/dev/null - Overig

Rutte en 17 miljoen Guinee-pigs

23-03-2020, 09:08 door [Account Verwijderd], 144 reacties
Laatst bijgewerkt: 23-03-2020, 09:13
In strijd met de smeekbeden van verpleegkundigen om zoveel mogelijk binnen te blijven lapte het flierefluitende deel van de Nederlanders dit weekend dat verzoek aan zijn laars. Dat krijg je als Rutte verklaart dat je best naar buiten kunt gaan als je maar afstand houdt.

Wat is dat toch met Rutte? Waarom verklaart die man tegenstrijdige zaken m.b.t. de huidige epidemie die buiten ons kikkerlandje blijkbaar ernstiger wordt gezien en scherper tracht te worden getackeld dan bij ons. En dat gaat van kleinere zaken zoals risicosymptomen, bijv. hoge bloeddruk dat in België wèl als extra bezwarend wordt geclassificeerd en hier door het RIVM niet, tot het open houden van scholen totdat 200 specialisten bijna in opstand moesten komen voordat het onderwijs zijn deuren sloot afgelopen maandag.

Buiten Nederland trekken medisch specialisten het NL-streven naar groepsimmuniteit steeds ernstiger in twijfel, wat er o.a. oorzaak van was dat België zijn grens met Nederland heeft gesloten.

Nederland medische Corona proeftuin? Zijn wij de Guinee-pigs van een kabinet dat zich profileert door zich eigenzinnig te distantiëren van wat de rest van Europa doet met slechts het vriendelijke verzoek om niet buiten met de kindertjes tikkertje in het park te gaan spelen (wat we wel doen) maar dat een luchtje scheppen in dat park wel kan?

Nederland verveelt zich en gaat klussen, en daarvoor is een hamertje en een boormasjientje nodig dus gaan we lekker creatief winkelen in de bouwmarkt terwijl Rutte staat te verkondigen met vroom op elkaar gelegde handen dat alleen voor essentiele boodschappen naar buiten gaan het advies is, maar neen weer geen tikkertje spelen in het park (1,5 meter afstand) en boormasjientjes gaan kopen in de bouwmarkt.

En hoe moet dat dan met die groepsimmuniteit Master Rutte?
Het is toch de bedoeling dat 70% van de bevolking wèl in aanraking komt met dat virus; er wèl mee wordt besmet, of zijn wij slechts de medische proeftuin van Europa zodat Nederland al of niet mooie komaf kan doen als de crisis - naar wij allen hopen - is bezworen: "Kijk ja eh... u moet dat zo zien: Het heeft in ons land wel enkele duizenden slachtoffers meer gekost dan elders in Europa maar daar hebben wij ook wel iets moois voor teruggekregen: Groepsimmuniteit."

Om maar even aan de uitspraak van een voormalige minister-president (Balkenende) te denken: We Dutch are succesfull undertakers.
Reacties (144)
23-03-2020, 09:27 door Anoniem
Het gaat in de eerste plaats om de aandelenkoersen. Europe, maar ook de WHO zullen aansturen op zo min mogelijk schade aan de economie. Op de tweede plaats komen mensenlevens.

Maar eh, als onze economie door maandenlange corona plat ligt, gaan de ziekenhuizen uiteindelijk ook plat. En is het resultaat hetzelfde. Dus ik ben het erg eens met de groepsimmuniteit theorie. Het is in het begin wat erger, maar uiteindelijk kom je er beter, en veel sneller, uit met zijn allen.

En die curve die onder de capaciteit blijft liggen als we maar allemaal braaf thuis blijven. Geloof jij daar in Threnology?
23-03-2020, 09:31 door karma4
Een squeeler die jones tot grote zondebok maakt zodat er uiteindelijk heel veel Jones alter ego's voor in de plaats komen is niet echt slim. Wat is er toch dat we enkel schapen lijken te hebben die wel kunnen blaten maar niet nadenken.
Dat is nog een belediging voor een schaap dat best wel slim is.

Andere niet besmetten is een sociale insteek, hoeveel hersencellen zouden er voor nodig zijn om dat te beseffen..
23-03-2020, 09:49 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat in de eerste plaats om de aandelenkoersen. Europe, maar ook de WHO zullen aansturen op zo min mogelijk schade aan de economie. Op de tweede plaats komen mensenlevens.

Maar eh, als onze economie door maandenlange corona plat ligt, gaan de ziekenhuizen uiteindelijk ook plat. En is het resultaat hetzelfde. Dus ik ben het erg eens met de groepsimmuniteit theorie. Het is in het begin wat erger, maar uiteindelijk kom je er beter, en veel sneller, uit met zijn allen.

En die curve die onder de capaciteit blijft liggen als we maar allemaal braaf thuis blijven. Geloof jij daar in Threnology?

Wat valt er niet te geloven? Minder snelle verspreiding van het virus zorgt voor een minder grote piek van het gelijktijdig aantal zwaar zieken.
23-03-2020, 09:59 door Anoniem
Ik ben absoluut geen fan van Rutte, maar tot nu doe doet ie eigenlijk alles volgens het boekje.
Het zijn de 'specialisten die met onderbuik gevoelens proberen te regeren'.

Rutte beredeneert : we blijven X doen totdat het nodig is Y te doen.

En dat lijkt me een pragmatische aanpak.

De specialisten zeggen "we kunnen niet quantificeren wat onze beweegredenen zijn"... Zij zeggen dus niet bijvoorbeeld "we nemen stappen als we nog 50% IC bedden over hebben, stap X als we nog 75% bedden op de IC over hebben en stap Z als we nog 10% bedden over hebben.

Nee, de specialisten luisteren naar de 13-in-een-dozijn docenten die toch al graag vakantie vieren, net als de ouders die ik om me heen zie die kinderen met tientallen tegelijk rondom mijn auto's laten spelen.

Het idee was nu juist, er is geen reden om aan te nemen dat kinderen op een school meer risico lopen, het niet naar school laten gaan lever problemen X op nu en in de toekomst problemen Y, al die kinderen blijven thuis, dus de ouders of iig 1 daarvan ook, levert ook weer problemen op enz enz.

Dat idee is nog steeds niet veranderd maar het beleid naar aanleiding van jankerts zonder enige feitelijke bewijzen wel.
Dat neem ik Rutte dan wel kwalijk maar hij kon ook moeilijk anders.
23-03-2020, 10:19 door linux4
Ik ben van geen enkele politicus fan want ze hebben voor mij allemaal soms goede, soms redelijke en soms slechte ideeën. Maar daar gaat het in deze crisistijd helemaal niet over. Het is nu even tijd om politieke verschillen opzij te leggen en met z'n allen zo goed mogelijk door deze crisis te komen met zo min mogelijk doden.

Persoonlijk vind ik dat Rutte en de rest van de regering in het begin wat laconiek waren maar sinds de toespraak van Rutte heb ik het idee dat we het helemaal niet onaardig doen. De beste stuurlui staan aan wal, Wilders, Baudet en sommige burgers.

Het idee van groeps- immuniteit en maatregelen af laten hangen van de toestand in de ziekenhuizen lijkt me redelijk. Afgelopen zaterdag hebben sommigen laten zien dat ze na het applaus om 20 uur voor de medici ook een middelvinger naar ze op kunnen steken door in grote groepen samen te scholen.

Maatregelen zoals in Duitsland lijken me wel nodig om dit clubje domme mensen tot de orde te roepen, sluit a.u.b. ook meteen alle bouwmarkten en tuincentra enz. Dit zijn geen primaire levensbehoeften als lijkt het voor sommigen wel zo.
23-03-2020, 10:41 door Anoniem
Door Threnology:Wat is dat toch met Rutte? Waarom verklaart die man tegenstrijdige zaken m.b.t. de huidige epidemie die buiten ons kikkerlandje blijkbaar ernstiger wordt gezien en scherper tracht te worden getackeld dan bij ons.
Volgens mij niets meer of minder dan een verkeerde inschatting van hoe mensen zich zouden gaan gedragen. Politici hebben geen goddelijke eigenschappen, ze zijn niet alwetend en helderziend, het zijn mensen die net als andere mensen zo nu en dan fouten maken.

En hoe moet dat dan met die groepsimmuniteit Master Rutte?
Dat was een forse misser, maar die is door het RIVM rechtgezet en Rutte heeft die correctie serieus genomen en zegt dat sindsdien niet meer. Waarom blijf je in een gecorrigeerde misser hangen en negeer je de correctie?

Ik kan zo snel niet meer terugvinden waar ik het gelezen had, maar zoals ik het me herinner had Jaap van Dissel van het RIVM het voor de toespraak van Rutte over groepsimmuniteit gehad als iets dat, als het toeneemt, andere maatregelen helpt ondersteunen, en inderdaad niet als een doel op zich.

