image

Belgische overheid ontvangt meer meldingen over cybercrime

vrijdag 27 december 2019, 07:48 door Redactie, 1 reacties

Het Computer Emergency Response Team van de Belgische overheid heeft dit jaar zo'n 4500 meldingen over cybercrime ontvangen, bijna drie keer meer dan de 1600 van 2018. "Het grootste deel gaat over pogingen tot fraude, zoals phishing, sextortion en telefoons of mails van valse Microsoft-medewerkers", laat een woordvoerster tegenover De Tijd weten. "Maar evenzeer zitten er meldingen tussen over gehackte accounts, gijzelsoftware."

Bij de Belgische federale politie kwamen veertig procent meer meldingen over cybercrime binnen. "Dat zijn aanzienlijke stijgingen, en toch gaat het maar om een deel van de ijsberg. Want bedrijven doen niet systematisch aangifte als ze het slachtoffer zijn geweest van cyberincidenten", zegt de Belgische premier Sophie Wilmes.

Volgens Wilmes heeft België ondanks de toename van het aantal meldingen wel voortgang geboekt. "Sinds het Centrum voor Cybersecurity België is opgericht in 2014 zijn verschillende campagnes gevoerd om zowel de overheidsdiensten als de privésector te sensibiliseren. Er is ook een Early Warning System opgericht om de belangrijkste cyberdreigingen in kaart te brengen."

Reacties (1)
27-12-2019, 16:34 door Anoniem
Het is tijd voor een betere beveiliging - we denken dan aan de verplichte invoering van IPv6, iets waar minister A. De Croo naast de kwestie heeft geantwoord (zie de vraag van Peter De Decker die op mijn aangeven gedaan is in het parlement).
Tijd om de routeringsprotocollen te gaan beveiligen met signing en encryptie, zodat men dat moeilijker kan saboteren.
Er is veel meer over te vertellen - duidelijk is dat we als EU totaal niet klaar zijn - omdat net die verdere integratie ook op militair vlak - gefaald heeft. Merkel is daar één van de boosdoeners!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.