image

Helpdeskfraudeur schikt met FTC voor 13,5 miljoen dollar

woensdag 11 december 2019, 13:50 door Redactie, 2 reacties

Een Amerikaans bedrijf dat mensen via helpdeskfraude misleidde en oplichtte heeft een schikking met de Amerikaanse toezichthouder FTC getroffen. Het bedrijf Elite IT richtte zich via online advertenties op mensen die het wachtwoord van hun e-mailaccount waren vergeten.

Gebruikers konden hun e-mailadres, naam en telefoonnummer achterlaten. Vervolgens werden ze gebeld door telemarketeers van Elite IT die zich voordeden als medewerkers van Microsoft en Yahoo. De telemarketeers probeerden toegang tot de computers van hun slachtoffers te krijgen. Vervolgens voerden ze zogenaamde "diagnostische tests" uit waaruit zou blijken dat de computer was besmet en er meteen actie ondernomen moest worden.

Om de zogenaamde problemen te verhelpen werden slachtoffers onder druk gezet om onnodige en kostbare diensten en virusscanners af te nemen. Met name ouderen werden dupe van de fraudeurs. Als onderdeel van de schikking moet Elite IT 13,5 miljoen dollar betalen. Het gaat echter om een voorwaardelijk bedrag. Wanneer de directeur van het bedrijf 173.500 dollar betaalt en andere middelen afstaat komt het bedrag van 13,5 miljoen dollar te vervallen, aangezien het bedrijf dit niet kan opbrengen.

Wanneer blijkt dat de directeur en het bedrijf hebben gelogen over de financiële daadkracht zal het bedrag alsnog moeten worden betaald. Tevens mogen de directeur en Elite IT geen diensten meer aanbieden waarbij mensen worden misleid en mogen medewerkers zich niet meer voordoen als medewerkers van een ander bedrijf.

Image

Reacties (2)
11-12-2019, 14:10 door Anoniem
"aangezien het bedrijf dit niet kan opbrengen"
Mooi toch? Bedrijf failliet, één zooi oplichters minder. Enige wat jammer is, is dat er kennelijk geen mensen voor de cel indraaien.
11-12-2019, 14:18 door spatieman
Only in India,.
oh wacht, amerikaans bedrijf ?, zouden ze verhuist zijn dan ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.