image

Google waarschuwt voor sideloaden van apps op Huawei-telefoons

maandag 24 februari 2020, 16:40 door Redactie, 16 reacties

Google waarschuwt eigenaren van nieuwe Huawei-telefoons om Google-apps zoals Gmail, Maps en YouTube niet te sideloaden, omdat dit een beveiligingsrisico zou zijn. De Amerikaanse overheid heeft bedrijven in het land verboden om met Huawei samen te werken. De nieuwe toestellen van Huawei worden dan ook zonder de Google Play Store-app en andere apps geleverd.

"Om de dataprivacy, security en algehele ervaring te waarborgen, zijn de Google Play Store, Google Play Protect en Googles basisapps, waaronder Gmail, YouTube, Maps en anderen, alleen beschikbaar op Play Protect-gecertificeerde apparaten", aldus Google. Deze toestellen moeten aan bepaalde eisen voldoen. Daarnaast scant Google Play Protect alle aanwezige apps op malware.

De nieuwe Huawei-toestellen zijn niet gecertificeerd en beschikken niet over Play Protect. Daardoor kunnen ze de apps en diensten van Google niet gebruiken, stelt Google. Eigenaren van een dergelijk toestel die overwegen om de Google-apps zelf te installeren (sideloaden) krijgen het advies van Google dit niet te doen. De apps zouden mogelijk niet goed werken omdat de toestellen niet zijn gecertificeerd. Daarnaast is er volgens het techbedrijf een "zeer groot" risico bij het sideloaden van Google-apps dat ze op zo'n manier zijn aangepast dat de veiligheid van de gebruiker in het geding is.

Een analist laat tegenover de BBC weten dat criminelen het ontbreken van Google-apps op Huawei-toestellen zullen aangrijpen om malafide apps aan te bieden. "Er zullen zeer veel scammers zijn die de problemen van Huawei als kans zien om kwaadaardige code op de smartphones van mensen te krijgen", aldus analist Ben Wood.

Reacties (16)
24-02-2020, 17:38 door Anoniem
Google neemt wraak met een nepwaarschuwing :')
24-02-2020, 18:08 door Anoniem
Als Google de toegang tot de legitieme versies van hun apps blokkeert voor een groep gebruikers, dan moeten ze ook
niet miepen als die groep gebruikers daar een workaround voor gaat zoeken.
Het is Google's schuld dat die gebruikers dat gaan doen dus als er iemand gewaarschuwd moet worden is het wel Google.
24-02-2020, 19:01 door Anoniem
Door Anoniem: Google neemt wraak met een nepwaarschuwing :')
Wel goed is dat ze tussen de regels vermelden dat sideloaden niet foolproof is.
24-02-2020, 20:13 door [Account Verwijderd]
Trump roept "spring" en Google roep "hoe hoog?"

Wat een ongelofelijke kinderachtige en doorzichtige reactie van Google.
24-02-2020, 22:11 door Anoniem
Zo worden dus alternatieven voor Google Android weggezet als malware aantrekkers. Aptoide is zeker zo goed als de Google webshop en checkt ook elke app op kwaadaardigheid. Tevens scannen via Total virus app. Typisch gedrag voor een globale monopolist uit het Imperium van "the bold & the free". Ten koste van alles willen winnen en geen concurrentie dulden. Ik wens Huawei veel succes.
Jodocus Oyevaer
24-02-2020, 23:26 door Anoniem
Ik vind die Hoelahoep-telefoon helemaal geweldig. Ik heb me nu toch al een dikke 15 jaar blauw betaald aan het rond dragen van Amerikaanse afluister apparaten, zonder dat dat duidelijk was. Wat mij betreft zijn nu de Chinezen aan de beurt. En al helemaal omdat Trump met een handelsverbod heeft verboden dat er op de Hoelahoep telefoon helemaal geen Amerikaanse spyware geïnstalleerd màg worden! Dan vraag je er helemaal zelf om met hoofdletters natuurlijk.

