Nederlandse websites zijn voor hun tls-certificaat steeds vaker afhankelijk van Let's Encrypt, de Amerikaanse certificaatautoriteit (CA) die gratis certificaten uitgeeft. Bijna 75 procent van de tls-certificaten waarvan .nl-sites gebruikmaken zijn door Let's Encrypt uitgegeven, zo meldt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) op basis van eigen cijfers.
Het aantal .nl-sites dat over een beveiligde verbinding beschikt is de afgelopen negentien maanden met bijna vijftig procent gestegen naar 1,33 miljoen. Het grootste deel van deze groei wordt veroorzaakt door ruim 355.000 nieuwe Let's Encrypt-certificaten, een toename van bijna 61 procent. Verder vond SIDN bijna 89.000 nieuwe certificaten van andere certificaatautoriteiten, een toename van 29 procent. Het aandeel van Let's Encrypt, als er wordt gekeken naar alle typen tls-certificaten, bedroeg in februari bijna 71 procent.
Wat opvalt aan de cijfers van SIDN is dat de certificaatautoriteiten op één na allemaal Amerikaanse partijen zijn. De uitzondering is Trust Provider, een relatief kleine Nederlandse 'intermediate' CA maar deze is ook weer afgeleid van het DigiCert-rootcertificaat. "De groei in het gebruik van tls-certificaten is goed nieuws voor de veiligheid van .nl-websites, maar de toegenomen afhankelijkheid op dv tls--certificaten uitgegeven door slechts enkele grote CA’s (zoals Let’s Encrypt) introduceert .nl-breed ook een risico", zegt onderzoeker Maarten Wullink.
Wullink noemt als voorbeeld een DigiNotar-achtige affaire of een probleem met het uitgiftesysteem van Let's Encrypt. "Enige diversiteit is naar onze mening vereist voor grootschalig gedistribueerde systemen, bijvoorbeeld in termen van partijen, jurisdicties en technologieën", aldus de onderzoeker.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Leuke vergelijking tussen verschillende chat apps. Wel hoog WC-eend gehalte, maar ik wist niet dat Signal niet aan de AVG ...
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.