image

EFF start nieuwe campagne "Wie heeft jouw gezicht?"

donderdag 19 maart 2020, 10:14 door Redactie, 6 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF is een campagne gestart om mensen te waarschuwen dat allerlei Amerikaanse overheidsdiensten over een foto van hun gezicht beschikken en die voor gezichtsherkenningsdoeleinden gebruiken, zonder dat burgers hier toestemming voor hebben gegeven.

Volgens de EFF bevindt naar schatting de helft van de gehele Amerikaanse bevolking zich in gezichtsherkenningsdatabases van de overheid. Via de campagne "Wie heeft jouw gezicht?" wil het burgers hiervan bewust maken. "Mensen weten niet dat ze in een gezichtsherkenningsdatabase staan en kunnen zich niet afmelden", aldus de burgerrechtenbeweging. Via een quiz op de campagnesite wordt burgers verteld wie er mogelijk toegang tot hun gezichtsfoto's heeft.

Uit onderzoek van de EFF blijkt dat de FBI in zeker 27 Amerikaanse staten data uit databases van identiteits- en rijbewijzen kan opvragen. De Amerikaanse tegenhanger van het CBR zou in 43 Amerikaanse staten over gezichtsherkenning beschikken. Zodoende kan er in de database met uitgegeven rijbewijzen worden gezocht naar verdachten. Slechts vier staten zouden het delen van gegevens uit de database volledig beperken.

De EFF stelt dat op deze manier dagelijks de privacy van duizenden mensen wordt geschonden. Daarnaast is het nog altijd onduidelijk welke overheidsdiensten data met elkaar uitwisselen. "Het gebrek aan transparantie is slechts een onderdeel van het probleem. Gezichtssurveillance is een groeiende dreiging voor onze privacy zelfs wanneer overheidsinstanties met toegang tot de technologie hier duidelijk over zijn", zegt Jason Kelley van de EFF. De burgerrechtenbeweging wil dan ook dat het verboden voor de overheid wordt om van gezichtssurveillance gebruik te maken.

Image

Reacties (6)
19-03-2020, 11:26 door Anoniem
Heel goed initiatief. Al vrees ik dat het net zo kansloos is als het de nek omdraaien van het Nederlandse EPD - of hoe het vandaag ook moge heten.

Niks doen lost het probleem zeker niet op, dus steun EFF!
19-03-2020, 12:48 door karma4
Door Anoniem: Heel goed initiatief. Al vrees ik dat het net zo kansloos is als het de nek omdraaien van het Nederlandse EPD - of hoe het vandaag ook moge heten.
Niks doen lost het probleem zeker niet op, dus steun EFF!
Waarom moet je criminelen en misdadigers steunen? Het komt altijd uit deze hoek dat ze niet gezien mogen worden.
Privacy is wat anders dan verantwoordelijk gedrag.
19-03-2020, 13:54 door [Account Verwijderd]
"De EFF stelt dat op deze manier dagelijks de privacy van duizenden mensen wordt geschonden".

Ik word toch zo moe van dit modieuze gezever.

Misdadigers schenden mijn burgerechten, cq mijn privacy als zij daartoe de kans krijgen, niet het CBR.
Als deze mijn gegevens deelt met opsporingsdiensten als er bij mij in de buurt ernstig aanleiding toe is om die gegevens te screenen. Graag zelfs. Ik heb niets uitgevroten.

Dat er false positives uit kunnen rollen is nu eenmaal het risico van leven in een uiterst complexe samenleving zoals de onze waar misdaad en burgerzin in een smelkroes zijn terechtgekomen.
19-03-2020, 15:22 door Anoniem
Bewustwording is altijd een goed idee. Als je bewust bent, kan je een afgewogen standpunt innemen. Bovendien kan je dan kritische gevolgvragen stellen, bijvoorbeeld over de eventuele gevolgen van een vals alarm voordat een vals alarm is opgetreden.

Vermoedelijk is met een straatlengte afstand de beste voorvechter voor de privacybeweging vervolgens de overheid in kwestie zelf, namelijk door zodanig ongevoelige, bureaucratische of anderszins onprofessionele reacties (niet: antwoorden) te geven dat de vragenstellers haast wel gedwongen worden tot een zwart-wit wel zonder enige waarborgen of dan maar helemaal niet...
19-03-2020, 19:40 door Anoniem
Apple

Who has your voice, Apple, Amazon, Microsoft
19-03-2020, 20:09 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Heel goed initiatief. Al vrees ik dat het net zo kansloos is als het de nek omdraaien van het Nederlandse EPD - of hoe het vandaag ook moge heten.
Niks doen lost het probleem zeker niet op, dus steun EFF!
Waarom moet je criminelen en misdadigers steunen? Het komt altijd uit deze hoek dat ze niet gezien mogen worden.
Privacy is wat anders dan verantwoordelijk gedrag.

Je steunt geen criminelen, je gooit de privacy van miljoenen te grabbel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.