image

Google Advanced Protection beperkt vrije installatie van apps

woensdag 18 maart 2020, 15:08 door Redactie, 3 reacties

Google heeft het Advanced Protection Programma voor gebruikers op Android uitgebreid, waardoor de vrije installatie van apps drastisch wordt beperkt en Google Play Protect automatisch wordt ingeschakeld. Dat heeft het techbedrijf via een blogposting bekendgemaakt.

Het Advanced Protection Programma is bedoeld voor personen die extra risico op gerichte online aanvallen lopen, zoals activisten, journalisten en politici, maar iedereen kan zich aanmelden. Het programma voorziet Google-accounts van extra bescherming. Zo moeten gebruikers verplicht via een fysieke beveiligingssleutel inloggen en wordt het aantal apps beperkt dat toegang tot gevoelige gegevens kan krijgen. Zo is toegang tot Gmail, Google Drive en andere Google-diensten tot specifieke apps beperkt.

Vandaag maakt Google bekend dat het Advanced Protection Programma over nieuwe maatregelen beschikt om gebruikers op Androidtoestellen tegen malware te beschermen. Zo wordt Play Protect, de in Android ingebouwde virusscanner, automatisch bij gebruikers van het programma op een Androidtoestel ingeschakeld. Play Protect scant al geïnstalleerde en nog te installeren apps op malware. In tests van het Duitse testlab AV-Test komt Play Protect geregeld zeer slecht uit de bus als het om de detectie van malware gaat.

Een tweede maatregel die Google doorvoert is het beperken van de vrije installatie van apps. Applicaties van buiten de Google Play Store worden in principe allemaal geblokkeerd. Gebruikers kunnen alleen nog apps installeren via appstores die vooraf door de telefoonfabrikant zijn geïnstalleerd en via Android Debug Bridge. Apps van buiten de Google Play Store die al zijn geïnstalleerd zullen niet worden verwijderd en kunnen nog steeds worden geüpdatet.

Volgens Google worden apps in de Play Store uitgebreid getest. "Maar apps van buiten Google Play kunnen een potentieel risico vormen voor de apparaten van gebruikers. Als een extra beveiliging beperken we de installatie van de meeste van deze niet-Play Store-apps op alle Androidapparaten waarvan een Google-account is aangemeld voor Advanced Protection", aldus Roman Kirillov van Google.

De nieuwe aanpassingen zullen geleidelijk onder deelnemers van Advanced Protection worden uitgerold. Daarnaast laat Kirillov weten dat later dit jaar er ook nieuwe malwarebescherming voor Google Chrome zal worden uitgerold, die gebruikmaakt van de downloadbescherming die vorig jaar al werd aangekondigd.

Reacties (3)
18-03-2020, 15:51 door Anoniem
L.S.

Dus Aptoide als alternatief op je Google Android als voor de Google webshop installeren (zo lang het nog gaat), anders kun je straks helemaal geen script blockers als bijvoorbeeld een Blokada app meer installeren en krijg je noodgedwongen (soms ook nog potentieel gevaarlijke) advertenties voorgeschoteld.

Als het aan Google zou liggen zat je allen binnen de Google mono-cultuur en werd je alleen door Google ge-adtrackt.
Dat zou voor hen de ideale situatie zijn, volledig globaal monoplolie en een dikke vinger opsteken naar alle concurrentie en inovatie met de afdwingmacht van het Imperium over the Atlantic in de rug voelen ze zich onoverwinnelijk.
Hoogmoed is echter vaak voor de val gekomen.

Interwebz is al lang niet leuk meer. In wat verschilt Google in feite van een digitale dwingeland?
Leg dat eens uit aan mij, lieve mensen?

luntrus
19-03-2020, 12:05 door Anoniem
Door Anoniem: L.S.
Interwebz is al lang niet leuk meer. In wat verschilt Google in feite van een digitale dwingeland?
Leg dat eens uit aan mij, lieve mensen?

luntrus

Artikel:
Gebruikers kunnen alleen nog apps installeren via appstores die vooraf door de telefoonfabrikant zijn geïnstalleerd en via Android Debug Bridge.
De gebruikers die wat technischer zijn, kunnen dus nog steeds alles doen wat ze willen. Het gaat hier vooral om een extra service voor gebruikers die minder/niet technisch zijn en wel belangrijke risico's willen kunnen uitsluiten.
14-02-2021, 00:03 door Anoniem
Op zich ben ik heel blij met deze nieuwe beveiliging ,in mijn geval is het een mooie extra beveiliging naast de standaard login met password en sms verificatie ,er is een down side als je deze beveiliging gebruikt je kan dan niet meer snel even gebruik maken van de speciale drive apps als bijv filewatch of drive sync enz je kan althans op dit moment geen keuze maken om het te gebruiken of om dus de advanced security tijdelijk uit te zetten om je files te syncen of over te zetten dat vindt ik momenteel wel een minpunt, maar verder is het wel een goede extra beveiiging het scant nu ook op malware en met gemak ook op randsomeware?

groeten Vasty
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.