Nou heb ik dat nieuwe Hoelahoep model eens bekeken. Even zelf wat .apk's erop zetten als ik het toch wil (én de vrijheid om ze weer eraf te halen, want dat mag bijna nergens!), daar zie ik het probleem niet van in.

Maar dat ding van Hoelahoep kost ook alweer vrolijk 1.000 Euro. Dat komt dan weer omdat er allemaal features op zitten die ik helemaal niet nodig heb! Dus dan denk ik weer, ja, hoelahoep dan maar op. Van dat geld gaan we lekker uit eten op het strand met drie flessen Dom Perignon erbij. En dan met de auto naar huis, want de boete zit dan ook nog in het potje. Ik wacht nog wel even op waar India mee komt. Die moet je ook niet onderschatten. En ik denk niet dat India plannen heeft om heel Europa te bezetten, dus als die dan per ongeluk de komende 15 jaar zo wat privé dingetjes van me aan de weet komen, daar ga ik prima mee kunnen leven. Tiki masala is ook lekker.
24-02-2020, 23:48 door Anoniem
Door Anoniem: Als Google de toegang tot de legitieme versies van hun apps blokkeert voor een groep gebruikers, dan moeten ze ook
niet miepen als die groep gebruikers daar een workaround voor gaat zoeken.
Het is Google's schuld dat die gebruikers dat gaan doen dus als er iemand gewaarschuwd moet worden is het wel Google.

Schuld is wel een raar woord als het verboden is door de overheid van hun land van origine.
Het is niet alsof Google zelf de keus gemaakt heeft om de playstore en Google apps niet meer aan Huawei te leveren .

'miepen' betekent 'klagen' . Ik lees Google's waarschuwing niet als klacht .

De waarschuwing is terecht - als iets veelgevraagd is maar niet betrouwbaar beschikbaar , dan worden er in het grijze circuit (ook) imitaties/vervalsingen/ripoff's aangeboden. Of het nu om concert/voetbal kaarten gaat, designerkleding, medicijnen, drugs of Android apps gaat.
25-02-2020, 07:39 door Anoniem
//Daarnaast is er volgens het techbedrijf een "zeer groot" risico bij het sideloaden van Google-apps dat ze op zo'n manier zijn aangepast dat de veiligheid van de gebruiker in het geding is//

Ik weet ook van google apps (kuch - chrome) die zo zijn aangepast dat mijn veiligheid juist groter is.

Google heeft blijkbaar niet door dat ze met dit gedrag precies datgene uitlokken waar ze, zo lijkt het, bang voor zijn ... namelijk dat er dergelijke alternatieven voor hun software beschikbaar gaan komen.

Deze waarschuwing laat zien dat ze zich wel bewust zijn van het spreekwoord
"Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan"
25-02-2020, 08:03 door Anoniem
f-droid
apkpure

Graag gedaan.
25-02-2020, 08:45 door Anoniem
Door Anoniem: Zo worden dus alternatieven voor Google Android weggezet als malware aantrekkers. Aptoide is zeker zo goed als de Google webshop en checkt ook elke app op kwaadaardigheid. Tevens scannen via Total virus app. Typisch gedrag voor een globale monopolist uit het Imperium van "the bold & the free". Ten koste van alles willen winnen en geen concurrentie dulden. Ik wens Huawei veel succes.
Jodocus Oyevaer

Google checkt helemaal geen apps die in de playstore komen, ze reageren alleen op meldingen van derden.
Dat heeft te maken met het verdienmodel van Google, verzamelen verzamelen en verzamelen, legaal of illegaal maakt niet uit en daar hebben ze dat soort malafide apps ook voor nodig.
25-02-2020, 10:14 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zo worden dus alternatieven voor Google Android weggezet als malware aantrekkers. Aptoide is zeker zo goed als de Google webshop en checkt ook elke app op kwaadaardigheid. Tevens scannen via Total virus app. Typisch gedrag voor een globale monopolist uit het Imperium van "the bold & the free". Ten koste van alles willen winnen en geen concurrentie dulden. Ik wens Huawei veel succes.
Jodocus Oyevaer

Google checkt helemaal geen apps die in de playstore komen, ze reageren alleen op meldingen van derden.

