image

EU-toezichthouder: overname Fitbit door Google privacyrisico

donderdag 20 februari 2020, 14:13 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-02-2020, 15:46

De overname van fitnesstrackerfabrikant Fitbit door Google vormt een groot risico voor de privacy en databescherming van Europeanen, zo heeft het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) vandaag in een verklaring bekendgemaakt.

Google liet afgelopen november weten dat het de fitnesstrackerfabrikant voor 2,1 miljard dollar wil overnemen. De overname zou dit jaar moeten worden afgerond. "In navolging van de aankondiging van Google om Fitbit te willen overnemen heeft de EDPB een verklaring aangenomen dat het mogelijk verder combineren en verzamelen van gevoelige persoonlijke data van Europeanen door een groot techbedrijf een groot risico voor de privacy en databescherming met zich kan meebrengen", aldus de toezichthouder.

De EDPB wijst zowel Fitbit als Google op hun verplichtingen onder de AVG en dat ze een volledige assessment over de databeschermingsverplichtingen en privacygevolgen van de overname op een transparante manier uitvoeren. Zo roept de EDPB beide partijen op de mogelijke risico's voor het recht op privacy en databescherming weg te nemen voordat de overname bij de Europese Commissie wordt gemeld.

Eerder deze week kwam forensisch softwarebedrijf Elcomsoft nog met een overzicht van welke forensische gegevens er uit een Fitbit-fitnesstracker zijn te verkrijgen en hoe dit opsporingsdiensten kan helpen bij het onderzoeken van een misdrijf.

Reacties (5)
20-02-2020, 16:00 door Anoniem
Eerder deze week kwam forensisch softwarebedrijf Elcomsoft nog met een overzicht van welke forensische gegevens er uit een Fitbit-fitnesstracker zijn te verkrijgen en hoe dit opsporingsdiensten kan helpen bij het onderzoeken van een misdrijf.

Eh, niet alleen forensische gegevens, hoor... Er is echt wel meer data te plukken uit FitBit healthwearables... Dus nog meer data die Google kan gebruiken voor profilering en nog meer 'gerichte' ads kan sturen. Of verkopen natuurlijk...
20-02-2020, 16:59 door Anoniem
De kans dat Google iets met de gegevens van Fitbit voor haar eigen diensten of ten bate van eigen bedrijfsvoering / keuzes wil doen is wel een zekerheidje.
Het is dus geen privacy risico, het is gewoon een privacy gevaar (privacy hazard).
De Nederlandse ACM dient hier dus sowieso tegen zijn.
De Nederlandse AP als afzonderlijk bestuurs orgaan ook.
20-02-2020, 17:44 door Anoniem
Tijd om de Fitbit weg te gooien en Android te vervangen. Tijd voor iets nieuws en beters, zoals een Librem 5 Phone, of een Fairphone met Ubuntu Touch. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Ik heb er echt geen enkele behoefte aan dat Google met de Fitbit kan concluderen wanneer ik door m'n vriend wordt genomen, en dat ze die gegevens met een Period Tracker kunnen koppelen aan het verloop van mijn menstruatie cyclus.

https://waag.org/en/article/googles-endless-hunger-data
20-02-2020, 19:21 door Anoniem
Ik kan eigenlijk nergens informatie vinden over pogingen tot reverse engineeren van de data uitwisseling tussen wearables en de telefoon. Heeft iemand anders daar andere info over?
Het zijn -voor zover ik kan beredeneren- juist de apps die de data daarna naar datahongerige bedrijven stuurt, dus een eigen implementatie zou privacy vriendelijk gebruik mogelijk kunnen maken.
20-02-2020, 21:13 door Anoniem
Door Anoniem: Ik kan eigenlijk nergens informatie vinden over pogingen tot reverse engineeren van de data uitwisseling tussen wearables en de telefoon. Heeft iemand anders daar andere info over?

Doping your Fitbit On Fitbit Firmware Modifications and Data Extraction
or “unlocking” the trackers to work independent from the Fitbit cloud

https://media.ccc.de/v/34c3-8908-doping_your_fitbit
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.