misschien waren Lelystad [1] en andere gemeentes iets te snel met hun gezichtsherkenningssoftware?

[1] https://security.nl/posting/634531/Lelystad+gebruikt+gezichtsscanners+bij+aanvraag+paspoort#posting634747
Als de stand van de techniek zo is dat je het daar beter aan kan overlaten dan onbetrouwbare menselijke inzichten, waarom wil je dan dat uit alle macht zien tegen te houden.

Er zijn er nogal wat die privacy en autenticatie niet snappen en dat verwarren met anoniem foute zaken mogen doen.
10-12-2019, 19:59 door karma4
Door Rexodus: ....
Karma4, je moet je eerst aanmelden. Nu valt het teveel op dat jij het bent. En anders is er een nieuwe gek opgestaan die Karma4 komt versterken! Wat een dom gezwets zeg...

Dacht je nou echt dat ik de enige ben die het foute gedrag via anonimiteit als recht op privacy ziet? Er zijn er vast veel neer en die anoniem (de humor) is er maar eentje van.
Je hebt wat last van je eigen bubbel.

Weet je wat ook om te lachen is als het niet zo triest zou zijn.
- ene toezichtshouder (afm) geeft boete wegens schending zorgplicht omdat er te weinig doorgevraagd is op de persoonlijke situatie, de ander (ap) geeft een boete wegens het vragen naar de persoonlijke situatie.
Dat gaat het hem niet worden bij rechter.
10-12-2019, 20:31 door Anoniem
Tien jaar geleden was er al een proef met het zo'n project. Werd door de VVD en de Lobby van de fotografen afgeschoten.
10-12-2019, 23:00 door Anoniem
Door Erik van Straten: Misschien waren Lelystad [1] en andere gemeentes iets te snel met hun gezichtsherkenningssoftware?

[1] https://security.nl/posting/634531/Lelystad+gebruikt+gezichtsscanners+bij+aanvraag+paspoort#posting634747

Het doet vermoeden dat er inderdaad een onderliggend probleem is dat balieambtenaren niet voldoende betrouwbaar zijn om de aanvrager en diens afgegeven pasfoto 1:1 te koppelen, nu er twee projecten zijn die de balieambtenaar uit de controle keten kunnen halen.
10-12-2019, 23:25 door Anoniem
Als je kijkt naar dat het bijna onmogelijk blijkt om een NL nationaliteit te schrappen, dan vraag ik me af waarom paspoorten uberhaupt verlopen. Want mijn identiteit bestaat gewoon minstens tot ik omval. Met of zonder duur boekje met onmogelijke foto, vingerscan, biometrie, inlog code voor belastingen, en eindeloze updates in dat verhaal.

Als het boekje dat ik enkel maar mag vasthouden ondeugdelijk is gebleken, waarom krijg je dan niet minstens de kosten terug van dat ondeugdelijk boekje als het vervangen blijkt te moeten worden, plus een redelijke vergoeding voor reiskosten en gemiste werkuren?
11-12-2019, 00:13 door Briolet
Door Anoniem: Paspoorten daarentegen hebben ondertussen regels zo strikt dat sommige mensen gewoon niet in het stramien passen. Dus wat doet een professionele pasfotograaf dan? Die pakt fotoshop. Dat zie ik ambtenaren nog zo snel niet doen. Die zeggen dan gewoon "geen identiteitskaart voor u hoor, meneer."

Het is juist andersom. Als ze bij de balie niet tevreden zijn met de foto van de fotograaf, dan kunnen die foto weigeren. Als hun eigen software er niet uit zou komen, moeten ze het resultaat van de foto gewoon accepteren.

In Duitsland is het al lang mogelijk om ter plekke pasfoto's te maken die altijd voldoen. Dit wordt ook aanbevolen maar is niet verplicht.
11-12-2019, 07:09 door Anoniem
De overheid concurreert op die manier op de vrije markt met pasfotomakers, wet markt en overheid nog maar eens nalezen of dit mag.
11-12-2019, 09:54 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Paspoorten daarentegen hebben ondertussen regels zo strikt dat sommige mensen gewoon niet in het stramien passen. Dus wat doet een professionele pasfotograaf dan? Die pakt fotoshop. Dat zie ik ambtenaren nog zo snel niet doen. Die zeggen dan gewoon "geen identiteitskaart voor u hoor, meneer."
Het is juist andersom. Als ze bij de balie niet tevreden zijn met de foto van de fotograaf, dan kunnen die foto weigeren.
En dat soms op pietluttigheden doen; ligt ook sterk aan de (arrogantie van de) voor je neus staande publieksambtenaar. Want man man man, wat kunnen die zich stuitend gedragen.

