image

OM eist in hoger beroep 2 jaar voor klonen van Ziggo-modems

dinsdag 10 maart 2020, 16:56 door Redactie, 16 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twee jaar cel geëist waarvan acht maanden voorwaardelijk voor het klonen van VodafoneZiggo-modems, alsmede een schadevergoeding van ruim 10.000 euro. Volgens het OM heeft de verdachte in deze zaak de integriteit van het internet in gevaar gebracht.

De man zou tweehonderd illegale modems hebben gekloond en verkocht. Daarmee konden afnemers na een eenmalige betaling van zo'n 150 euro gratis gebruikmaken van internet via VodafoneZiggo. Het onderzoek naar de gekloonde modems startte in 2017, na informatie uit Canada waar gekloonde modems waren ingezet in een ondergronds netwerk. Via het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid werd de informatie uit Canada doorgegeven aan de provider.

De verdachte zou de modems hebben gekregen van een Ziggo-monteur en bij het aansluiten zou hij zijn geholpen door iemand die namens Ziggo internet en telefonie aansloot. In eerste instantie werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk, en een taakstraf van 180 uur. Het OM stelt dat de straf geen recht doet aan de ernst van de feiten en is daarom in hoger beroep gegaan.

"Verdachte heeft door het plegen van deze feiten niet alleen VodafoneZiggo benadeeld, nu de afnemers van de modems geen abonnementskosten betaalden, maar verdachte heeft hiermee ook de integriteit van het internet in gevaar gebracht", aldus het Openbaar Ministerie, dat waarschuwt dat gekloonde modems zijn te gebruiken door cybercriminelen om hun identiteit te beschermen, het stelen van gegevens en uitvoeren van aanvallen.

Reacties (16)
10-03-2020, 17:25 door Anoniem
En de Ziggo medewerkers die hem geholpen hebben?
10-03-2020, 17:47 door Anoniem
En wat voor straf gaat Ziggo krijgen? Want die verdomme het om hun netwerk fatsoenlijk te beveiligen, modems worden nog steeds volop gekloond en met het TV deel is het niet veel beter gesteld. Daar kijken ook duizenden mensen gratis middels gekloonde abo kaartjes. Of neem de slechte administratie van Ziggo waarbij mensen die al jaren niet meer betalen toch een mediabox met werkend beeld thuis hebben staan.

Ik vind het verder geen probleem, maar besef dat diezelfde integriteit van het internet dan ook door het lakse gedrag van Ziggo in gevaar gebracht wordt.
10-03-2020, 18:00 door Anoniem
De "integriteit van het internet"? Wat bedoelen ze daarmee?

VodafoneZiggo is niet "het internet" en rommelen met hun dienstverlening is niet automatisch het hele internet in gevaar brengen, dus wat mij betreft is dit bombastische onzin. Daar waar ze de enige kabelaar zijn die internet-toegang-over-kabel aanbieden is niet deze fraudeur aan te rekenen maar de ACM, die toegestaan heeft dat Ziggo en UPC (Liberty Global, Amerikaans bedrijf, PATRIOT act) samengegaan zijn en daarmee een monopolie op de kabel heeft laten ontstaan.

Dus fraude, specifieker wat elders "theft of service" heet, dat kun je 'm wel aanrekenen. "Integriteit van het internet"? Wat? Hallo?
10-03-2020, 18:11 door Anoniem
"Integriteit van het Internet"? Yeah, right...

Het punt van *mogelijk* facilitairen van criminelen kan ik nog wel volgen, maar zelfs dan lijkt het me wel fors allemaal. Kennelijk willen ze precedent scheppen.
10-03-2020, 19:31 door Anoniem
Door Anoniem: De "integriteit van het internet"? Wat bedoelen ze daarmee?

VodafoneZiggo is niet "het internet" en rommelen met hun dienstverlening is niet automatisch het hele internet in gevaar brengen, dus wat mij betreft is dit bombastische onzin.

Ze maken het mogelijk dat mensen zonder registratie bij de provider (en dus in het CIOT) gebruik maken van internet,
mogelijk met criminele redenen, en dan niet zijn terug te zoeken op naam en adres.
Wat mij betreft is dit geen bombastische onzin. Alle mogelijkheden om dit te doen zouden aangepakt moeten worden.
10-03-2020, 21:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De "integriteit van het internet"? Wat bedoelen ze daarmee?

