Onderzoekers hebben een nieuwe variant van de beruchte Mirai-malware ontdekt die Zyxel NAS-systemen aanvalt. De malware wordt Mukashi genoemd en maakt gebruik van een recent ontdekt beveiligingslek en een reeks veelgebruikte wachtwoorden om toegang tot kwetsbare apparaten te krijgen.
Vorige maand werd al bekend dat het beveiligingslek in Zyxel NAS-systemen door ransomware werd gebruikt. Aanvallers konden zo bestanden op de NAS-systemen versleutelen en vervolgens losgeld eisen voor het ontsleutelen. De kwetsbaarheid werd al aangevallen voordat er een update beschikbaar was, waardoor het om een zerodaylek ging. Zyxel bracht vervolgens een beveiligingsupdate uit voor nog ondersteunde NAS-systemen. Verschillende kwetsbare modellen worden echter niet meer ondersteund en blijven zodoende kwetsbaar.
De Mukashi-malware maakt onder andere gebruik van deze kwetsbaarheid om kwetsbare NAS-systemen te infecteren. Vervolgens wordt het systeem ingezet voor het uitvoeren van ddos-aanvallen en het zoeken naar andere kwetsbare systemen, meldt securitybedrijf Palo Alto Networks. Zyxel-gebruikers krijgen het advies om de firmware van hun NAS te updaten. Wanneer er geen updates beschikbaar zijn wordt aangeraden om toegang tot de webinterface blokkeren of het apparaat niet direct aan het internet hangen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Wanneer mensen een eigen device (BYOD) mee nemen naar werk: hoe bescherm jullie je daartegen? (Ben zelf tegen het gebruik van ...
Juridische vraag: Bij ons bedrijf is gekozen voor bring-your-own-device, waarbij mensen zelf privé een laptop mogen kopen en ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.