image

Firefox geeft overzicht van verzamelde telemetriegegevens

maandag 3 februari 2020, 10:11 door Redactie, 4 reacties

Gebruikers van Firefox die willen zien welke telemetriegegevens de browser verzamelt kunnen dit nu via een aparte pagina bekijken. Het gaat om niet-persoonlijke informatie zoals de hardware van het systeem waarop Firefox draait, de prestaties van de browser, gebruiksgegevens en geïnstalleerde add-ons.

Volgens Mozilla helpen de gegevens zowel engineers als beleidsmakers bij de browserontwikkelaar om te zien hoe Firefox in de "echte wereld" presteert. Bij de installatie van Firefox laat Mozilla weten dat het telemetriegegevens verzamelt. Gebruikers kunnen dit vervolgens ook uitschakelen. Daarnaast geeft de opensource-ontwikkelaar via het Firefox Public Data Report een overzicht van de verzamelde telemetriegegevens.

Via de optie "about:telemetry" in de adresbalk kunnen gebruikers nu ook zelf zien wat de browser naar Mozilla stuurt. Wanneer gebruikers het verzamelen en doorsturen van telemetriegegevens uitschakelen zal Firefox eerder verzamelde telemetriegegevens verwijderen. Een optie die met de lancering van Firefox 72 vorige maand werd geïntroduceerd.

Reacties (4)
03-02-2020, 23:18 door Anoniem
Hoewel ik liever had gezien dat Firefox het als opt-in had ingebakken in plaats van een opt-out, vind ik het toch netjes dat de gebruikers de keuze krijgen om Mozilla te vertellen wat ze liever wél en niet delen aan data. In ieder geval netter dan de rest, die jou feitelijk dwingt jouw data af te staan zonder dat je daarin op een fatsoenlijke manier in gekend wordt.

Nee, dan heb ik het niet over die wirwar aan tekst die je voorgeschoteld krijgt of ergens achteraf kan lezen, en die op een dermate cryptische of wollige manier is geformuleerd dat het gros er geen touw aan kan vastknopen.

Firefox is wat mij betreft de ENIGE browser die op mijn machines komt en die ik gebruik. Alles op Chrome en/of Chromium gebaseerd blijf ik ver van weg.
04-02-2020, 07:53 door Anoniem
Prachtig. Je weet ook dat Mozilla het bed deelt met de grootte der Silicon Valley. Hebben zo inzicht wat de gebruikers zoals doen om hun "privacy invading" methodieken te frustreren. Het begint altijd met kleine beetjes informatie die de gebruiker operbaard. Dan beetje bij beetje druppelt er meer en meer informatie binnen. Verbind deze informatie met elkaar en hupsakee, we maken een profiel.

Thank you Mozilla en consorten! Het is jullie hebberige zucht naar persoonlijke informatie van anderen dat jullie voortdrijft.

Verder zolang dit soort informatie over de lijn gaat:
"$ nc -l -p 80
[sudo] password for rembrandt:
GET / HTTP/1.1
Host: localhost
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:68.0) Gecko/20100101 Firefox/68.0
Accept: text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
Accept-Language: en-US,en;q=0.5
Accept-Encoding: gzip, deflate
Connection: keep-alive
Upgrade-Insecure-Requests: 1
DNT: 1"

blijft het maar door gaan. Webpagina's verzamelen jouw informatie. Web crawlers verzamelen informatie. Verzonden met je raad het Mozilla Firefox ESR op Debian Linux.

En nee niet het argument gebruiken dat gebruikers zelf de informatie zomaar verstrekken. De gebruikers worden heel geniepig gemanipuleerd om hun informatie af te staan. En dan deze informtie "minen:, back-uppen en vermarkten voor de eeuwigheid.

Dit is een simplistische weergave van het verkrijgen en verzamelen in zijn werkt gaat. Beetje jammer.
04-02-2020, 07:54 door Bitje-scheef
Als het duidelijk is (duidelijk scherm bij installatie en een eenvoudige optie om het direct uit te zetten) heb ik er niet zoveel moeite mee. Je kunt dan zelf de keuze maken.
04-02-2020, 08:39 door Anoniem
Het zou opt-in moeten zijn. Dus een duidelijke beschrijving over hoe je het AAN moet zetten.
Niet hoe je kunt zien wat er gebeurt en vervolgens moet gaan spitten om het UIT te zetten!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.