image

Facebook-trackingpixel verzamelt meer informatie over gebruikers

dinsdag 17 december 2019, 11:21 door Redactie, 16 reacties

De Facebook-trackingpixel die bedrijven op hun websites kunnen plaatsen verzamelt sinds begin deze maand meer informatie over gebruikers, zo waarschuwt Adblock Plus. De trackingpixel verzamelt informatie voor het tonen van gerichte advertenties op Facebook. Bedrijven kunnen hiervoor de gegevens van hun gebruikers naar Facebook sturen. Vervolgens kijkt Facebook of het de gebruiker kent en past hierop de advertenties aan. De sociale netwerksite heeft hiervoor een functie ontwikkeld genaamd "Advanced Matching".

Voorheen werkte Advanced Matching alleen op pagina's met invoervelden. Sinds 5 december wordt ook geprobeerd om gebruikersdata op andere delen van een website te verzamelen en naar Facebook te sturen. Een onderzoeker meldt op Twitter hoe hij op zijn desktop naar een AirBnB-appartement zocht. Vervolgens kreeg hij op zijn telefoon een Facebookadvertentie voor hetzelfde dorp, waarbij zelfs de vakantiedatum was onthouden.

Volgens Adblock Plus is Advanced Matching een trackingtechnologie 'on steroids' die de privacy van gebruikers schendt met als enig doel om meer geld voor Facebook op te leveren. Adblockers zouden de pixel echter moeten blokkeren.

Image

Reacties (16)
17-12-2019, 11:45 door Anoniem
Leuk dat Adblock dit doet, meer aanhangers werven, maar Adblock is zelf ook niet zo netjes bezig: blokkeren van trackers, tenzij Adblock betaald wordt. Dan liever Privacy Badger en en / of uBlock Origin.
17-12-2019, 12:53 door Briolet
De link van de redactie voert mooi naar de website met instructie hoe je de pixel plaatst. Dat script haalt de verdere code van "connect.facebook.net" op. Gelukkig stond dat domein al in mijn dns blacklist. (-:

Maar het script haalt ook de pixel zelf van 'www.facebook.com' en draagt daarbij het ID van de bezochte website over. Dat domein moet ook geblokkeerd worden als je wilt voorkomen dat er een link tussen jouw IP en de website gemaakt kan worden.
17-12-2019, 16:17 door Anoniem
Op Internet kan je zoeken naar een totale facebook host block die je kan kopieren en plakken in je hosts file.
De hostfile werkt niet als je DOH aan hebt staan in bijv Firefox. Deze instelling doet de hostfile teniet en ben je weer kwetsbaar voor zaken. Dus even checken of je DOH aanstaat en gewoon via de ouderwetse manier verbinden.

Dit is de complete hostfile om alleen facebook/whatsapp/instagram te blokkeren

https://github.com/jmdugan/blocklists/blob/master/corporations/facebook/all
17-12-2019, 17:16 door Anoniem
Door Briolet: De link van de redactie voert mooi naar de website met instructie hoe je de pixel plaatst. Dat script haalt de verdere code van "connect.facebook.net" op. Gelukkig stond dat domein al in mijn dns blacklist. (-:

Maar het script haalt ook de pixel zelf van 'www.facebook.com' en draagt daarbij het ID van de bezochte website over. Dat domein moet ook geblokkeerd worden als je wilt voorkomen dat er een link tussen jouw IP en de website gemaakt kan worden.
Ik ook! Ik ben eigenlijk benieuwd hoe jouw blacklist eruit ziet.
17-12-2019, 19:10 door Anoniem
We moeten eens af van dat begrip hebben voor verdienmodellen. Het zal wel ouwe lullenpraat zijn, maar de buren verraden in de oorlog was ook een verdienmodel. En behoorlijk lucratief ook.

Ik ben zo klaar met die Amerikanen, dat ik, ik las het net, mezelf plechtig heb beloofd dat ik NIET naar de nieuwe Star Wars ga kijken. Echt NIET.

Men kent daar in dat land het verschil niet meer tussen waarde en geld. En als je dat zelf ook niet gelijk snapt, denk daar dan maar eens goed over na. Vooral over waar dat gebrek aan inzicht dan vandaan komt. Van de Russen, de Chinezen, of van India of Afrika kan het niet zijn. Hint.
17-12-2019, 22:14 door Anoniem
Bedankt voor de facebook-lijst. Da's altijd nuttig voor nazicht.
17-12-2019, 23:15 door Anoniem
Begrip voor verdienmodellen heb ik wel, echter geen begrip voor "volledig doorgeschoten"
verdienmodellen onder een paraplu van Diepe Staat actoren en drie- en vierletterdiensten,
die monopolist facebook verder veel geld geven voor data en deze corporatie uit de wind houden.