Dit artikel geeft een beetje een idee hoe moeilijk het is om goede inschattingen te maken van iets waar ontzettend veel onbekend aan is:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/22/berekeningen-die-je-niet-meer-op-een-bierviltje-doet-a3994580

Dan is het onvermijdelijk dat niet iedereen precies dezelfde inschattingen maakt, en samen met een veelheid aan factoren die per land verschillen krijg je dan ook dat het ene land er anders mee omgaat dan het andere. Niemand is daarbij feilloos, deskundigen schieten als het ware gerichter dan leken maar kunnen nog steeds hun doel missen en een paar keer opnieuw moeten schieten. Er kunnen landen zijn die het achteraf gezien geweldig hebben gedaan en andere die meer hebben geblunderd. Er is op dit moment alleen nog heel veel dat onbekend is en nog helemaal niet beoordeeld kan worden.

En dus zie je verschillen in aanpak, zie je onverwachte reacties op de aanpak, zie je wijziging van aanpak om te reageren op hoe het ervoor blijkt te staan. Hoe goed of slecht pakt Nederland het aan? Ik heb geen idee, dat moet nog blijken. Wat ik wel zie is dat over de hele linie mensen keihard aan het werk zijn om er het beste van te maken en dat doen op basis van kundigheid en informatie waar ik niet over beschik. Dit is iets waar politici, immunologen, virologen, noem maar op, zelf ook ziek van kunnen worden en aan dood kunnen gaan. Ik heb in deze situatie geen enkele reden om te denken dat men de kluit aan het belazeren is, ik denk dat men bezig is om het naar beste vermogen zo goed mogelijk aan te pakken.
23-03-2020, 10:44 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 23-03-2020, 10:46
Vraag 10 experts en je krijgt tenminste 5 verschillende meningen. Het enige waar ze het over eens kunnen zijn, zijn de gedragingen van het virus. Het bestrijden staat hierdoor grotendeels vast en het kleine deel is open voor vrije interpretatie.

Ik vertrouw politici zover als dat ik ze kan zien, maar tot nu toe is het prima. RIVM geeft redelijk gedegen advies, met snelle bijstellingen waar nodig. Rutte en de rest volgen gelukkig de adviezen op en schakelen snel.

Waar ik me meer aan stoor zijn gedragingen van veel burgers. Overvloedig hamsteren , in het zonnetje op een mutje lopen (geen 1,5 tot 2 mtr afstand), bijeenkomsten in parken en dan ook nog eens de politie de huid vol schelden als ze hierop worden aangesproken.

Mannetjes op tv met 2 hersencellen die denken dat de ziekte alleen ouderen boven de 60 treffen en sporten maakt je fit dus kun je lekker bokstraining geven op het drukke strand met een mannetje of 20.

Alle kudo's voor medisch personeel, schoonmakers (die alles moeten ontsmetten) en andere (overheids)diensten die nu onder hoogspanning staan. Hopelijk voor de horeca en ook de rest van de economie blijft de schade beperkt. Zodat we allemaal nog een baan hebben als de scheisse voorbij is.
23-03-2020, 11:07 door Anoniem
Over proefkonijnen gesproken. Citaat uit het AD van gisteren:

"Er zijn drie problemen: de medicatie is niet
beschik­baar, de medicatie is heel toxisch en
we weten niet eens of het helpt"

____ longarts Hans in ‘t Vee, Franciscus Gasthuis en Vlietland, Rotterdam

in: Longartsen met handen in haar: ‘Aanbevolen medicijnen hebben niet veel effect, maar wel bijwerkingen’
door Marcia Nieuwenhuis, 22 maart 2020

https://www.ad.nl/binnenland/longartsen-met-handen-in-haar-aanbevolen-medicijnen-hebben-niet-veel-effect-maar-wel-bijwerkingen~a21b9548/

Het meest gezonde deel van de Nederlandse populatie dient noodgedwongen als het proefkonijn, omdat de realiteit de medische stand, beleidsmakers en de politiek heeft ingehaald. Vergeet ook niet dat actievoerders decennialang hebben geageerd tegen dierproeven; daarop is zwaar bezuinigd. Onder bovenstaand citaat gaat de AD reporter verder met:

Om te achterhalen of de middelen werken moeten mensen min of meer gaan functioneren als proefkonijn. [Marc Bonten, arts-microbioloog UMC Utrecht]: "Het zijn helaas echte mensen die je daarvoor nodig hebt, maar je moet die medicijnen onderzoeken. Anders weten we over een half jaar nog steeds niet wat de beste behandeling is."
23-03-2020, 11:53 door Anoniem
Zeker tijdens een crisis van dit formaat is de baan van Rutte een zware. Er zijn geen heldere oplossingen, informatie is beperkt beschikbaar, mensen zijn schrikachtig en emotioneel en de genomen beslissingen hebben hoe dan ook stevige consequenties. Vooralsnog lijkt de partijpolitiek wonderwel afwezig en doen hij en het team om hem heen binnen de beschikbare mogelijkheden wat men kan. Desalniettemin zullen er altijd figuren en groeperingen zijn die vinden dat het verkeerde gedaan wordt. Wellicht is dit ook voor hen een wake up call om hun onproductieve houding om te vormen tot een nuttige bijdrage.
23-03-2020, 12:47 door Anoniem
Er is niks met die Rutte aan de hand.
Het is een voortschijdend inzicht wat op welk moment waarschijnlijk het beste is.

Op de achtergrond is men nog voortdurend bezig met onderzoek omdat het een nieuw virus is dat ons heeft overvallen.
Ook houdt men de patientengroei in de gaten.
Als er weer een nieuw resultaat of vermoeden naar buiten komt, dan worden maatregelen daar eventueel op aangepast als dat nodig lijkt.
23-03-2020, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En die curve die onder de capaciteit blijft liggen als we maar allemaal braaf thuis blijven. Geloof jij daar in Threnology?

Wat valt er niet te geloven? Minder snelle verspreiding van het virus zorgt voor een minder grote piek van het gelijktijdig aantal zwaar zieken.

Ik vroeg het aan Threnology, maar de capaciteit van de IC in Nederland is bekend. Ongeveer 2000 bedden als we alles uit de kast halen. Het percentage dat overlijdt is ook bekend. Ongeveer 3%. Ik ga er van uit dat iedereen in Nederland uiteindelijk het virus krijgt.

Heel grof gerekend. 3% van 17 miljoen == 500000 Nederlanders die op de IC komen. Het duurt 10 dagen tot 14 dagen voor je van de IC kan.

Dus met een heel platte curve 250 keer 2000 bedden om iedereen in leven te houden. Elke keer duurt 10 dagen. Dus 2500 dagen om iedereen op de IC te kunnen behandelen. Tegen die tijd is het virus al gemuteerd.

YMMV
23-03-2020, 15:38 door Anoniem
<...> om zoveel mogelijk binnen te blijven lapte het flierefluitende deel van de Nederlanders dit weekend dat verzoek aan zijn laars. Dat krijg je als Rutte verklaart dat je best naar buiten kunt gaan als je maar afstand houdt.

Wat is dat toch met Rutte?

Hmm... Dus de "flierenfluitende Nederlander" loopt de markt of het strand op, en dat is de schuld van Rutte? Het idee van 1 1/2 meter afstand is erg duidelijk gemaakt, en is een gezonde marge (minder zou ook goed kunnen zijn). Lopen in het bos, op het strand of in de wijk met in acht neming van die 1 1/2 meter afstand zou geen issue moeten zijn. En dat de Nederlander daar niet naar luistert, dat kan je toch moeilijk Rutte kwalijk nemen, niet?
Daarbij, de directe impact op Henk & Ingrid is tot dusverre niet echt dichtbij gekomen, tenminste niet dichterbij dan een week lang minder wc-rollen en pakken pasta in de winkel.

Jodocus
23-03-2020, 15:54 door Anoniem
En bij dit soort rampen zien we weer goed hoe betweterig, onkundig en kortzichtig het Nederlandse volk is. Koos en Toos uit Charlois bladeren een half uurtje op internet en ze denken het direct beter te weten dan alle biologen, epidemiologen, longartsen en overige specialisten bij elkaar die samen goed zijn voor honderdduizenden uren aan intensieve en zware studie en ervaring.

De volgende quote van Isaac Asimov vat dit gedrag prima samen:

There is a cult of ignorance in the United States, and there has always been. The strain of anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge'.

Met de komst van internet en social media lijkt dit gedrag alleen maar verergerd te zijn. Ben je geen medicus? Doe iedereen een lol en bespaar ons je ongefundeerde YouTube mening. Je hebt de kennis niet, de opleiding niet, de ervaring niet, de simulatiesoftware niet, de connecties niet, …. Je hebt helemaal niks. Sterker nog, de kans dat je ooit een artikel over de huidige problematiek in een wetenschappelijk medisch tijdschrift hebt gelezen en hebt begrepen is bij het merendeel 0.0. En dan rond ik het nog naar boven af.
23-03-2020, 16:50 door Anoniem
Door Anoniem: Dus met een heel platte curve 250 keer 2000 bedden om iedereen in leven te houden. Elke keer duurt 10 dagen. Dus 2500 dagen om iedereen op de IC te kunnen behandelen. Tegen die tijd is het virus al gemuteerd

Nog even, en zelfs de slimste ICTers hier op Security.NL wanen zich bijna als viroloog, epidemioloog of longarts...