Anecdotisch, als je maar oud genoeg bent en je verse pasfoto geweigerd wordt dan wordt een oudere pasfoto nog weleens wel geaccepteerd. Zolang je maar niet vertelt dat het een oudere pasfoto is, natuurlijk.

Als hun eigen software er niet uit zou komen, moeten ze het resultaat van de foto gewoon accepteren.
Ik vind dat een interessante gedachte, maar mijn ervaring leert dat de overheid het makkelijk bestaat jou dingen te weigeren te geven die ze je verplicht hebben te hebben. De Nederlandse overheid en consequent zijn, daar zijn zekere andere landen gewoon beter in. De ambtenarij hier heeft nogal een handje van naar zichzelf toe te redeneren.

"Oh de fotomachine geeft de verkeerde resultaten, maar de instellend ambtenaar is ziek, komt u volgende week maar terug meneertje. Wel even eerst een nieuwe afspraak maken hoor."

Ik zie het ze zo doen.

(Sowieso, dat "wij werken alleen op afspraak" is ook al volstrekt onacceptabel. Dat vind ik van een kapper, maar van een gemeentelijke publieksdienst nog meer.)

In Duitsland is het al lang mogelijk om ter plekke pasfoto's te maken die altijd voldoen. Dit wordt ook aanbevolen maar is niet verplicht.
Het was toevallig een Duitse pasfotograaf die me in 2005 vertelde dat photoshop noodgedwongen onderdeel van z'n dienstverlening geworden was. Want sommige mensen passen gewoon niet in het stramien, dus dat "altijd voldoen" moet ik nog zien. Krijg je dan automatisch dispensatie als het maar uit de overheids-fotoautomaat komt?


Door Anoniem: De overheid concurreert op die manier op de vrije markt met pasfotomakers, wet markt en overheid nog maar eens nalezen of dit mag.
Een markt die ze zelf geschapen heeft (of dan tenminste volume gegeven heeft) door pasfotos verplicht te stellen.

Mag ze een zelfgeschapen markt ook weer zelf afbreken, of niet?
11-12-2019, 10:04 door Anoniem
Zo worden de fotografen die nog tegen een redelijke prijs een foto leverde die aan de eisen voldoet weer overbodig gemaakt.
Ongetwijfeld zal dit nieuwe proces het paspoort weer duurder maken. Het aantal locaties van gemeenten waar je dit soort zaken zou kunnen regelen wordt ook meer beperkt in de toekomst.
De huidige procedure van online aanvragen en een digitale foto direct aangeleverd door de fotograaf (proef in aantal gemeenten) waarbij je paspoort op de door jou gewenste locatie wordt bezorgd werkt perfect.
11-12-2019, 10:12 door Anoniem
En zo krijgt de overheid gedetailleerde gezichtfoto's van elke burger in NL. Handig voor bijvoorbeeld face recognition bij bewakingscamera's.

Het wordt "verkocht" alsof het allemaal handig is voor ons, maar de werkelijke motieven zijn dubieus.

Net als het permament bewaren van biometrische gegevens. Gooi ze gewoon weg nadat het paspoort gemaakt is en ga geen databank creeren met biometrische gegevens van elke Nederlander.

Vroeger stond men voor grondrechten van burgers. Daar zijn oorlogen om gevochten. Tegenwoordig zijn we bezig deze grondrechten af te breken. En de massa vindt het geen probleem. Zolang ze maar hun natje, droogje en Facebook hebben.
11-12-2019, 10:14 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Paspoorten daarentegen hebben ondertussen regels zo strikt dat sommige mensen gewoon niet in het stramien passen. Dus wat doet een professionele pasfotograaf dan? Die pakt fotoshop. Dat zie ik ambtenaren nog zo snel niet doen. Die zeggen dan gewoon "geen identiteitskaart voor u hoor, meneer."

