image

Androidtelefoons door ernstig lek kwetsbaar voor wifi-aanval

woensdag 8 januari 2020, 11:48 door Redactie, 4 reacties
Laatst bijgewerkt: 08-01-2020, 13:15

Androidtelefoons en andere Android-apparaten zijn door ernstig beveiligingslek in de wifi-driver van Realtek kwetsbaar voor aanvallen via wifi, zo laat Google weten. Het techbedrijf heeft een update uitgebracht om de kwetsbaarheid, alsmede 36 andere lekken, te verhelpen.

Het is de eerste Androidupdate van dit jaar. Van de in totaal 37 kwetsbaarheden is alleen het lek in de Realtek-driver, dat onderdeel van de Androidkernel uitmaakt, als ernstig bestempeld. Via de kwetsbaarheid kan een aanvaller in de buurt van een Androidtoestel via een "speciaal geprepareerde transmissie" willekeurige code op het apparaat uitvoeren, aldus de omschrijving van Google. Wat verder opvalt is dat op vier kwetsbaarheden na alle verholpen lekken zich in onderdelen van chipfabrikant Qualcomm bevinden.

Google werkt met zogeheten patchniveaus, waarbij een datum het patchniveau weergeeft. Toestellen die de januari-updates ontvangen zullen '2020-01-01' als patchniveau hebben. Fabrikanten die willen dat hun toestellen dit patchniveau krijgen moeten in dit geval alle updates van het Android-bulletin van januari aan hun eigen updates toevoegen, om die vervolgens onder hun gebruikers uit te rollen.

Fabrikanten van Androidtoestellen zijn volgens Google tenminste een maand geleden over de nu verholpen kwetsbaarheden ingelicht en hebben in die tijd updates kunnen ontwikkelen. Dat wil echter niet zeggen dat alle Androidtoestellen deze updates zullen ontvangen. Sommige toestellen worden niet meer met updates van de fabrikant ondersteund of de fabrikant brengt de updates op een later moment uit.

Reacties (4)
08-01-2020, 12:15 door Anoniem
Zit dit leuk ook bij Android voor Sony en Philips tv's ?.
08-01-2020, 13:07 door Anoniem
Geldt alleen voor Androïdtelefoons met een Realtek wifi chip neem ik aan???
08-01-2020, 17:50 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Geldt alleen voor Androïdtelefoons met een Realtek wifi chip neem ik aan???

Nee, beter lezen:

....... en andere Android-apparaten

En ja, dat zijn alle Android apparaten met een Realtek WIFI chip.
09-01-2020, 14:25 door Anoniem
Door Anoniem: Zit dit leuk ook bij Android voor Sony en Philips tv's ?.

Bij mijn weten gebruiken Philips en Sony alleen MediaTek SoC's en die zijn niet kwetsbaar voor bovenstaande lekken. (Althans de 4 niet-Qualcomm lekken zouden natuurlijk nog wel van toepassing kunnen zijn. Maar die zijn niet als Ernstig bestempeld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.