"Waarom bierviltjesberekeningen over het virus niet werken"
door Carola Houtekamer en Marcel aan de Brugh, 22 maart 2020

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/22/berekeningen-die-je-niet-meer-op-een-bierviltje-doet-a3994580

Wiskundige modellen: Afstand houden, scholen sluiten, ‘lockdown’: bij het RIVM rekenen hypercomplexe wiskundige modellen alle maatregelen na. NRC sprak er vijf wetenschappers over. „Zonder wiskundige modellen is niet te begrijpen wat je ziet.”
23-03-2020, 17:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus met een heel platte curve 250 keer 2000 bedden om iedereen in leven te houden. Elke keer duurt 10 dagen. Dus 2500 dagen om iedereen op de IC te kunnen behandelen. Tegen die tijd is het virus al gemuteerd

Nog even, en zelfs de slimste ICTers hier op Security.NL wanen zich bijna als viroloog, epidemioloog of longarts...

"Waarom bierviltjesberekeningen over het virus niet werken"
door Carola Houtekamer en Marcel aan de Brugh, 22 maart 2020

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/22/berekeningen-die-je-niet-meer-op-een-bierviltje-doet-a3994580

Wiskundige modellen: Afstand houden, scholen sluiten, ‘lockdown’: bij het RIVM rekenen hypercomplexe wiskundige modellen alle maatregelen na. NRC sprak er vijf wetenschappers over. „Zonder wiskundige modellen is niet te begrijpen wat je ziet.”

O sorry. I zal mijn mond voortaan houden als ergens een model voor bestaat wat heeel ingewikkeld is. Wetenschappers zijn zoo slim. Die weten alles.

Ik zeg dingen die ik niet begrijp. Sorry. Als de universiteiten weer open gaan zal ik snel een van de door u genoemde studies gaan doen.

Anoniem 14:54
23-03-2020, 19:03 door Anoniem
Paar vraagjes waar de herd-immunity voorstanders aan voorbij lijken te gaan:

Hoe lang duurt het immuniteit te bereiken zonder overbelasting van de zorg?
Hoe lang blijft iemand die corona gehad heeft immuun?
Is iemand die corona gehad heeft ook immuun voor andere varianten van het coronavirus?
23-03-2020, 20:06 door Anoniem
En Threnology... wat is jouw betere voorstel? We zijn benieuwd. Het beter weten betekent met de billen bloot. Of schreeuw je maar wat?
23-03-2020, 20:59 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Overvloedig hamsteren , in het zonnetje op een mutje lopen (geen 1,5 tot 2 mtr afstand), bijeenkomsten in parken en dan ook nog eens de politie de huid vol schelden [...].

Door de koopdrift van de consument in de supermarkten over de afgelopen weken, behoeft de gemiddelde Nederlander de komende maand(en) niet meer de deur uit. Ik voorzie dat men zichzelf thuis opsluit. Afhankelijk van hoe de pandemie in Nederland en wereldwijd verder verloopt, zullen historici dat gehamster later misschien zien als geluk bij een ongeluk.


0% 25 50 75 100 125 150 175%
|....|....|....|....|....|....|....|

rijst ###############################
bloem #########################
blikgroente ########################
diepvries #######################
vis in blik #######################
pasta/cous ####################
baby ##################
suiker ##################
granen overig #################
fruit in blik ###############

supermarkten ######+

Grafiek: Omzetgroei voedingsmiddelen in tweede week maart 2020.

https://nos.nl/artikel/2328066-cbs-supermarktomzet-hoger-dan-met-kerst-door-corona-hamsteraars.html

[We moeten] oppassen mensen die hamsteren te veroordelen of belachelijk te maken, vind Tom Postmes. Hij is hoogleraar in de sociale psychologie in Groningen. “Als defensie voorraden aanlegt of ziekenhuizen extra inkopen doen, noemen we dat ‘voorbereidingen’. Maar als burgers dat zelf doen wijzen we dat af als hamsteren. Dat is niet altijd terecht.”

https://www.trouw.nl/binnenland/de-supermarkt-schreeuwt-dit-keer-niet-hamsteren~b11e6ec3/

Postmes heeft extra ingeslagen, zodat hij en zijn vrouw als het nodig is een separate huishouding kunnen voeren. Zijn vrouw is huisarts en komt met veel patiënten in aanraking. Daarom hadden ze een legitieme reden om een extra voorraad desinfecterende zeep in de slaan, en wat extra voedselvoorraad aan te leggen. Veel verpleegkundigen doen dat ook.
23-03-2020, 21:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dus met een heel platte curve 250 keer 2000 bedden om iedereen in leven te houden. Elke keer duurt 10 dagen. Dus 2500 dagen om iedereen op de IC te kunnen behandelen. Tegen die tijd is het virus al gemuteerd

Nog even, en zelfs de slimste ICTers hier op Security.NL wanen zich bijna als viroloog, epidemioloog of longarts...

"Waarom bierviltjesberekeningen over het virus niet werken"
door Carola Houtekamer en Marcel aan de Brugh, 22 maart 2020

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/22/berekeningen-die-je-niet-meer-op-een-bierviltje-doet-a3994580

Wiskundige modellen: Afstand houden, scholen sluiten, ‘lockdown’: bij het RIVM rekenen hypercomplexe wiskundige modellen alle maatregelen na. NRC sprak er vijf wetenschappers over. „Zonder wiskundige modellen is niet te begrijpen wat je ziet.”

O sorry. I zal mijn mond voortaan houden als ergens een model voor bestaat wat heeel ingewikkeld is. Wetenschappers zijn zoo slim. Die weten alles.

Ik zeg dingen die ik niet begrijp. Sorry. Als de universiteiten weer open gaan zal ik snel een van de door u genoemde studies gaan doen.

Anoniem 14:54

Nee hoor, je hoeft je mond niet te houden als je een ingewikkeld model ziet. Je moet m.i. alleen luisteren als je inhoudelijk niets weet van het onderwerp en er slechts een mening op na houdt die niet is gebaseerd op kennis, studie, ervaring of andersoortige kunde. Het is te vergelijken met mensen die ooit eens PC hebben aangeraakt en wel denken dat hun mening over Diginotar, gebaseerd op wat Facebookartikelen, een journaaluitzending en een YouTube filmpje, op gelijke voet staat met een mening van iemand die 20 jaar in de PKI wereld werkzaam is en onderzoek naar PKI-beveiliging en cyberwarfare doet.

De strekking van mijn post: blijf vooral bij je leest. Jouw antwoord geeft al aan dat je geen medische achtergrond hebt, nog nooit een medisch artikel over coronavirussen hebt gelezen, geen idee hebt hoe de simulatiemodellen werken en gewoon lekker meekletst met de rest van de Nederlandse bevolking die er ook niets van weet maar wel dolgraag zijn of haar mening verkondigt en op internet vrolijk mee roeptoetert. Join the club, je bent in goed gezelschap. Kijk maar naar de reacties onder de artikelen hier op security.nl.
23-03-2020, 21:33 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: En Threnology... wat is jouw betere voorstel? We zijn benieuwd. Het beter weten betekent met de billen bloot. Of schreeuw je maar wat?

Blijkbaar ken je het format opinie niet.
23-03-2020, 21:43 door Tintin and Milou
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: En die curve die onder de capaciteit blijft liggen als we maar allemaal braaf thuis blijven. Geloof jij daar in Threnology?

Wat valt er niet te geloven? Minder snelle verspreiding van het virus zorgt voor een minder grote piek van het gelijktijdig aantal zwaar zieken.

Ik vroeg het aan Threnology, maar de capaciteit van de IC in Nederland is bekend. Ongeveer 2000 bedden als we alles uit de kast halen. Het percentage dat overlijdt is ook bekend. Ongeveer 3%. Ik ga er van uit dat iedereen in Nederland uiteindelijk het virus krijgt.

Heel grof gerekend. 3% van 17 miljoen == 500000 Nederlanders die op de IC komen. Het duurt 10 dagen tot 14 dagen voor je van de IC kan.

Dus met een heel platte curve 250 keer 2000 bedden om iedereen in leven te houden. Elke keer duurt 10 dagen. Dus 2500 dagen om iedereen op de IC te kunnen behandelen. Tegen die tijd is het virus al gemuteerd.

YMMV
Zou jij niet dit soort bierviltjes berekeningen willen plaatsen.
Tenzij hierin gespecialiseerd bent vanuit je beroep, maar dat zijn er maar heel weilig.
24-03-2020, 06:19 door The FOSS
Door Threnology:
Door Anoniem: En Threnology... wat is jouw betere voorstel? We zijn benieuwd. Het beter weten betekent met de billen bloot. Of schreeuw je maar wat?

Blijkbaar ken je het format opinie niet.

Mond en afstand houden! Dat begrijpt de mondige Nederlander niet en dat zorgt voor veel onnodige ruis en vertragingen bij de aanpak van het virus. Je kan van de Chinese overheid zeggen wat je wil maar ze hebben hun onderdanen en daarmee het virus wél onder controle.
24-03-2020, 07:12 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 24-03-2020, 07:20
Je kan van de Chinese overheid zeggen wat je wil maar ze hebben hun onderdanen en daarmee het virus wél onder controle.