VodafoneZiggo is niet "het internet" en rommelen met hun dienstverlening is niet automatisch het hele internet in gevaar brengen, dus wat mij betreft is dit bombastische onzin.
Ze maken het mogelijk dat mensen zonder registratie bij de provider (en dus in het CIOT) gebruik maken van internet,
mogelijk met criminele redenen, en dan niet zijn terug te zoeken op naam en adres.
Wat mij betreft is dit geen bombastische onzin. Alle mogelijkheden om dit te doen zouden aangepakt moeten worden.
Alleen is het CIOT ook al geen integraal onderdeel van "het internet" maar een "omdat we het konden afdwingen"-makkelijkheid voor opsporing, en dus angsthazerij van de overheid om controle te verliezen en dus nog steeds verpakt als bombastische onzin. Zeker gezien er nog genoeg andere manieren zijn om het CIOT-gesleepnet te omzeilen. Dit is daarmee een puntje OM dat zichzelf belangrijker vindt dan de burgers, het internet, of eigenlijk al het andere. Het is zeker een duidelijke misrepresentatie van "het internet".
10-03-2020, 21:18 door Anoniem
Pleidooi.

Internet en communicatie zijn inmiddels vitalere infrastructuur geworden dan de openbare weg. Nog veel vitalere infrastructuur dan de openbare omroep van toen. Belangrijker dan openbaar onderwijs (dat laatste omdat openbaar onderwijs slechts voor de startjaren geldt terwijl toegang tot informatie en communicatie bijdraagt aan het levenslang bijleren!).

Om er even een en vogue onderwerpje bij te halen, een waan van der dagje, zonder internet zouden nu alle gecarantainiseerden en andere Brabanders niet zo gemakkelijk even die twee weken thuis kunnen gaan zitten werken (tot die tiefuscorona is overgewaaid, de noodziekenhuizen weer dicht kunnen en je elkaar weer normaal een hand kan geven).

Het recht op connectiviteit moet in de grondwet. En een fatsoenlijke verbinding moet uit de algemene middelen betaald worden. Want waarom wèl al die ouwe kudtomroepen maar zo een wezenlijk en fundamenteel onderdeel van onze samenleving als het internet niet?

Wég met al dat Ziggo gelul en abonnementen. En als die geprivatiseerde KPN's. De PTT moet terug en iedereen moet gratis kunnen bellen. Noem het hele rijtje ministeries maar op, en ze hebben er allemaal belang bij. Van economie tot veiligheid tot onderwijs, tot volksgezondheid en de hele rest erbij. Van nationaal belang dus. De verbinding. (Staat los van de inhoud, want die hoort volgens mij vrij te zijn.)

Wanneer gaan wij eens denken om daar eens over te gaan denken? Of blijven we liever mijmeren bij VARA gidsen en AVRO bodes? En hoe goed het toen allemaal geregeld was.
10-03-2020, 21:34 door Anoniem
wat een land,

de groep "kopschoppers" krijgen de eis van een werkstraf en het clonen van een modempje 2 jaar.
10-03-2020, 23:29 door Anoniem
Om 'de integriteit van het internet' aan te kunnen tasten moet je minstens een staat/land/de nsa of wat zijn. Dat lukt nimmer middels een marginale kabelboer 'from Holland'. Het OM is de Ziggo met zijn goedope kastjes zwaar aan het overschatten wat betreft de mogelijkheden om 'het internet' als entiteit enige schade toe te brengen.
En zo wordt Ziggo beloond voor het niet op orde hebben van de beveiliging.
De kruimeldief in dit verhaal betaalt Ziggo's dure boter op het hoofd.
11-03-2020, 04:24 door Anoniem
"Via het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid"..
Jaja: het ministerie van Justitie en Veiligheid. Prachtige propaganda naam. Daar moet je wel een gewetenloze maffia boef zijn om daar te kunnen werken.


Er komt een tijd dat mensen, zelfs de naieve, gaan inzien dat criminele crimineel zijn en zich niet houden aan regels. Doet me denken aan onze (R)overheid die schijt heeft aan mensenrechten, fatsoen, realisme (proportionaliteit) en onze grondwet. We leven in rare, hypocriete tijden, waar het volk, het bedrijfsleven, de politieke oppositie NUL kritiek hebben op de psychopatische zelf verijkende, leugenaars die dankzij het dom autistsch op dezelfde politieke partij als altijd blijven stemmen als kritiekloze, princiepeloze, blinde schapen.

We leven in een tijd waarin criminelen, ondertussen fataoenlijker zijn als de zogeheten "nette" burgers en bedrijven en ambtenaren, gestaPOPO agenten en "betrouwbare" polititici. Zucht.