Het is juist andersom. Als ze bij de balie niet tevreden zijn met de foto van de fotograaf, dan kunnen die foto weigeren. Als hun eigen software er niet uit zou komen, moeten ze het resultaat van de foto gewoon accepteren.

Ik denk dat een belangrijk deel van de reden voor deze projecten is dat dat de balie niet weigert als dat absoluut zou moeten , wegens "dat bent U niet op de foto" .
11-12-2019, 10:30 door Anoniem
Door Anoniem: De huidige procedure van online aanvragen en een digitale foto direct aangeleverd door de fotograaf (proef in aantal gemeenten) waarbij je paspoort op de door jou gewenste locatie wordt bezorgd werkt perfect.
Toch heb ik liever zo'n stom fotootje (inderdaad, vaak maar niet altijd van een digitaal fototoestel geprint op fotopapier) dat ze dan leuk mogen scannen en dat ze gewoon mijn papieren formulier en mijn contante geld aannemen.

En dat niet weigeren omdat er een amptenaar de wortel van gisteren in z'n anus heeft laten zitten ofzo. En al helemaal niet moeilijk gaan zitten doen met "eerst afspraak maken" of "alleen pinnen" of weet ik het wat. Doe gewoon je werk.

Maargoed, een ambtenarij overstijgt de politieke bovenlaag niet, en aangezien die ook al zo rot is als een mispel en nog geen deuk in een pakje zachte boter weet te slaan, ach, ze zullen wel weer iets nieuws verzinnen waar je als burger vooral last van hebt. Ik wil hier graag weg maar dan wel zonder mijn vingerafdrukken te hoeven afgeven. Dat moet namelijk ook echt alleen maar omdat de VS die in je paspoort eist, samen met een chip die niemand gebruikt, en daar ga ik echt niet heen, dat weet ik nu al. Maarja, politiek en burgers keuzes geven, ze zijn te druk met "europa" plezieren, dat net zo goed te druk is om de VS te plezieren. Bah.
11-12-2019, 10:32 door Anoniem
Door Anoniem:
[..]
Het was toevallig een Duitse pasfotograaf die me in 2005 vertelde dat photoshop noodgedwongen onderdeel van z'n dienstverlening geworden was. Want sommige mensen passen gewoon niet in het stramien, dus dat "altijd voldoen" moet ik nog zien. Krijg je dan automatisch dispensatie als het maar uit de overheids-fotoautomaat komt?

Ik vraag me af wat er dan gefotoshopped wordt en om welk 'stramien' dat gaat en wat voor kop mensen hebben die dan 'niet past'.
Ook de pasfoto is allang digitaal, dus het oude probleem van foto maken, tijd wachten totdat die droog is, en dan kijken of er iets bij zit wat goed genoeg is dat - een oud probleem.

De feedback "er zit een geschikte bij" en "we maken er nog een paar want ogen dicht/mond open" is direct. En "nog een keer proberen" kost niks, itt tot de old skool polaraid pasfoto waar de fotograaf enige motivatie heeft om de klant iets marginaals mee te geven met de gedachte "probeer het maar of ze het accepteren".

Een foto centreren kan ik begrijpen - maar gaan ze (glim)lachen zitten wegshoppen ? Ogen inkleuren die dicht zaten ?
Het klinkt als een non-probleem - en dezelfde basale bijwerking (foto in het kader van 4x3 cm zetten) kan de gemeente cam net zo goed.
11-12-2019, 11:03 door Anoniem
Goede ontwikkeling, scheelt weer tijd en kosten. Maar ben het eens met de eerdere reactie: waarom verlopen Paspoorten en Rijbewijzen überhaupt? Zolang ze niet zijn ingetrokken, ongeldig verklaard wegens een bevonden gebrek of fysiek kapot zijn zou ik ze willen blijven gebruiken.
11-12-2019, 11:26 door Anoniem
Door Anoniem: Paspoorten daarentegen hebben ondertussen regels zo strikt dat sommige mensen gewoon niet in het stramien passen. Dus wat doet een professionele pasfotograaf dan? Die pakt fotoshop.
Een van de regels is dat de foto niet bewerkt mag zijn. Een bewerkte foto voldoet al bij voorbaat niet aan de eisen, dus dat is geen oplossing.