Onzin. Alleen Wuhan krabbelt weer op, de vlek spreidt zich gewoon verder uit over China. Veel zieken zijn daar net voor de lock-down gewoon gevlucht/vakantie gegaan (Chinees nieuwjaar) naar familie/geboorteplaats buiten Wuhan.

In veel besmettingshaarden in de wereld wordt gewoon niet meer getest. (geen testen meer beschikbaar en/of heeft geen zin meer). Er zijn teveel besmettingen en er wordt melding gemaakt van (gunstige) schattingen of alleen mensen die werkelijk getest zijn.

Eigenlijk een valse werkelijkheid aangezien ook mensen zich niet melden ivm milde klachten maar nog wel besmettelijk zijn. Vandaar dat de periode iedere keer wordt opgeschoven. Alles is gericht op gecontroleerd verloop.

Wat ze wel goed doen in Azië is straten schoonspoelen en ontsmetten, doen ze hier niet. Bij een besmettelijk virus zul je niet alleen de mensen moeten isoleren maar ook de omgeving "ontsmetten".

Het Coronavirus blijft tot 6 dagen op oppervlakten (niet overal even lang) gevaarlijk.
24-03-2020, 07:49 door The FOSS - Bijgewerkt: 24-03-2020, 07:54
Door Bitje-scheef:
Je kan van de Chinese overheid zeggen wat je wil maar ze hebben hun onderdanen en daarmee het virus wél onder controle.

Onzin. Alleen Wuhan krabbelt weer op, de vlek spreidt zich gewoon verder uit over China. Veel zieken zijn daar net voor de lock-down gewoon gevlucht/vakantie gegaan (Chinees nieuwjaar) naar familie/geboorteplaats buiten Wuhan.

Onzin! Kijk deze video maar eens en zie al die brave Chinezen netjes met rode vlaggetjes zwaaien : https://youtu.be/yabjYa9_LM4.

Door Bitje-scheef: In veel besmettingshaarden in de wereld wordt gewoon niet meer getest. (geen testen meer beschikbaar en/of heeft geen zin meer). Er zijn teveel besmettingen en er wordt melding gemaakt van (gunstige) schattingen of alleen mensen die werkelijk getest zijn.

China onderkent het potentiële gevaar van mensen die geen of weinig symptomen hebben.

Door Bitje-scheef: Eigenlijk een valse werkelijkheid aangezien ook mensen zich niet melden ivm milde klachten maar nog wel besmettelijk zijn. Vandaar dat de periode iedere keer wordt opgeschoven. Alles is gericht op gecontroleerd verloop.

Natuurlijk want niemand heeft weerstand tegen dit nieuwe virus en totdat er een vaccin is zal het in meer of mindere mate onder ons blijven.

Door Bitje-scheef: Wat ze wel goed doen in Azië is straten schoonspoelen en ontsmetten, doen ze hier niet. Bij een besmettelijk virus zul je niet alleen de mensen moeten isoleren maar ook de omgeving "ontsmetten".

Het Coronavirus blijft tot 6 dagen op oppervlakten (niet overal even lang) gevaarlijk.

De afname van het virus op dergelijke oppervlakken verloopt exponentieel waardoor de dreiging van besmetting in de praktijk niet erg hoog is. De vraag is dus of schoonspoelen en ontsmetting van straten veel zin heeft. Het verschil zit 'm volgens mij meer in het gedwee opvolgen van instructies door de overheid. Dat moeten wij westerlingen nog leren. Die groepen mensen in parken en op stranden zouden eigenlijk acuut met traangas uit elkaar gedreven moeten worden! En daarna afzonderlijk opgepakt en in onvrijwillige quarantaine geplaatst. Op eigen kosten natuurlijk.

N.B. @Threnology: het is óf guinea pig óf Guinees biggetje óf gewoon huiscavia. Maar in ieder geval geen Guinee-pig´.
24-03-2020, 07:54 door Anoniem
Door Anoniem: Nee hoor, je hoeft je mond niet te houden als je een ingewikkeld model ziet. Je moet m.i. alleen luisteren als je inhoudelijk niets weet van het onderwerp en er slechts een mening op na houdt die niet is gebaseerd op kennis, studie, ervaring of andersoortige kunde. Het is te vergelijken met mensen die ooit eens PC hebben aangeraakt en wel denken dat hun mening over Diginotar, gebaseerd op wat Facebookartikelen, een journaaluitzending en een YouTube filmpje, op gelijke voet staat met een mening van iemand die 20 jaar in de PKI wereld werkzaam is en onderzoek naar PKI-beveiliging en cyberwarfare doet.

De strekking van mijn post: blijf vooral bij je leest. Jouw antwoord geeft al aan dat je geen medische achtergrond hebt, nog nooit een medisch artikel over coronavirussen hebt gelezen, geen idee hebt hoe de simulatiemodellen werken en gewoon lekker meekletst met de rest van de Nederlandse bevolking die er ook niets van weet maar wel dolgraag zijn of haar mening verkondigt en op internet vrolijk mee roeptoetert. Join the club, je bent in goed gezelschap. Kijk maar naar de reacties onder de artikelen hier op security.nl.

Als je bij Diginotar hebt gewerkt, zou ik dat maar niet op je CV zetten.
En ik weet genoeg van computersimulaties (en AI) om ze niet te vertrouwen.
Logische redeneermethoden, wiskunde en statistiek zijn mij ook niet onbekend. Maar de wiskunde die ik gebruik in 14:54 is te begrijpen met eindexamen VWO kennis van Wiskunde A.
24-03-2020, 08:05 door Bitje-scheef
De afname van het virus op dergelijke oppervlakken verloopt exponentieel waardoor de dreiging van besmetting in de praktijk niet erg hoog is. De vraag is dus of schoonspoelen en ontsmetting van straten veel zin heeft.

Wel als je snel en effectief resultaat wilt. Besmettingen via oppervlakten is hoger dan je denkt, ook omdat waar besmette mensen komen de besmettingen en dus virussen op de oppervlakten weer worden aangevuld. OV wordt in Azië compleet gereinigd overigens, hier slechts een deel.

Onzin! Kijk deze video maar eens en zie al die brave Chinezen netjes met rode vlaggetjes zwaaien
Moest even lachen....wapperen en paraderen op commando is typisch voor China en Noord-Korea in crisistijd.
24-03-2020, 08:11 door Tintin and Milou
Door Bitje-scheef:
Wat ze wel goed doen in Azië is straten schoonspoelen en ontsmetten, doen ze hier niet. Bij een besmettelijk virus zul je niet alleen de mensen moeten isoleren maar ook de omgeving "ontsmetten".
De vraag is ook of dit heel erg veel helpt, of dat het is voor de show om mensen tevreden te houden. Men ziet namelijk wel dat je wat doet. Of het effectief ook echt nut heeft, heb ik nog niet gelezen.

Het Coronavirus blijft tot 6 dagen op oppervlakten (niet overal even lang) gevaarlijk.
Is dit bierviltjes bewijs? Want het laatste wat ik gelezen heb, is dat het het in ideale omstandigheden in een lab tot 72 uur kon overleven.
Hoe goed het virus dan nog iemand kan besmetten is een ander punt.

Mijn bron https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2004973

Nu ben ik geen medisch specialist, maar dit is heel wat anders dan de 6 dagen die jij nu noemt.
24-03-2020, 08:46 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 24-03-2020, 08:56
Nu ben ik geen medisch specialist, maar dit is heel wat anders dan de 6 dagen die jij nu noemt.

Afhankelijk van het type oppervlakte, op karton is het ongeveer 24 uur, op rvs daarintegen het langst, 3-6 dagen.
koper ongeveer 4 uur.

Ik schreef -tot- 6 dagen, 3 dagen inderdaad in een lab. Echter buiten het lab kun je een "ideale" omgeving hebben waarbij het virus langer kan "overleven", de extra tijd is dan een soort grijs gebied (safety).

Andere meldingen, echter geen directe bevestiging van de bron, spreken over tot maximaal 9 dagen.

Bron: https://medicalxpress.com/news/2020-03-coronavirus-stable-hours-surfaces.html

Cleaning hard-surface objects:
https://www.canada.ca/en/health-canada/services/drugs-health-products/disinfectants/covid-19.html

Corona en relatie tot bloedgroepen:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.11.20031096v1
24-03-2020, 08:54 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Het Coronavirus blijft tot 6 dagen op oppervlakten (niet overal even lang) gevaarlijk.
Wat steeds is gepubliceerd is dat het virus tot 3 dagen aantoonbaar bleef op plastic en roestvrij staal. Het recente onderzoek waar dat uit komt heeft resultaten over een periode van 96 uur (4 dagen) gepubliceerd. Waar komen jouw 6 dagen vandaan?

Het onderzoek:
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2004973
Het staat vol met termen als "titer" en "TCID50". Wat begrijpelijke taal is is dat de hoeveelheid virus op roestvrij staal elke 5,6 uur halveert en op plastic elke 6,8 uur. Dat is een exponentiële afname, zoals The FOSS al aangaf, en dat betekent dat het gevaar naarmate het hoger is ook sneller afneemt.