Weet jij wel hoeveel onzin dit is?

Als je kunt kiezen tussen alles zelf automatisch scannen of duizenden mensen aannemen om alle meldingen door te zoeken en op te reageren, dan weet ik wel wat ik zou doen als ik een commercieel bedrijf zou hebben.

Peter
25-02-2020, 10:50 door Anoniem
Het Portugese aptoide om apps te downloaden (google onafhankelijk) is wel degelijk gelijkwaardig en heeft ook apps die Google vanwege de core-business interessen weert. Google heeft aptoide afgeraden, maar zonder redenen op te geven.

Zal het fijn vinden als Google als globale monopolist wordt ingehaald net als destijds de stoomtrein door iets anders en beters (o.a. voor de eindgebruikers). Als je het bovenstaande onzin vindt, werk je misschien wel voor Google of ben je een collaborerende troll of heb je er aandelen in.

Via Google webshop kan ik bijvoorbeeld geen Blokada downloaden en installeren en dat houdt een heleboel adtracking weg op mijn androidje. Waarom verdween toch die slogan: "Google don't be evil" (with your user-lock-in)?

#sockpuppet
25-02-2020, 13:35 door johanw
Google is maar al te bang dat veel gebruikers gaan leren dat je buiten hun appstore ook apps kunt installeren. Dat ziet Google liever niet maar ze durven het blijkbaar ook niet botweg te blokkeren zoals Apple.
25-02-2020, 14:48 door Anoniem
" Google waarschuwt voor sideloaden van apps op Huawei-telefoons "

Google zou beter waarschuwen voor gepersonaliseerde advertenties die o.a zij op grote schaal aanbieden
Juist zoals andere ad providers bijvoorbeeld bing etc etc
Deze advertenties platformen faciliteren tot 15 % van alle Adware Popups en Malware ,virussen en fishing links
Volgens vroegere bronnen ligt dit percentage nog veel veel hoger. Maar wat niet (meer) weet wat niet deert
CLICk click click click infected Lang lang geleden las je hier nog over in de mainstream media
Nu lees je hier nergens mee over. Let them Lobby billions work alles en iedereen is omkoopbaar van persoon tot journaal
Alsof deze issues van de planeet verdwenen zijn . Velen durven het ongetwijfeld niet te vermelden angst voor de gevolgen
Tegenwoordig opteert men voor email als grote boosdoener
Google haalt 95 % van al haar inkomsten uit Advertenties uw data en de mijne .... de rest is lucht lucht en waterr
Trek u eigen conclusies
Lang leve de vrede
Met vriendelijke groeten


Tony Tubs
25-02-2020, 14:52 door Anoniem
Door Covid-19: Trump roept "spring" en Google roep "hoe hoog?"

Wat een ongelofelijke kinderachtige en doorzichtige reactie van Google.

Google werkt lekker samen met de amerikaanse overheid. Kan je dat niet zelf bedenken? Anders had het bedrijf al lang opgesplitst geweest. IBM is was minder dominant ten tijde van die opsplitsing.
25-02-2020, 22:08 door Anoniem
KIjk eens met deze web sniffer extensie, wat er allemaal afloopt binnen je browser:
Re: chrome-extension://ndfgffclcpdbgghfgkmooklaendohaef/index.html (mooie russiche chrome extensie voor GET & POST):

Voorbeeld van de google search page: 99 12071 image 21:56:45(490ms) 204 GET adservice.google.com
/adsid/google/ui
5 11 image/webp,image/apng,image/*,*/*;q=0.8
en https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQjRQWlDJNULWgbX2T2IVaGjYZi7U52Rx5W9PJQa4l0v2UX7ng05sxO4J7zfQ&s

De meesten weten niet wat er onder de motorkap van hun browsertje allemaal gebeurt. Wel jammer.
De meesten interesseert ook verder geen dr*l. Dus Google ploegt lustig en rustig voort.

J.O.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.