/dev/null - Overig

Kan het landelijk schakelpunt plat in een crisis?

21-03-2020, 13:28 door Anoniem, 0 reacties
https://nos.nl/artikel/2327842-massaal-thuiswerken-leidt-tot-drukte-en-storingen-netwerken-kunnen-het-aan.html
Dienstverleners medische wereld verhogen capaciteit

Brancheorganisatie Dutch Data Center Association ziet bij zijn leden ook flinke stijgingen. Bijvoorbeeld bij partijen die diensten aanbieden aan de medische wereld. "Dataplace, dat landelijk datacenter ruimte aanbiedt en ook zodoende vele patiëntendossiers en IT-infrastructuur van zorginstellingen faciliteert, ziet een gemiddelde groei van internetverkeer van 20 procent de laatste week", zegt managing director Stijn Grove.

Dienstverlener Intermax uit Rotterdam heeft veel ziekenhuizen als klant en die hebben ze proactief flinke upgrades gegeven op veel netwerkonderdelen, zegt Grove. "De capaciteit is op sommige onderdelen zo'n tien keer vergroot."

De Corona crisis is nog niet op zijn hoogtepunt in Nederland. Maar er zijn nu al capaciteitsproblemen voor ziekenhuizen.

Minister Bruins had het onzalige plan om een digitaal patiëntendossier verplicht te stellen voor onder andere ziekenhuizen, zodat hulpverleners in een levensbedreigende situatie bij de noodzakelijke data zouden kunnen komen.

Wat we nu hebben is geen cyberaanval op onze ziekenhuizen; Maar schaalt dit plan bij een echte crisis, zoals nu aan de gang is in Italië, waar ze patiënten op de intensive care moeten weigeren, die dan ook komen te overlijden?

Nederland heeft Europees gezien niet de meeste intensive care units, dus misschien helpt dat het dataverbruik van de zorg te beperken. Aan de andere kant, kan een landelijk schakelpunt misschien gebruikt worden voor het selecteren van patiënten bij triage. Misschien is dat nog wel een enger idee dan een verplicht EPD.

Afhankelijk van wat je huisarts in je EPD schrijft, leef je of sterf je. Volledig vergoed door het basispakket van je zorgverzekeraar natuurlijk! Dat is dan weer een troost.
Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.