Een psychopaat als Adolf H. zou vandaag de dag populairder zijn dan "toen" echter zou hij nu gewoon overal ongestraft weg mee komen. Hij zou zich hij de VVD als een kind in een snoepwinkel voelen. Lmao
11-03-2020, 08:47 door Anoniem
Vreemd is toch eigenlijk, dat gekloonde modems werken? Het lijkt me toch simpel om te zorgen, dat een modem alleen werkt op de aansluiting van een klant, waar die voor is afgegeven? Of is het systeem van Ziggo zo open, dat je bij een willekeurige aansluiting neer kunt zetten wat je maar wil?
11-03-2020, 10:44 door Anoniem
Door Anoniem: Vreemd is toch eigenlijk, dat gekloonde modems werken? Het lijkt me toch simpel om te zorgen, dat een modem alleen werkt op de aansluiting van een klant, waar die voor is afgegeven? Of is het systeem van Ziggo zo open, dat je bij een willekeurige aansluiting neer kunt zetten wat je maar wil?
Kabel is een gedeeld medium, dus er is niet zoiets als een enkel draadje naar een klant met een enkel poortje dat je dicht kan zetten. De modems zijn meestal vrij hard dichtgetimmerd omdat er anders verkeer van andere klanten zichtbaar is voor de klant, want gedeeld medium. Dus het zou best dat ze zich verder vooral zorgen gemaakt hebben of het netwerk werkt, niet of iemand er smerige spelletjes mee zit te spelen. (En onterecht afsluiten heeft ook zo z'n prijs; kost tijd en geld en moeite om het weer recht te zetten na klachten. Het kost ook goodwill, iets waar UPC jarenlang problemen mee had wegens fantastisch slechte service.)

Dus de waarheid zal ergens in het midden liggen. Ik vermoed dat ze een lijstje van "bruikbare" MACadressen hebben en alles wat daar niet op staat mag niet meedoen. Vandaar het gedoe met kloning, wat dan toch wat moeite kost want je moet er de firmware voor aanpassen.

Ze zullen best op hun netwerk kunnen zien dat er meerdere keren dezelfde MACadressen in gebruik zijn als ze de headends afstruinen op die informatie, maar als ze er niet naar kijken zullen ze het niet zien. Tenzij het op hetzelfde netwerksegment gebeurt, en dan heb je poppen aan het dansen. Best kans dat het klonen zo aan het licht gekomen is.
11-03-2020, 11:20 door Anoniem
Door Anoniem: Om 'de integriteit van het internet' aan te kunnen tasten moet je minstens een staat/land/de nsa of wat zijn. Dat lukt nimmer middels een marginale kabelboer 'from Holland'. Het OM is de Ziggo met zijn goedope kastjes zwaar aan het overschatten wat betreft de mogelijkheden om 'het internet' als entiteit enige schade toe te brengen.
En zo wordt Ziggo beloond voor het niet op orde hebben van de beveiliging.
De kruimeldief in dit verhaal betaalt Ziggo's dure boter op het hoofd.

Dit gaat helemaal niet over Ziggo, dit gaat over de mensen die die gecloonde modems gebruiken (op een Ziggo aansluiting)
en daar dan vervolgens rottigheid mee uithalen.
En je beeld van het netwerk en de plek van staat/land/nsa daarin klopt niet erg.
11-03-2020, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: De "integriteit van het internet"? Wat bedoelen ze daarmee?

VodafoneZiggo is niet "het internet" en rommelen met hun dienstverlening is niet automatisch het hele internet in gevaar brengen, dus wat mij betreft is dit bombastische onzin.
Ze maken het mogelijk dat mensen zonder registratie bij de provider (en dus in het CIOT) gebruik maken van internet,
mogelijk met criminele redenen, en dan niet zijn terug te zoeken op naam en adres.
Wat mij betreft is dit geen bombastische onzin. Alle mogelijkheden om dit te doen zouden aangepakt moeten worden.
Alleen is het CIOT ook al geen integraal onderdeel van "het internet" maar een "omdat we het konden afdwingen"-makkelijkheid voor opsporing, en dus angsthazerij van de overheid om controle te verliezen en dus nog steeds verpakt als bombastische onzin.

Een van de cruciale ontwerpfouten in het internet (verklaarbaar door de technische mogelijkheden in de tijd dat het
ontwikkeld is) is juist dat een faciliteit als CIOT er geen integraal onderdeel van is! Als dat wel het geval was dan stonden
we nu op voorsprong in de strijd tegen de criminaliteit in plaats van op achterstand.
Er zijn in het verleden teveel standaards gemaakt met "Simple" in de naam in plaats van "Secure" of "Authenticated".