Dit is trouwens het stramien waar de pasfoto's in moeten passen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/eisen-pasfoto-paspoort-id-kaart
11-12-2019, 12:13 door Anoniem
Door Anoniem: Goede ontwikkeling, scheelt weer tijd en kosten. Maar ben het eens met de eerdere reactie: waarom verlopen Paspoorten en Rijbewijzen überhaupt? Zolang ze niet zijn ingetrokken, ongeldig verklaard wegens een bevonden gebrek of fysiek kapot zijn zou ik ze willen blijven gebruiken.

Omdat je uiterlijk over een periode van tien jaar niet hetzelfde blijft. (DUH).
Met de security pet op zou je documenten van <25 jarigen ergens elke drie jaar willen verversen.

Daarnaast geeft het mogelijkheid om verbeterde versies van het document (echtheidskenmerken e.d.) in te voeren, en is het de worst-case verloopdatum van valse/verloren/onterecht uitgegeven documenten.
11-12-2019, 12:49 door Anoniem
Ben benieuwd hoe ze dat gaan doen met hele jonge kinderen en baby'tjes, sturen zie die alsnog naar de fotograaf?
Hoeveel tijden zullen ze ervoor uittrekken? Je wilt toch een beetje fatsoenlijke op de "foto" willen staan. Dat gaat een duurder paspoort worden.
11-12-2019, 14:39 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat een belangrijk deel van de reden voor deze projecten is dat dat de balie niet weigert als dat absoluut zou moeten , wegens "dat bent U niet op de foto" .
Dat mag je hopen. De praktijk die ik ken was meer van "de achtergrond is de licht/donker/verkeerde kleur/...", waarna een vrijwel identieke foto wel geaccepteerd wordt, oftewel een kutsmoes. Die je bovendien pas na latere navraag door een andere ambtenaar hoort, oftewel ze verzinnen gewoon wat. Ondanks hun "speciale training".


Door Anoniem: Ik vraag me af wat er dan gefotoshopped wordt en om welk 'stramien' dat gaat en wat voor kop mensen hebben die dan 'niet past'.
"Te rond", en dus staken z'n oren te ver buiten de denkbeeldige rechthoek waar het gezicht in moest passen.

Gezicht een beetje smaller geshopt en de amptenaar vond het weer prima.


Door Anoniem: Een van de regels is dat de foto niet bewerkt mag zijn. Een bewerkte foto voldoet al bij voorbaat niet aan de eisen, dus dat is geen oplossing.
Dan is er voor sommige mensen dus botweg geen paspoort of zelfs maar de altijd verplicht gestelde identiteitskaart en dat is ook geen oplossing. Je speelt dan dus een spelletje "heads, government wins; tails, you lose" en dan zegt het volk "je kan me wat, ik doe wat ik moet doen om door deze hoepel te springen, of het mag of niet."

Dat principe is wel goed om in je achterhoofd te houden als je de regels maakt. Dat vergeten ambtenaren (of mensen met de ziel van een ambtenaar) nogal eens. En dan krijg je aanfluitingen als "oh je kan dan wel een tijdelijk paspoort krijgen hoor, maar dat is een ontzettend gezeik om te krijgen, kan maar op een paar plekken in het land, en is maar één jaar geldig" dus in plaats van zo'n ding "even" te regelen voor tien (negeneneenhalf; veel landen willen dat er nog minstens zes maanden geldigheid op zit) jaar, vertel je zulke staatsburgers dat ze ieder jaar (of halfjaar, als ze ook nog gebruik willen maken van die pas) door die mallemolen heenmoet.

