Criminelen maken gebruik van het Coronavirus om malware te verspreiden. Onderzoekers van Cisco hebben verschillende aanvalscampagnes ontdekt die het werk van verschillende groepen cybercriminelen zouden zijn. De e-mails gaan allemaal over het Coronavirus en bevatten een bijlage die zogenaamd meer informatie bevat. In werkelijkheid gaat het echter om malware.
In het geval van de criminelen achter de beruchte Emotet-malware wordt er gebruikgemaakt van doc-bestanden met kwaadaardige macro's. Via een andere campagne met zip-bestanden waarin weer een pif-bestand zit wordt de Nanocore RAT verspreid. Deze remote access trojan (RAT) geeft aanvallers op afstand volledige controle over het systeem en maakt het mogelijk om toetsaanslagen op te slaan en de webcam te bedienen. Bij een andere aanval maken aanvallers gebruik van een dubbele bestandsextensie zoals ".pdf.ace".
"Aanvallers zullen altijd proberen om het aantal infecties te vergroten en daarmee ook hun inkomsten. Het gaat onder andere om het gebruik van nieuws en angst om hun doelen te bereiken", zegt onderzoeker Nick Biasini van Cisco. Hij adviseert mensen om alert te blijven. "Alles wat met nieuws te maken heeft moet met enige scepsis worden behandeld. Doe je eigen onderzoek in plaats van links aan te klikken en bestanden te openen die naar je toe worden gestuurd."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.