image

Fraudehelpdesk start online controle van phishingmails

maandag 9 maart 2020, 09:39 door Redactie, 11 reacties

De Fraudehelpdesk is vandaag een nieuwe dienst gestart waarmee internetgebruikers verdachte e-mails kunnen laten controleren. E-mails kunnen, bij voorkeur als bijlage, naar valse-email@fraudehelpdesk.nl worden gestuurd, waarna de Fraudehelpdesk een mail terugstuurt of het om phishing ging.

Hiervoor wordt er gebruikgemaakt van eerder ontvangen phishingmails en kijkt de dienst naar de inhoud van doorgestuurde berichten. De Autoriteit Persoonsgegevens besloot vorig jaar om de Fraudehelpdesk geen phishingmails meer te laten verwerken, waardoor het die niet meer op de eigen website als waarschuwing en voorbeeld kon publiceren. In de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) gelden bijzondere richtlijnen voor het vastleggen van strafrechtelijke persoonsgegevens.

Voor het registreren en verwerken van deze gegevens had de Fraudehelpdesk een vergunning bij de Autoriteit Persoonsgegevens aangevraagd. De privacytoezichthouder besloot die niet te verlenen. De Fraudehelpdesk laat aan Security.NL weten dat het de vergunning destijds voor de gehele dienstverlening had aangevraagd. Daar was het publiceren van phishingmails een onderdeel van. Er is nu besloten om de dienstverlening van de Fraudehelpdesk in aparte delen op te splitsen en voor elk deel te kijken of hier een vergunning voor nodig is.

In het geval van de nu gelanceerde e-mailcontrole is het volgens juristen die de Fraudehelpdesk adviseerden vergelijkbaar met een virusscanner en is een vergunning niet nodig. Wel is voor deze dienst een aparte privacy impact assessment (PIA) uitgevoerd waarmee eventuele privacyrisico's in kaart zijn gebracht. Naast de e-mailcontrole zal de Fraudehelpdesk ook weer met het publiceren van geanonimiseerde phishingmails beginnen.

Reacties (11)
09-03-2020, 11:06 door karma4
Het faciliteren van fraude en niet beschermen van de gewone burger door het AP. Duidelijker kunnen ze het niet maken.
09-03-2020, 11:16 door Anoniem
Twee overheidsinstaties die elkaar het leven zuur maken ten koste van ons geld. En de crominelen zijn de lachtende derde
09-03-2020, 11:53 door Briolet
Het stoort me eigenlijk dat de mails die je wilt laten controleren, naar hetzelfde adres gaan als waar je phishing mails heen stuurt . Waarom niet een adres als "verdachte-email@fraudehelpdesk.nl "
09-03-2020, 12:13 door Anoniem
Door Briolet: Het stoort me eigenlijk dat de mails die je wilt laten controleren, naar hetzelfde adres gaan als waar je phishing mails heen stuurt . Waarom niet een adres als "verdachte-email@fraudehelpdesk.nl "
Waarom stuur je die suggestie niet naar die helpdesk i.p.v. hier. Denk je nu werkelijk, dat de helpdesk het gezever op dit forum leest?
09-03-2020, 14:28 door Anoniem
Ik kreeg net een emailtje van valse-emaiI@fraudehelpdesk.nI maar als ik wat terug stuur krijg ik geen reply ;)

heerlijk dit....
09-03-2020, 16:45 door Anoniem
Door Anoniem: Ik kreeg net een emailtje van valse-emaiI@fraudehelpdesk.nI maar als ik wat terug stuur krijg ik geen reply ;)

heerlijk dit....
Daar gaan een aantal minuten overheen. Daarnaast worden de e-mails zonder datum verzonden, oftewel deze vind je helemaal onderop (indien van je van logica houdt).
09-03-2020, 17:34 door Anoniem
Kreeg gisteren een phishing SMS, weer eens wat nieuws ipv al die email. Wel even goed lezen, was leuk dreigend geschreven dat ik betalingsachterstand had bij CJIB en dat ze morgen (dinsdag) bij mij beslag gaan leggen. Ik zie het met vertrouwen tegemoet. Dus als je een SMS ontvangt zogenaamd van het CJIB of je even wilt betalen op www.mijnoverheid.top, (link niet klikken, is vals!) dan gewoon weggooien, of melden bij valse-email@mijn.overheid.nl
09-03-2020, 18:26 door Anoniem
Door Anoniem: Ik kreeg net een emailtje van valse-emaiI@fraudehelpdesk.nI maar als ik wat terug stuur krijg ik geen reply ;)

heerlijk dit....
Vreemd, dat jij een mailtje van hun kreeg, normaal stuur je een mailtje NAAR hun!
10-03-2020, 09:52 door Briolet
naar valse-email@fraudehelpdesk.nl worden gestuurd, waarna de Fraudehelpdesk een mail terugstuurt of het om phishing ging.

Dat klopt dus niet. Ik heb gisteren een verdachte mail opgestuurd en nog geen reply gekregen. Verdacht omdat hij niet op naam geadresseerd was, de afzender gespoofd was en er verwacht werd dat je via een link data moest gaan invullen over je bedrijf. Dit zgn in opdracht van de overheid. Het betrof een mailtje die ik periodiek krijg, maar dit keer vanuit een ander domein was verstuurd.

Ik heb net op de website van de fraudehelpdesk gekeken: https://www.fraudehelpdesk.nl/valse-e-mail-melden/

Daar staat:

Als uw mail met zekerheid geïdentificeerd wordt als malware of phishing, krijgt u van ons dezelfde dag nog een mail terug met daarin meer informatie over de valse mail,

Je krijgt dus helemaal geen mail terug met een antwoord of de mail wel/niet/misschien phishing is. Alleen als de phishing zeker is.
10-03-2020, 10:17 door Anoniem
Door Anoniem: Twee overheidsinstaties die elkaar het leven zuur maken ten koste van ons geld. En de crominelen zijn de lachtende derde

De fraudehelpdesk is geen overheidsinstantie...
10-03-2020, 11:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik kreeg net een emailtje van valse-emaiI@fraudehelpdesk.nI maar als ik wat terug stuur krijg ik geen reply ;)

heerlijk dit....
Daar gaan een aantal minuten overheen. Daarnaast worden de e-mails zonder datum verzonden, oftewel deze vind je helemaal onderop (indien van je van logica houdt).


nvt in dit geval..hier is wat anders aan de hand:

1) valse
2) de el is geen el maar een ieeeee

En zo gaan velen de mist in

kopieer het adres maar en check het maar.

Dat emailadres is gewoon niet handig gekozen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.