image

Schotse politie zet cyberkiosk in om smartphones uit te lezen

vrijdag 17 januari 2020, 13:49 door Redactie, 10 reacties

De Schotse politie zal vanaf volgende week 41 politiebureaus uitrusten met een "cyberkiosk" waarmee smartphones zijn uit te lezen. De cyberkiosk is een computer speciaal ontwikkeld om smartphones en tablets uit te lezen. Via de machines kan de Schotse politie kijken of een telefoon bewijsmateriaal bevat.

"Wanneer dat niet het geval is kunnen we het apparaat aan de eigenaar teruggeven", aldus een uitleg van de Schotse politie over de cyberkiosk (pdf). Het apparaat laat speciaal opgeleide agenten gerichte zoekopdrachten uitvoeren. Zo kan er worden gezocht naar specifieke criteria, zoals datums, tijd, telefoonnummers, tekstberichten en foto's. Om met de machines te mogen werken moeten agenten eerst een "cyberkiosktraining" doorlopen.

Na het uitvoeren van het onderzoek wordt alle informatie van het toestel van de cyberkiosk verwijderd. Wanneer blijkt dat een toestel bewijsmateriaal bevat wordt het voor verder onderzoek aan een speciale eenheid overgedragen. De Schotse politie laat weten dat de cyberkiosk niet is te gebruiken wanneer het wachtwoord van de telefoon of tablet onbekend is.

Image

Reacties (10)
17-01-2020, 14:09 door Anoniem
Dat is supermakkelijk met een Iphone X of hoger. Gewoon twee agenten die de persoon in bedwang houden en de derde richt gewoon eventjes de smartphone op de arrestant en voila, unlocked.
Makkelijk he? Die facepalm Unlock... zo ook met touch-id...
Ik wil ze wel eens zien hoe ze met die Kiosk mijn Nokia Neo 105 willen leegslurpen :)
17-01-2020, 14:12 door Anoniem
Daar kon je op wachten. Op zich heel logisch ook, dus raar dat het nu pas komt bovendrijven. Je hangt een computertje aan het "slimme" telefoonapparaat, je doorzoekt automatisch, en als je niets vindt kan het ding gelijk terug. Aan de andere kant, het wordt wel heel erg makkelijk nu. Tijd dus voor betere privacywaarborgen in je telefoon.

"however it must always be necessary, relevant, proportionate and justified."
Er staat alleen niet dat ze dat ook vooraf moeten bedenken en niet achteraf mogen zeggen "zie je wel!"
17-01-2020, 14:39 door Anoniem
Ja. Dan krijg je het excuus dat je gezicht en vingerafdrukken geen persoonlijke kenmerken zijn omdat iedereen ze heeft...
En dan valt het niet onder AVG. Het onder dwang unlocken van je telefoon is dan niet hetzelfde als onder pistooldwang bekennen.
17-01-2020, 14:42 door Anoniem
Haha wat een domme agenten. Mijn IED schema's heb ik netjes overgeschreven in mijn schrift en de digitale kinderporno uitgeprint. Nee mij zal deze kiosk niet weten te pakken ;-)

Kratje bier voor de eerste persoon die via zijn telefoon de kiosk weet te besmetten met malware. Ik ben namelijk niet gerust op de laatste zin in het plaatje.....
17-01-2020, 15:30 door Anoniem
In de VS gebruiken ze de clouddiensten als cyberkiosk ;)
17-01-2020, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem: Ik wil ze wel eens zien hoe ze met die Kiosk mijn Nokia Neo 105 willen leegslurpen :)

Nou... zo dus: https://imgs.xkcd.com/comics/security.png
17-01-2020, 18:22 door Anoniem
In de UK ben je altijd verplicht om je pwd aan politie / veiligheids diensten te overhandigen.
Weiger je mee te werken, kunnen ze je max ZES jaar vastzetten.

Je hoeft dus niet eens verdacht te zijn..
17-01-2020, 19:05 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is supermakkelijk met een Iphone X of hoger. Gewoon twee agenten die de persoon in bedwang houden en de derde richt gewoon eventjes de smartphone op de arrestant en voila, unlocked.
Makkelijk he? Die facepalm Unlock... zo ook met touch-id...
Ik wil ze wel eens zien hoe ze met die Kiosk mijn Nokia Neo 105 willen leegslurpen :)

In het VK bestaat de plicht om wachtwoorden af te staan op straffe van best pittige celstraffen. Ook als je onschuldig bent, of slechts staande gehouden. Of je wachtwoord vergeten.
18-01-2020, 10:02 door spatieman
en in de tijd dat het ding leeg getrokken wordt, word er een bundestrojaner erop gezet.
18-01-2020, 13:20 door Anoniem
Zetten ze je telefoon dan in ADB mode ofzo of verrichten ze helemaal geen handelingen op je toestel?


In dat geval nl. zorg gewoon dat je tel altijd op MTP file transfer mode staat en je een verzameling virussen met autorun.ini klaar hebt staan voor het geval dat het aan een Windows pc wordt gehangen... als iemand ongeauthoriseerd jouw tel dan even inprikt op een PC dan is de schade voor de dader. In dit geval de politie :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.