Data versjacheren is een nieuw soort "waterhandel", zoals Japanners dat zo mooi verwoorden". Hai.
Net als Japan, denkt facebook het eerst aan zichzelf - net als Nihon iti. Japan nr. 1 betekent dat.

Gewone Amerikanen kunnen het even min helpen als gewone Russen, Chinezen of ook Hollanders.

#sockpuppet
18-12-2019, 00:40 door Anoniem
Door Anoniem: We moeten eens af van dat begrip hebben voor verdienmodellen. Het zal wel ouwe lullenpraat zijn, maar de buren verraden in de oorlog was ook een verdienmodel. En behoorlijk lucratief ook.

Ik ben zo klaar met die Amerikanen, dat ik, ik las het net, mezelf plechtig heb beloofd dat ik NIET naar de nieuwe Star Wars ga kijken. Echt NIET.

Men kent daar in dat land het verschil niet meer tussen waarde en geld. En als je dat zelf ook niet gelijk snapt, denk daar dan maar eens goed over na. Vooral over waar dat gebrek aan inzicht dan vandaan komt. Van de Russen, de Chinezen, of van India of Afrika kan het niet zijn. Hint.

Volgens mij terecht punten.
Ik denk dat mensen ook wel meer inzicht nodig hebben in hoe waarde ontstaat en hoe Facebook ermee werkt.
Lijkt mij in beginsel lesstof voor basisscholen die in meerdere gevallen echt ook wel in wat grovere lijnen dit soort dingen meekrijgen.
En wat mij betreft betekent eventueel zwijgen van Facebook gebruikers bijvoorbeeld ook zeker niet dat de overtreding die Facebook in velerlei opzichten begaat juridisch teniet kan worden gedaan door een claim van zwijgen is toestemmen.
Overtredingen door bedrijven jegens particulieren blijven primair sowieso ook altijd overeind als overtredingen in context van strafwet.
En op gevoelige en maatschappelijk belangrijke kwesties helemaal.

Ik kan me daarbij in de context van uw topic ook voorstellen dat geld dat waarmee iemand iets betaald voor de ene mogelijk andere waarde heeft dan de voor de andere partij.
Omdat iemand er misschien weer harder voor moet werken of sparen dan de wederpartij die de inspanning-verplichting aangaat.
Maar in beginsel bindt geld bij een akkoord voor overeenkomst nog wel enigszins op gelijkwaardige wijze.

Wanneer iets echter puur op basis van een waarde wordt aangeboden dan wordt het al snel iets van ongelijkwaardige wijze.
En kan je al snel tegen knellende kwesties aanlopen.
En dat staat misschien nog los van het idee dat ook waarde vaak in the eye of the beholder kan zijn.
Met Facebook als voorbeeld, die biedt haar dienst aan.
In ruil daarvoor ruilt ze vrijwel klakkeloos tal van privé gegevens met adverteerders en content aanbieders.
Zo kan het uitruilen van likes, persoonlijke interesses e.d. afhankelijk van welke topics precies door exact dezelfde individuen misschien wel heel verschillend gewogen worden.
Facebook doet alsof die gegevens door gebruikers worden afgestaan terwijl in Europese niet Angelsaksische jurisdicties volgens mij het eigendom en daaraan verbonden claim en bescherming rechten al snel altijd nooit overdraagbaar of uitruilbaar zijn met derden.
En dus ook niet met Facebook.
Terwijl Facebook daarentegen er in verregaande mate ermee aan de haal gaat als die data haar eigendom is.
En naar betalende adverteerders en social media B2B fans creëert het daar bovenop ook nog eens een wolk om die individuele en meta data van gebruikers zelf.
Ze creëren letterlijk een wolk van nauwkeurigheid naar adverteerders die ze niet onderbouwen noch in de praktijk bereiken.
Betalende adverteerders die tot nu toe bij Facebook reclameren krijgen nooit thuis, vaak ook zelfs geen eerste reactie van ontvangst bevstiging. Van Facebook uit blijft het in die gevallen vaak oorverdovend stil.
Zozeer zelfs dat kopstukken van een paar Amerikaanse Marketing beroep associaties Facebook inmiddels hebben verworpen als zijnde een echt advertentie bedrijf!
(Dit deden ze trouwens vrij recent. Dat was een paar maanden nadat Facebook een dekfacto koerswijziging aankondigden.
Namelijk door te stellen tijdens verhoren aan parlementen dat ze (eigenlijk primair) toch geen nieuws-portal functie meer bedreven.)

