image

Gemeente Almere start proef met bodycam voor handhavers

donderdag 26 december 2019, 12:05 door Redactie, 9 reacties

De gemeente Almere start een proef waarbij handhavers vanaf morgen 27 december tot eind maart 2020 met een bodycam worden uitgerust. Dat meldt de stad op de eigen website. Volgens de gemeente hebben handhavers te maken met agressie en geweld op straat.

"Om hen te beschermen en hun veiligheidsgevoel te vergroten, start de gemeente met een proef met bodycams", aldus de aankondiging van de proef. Wanneer een situatie uit de hand dreigt te lopen zal de handhaver de persoon in kwestie waarschuwen dat hij een bodycam draagt en deze zal aanzetten om opnames te maken. De camera staat standaard op stand-by. In deze stand filmt de camera en registreert het geluid, maar worden beelden niet opgeslagen.

Wanneer de handhaver de bodycam inschakelt worden de beelden wel opgeslagen, inclusief 30 seconden aan beelden voordat de camera werd ingeschakeld. Als de handhaver het filmen stopt, loopt de opname nog 30 seconden door. "De handhavers zijn bevoegd om zelf te bepalen wat ze opnemen. Daar is geen toestemming voor nodig van de mensen die in beeld komen. U kunt achteraf bezwaar maken", zo laat de gemeente verder weten.

Gemaakte opnames worden versleuteld opgeslagen en zijn alleen voor een "beperkt aantal geautoriseerde personen" toegankelijk. Daarnaast zijn de opnames alleen in bepaalde gevallen te gebruiken: Wanneer het OM de beelden voor een strafrechtelijk onderzoek vordert, bij een klachtenprocedure of een verzoek tot inzage van iemand die is gefilmd en wanneer een handhaver inzage vraagt om zijn eigen handelen te evalueren.

Het stadsbestuur verwacht dat de bodycams tot minder agressie en minder geweld tegen handhavers zullen leiden. In april volgend jaar worden de resultaten van de proef geëvalueerd. Eerder besloten ook Amsterdam, Rotterdam en Breda handhavers met een bodycam uit te rusten.

Reacties (9)
26-12-2019, 12:20 door Anoniem
Waarom het nog een proef noemen ?
Alsof de resultaten grote verschillen zullen laten zien tov Amsterdam, Rotterdam en Breda.
26-12-2019, 14:10 door Anoniem
Dus als je een eenstreper al een paar meppen zou verkopen (wat natuurlijk niemand doet)... Dan weet je dat je nu door moet tot-ie ligt en je z'n camera mee kunt nemen. Of dat de veiligheid nou zo vergroot??
Maar goed, er zal vast wel iemand blij mee zijn. In onze politiestaat.
26-12-2019, 17:33 door Anoniem
Argumenten zijn onveiligheid,daardoor is big brother gerechtvaardigd
maar de problemen pakken ze niet bij de bron aan,zo gaat het altijd,
effect is dat alle burgers hun vrijheden en privacy maar moeten opgeven,
terwijl de bron van de onstaande onveiligheid nooit word opgelost.

NL-NU2019
26-12-2019, 18:23 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-12-2019, 18:25
Door Anoniem: Dus als je een eenstreper al een paar meppen zou verkopen (wat natuurlijk niemand doet)... Dan weet je dat je nu door moet tot-ie ligt en je z'n camera mee kunt nemen. Of dat de veiligheid nou zo vergroot??
Maar goed, er zal vast wel iemand blij mee zijn. In onze politiestaat.

Snap niet hoe dit de moderatie doorstaat, en dat op tweede kerstdag?!?.
Iemand?
26-12-2019, 23:12 door karma4
Door Anoniem: ....
effect is dat alle burgers hun vrijheden en privacy maar moeten opgeven,
terwijl de bron van de onstaande onveiligheid nooit word opgelost.

NL-NU2019
Intussen in het nieuws dat criminelen op de namen van agenten hun prive adres jagen via telegram.
Criminaliteit op een niveau dat naar terrorisme neigt.
De privacy geschonden onder het mom van recht op privacy door foute figuren.
27-12-2019, 10:54 door [Account Verwijderd]
Door karma4:
De privacy geschonden onder het mom van recht op privacy door foute figuren.

Je weigert onder ogen te zien dat privacy een grondrecht is en los staat van criminele aktiviteiten.
29-12-2019, 11:26 door Anoniem
Het is heel gek, maar met een cam opnames maken van burgers mag dus wel, ter er "gehandhaafd" moet worden op burgers die foto's van ambtenaren maken. Verschil moet er zijn.
01-01-2020, 16:32 door karma4
Door [Account Verwijderd]:
Door karma4:
De privacy geschonden onder het mom van recht op privacy door foute figuren.

Je weigert onder ogen te zien dat privacy een grondrecht is en los staat van criminele aktiviteiten.
Nee ik erken juiste de rechten van de mens EVRM en de grondrechten van een ieder.
Dat betekent namelijk dat wettelijke handhaving met bescherming van slachtoffers het grondrecht is.

Het grondrecht is echt niet dat criminelen als mogen doen onder het mom privacy met de beschadiging van de privacy van de vele slachtoffers. In de GDPR staat dat zelfs letterlijk zo genoemd. Ik snap niet dat he dat ontkend en zo voor misdaad bent.
02-01-2020, 09:04 door Anoniem
Wanneer de handhaver de bodycam inschakelt worden de beelden wel opgeslagen, inclusief 30 seconden aan beelden voordat de camera werd ingeschakeld. Als de handhaver het filmen stopt, loopt de opname nog 30 seconden door.

Dit is op zich een goed idee om de aanleiding voor eventueel gedrag mee te nemen. Echter dat moet 5 minuten zijn en geen 30 seconden. De kans is levensgroot aanwezig dat eventueel onprofessioneel gedrag van de handhaver, plus het nog onprofessioneler gedrag wanneer deze daar beleefd op aangesproken wordt buiten de 30 seconden valt. Bodycams - het mag herhaald worden - werkt alleen de-escalerend als deze zijn ingericht als onpartijdig instrument en niet als machtsmiddel ten gunste van een van de partijen.

De handhavers zijn bevoegd om zelf te bepalen wat ze opnemen. Daar is geen toestemming voor nodig van de mensen die in beeld komen.

Daar ben ik om dezelfde reden op tegen. Niet zozeer uit bezwaar van opnemen, maar ik kan me situaties indenken waarin ik juist het recht zou willen hebben te kunnen eisen dat de situatie opgenomen wordt.

U kunt achteraf bezwaar maken.

Ik kan me op dit moment geen situatie indenken die zich voordoet, de veelheid aan mogelijke situaties in de wereld zorgt er uiteindelijk voor dat die bekend wordt als die zich voordoet. In dat geval zal ik weliswaar bezwaar maken. Maar gezien de houding hier waarbij Almere niet erg open voor gesprek overkomt, bestaat de kans dat er zo snel mogelijk werk gemaakt van wordt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.