Vervolgens moet het ook nog vanaf zo'n oppervlak je mond, neus of ogen bereiken. Als je iets aanraakt neem je niet alles wat erop zit mee. Als je je handen goed wast voor je de deur uitgaat en nadat je weer thuis komt, en ondertussen probeert om je gezicht niet aan te raken, dan verklein je de kans dat je langs die weg besmet wordt al aanzienlijk.

Die kans is niet nul, natuurlijk. Dat is hij ook niet als je netjes anderhalve meter afstand bewaart tot andere mensen. De halveringstijd van het virus in aerosolen (kleine druppeltjes die in de lucht zweven) is ongeveer een uur, volgens dat onderzoek. Het punt bij het bestrijden van een epidemie is niet dat de kans tot 0 wordt teruggebracht maar dat het gemiddelde aantal mensen dat aangestoken wordt door iemand die het heeft kleiner dan 1 moet worden, liefst ruim kleiner.

In Belgische gevangenissen worden mondmaskers gemaakt volgens het patroon op deze website:

https://maakjemondmasker.be/

Ik heb er voor mezelf een gemaakt en gebruik die als ik boodschappen doe om, mocht ik zelf besmet zijn, het risico te verkleinen dat ik het aan anderen doorgeef.
24-03-2020, 09:15 door Anoniem
Door The FOSS:
N.B. @Threnology: het is óf guinea pig óf Guinees biggetje óf gewoon huiscavia. Maar in ieder geval geen Guinee-pig´.

De nederlandse uitdrukking is 'proefkonijn' .
24-03-2020, 09:56 door Anoniem
Isolatie van gastheren is het enige medicijn dat echt helpt tegen virussen, naast vaccinaties, waarbij een groepsimmuniteit van rond de 90% of hoger al effectief zou moeten zijn. Een virus verspreid zich net zolang er gastheren zijn of dat het door onze afweer cellen wordt omgelegd. Voor dat laatste staan we nog aan het begin maar voor het eerste kunnen we wel zorgen. Vandaar dat ik het ook bezopen vind dat wij als burgers blijkbaar geen mondkapjes mogen dragen om onszelf te beschermen en dat de mondkapjes die we zouden hebben min of meer zouden moeten inleveren. Veel mensen zijn zo slim geweest om tijdens de uitbraak in China al FPP2 of 3 mondkapjes aan te schaffen, dat had onze overheid of iedere zorgaanbieder ook moeten doen want begin januari was het al duidelijk dat Corona groter dan Sars of Mers ging worden. Nu worden mensen die mondkapjes dragen of zelfs verkopen met de nek aangekeken maar dat is puur jaloezie omdat anderen daar niet aan gedacht hebben. De geveinsde schaarste is er helemaal niet maar wordt wel gebruikt om te voorkomen dat wij als burgers onszelf gaan beschermen. Bol.com zou deze makkelijk kunnen leveren maar doet dat, onder druk van de overheid niet meer. So far so good voor een zorgende overheid. Het RIVM slaat de plan telkens mis maar wordt nog steeds als autoriteit gezien terwijl iedere viroloog weet dat er bij het RIVM geen specialisten meer werken maar alleen pseudo wetenschappers. Het vertrouwen in de RIVM gaat levens kosten nu kleine kinderen gewoon met z'n allen mogen spelen en geïnfecteerd naar papa, mamma en opa en oma mogen. Al die ouderen die voortijdig de pijp aan Maarten geven door Corona scheelt uiteindelijk weer in de uit te keren pensioenen. Klinkt ziek maar je zou er haast wat van gaan denken.
24-03-2020, 10:31 door Anoniem
Door Anoniem: Nog even, en zelfs de slimste ICTers hier op Security.NL wanen zich bijna als viroloog, epidemioloog of longarts...

"Waarom bierviltjesberekeningen over het virus niet werken"
door Carola Houtekamer en Marcel aan de Brugh, 22 maart 2020

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/22/berekeningen-die-je-niet-meer-op-een-bierviltje-doet-a3994580

Wiskundige modellen: Afstand houden, scholen sluiten, ‘lockdown’: bij het RIVM rekenen hypercomplexe wiskundige modellen alle maatregelen na. NRC sprak er vijf wetenschappers over. „Zonder wiskundige modellen is niet te begrijpen wat je ziet.”

Ehm,

https://nl.wikipedia.org/wiki/Model_(wetenschap)

Model (wetenschap): een schematische voorstelling van de werkelijkheid.
Symbolische modellen representeren ideeën met behulp van code (bijvoorbeeld cijfers, wiskundige formules, woorden, muzieknoten). Symbolische modellen zijn een abstractie van de werkelijkheid.

"Hypercomplexe wiskundige modellen" is dan een tegenstrijdigheid.
24-03-2020, 10:36 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 24-03-2020, 10:37
Wat steeds is gepubliceerd is dat het virus tot 3 dagen aantoonbaar bleef op plastic en roestvrij staal. Het recente onderzoek waar dat uit komt heeft resultaten over een periode van 96 uur (4 dagen) gepubliceerd. Waar komen jouw 6 dagen vandaan?

Ik schreef -tot- 6 dagen, 3 dagen inderdaad in een lab. Echter buiten het lab kun je een "ideale" omgeving hebben waarbij het virus langer kan "overleven", de extra tijd is dan een soort grijs gebied (safety).

Lab resultaten zijn niet altijd hetzelfde als buiten, regelmatig wordt dan eenzelfde tijd als safety toegevoegd. Vandaar de 6 dagen.

Daarnaast zijn tijden ook temperatuurafhankelijk. Is het kouder dan zal een virus langer -kunnen- overleven. Vandaar dat ze ook hopen op wamer weer. Dan zal het virus sneller afsterven.
24-03-2020, 11:11 door passer
Door Bitje-scheef:
Wat steeds is gepubliceerd is dat het virus tot 3 dagen aantoonbaar bleef op plastic en roestvrij staal. Het recente onderzoek waar dat uit komt heeft resultaten over een periode van 96 uur (4 dagen) gepubliceerd. Waar komen jouw 6 dagen vandaan?
Daarnaast zijn tijden ook temperatuurafhankelijk. Is het kouder dan zal een virus langer -kunnen- overleven. Vandaar dat ze ook hopen op wamer weer. Dan zal het virus sneller afsterven.
https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/verdwijnt-covid-19-bij-warmer-weer
https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/stopt-warmer-weer-de-verspreiding-van-het-coronavirus
24-03-2020, 11:12 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door The FOSS:
N.B. @Threnology: het is óf guinea pig óf Guinees biggetje óf gewoon huiscavia. Maar in ieder geval geen Guinee-pig´.

De nederlandse uitdrukking is 'proefkonijn' .

Juist.
Ik heb geen idee meer hoe vaak ik de tekst heb herzien op schoonheidsfoutjes, en ik zie nu pas @#&#@!! dat ik Guinea-pig fout had getypt terwijl het er in koeienletters boven staat :-)

Grappig vind ik weer wel dat niemand mij in de reacties tot nu corrigeert met betrekking tot degene die de foute vertaling van het Nederlandse woord 'ondernemer' tot 'undertaker' (begrafenisondernemer) uitsprak.
Dat was namelijk niet Jan Peter Balkenende (CDA) maar Joop den Uyl (PvdA) in de jaren 70, en het is wel letterlijk politiek correct om even te benadrukken.
https://historiek.net/pijnlijke-uitspraken-van-nederlandse-politici/53477/
24-03-2020, 11:40 door Anoniem
Door Bitje-scheef:
Wat steeds is gepubliceerd is dat het virus tot 3 dagen aantoonbaar bleef op plastic en roestvrij staal. Het recente onderzoek waar dat uit komt heeft resultaten over een periode van 96 uur (4 dagen) gepubliceerd. Waar komen jouw 6 dagen vandaan?

Ik schreef -tot- 6 dagen, 3 dagen inderdaad in een lab. Echter buiten het lab kun je een "ideale" omgeving hebben waarbij het virus langer kan "overleven", de extra tijd is dan een soort grijs gebied (safety).
Voor de duidelijkheid: je antwoord van 8:46 stond er nog niet toen ik begon te schrijven.

Lab resultaten zijn niet altijd hetzelfde als buiten, regelmatig wordt dan eenzelfde tijd als safety toegevoegd. Vandaar de 6 dagen.

Daarnaast zijn tijden ook temperatuurafhankelijk. Is het kouder dan zal een virus langer -kunnen- overleven. Vandaar dat ze ook hopen op wamer weer. Dan zal het virus sneller afsterven.
Ik snap de argumenten. Wel valt me op dat de URLs die je gaf ze niet noemen en dat ik niet duidelijk vind waar die 6 uur nou eigenlijk vandaan komt. Ik vind dat best interessante informatie, maar kan zo niet beoordelen of je zelf bedacht hebt dat jou dit wel verstandig lijkt, of dat je van dichtbij omgevingen kent waar dat daadwerkelijk als norm wordt aangehouden, of dat het ergens in een nieuwsartikel of een interview met een deskundige genoemd werd, of nog wat anders. Is het mogelijk om daar duidelijker in te zijn?
24-03-2020, 11:55 door Tintin and Milou
Door Bitje-scheef:
Wat steeds is gepubliceerd is dat het virus tot 3 dagen aantoonbaar bleef op plastic en roestvrij staal. Het recente onderzoek waar dat uit komt heeft resultaten over een periode van 96 uur (4 dagen) gepubliceerd. Waar komen jouw 6 dagen vandaan?

