De aanvallers die toegang wisten te krijgen tot het netwerk van de Universiteit Maastricht en bestanden op allerlei systemen versleutelden, wisten ook de back-ups te versleutelen. Die stonden namelijk op de universiteitsservers en waren daardoor voor de aanvallers te bereiken, dat meldt de Volkskrant.
De back-ups bevatten onderzoeksgegevens en gegevens van studenten en medewerkers die tientallen jaren teruggingen. Eerder meldde universiteitsblad Observant dat de universiteit het door de aanvallers gevraagde losgeld had betaald om de bestanden terug te krijgen. Het zou om een bedrag van enkele tonnen gaan. Volgens bronnen waarmee de Volkskrant sprak ligt het bedrag tussen de 200.000 en 300.000 euro. Op 5 februari zal de universiteit in een symposium meer details over het incident vrijgeven.
Gisteren stelde D66 nog Kamervragen aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over het aantal publieke instellingen dat door ransomware is getroffen en het gevraagde losgeld heeft betaald. "In hoeverre is het mogelijk om voor dergelijke beslissingen over het al dan niet betalen van losgeld eenduidig beleid te ontwikkelen? Ziet u additionele mogelijkheden voor beleid op het gebied van back-upbeleid?", vroeg D66-Kamerlid Kees Verhoeven de minister.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.