En Facebook kan op deze manier tot NU toe toch overeind blijven.
Dit ondanks dat ze zichzelf zo vaak tegenspreken over wie ze zijn en wat ze wel zeggen te doen.
Ondanks dat Facebook een tegenwaarde haalt uit haar positie als tussenschakel tussen publiek en betalende organisaties met advertentie behoefte.
Deze verhoudingen schetsten hopelijk enigszins de relevantie van wanneer waarde als primaire inkomstenbron functioneert dat als snel voor (meerdere) wederpartijen op onevenredige wijze tot stand komt.


Zowel Facebook gebruikers, en adverteerders in betalende zin worden benadeeld door de werkwijze van Facebook.
Hoewel adverteerders wellicht meer financiële middelen achter zich hebben om er werk van te maken, de Facebook gebruikers worden ook ernstig misleidt door het gebrek aan borging door Facebook tegen eventuele onbedoeld gebruik van data die ze zelf ontsluiten via API's.
Ondanks dat er duidelijk ruimte en behoefte voor iets dat Facebook aan de voorkant biedt,
je kan als serieuze toezichthouder wat Facebook uitvoert enkel oplichting noemen.

Het is denk ik aansluitend hierop ook gek dat nationale toezichthouders en strafvervolgers van meerdere EU-EEA landen nog altijd op hun handen lijken te zijn blijven zitten.
Zeker na bijvoorbeeld de debatten rondom de VPRO tegenlicht uitzending over data minen.
Maar ook na de EU na de recente hoorzittingen met vertegenwoordigers van Facebook waarin nog niet al het gras voor de voeten was weggemaaid zijn de nationale spelers echt aan zet.
En de Autoriteit Persoonsgegevens heeft in de afgelopen periode denk ik intern ook wel wat steken laten vallen.
Ben dus ook benieuwd wie wat meer morus heeft dan 2e kamerleden die plichtshalve hun vragen aan ministers hieromtrent stellen.
18-12-2019, 02:38 door Anoniem
"Voorheen werkte Advanced Matching alleen op pagina's met invoervelden."
Ziet Facebook dan ook letterlijk wat jij invult?
18-12-2019, 08:11 door Anoniem
Door Anoniem: Op Internet kan je zoeken naar een totale facebook host block die je kan kopieren en plakken in je hosts file.
De hostfile werkt niet als je DOH aan hebt staan in bijv Firefox. Deze instelling doet de hostfile teniet en ben je weer kwetsbaar voor zaken. Dus even checken of je DOH aanstaat en gewoon via de ouderwetse manier verbinden.

Dit is de complete hostfile om alleen facebook/whatsapp/instagram te blokkeren

https://github.com/jmdugan/blocklists/blob/master/corporations/facebook/all

Daarmee block je https niet en block je geen uitgaand verkeer van de facebook pixel. Of dacht je dat facebook dom is?
18-12-2019, 10:24 door Anoniem
Door Anoniem: Op Internet kan je zoeken naar een totale facebook host block die je kan kopieren en plakken in je hosts file.
De hostfile werkt niet als je DOH aan hebt staan in bijv Firefox. Deze instelling doet de hostfile teniet en ben je weer kwetsbaar voor zaken. Dus even checken of je DOH aanstaat en gewoon via de ouderwetse manier verbinden.
Daarom is DOH ook zo'n slecht idee. Het is gewoon een waardeloze oplossing. DNS moet je aan het OS overlaten en niet zelf iets inbouwen.

Voor je het weet, heb je 4 verschillende DNS omgevingen die gebruikt kunnen worden, wat troubleshooten onmogelijk maakt.

DOH is gewoon een grote faal.
18-12-2019, 10:46 door Anoniem
Neen, de trackers zijn niet dom. En de discussie erover is nooit echt gevoerd.
Ja hier, waar het niet verder uithaalt, noch enige consequentie heeft.

Een verhaaltje dus van de kip met de gouden eieren niet willen slachten,
omdat Big Data Tracking en de 'stakeholders' (ja zijdelings ook al bijkans al onze politici)
er heel lekker van meeprofiteren en de eindgebruiker vrijwel onbeschermd (achter)laten.