Ik schreef -tot- 6 dagen, 3 dagen inderdaad in een lab. Echter buiten het lab kun je een "ideale" omgeving hebben waarbij het virus langer kan "overleven", de extra tijd is dan een soort grijs gebied (safety).

Lab resultaten zijn niet altijd hetzelfde als buiten, regelmatig wordt dan eenzelfde tijd als safety toegevoegd. Vandaar de 6 dagen.
Waar komen die 6 dagen dan vandaan? Ik zie nog geen wetenschappelijke onderbouwing hiervoor.
Je kunt net zo goed hier 20 dagen van maken?
Daarnaast is een LAB meestal beter controleerbaar dan in de echte wereld.

Daarnaast zijn tijden ook temperatuurafhankelijk. Is het kouder dan zal een virus langer -kunnen- overleven. Vandaar dat ze ook hopen op wamer weer. Dan zal het virus sneller afsterven.
Volgens mij is dit ook ook nog een niet bewezen feit. Het is een assumtion momenteel. Maar nog niet bewezen.

Ben ben absoluut geen voorstander om dit soort discussies hier te voeren. Wij zijn geen medisch specialisten.

Dit is hoe de bierviltjes conclusies komen en hele gevaarlijke situatie. Ik zie hier al diverse foute conclusies komen, zonder goede medische onderbouwing of zelfs foute medische conclusies.
24-03-2020, 12:17 door Anoniem
Volgens mij is dit ook ook nog een niet bewezen feit.

Moet het eerst bewezen worden? Een pan kokend water ziet er bij -10 graden celcius heel anders uit dan bij +30 graden celcius. Ja, de temperatuur heeft invloed op de besmettingskans via uitgeademde lucht.
24-03-2020, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Isolatie van gastheren is het enige medicijn dat echt helpt tegen virussen, naast vaccinaties, waarbij een groepsimmuniteit van rond de 90% of hoger al effectief zou moeten zijn.
Ik lees op de meeste sites dat tussen de 50-60% al voldoende is, maar of dit klopt durf ik niet zeggen. Maar aangezien jij plaats, hoe kom jij aan deze 90%?

De geveinsde schaarste is er helemaal niet maar wordt wel gebruikt om te voorkomen dat wij als burgers onszelf gaan beschermen.
De mondkapjes van FPP2 of 3 beschermen alleen de drager alleen indien ze goed gedragen worden. Iets wat de meest al niet goed doen. Daarnaast moet je ook een beschermde bril dragen om je echt te beschermen tegen het virus.

Het opzetten en afdoen gebeurt ook vaak niet goed. Waardoor het meeste resultaat van het dragen al ongedaan gemaakt is. Dus laten we de maskers momenteel geven aan personen die ze echt nodig hebben en weten hoe ze er mee om moeten gaan.

De meeste mondkapjes beschermen eigenlijk alleen anderen tegen de drager, zodat de drager van de mondkapjes de verspreiding niet doet. Dus eigenlijk juist omgekeerde effect.

Het RIVM slaat de plan telkens mis maar wordt nog steeds als autoriteit gezien terwijl iedere viroloog weet dat er bij het RIVM geen specialisten meer werken maar alleen pseudo wetenschappers. Het vertrouwen in de RIVM gaat levens kosten nu kleine kinderen gewoon met z'n allen mogen spelen en geïnfecteerd naar papa, mamma en opa en oma mogen. Al die ouderen die voortijdig de pijp aan Maarten geven door Corona scheelt uiteindelijk weer in de uit te keren pensioenen. Klinkt ziek maar je zou er haast wat van gaan denken.
Hoop onderbuik gevoel lees ik voornamelijk.
Wetenschappelijke onderbouwing met feiten een stuk minder.
Het is omdat de kroeg en dat je verjaardagen nu niet kunt doen, anders zou je tekst beter daar bij passen.
24-03-2020, 12:22 door Anoniem
Door The FOSS: Die groepen mensen in parken en op stranden zouden eigenlijk acuut met traangas uit elkaar gedreven moeten worden!

CS-gas is sterk irriterend en kan schade aan de ogen en de luchtwegen veroorzaken. Het met traangas uiteenjagen van grote groepen wandelende en flanerende burgers is nogal contraproductief, vanuit epidemiologische optiek, omdat geïrriteerde ogen en luchtwegen zo'n massa in paniek juist bevattelijker maakt voor infectie.

Om dezelfde reden moet jijzelf thuis bij de grote voorjaarsschoonmaak ook uitkijken niet al te scheutig te wezen met de fles met Glorix bleekwater. Voordat je het weet zit je anders met door chloordampen geïrriteerde luchtwegen opgescheept, waardoor je tegels en sanitair weliswaar brandschoon zijn, maar jijzelf bevattelijker bent voor infectie.

https://www.rivm.nl/hygiene
24-03-2020, 12:49 door Anoniem
Door Threnology:
Door Anoniem:
Door The FOSS:
N.B. @Threnology: het is óf guinea pig óf Guinees biggetje óf gewoon huiscavia. Maar in ieder geval geen Guinee-pig´.

De nederlandse uitdrukking is 'proefkonijn' .

Juist.
Ik heb geen idee meer hoe vaak ik de tekst heb herzien op schoonheidsfoutjes, en ik zie nu pas @#&#@!! dat ik Guinea-pig fout had getypt terwijl het er in koeienletters boven staat :-)

Grappig vind ik weer wel dat niemand mij in de reacties tot nu corrigeert met betrekking tot degene die de foute vertaling van het Nederlandse woord 'ondernemer' tot 'undertaker' (begrafenisondernemer) uitsprak.

Zie het niet meteen als bewijs dat niemand van de lezers dat wist....
Niet al je postings worden grondig gelezen, en niet iedereen die het leest en (beter) weet voelt altijd de drang om een verbetering te posten. - ondanks https://xkcd.com/386/
Ik kende in elk geval het 'undertaker' verhaal, en ook dat het iig ouder is dan JPB. Mooi verhaal, en het past bij het (voor)oordeel dat je hebt over sommige politici.


Dat was namelijk niet Jan Peter Balkenende (CDA) maar Joop den Uyl (PvdA) in de jaren 70, en het is wel letterlijk politiek correct om even te benadrukken.
https://historiek.net/pijnlijke-uitspraken-van-nederlandse-politici/53477/

Dat leest nogal als een hoop roddel en toegeschreven anecdotes. Ik wil wel aannemen dat ze iemand ergens overkomen zijn, of het de genoemde minister is kun je nog wel eens betwijfelen.
"Een goed verhaal moet je niet kapot checken" is een (goede?) journalistieke gewoonte.

Wat Franse voorbeelden, met iets meer eerlijkheid over bron of twijfel aan de betrokkene op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_met_haar_op

"Le ministre du milieu' - minister van de onderwereld (of minister van het midden) . Moet zijn 'Ministre de l'environnement' .

De algemene term is 'False friends' , voor min of meer letterlijke vertalingen of verwant lijkende woorden die een heel andere betekenis hebben.
https://www.thoughtco.com/false-friends-words-term-1690852
https://en.wikipedia.org/wiki/False_friend
En natuurlijk vooral een risico bij verwante talen of dialecten. Wim-Lex(en ongewijfeld Maxima's) ontdekking dat mexicaans-spaans en argentijns-spaans ietwat uit elkaar gelopen zijn.
Mooie verhalen van nederlanders die verontwaardigd afhaken -gatver- als een vlaamse voorstelt om te gaan poepen.


Pseudo - Anglicismen : beamer (NL gebruik voor een beeldscherm projecter op wand of scherm.).
In het engels 'projector' .
Een anecdote verhaalt van een nederlander die voor een bezoek of presentatie in de UK of VS gevraagd had of ze een beamer hadden, en de gastheren haalden 'm op in een BMW (die in het engels nog wel eens als beamer,beemer of bimmer aangeduid wordt).
24-03-2020, 13:41 door The FOSS - Bijgewerkt: 24-03-2020, 13:42
Door Tintin and Milou: ...

Nu ben ik geen medisch specialist, maar dit is heel wat anders dan de 6 dagen die jij nu noemt.