Dus je kan wel roepen "shoppen mag niet", maar dan begint er dus een wapenwedloop van noodgedwongen toch shoppen maar dan beter, en dan steeds beter moeten loeren of er wel of niet geshopt is. Mischien dan toch maar mensen met een net iets te bolle kop toch maar toestaan. Dat kun je als regelmaker namelijk ook.
11-12-2019, 16:28 door karma4
Door Anoniem: .....
Vroeger stond men voor grondrechten van burgers. Daar zijn oorlogen om gevochten. Tegenwoordig zijn we bezig deze grondrechten af te breken. En de massa vindt het geen probleem. Zolang ze maar hun natje, droogje en Facebook hebben.
Vroeger was her volk verplicht om oorlog te voeren. Elders te plunderen en burgers de nek om te draaien.
Je was bezit van de landheer (adel). Al dat je voorkeur heeft....
12-12-2019, 16:50 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: .....
Vroeger stond men voor grondrechten van burgers. Daar zijn oorlogen om gevochten. Tegenwoordig zijn we bezig deze grondrechten af te breken. En de massa vindt het geen probleem. Zolang ze maar hun natje, droogje en Facebook hebben.
Vroeger was her volk verplicht om oorlog te voeren. Elders te plunderen en burgers de nek om te draaien.
Je was bezit van de landheer (adel). Al dat je voorkeur heeft....
Dat is nog steeds zo, hoor. Nu is de "adel" het partijkartelgespuis dat de bovenlaag bevolkt, maar luisteren naar het volk doen ze echt niet. En als ze zeggen dat er oorlog gevoerd moet worden, dan ga je oorlog voeren. Je bent namelijk nog steeds dienstplichtig. Voor wie denkt "die is toch afgeschaft?" haha nee, je wordt niet meer opgeroepen. Maar als ze daarmee weer beginnen, dan moet je gewoon. Niet dat ze voldoende uniformen, wapens, barakken, en weetikhetwat allemaal hebben. De wet die zegt dat als je opgeroepen wordt, je gewoon op moet komen, die is nog steeds geldig.
12-12-2019, 17:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik vraag me af wat er dan gefotoshopped wordt en om welk 'stramien' dat gaat en wat voor kop mensen hebben die dan 'niet past'.
"Te rond", en dus staken z'n oren te ver buiten de denkbeeldige rechthoek waar het gezicht in moest passen.

Gezicht een beetje smaller geshopt en de amptenaar vond het weer prima.
Ik denk dat de ambtenaar (dat schrijf je met een b, maar dat weet je wel) even naar het gezicht van de aanvrager had moeten kijken om te zien dat het zo rond is dat het niet aan de criteria kan voldoen. De regels voor pasfoto's eindigen met deze tekst:
FYSIEKE OF MEDISCHE REDENEN
Op grond van objectief vast te stellen fysieke of medische redenen kan door de aanvrager niet worden voldaan aan alle acceptatiecriteria in deze fotomatrix. Bij gerede twijfel aan de medische redenen kan van de aanvrager worden verlangd, dat deze een door een bevoegde arts of medische instelling ondertekende verklaring overlegt.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/documenten/brochures/2014/02/18/fotomatrix-2007
Een te rond gezicht om in het rechthoekje te passen is een eenvoudig objectief vast te stellen fysieke reden, een onbewerkte pasfoto moet geaccepteerd worden. De ambtenaar zat fout.
13-12-2019, 03:05 door Anoniem
Door Anoniem:

FYSIEKE OF MEDISCHE REDENEN
Op grond van objectief vast te stellen fysieke of medische redenen kan door de aanvrager niet worden voldaan aan alle acceptatiecriteria in deze fotomatrix. Bij gerede twijfel aan de medische redenen kan van de aanvrager worden verlangd, dat deze een door een bevoegde arts of medische instelling ondertekende verklaring overlegt.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/documenten/brochures/2014/02/18/fotomatrix-2007
Een te rond gezicht om in het rechthoekje te passen is een eenvoudig objectief vast te stellen fysieke reden, een onbewerkte pasfoto moet geaccepteerd worden. De ambtenaar zat fout.

Ik heb net gepost dat ik niet geloof in een 'te rond om te passen hoofd'. (kijk naar diverse goede voorbeelden in de overheids url, en zie dat je daar prima een cirkelvormig hoofd zou kunnen hebben zonder dat er wat uitsteekt. )
Dat lijkt me gewoon een gevalletje fotograaf heeft een ongeschikte foto gemaakt en de ambtenaar krijgt de schuld van moeilijk doen.

De medische uitzondering lijkt me voor blinden ('ogen open' kan dan niet altijd), en allerlei gezichtverlammingen of spierziekten waarbij 'neutrale uitdrukking' en 'mond gesloten' geen mogelijkheid zijn, huidziekten die lijken op lichtreflecties etc.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.