Daar maken mensen misbruik van, en het is goed dat het OM dit meeneemt in dit soort zaken.
Nog beter zou het zijn als er wereldwijd meer op dit gebied ondernomen zou worden.
11-03-2020, 11:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Ze zullen best op hun netwerk kunnen zien dat er meerdere keren dezelfde MACadressen in gebruik zijn als ze de headends afstruinen op die informatie, maar als ze er niet naar kijken zullen ze het niet zien. Tenzij het op hetzelfde netwerksegment gebeurt, en dan heb je poppen aan het dansen. Best kans dat het klonen zo aan het licht gekomen is.

Het minste wat ze nu kunnen doen is een lijst maken van welke MAC adressen meer dan 1 keer voorkomen en aan
welke klanten de modems met deze adressen oorspronkelijk geleverd zijn, en vervolgens de historie van deze klanten
goed te onderzoeken. Heeft de klant een nieuw modem gevraagd en is het oude MAC adres wel buiten gebruik gesteld?
Is er een patroon te herkennen bijv dat het modems betreft die zijn gestuurd naar klanten die later ontraceerbaar bleken
of niet betaalden? (er zijn ook gevallen bekend waar mensen meerdere aansluitingen namen en modems lieten sturen
naar spookadressen)
Als er een goede administratie gevoerd wordt van werkelijk nog in gebruik zijnde adressen zullen wellicht veel van die
kloonmodems niet meer werken.

Maar wat je zegt, daar is ongetwijfeld niemand mee bezig geweest tot het probleem ineens ergens naar boven kwam.
11-03-2020, 12:28 door Anoniem
Door Anoniem: Een van de cruciale ontwerpfouten in het internet (verklaarbaar door de technische mogelijkheden in de tijd dat het ontwikkeld is) is juist dat een faciliteit als CIOT er geen integraal onderdeel van is!
Dat vind ik niet. Nergens voor nodig dat iedereen altijd overal onvoorwaardelijk tot in lengte van dagen te volgen is.

Want voor je het weet wordt van zulke faciliteiten gebruik gemaakt voor politieke doeleinden, of ideologische, of zelfs geldelijk gewin. Met "vrijelijk communiceren" heeft dat dan dus helemaal niets meer te maken.

Hoe nobel je het doel "wetshandhaven" ook mag vinden. Dan moeten de wetsdienaren maar gewoon wat beter hun best doen.

Als dat wel het geval was dan stonden we nu op voorsprong in de strijd tegen de criminaliteit in plaats van op achterstand.
Dat is helemaal niet gezegd. Je kan zeggen, er was weinig criminaliteit in de DDR. Tegelijkertijd was het zo verdrukkend voor iedereen dat het volk al dat gespioneer eigenlijk gewoon zat was. En toen viel de muur.

Er zijn in het verleden teveel standaards gemaakt met "Simple" in de naam in plaats van "Secure" of "Authenticated".
"Teveel", nee. Voor de context waarin die gemaakt zijn waren het prima protocollen. "Simpel" is prima als je iets werkend probeert te krijgen. Als je er ook nog allerlei zekerheden aan wil hangen, dan kost dat ineens bruut veel extra werk. Het is namelijk helemaal geen makkelijke materie. En "denken dat je veilig bent maar het niet zijn" is een veel slechtere positie om je in te bevinden dan zelfs "niet veilig zijn maar weten dat je het niet bent".

En als je kijkt naar wat er gebeurt als er wel even "veiligheid" bovenop geplakt wordt, nou, dan krijg je dus ellende als "PKI".

Daar maken mensen misbruik van, en het is goed dat het OM dit meeneemt in dit soort zaken.
Er is niets waar mensen geen misbruik van maken. En normaliter hou je het in de gaten en doe je er wat aan als of liefst een beetje voor het de spuigaten uitloopt. Maar dat het OM nu gaat huilen dat het CIOT omzeild wordt en dat "integriteit van het internet aantasten" noemt, nou, dat is wel zulke harde zelfpijperij dat het halve land verderop het nog steeds stinkt.

Nog beter zou het zijn als er wereldwijd meer op dit gebied ondernomen zou worden.
Dan geef je wereldwijd enorm veel macht weg aan onduidelijke ambtenaren. Zoals de EU al volzit met dichtgetikte eurocraten die er vooral voor zichzelf zitten en daar goed aan verdienen. Maar nu wereldwijd. En voor je het weet heb je een meningenpolitie opgetuigd waar niets democratisch meer aan is en waar je niets meer tegen kan doen.

Dat willen is dus niet heel erg slim, van epische proporties.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.