CDC heeft net vastgesteld dat er na 17d nog coronavirus aanwezig is op sommige materialen in een van de besmette cruiseschepen. Met de kanttekening dat dit nog niet hoeft te betekenen dat inzichten m.b.t. het reeds bekende besmettingsgevaar veranderen.
24-03-2020, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: Isolatie van gastheren is het enige medicijn dat echt helpt tegen virussen, naast vaccinaties, waarbij een groepsimmuniteit van rond de 90% of hoger al effectief zou moeten zijn.
Immunologen werken met een waarde die ze het basale reproductiegetal noemen en die ze met R0 aanduiden, die staat voor het aantal mensen dat gemiddeld door een besmet iemand wordt besmet. Maar naarmate meer mensen immuniteit hebben wordt het effectieve reproductiegetal lager. Een epidemie stopt met groeien als het effectieve reproductiegetal 1 is, en sterft uit als het lager is. Dat niveau van immuniteit kan uit R0 berekend worden met de formule 1-1/R0. Voor dit coronavirus wordt R0 door de WHO voorlopig geschat op 1,4 tot 2,5. Het ECDC houdt 2,2 aan, wat zou betekenen dat 1-1/2,2=1-5/11=6/11=55% van de bevolking immuun moet zijn om de epidemie tot stilstand te brengen. Veel modellen zouden nu van 2,5 uitgaan, wat 1-1/2,5=1-2/5=3/5=60% oplevert. Er zijn hogere schattingen, tot wel 5,5 als maximum, wat in het ongunstigste geval zou betekenen dat 1-1/5,5=1-2/11=9/11=82% van de bevolking immuun moet zijn om de epidimie tot stilstand te brengen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Reproductiegetal
https://nl.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2#Epidemiologie

Een virus verspreid zich net zolang er gastheren zijn of dat het door onze afweer cellen wordt omgelegd.
Dat beeld is dus te simpel.
Voor dat laatste staan we nog aan het begin maar voor het eerste kunnen we wel zorgen. Vandaar dat ik het ook bezopen vind dat wij als burgers blijkbaar geen mondkapjes mogen dragen om onszelf te beschermen en dat de mondkapjes die we zouden hebben min of meer zouden moeten inleveren.
Heb je een naaimachine en bijvoorbeeld een oude kussensloop die je wel kan missen?
https://maakjemondmasker.be/
Het is geen verbod op mondkapjes, het dient om wat nu schaars is in te zetten waar het het meeste effect heeft.
Nu worden mensen die mondkapjes dragen of zelfs verkopen met de nek aangekeken maar dat is puur jaloezie omdat anderen daar niet aan gedacht hebben.
Jaloezie? Het is me wel vaker opgevallen dat mensen die kennelijk alleen tot eigenbelang in staat zijn algemeen belang als jaloezie interpreteren. Kennelijk snappen ze niet wat er gaande is en vullen ze maar iets in wat ze wel snappen. Nee, dit gaat werkelijk over schaarste en waar die schaarse middelen het hardst nodig zijn. En dat algemene belang slaat voor jou om in eigenbelang zodra jij de pech hebt om medische zorg nodig te hebben, dan heb jij er opeens zelf belang bij als het medische personeel hygiënisch kan werken.

De geveinsde schaarste is er helemaal niet maar wordt wel gebruikt om te voorkomen dat wij als burgers onszelf gaan beschermen. Bol.com zou deze makkelijk kunnen leveren maar doet dat, onder druk van de overheid niet meer. So far so good voor een zorgende overheid. Het RIVM slaat de plan telkens mis maar wordt nog steeds als autoriteit gezien terwijl iedere viroloog weet dat er bij het RIVM geen specialisten meer werken maar alleen pseudo wetenschappers. Het vertrouwen in de RIVM gaat levens kosten nu kleine kinderen gewoon met z'n allen mogen spelen en geïnfecteerd naar papa, mamma en opa en oma mogen. Al die ouderen die voortijdig de pijp aan Maarten geven door Corona scheelt uiteindelijk weer in de uit te keren pensioenen. Klinkt ziek maar je zou er haast wat van gaan denken.
Uitgeraasd? Kruip dan nu achter je naaimachine om een mondkapje voor jezelf te maken.
24-03-2020, 14:00 door Bitje-scheef
Daarnaast is een LAB meestal beter controleerbaar dan in de echte wereld.

Ja en nee. In de buitenwereld komen veel meer omstandigheden voor dan een wetenschapper in een laboratorium kan verzinnen. Oh ja oeps niet wetenschappelijk onderbouwd en verder kom ik niet zo in het café.

Zoals koude, materialen waar het virus in terecht kan komen en tijdelijk afgeschermd kan worden (denk aan bijvoorbeeld gletsjers).......
24-03-2020, 14:09 door Anoniem
Hoe zit het met producten die je in de vriezer legt? Bijvoorbeeld pizzadozen. Gaat het virus dood bij -18 of overleeft het juist langer?
24-03-2020, 14:34 door Anoniem
@ Bitje-scheef,

Jij kan helemaal vandaag niet in het café zitten met de huidige maatregelen.
De café-baas riskeert dan immers 4000 euro boete.

Niemand weet inmiddels hoe het echt zit.
Iedereen ook de wetenschappelijk onderlegden spreekt elkaar tegen.
Natte vinger werk, denk ik.

J.O.
24-03-2020, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: @ Bitje-scheef,

Jij kan helemaal vandaag niet in het café zitten met de huidige maatregelen.
De café-baas riskeert dan immers 4000 euro boete.

Niemand weet inmiddels hoe het echt zit.
Iedereen ook de wetenschappelijk onderlegden spreekt elkaar tegen.
Natte vinger werk, denk ik.

Het is inderdaad " natte vingerwerk" ook in de ziekenhuizen. Alweer een dode in familie. De heer draait overuren.
24-03-2020, 18:22 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe zit het met producten die je in de vriezer legt? Bijvoorbeeld pizzadozen. Gaat het virus dood bij -18 of overleeft het juist langer?

Een ingevroren virus op een pizzadoos wordt weer actief zodra het oppervlak van die doos ontdooid. Eenmaal ontdooid kan het bij kamertemperatuur 24 uur duren voordat het virus op het karton door oxidatie aan de lucht inactief wordt. Was je handen bij de bereiding van eten altijd regelmatig met zeep, en doe dat ook kort voorafgaand aan het eten of drinken.

FACT: Cold weather and snow CANNOT kill the new coronavirus.
There is no reason to believe that cold weather can kill the new coronavirus or other diseases. The normal human body temperature remains around 36.5°C to 37°C, regardless of the external temperature or weather. The most effective way to protect yourself against the new coronavirus is by frequently cleaning your hands with alcohol-based hand rub or washing them with soap and water.

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters
25-03-2020, 03:33 door The FOSS - Bijgewerkt: 25-03-2020, 03:40
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Natte vinger werk, denk ik.

J.O.

Het is inderdaad " natte vingerwerk" ook in de ziekenhuizen. Alweer een dode in familie. De heer draait overuren.

Nee, het is 'nattevingerwerk' (of jullie moeten bedoelen dat men in - o.a. -ziekenhuizen met natte vingers werkt; waarom in godsnaam?)
25-03-2020, 07:45 door Anoniem
Zo te zien hebben we hier zelfbenoemde security experts los lopen (waar al ernstig kennis twijfel is), die ook medisch specialisten zijn met hun expertise in het corona virus.

Heel gevaarlijk allemaal. Dit topic is hier een goed voorbeeld van.

Door Anoniem:
Volgens mij is dit ook ook nog een niet bewezen feit.

Moet het eerst bewezen worden? Een pan kokend water ziet er bij -10 graden celcius heel anders uit dan bij +30 graden celcius. Ja, de temperatuur heeft invloed op de besmettingskans via uitgeademde lucht.
Volgens mij is dit nog niet bewezen voor het corona virus. Al zou dit ook met de luchtvochtigheid te maken kunnen hebben icm de temperatuur.
Maar veel is nog niet bewezen voor Corona.

In Italië is met momenteel al heel aardig weer, maar het aantal besmettingen is nog steeds zeer hoog.

Door Bitje-scheef:
Daarnaast is een LAB meestal beter controleerbaar dan in de echte wereld.

Ja en nee. In de buitenwereld komen veel meer omstandigheden voor dan een wetenschapper in een laboratorium kan verzinnen. Oh ja oeps niet wetenschappelijk onderbouwd en verder kom ik niet zo in het café.
Dat klopt, maar laat de experts daar hun onderzoek naar doen, wat de omgeving voor een impact kan hebben op virus. Lang het kan overleven, zegt niet direct iets hoe besmettelijk het virus is na x tijd.

Er wordt hier maar hele gevaarlijke informatie gepost. Iets wat je helaas vaker voorbij ziet komen.
25-03-2020, 07:50 door [Account Verwijderd]
Wat ik wel grappig vond is dat alle kroegen dicht zijn (logisch) maar dat de coffeeshops (die "gedoogd zijn") open zijn... En ik zei het in het verleden al... een goede corona virus is goed voor de woningmarkt die helemaal op slot zit.

Maar goed, ik ken nog niemand die het virus heeft behalve Joep van 't Hek.
25-03-2020, 14:18 door Anoniem
Volgens mij is dit ook ook nog een niet bewezen feit.
Feiten hoeven niet te worden bewezen.
25-03-2020, 15:20 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Zo te zien hebben we hier zelfbenoemde security experts los lopen (waar al ernstig kennis twijfel is), die ook medisch specialisten zijn met hun expertise in het corona virus.