Bijvoorbeeld hier iets, waar je computer vaak als eerste contact mee begint te maken.
In Nederland dan tenminste.: Cloudfront-Markmonitor-Amazon,
een tracker die domineert in het Amsterdamse voor de rest van Nederland (en daarbuiten):
https://toolbar.netcraft.com/site_report?url=server-54-240-168-15.ams54.r.cloudfront.net

Netcraft risico status - 7 rood uit 10! Zie: https://www.virustotal.com/gui/ip-address/54.240.168.15/relations

Goed dat ik uMatrix en de Cookienator draai, maar er is vrijwel geen ontkomen meer aan
Trouwens, als je er goed aan ontkomen wil (tor), zit je minutenlang naar het plafond te staren,
of de hele tijd trackende captcha's in te vullen. Ze moeten en zullen je willen tracken.

Ga dit omni-monster voor wat betreft cookies maar eens uitzoeken, trouwens

https://dt9jl8a7gc9zr.cloudfront.net/
https://d3dj06o9rxlyy0.cloudfront.net/
http://cloud-tivu.net/
https://d2rhlq203cnmhw.cloudfront.net/
http://cloud56.net/
http://cloud-press.net/
https://d3ruh7jyq56ozr.cloudfront.net/
http://cloudvent.net/
http://cloudhostdns.net/
http://cloudanime.net/
http://dsms0mj1bbhn4.cloudfront.net/
http://d3rpgqg3n03ok.cloudfront.net/
http://cloudxns.net/
https://d2gbqcejc6c3un.cloudfront.net/
http://d3avqv6zaxegeu.cloudfront.net/sentinel.js
http://d2bgg7rjywcwsy.cloudfront.net/js/tapit.js
https://d1ev1rt26nhnwq.cloudfront.net/ccmtblv2.png
https://dfsdurba19y2i.cloudfront.net/
https://d1qip375ut6gu4.cloudfront.net/
https://d1at8k70kxcxwt.cloudfront.net/
http://cloudfrondt.net/
https://d3173a7i5s6jx8.cloudfront.net/
http://dvinaaaw02ilf.cloudfront.net/Ymcbqj
http://cloudwards.net/
http://d29usylhdk1xyu.cloudfront.net/load/nypost

Dat is onbegonnen werk, dus.
Zie de veiligheidsheaders, die niet gezet zijn hier:
https://webcookies.org/cookies/dt9jl8a7gc9zr.cloudfront.net/19823518
en waar de zaak afgekapt is. Neen, die gasten laten zich niet in de karten kijken.
Markmonitor/Amazon en een hele dikke vinger in de pap van het Google consortium/cabal.

We leggen het u nu niet meer uit, hoe het alles voornamelijk stiekem achter uw rug
(= de andere kant van uw schermpje) allemaal afloopt, ergo zich alles zo voltrekt.

En geen haan die er naar kraait voorlopig, evenals dat Facebook pixeltje.
De waakhonden blaffen wel, maar bijten geenszins.

"Puntje-puntje"
18-12-2019, 12:06 door Anoniem
Heb dit aangekocht:
https://www.ubuntushop.be/index.php/opensource-notebooks/kodachi-notebooks.html
Snelheid is behoorlijk. Veel configuraties mogelijk.
En met deze block ik:
https://www.ubuntushop.be/index.php?option=com_content&view=article&id=344
18-12-2019, 16:05 door Anoniem
Door Anoniem: Heb dit aangekocht:
https://www.ubuntushop.be/index.php/opensource-notebooks/kodachi-notebooks.html
Snelheid is behoorlijk. Veel configuraties mogelijk.
En met deze block ik:
https://www.ubuntushop.be/index.php?option=com_content&view=article&id=344

TOP keuze.
18-12-2019, 20:46 door Briolet
Door Anoniem: "Voorheen werkte Advanced Matching alleen op pagina's met invoervelden."
Ziet Facebook dan ook letterlijk wat jij invult?

Blijkbaar zien ze dat. Je moet echter niet Facebook blamen, want het zijn de websites die je bezoekt die deze code op hun webpagina's installeren en jouw informatie aan facebook doorsturen. Zonder de medewerking van de bezochte website, ziet Facebook niet wat je invult.
19-12-2019, 10:17 door Anoniem
Waarschijnlijk wel bekend bij sommigen, maar met een Raspberry Pi met https://pi-hole.net/ in je thuis netwerk, blokkeer je facebook tracking en nog veel meer voor al je apparaten. Ben daar super blij mee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.