Heel gevaarlijk allemaal. Dit topic is hier een goed voorbeeld van.

En dan volgt door dezelfde Anoniem:

...Volgens mij is dit nog niet bewezen voor het corona virus. (reactie op post van een andere anoniem) Al zou dit ook met de luchtvochtigheid te maken kunnen hebben icm de temperatuur...
... Lang het kan overleven, zegt niet direct iets hoe besmettelijk het virus is na x tijd...

En daarna wordt door dezelfde Anoniem weer gewezen op het door hem geconstateerde ernstige feit:

...Er wordt hier maar hele gevaarlijke informatie gepost. Iets wat je helaas vaker voorbij ziet komen....

Aandoenlijk naïef toch wel om jezelf zo gigantisch tegen te spreken, maar toch:
Bovenstaande is nu letterlijk de invulling van het gezegde: De pot verwijt de ketel dat zij zwart ziet.
25-03-2020, 17:30 door Anoniem
Door donderslag: Wat ik wel grappig vond is dat alle kroegen dicht zijn (logisch) maar dat de coffeeshops (die "gedoogd zijn") open zijn...
Alleen afhaal.

En ik zei het in het verleden al... een goede corona virus is goed voor de woningmarkt die helemaal op slot zit.
Was ook de grootste onzin. Kan alleen maar meer op slot gaan, aangezien iemand momenteel echt grote uitgaven wil doen.

Maar goed, ik ken nog niemand die het virus heeft behalve Joep van 't Hek.
Je kent dus nog iemand die ernstige verschijnselen heeft en daar moet je blij mee moet zijn.

Dat wil niet zeggen dat jij niemand kent die corona heeft. Immers de verschijnselen kunnen heel verschillend zijn per persoon.

RIVM twijfelt bijvoorbeeld momenteel of ik het corona virus heb. Zo konden mij geen uitsluitsel geven op basis van de klachten die ik momenteel heb. Meestal heb je namelijk meerdere klachten, maar niet meerdere, wat meestal het geval is. Maar ik heb wel een aantal klachten die er op wijzen dat ik best corona momenteel heb hebben. Paar dagen zware rare hoofdpijn, (waar ik eigenlijk nooit last van heb), standaard medicatie heeft hier nog niet tegen geholpen en ik ben erg moe momenteel. Dat zijn wel een paar verschijnselen die er op wijzen dat ik mogelijk corona heb.

Of ik werkelijk corona heb, is zonder test niet met zekerheid te zeggen. Maar ik heb wel een aantal symptomen van corona, dus ben heel voorzichtig momenteel.

Door Threnology:
Door Anoniem: Zo te zien hebben we hier zelfbenoemde security experts los lopen (waar al ernstig kennis twijfel is), die ook medisch specialisten zijn met hun expertise in het corona virus.

Heel gevaarlijk allemaal. Dit topic is hier een goed voorbeeld van.

En dan volgt door dezelfde Anoniem:

...Volgens mij is dit nog niet bewezen voor het corona virus. (reactie op post van een andere anoniem) Al zou dit ook met de luchtvochtigheid te maken kunnen hebben icm de temperatuur...
... Lang het kan overleven, zegt niet direct iets hoe besmettelijk het virus is na x tijd...

En daarna wordt door dezelfde Anoniem weer gewezen op het door hem geconstateerde ernstige feit:

...Er wordt hier maar hele gevaarlijke informatie gepost. Iets wat je helaas vaker voorbij ziet komen....

Aandoenlijk naïef toch wel om jezelf zo gigantisch tegen te spreken, maar toch:
Bovenstaande is nu letterlijk de invulling van het gezegde: De pot verwijt de ketel dat zij zwart ziet.
Ik zet nergens feiten neer, of wel?

Ik kom niet met 6 dagen aan.
Ik kom niet dat het overleeft op metaal (en mogelijk nog besmettelijk is).

Ik probeer zo terughoudend mogelijk te zijn, maar had mijn woorden beter kunnen/moeten kiezen.

Ik lees wel op Internet dat temperatuur mogelijk van invloed kan op de verspreiding van corona. Temperatuur en luchtvochtigheid en straling zijn daar mogelijk op van invloed zijn. Maar bewijs is daar nog niet voor. Trump dacht dit laatst ook even, maar zoals vaker bij Trump ontbreekt daar momenteel nog hard bewijs van.


Men vermoed dat temperatuur er mee te maken heeft, maar dit zijn nog geen feiten zoals men dit hier plaatst 12:17 door Anoniem of 14:18 door Anoniem.


FOSS geeft dit ook bijvoorbeeld heel mooi aan in: 13:41 door The FOSS

Dit soort topics horen hier gewoon niet uit. Mede om alle discussies met risico's uit te sluiten.

Tenzij iemand hierin echt gespecialiseerd is. Maar iets zegt mij, dat die persoon niet op security.nl aan het surfen is.
26-03-2020, 07:36 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-03-2020, 07:47
--
26-03-2020, 09:45 door Anoniem
Door Anoniem: Dit soort topics horen hier gewoon niet uit. Mede om alle discussies met risico's uit te sluiten.
Tenzij iemand hierin echt gespecialiseerd is. Maar iets zegt mij, dat die persoon niet op security.nl aan het surfen is.

Daar vergis je je in. Gekwalificeerde technisch medewerkers van RIVM laboratoria en de GGD lezen op Security.NL geïnteresseerd over je schouder mee, want het soort problemen waar de ICT sector last van heeft, die komen ook veel voor in medische laboratoria en ziekenhuizen. Denk aan belemmerende zaken, zoals 'obscurity' en 'vendor lock-in'.

'Testen, testen, testen', zegt de WHO. Waarom doen we dat dan niet?
door Maarten Keulemans, 22 maart 2020

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/testen-testen-testen-zegt-de-who-waarom-doen-we-dat-dan-niet~b668866d

‘Testen, testen, testen’ – alleen als het farmaceut Roche behaagt
door Eelke van Ark & Jan-Hein Strop, 26 maart 2020 (betaalmuur)

https://www.ftm.nl/artikelen/roche-corona-lysisbuffer
26-03-2020, 11:06 door The FOSS
Door Anoniem:
Door The FOSS: Die groepen mensen in parken en op stranden zouden eigenlijk acuut met traangas uit elkaar gedreven moeten worden!

CS-gas is sterk irriterend en kan schade aan de ogen en de luchtwegen veroorzaken. Het met traangas uiteenjagen van grote groepen wandelende en flanerende burgers is nogal contraproductief, vanuit epidemiologische optiek, omdat geïrriteerde ogen en luchtwegen zo'n massa in paniek juist bevattelijker maakt voor infectie.

Daar heb je natuurlijk een goed punt! Moeilijk, moeilijk. Misschien moeten we iedereen verplicht een tazer-bracelet aandoen, zodat men bij te geringe afstand een stevige schok krijgt. Een soort omgedraaide wedlock-bracelet [1]. Dat zal ze leren! Met de techniek van tegenwoordig kan zoiets van whitelist functionaliteit worden voorzien voor uitzonderingen (familieleden, e.d.).

Door Anoniem: Om dezelfde reden moet jijzelf thuis bij de grote voorjaarsschoonmaak ook uitkijken niet al te scheutig te wezen met de fles met Glorix bleekwater. Voordat je het weet zit je anders met door chloordampen geïrriteerde luchtwegen opgescheept, waardoor je tegels en sanitair weliswaar brandschoon zijn, maar jijzelf bevattelijker bent voor infectie.

https://www.rivm.nl/hygiene

Goede tip!

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Wedlock_(film)

(know thy classics)
26-03-2020, 11:51 door Anoniem
Door Anoniem: En bij dit soort rampen zien we weer goed hoe betweterig, onkundig en kortzichtig het Nederlandse volk is. Koos en Toos uit Charlois bladeren een half uurtje op internet en ze denken het direct beter te weten dan alle biologen, epidemiologen, longartsen en overige specialisten bij elkaar die samen goed zijn voor honderdduizenden uren aan intensieve en zware studie en ervaring.

De volgende quote van Isaac Asimov vat dit gedrag prima samen:

There is a cult of ignorance in the United States, and there has always been. The strain of anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge'.

Met de komst van internet en social media lijkt dit gedrag alleen maar verergerd te zijn. Ben je geen medicus? Doe iedereen een lol en bespaar ons je ongefundeerde YouTube mening. Je hebt de kennis niet, de opleiding niet, de ervaring niet, de simulatiesoftware niet, de connecties niet, …. Je hebt helemaal niks. Sterker nog, de kans dat je ooit een artikel over de huidige problematiek in een wetenschappelijk medisch tijdschrift hebt gelezen en hebt begrepen is bij het merendeel 0.0. En dan rond ik het nog naar boven af.

Uitstekend verwoord.

Eminus
26-03-2020, 12:01 door Anoniem
Door Anoniem: ‘Testen, testen, testen’ – alleen als het farmaceut Roche behaagt
door Eelke van Ark & Jan-Hein Strop, 26 maart 2020 (betaalmuur)

https://www.ftm.nl/artikelen/roche-corona-lysisbuffer

+10

[Italiaanse hackers] maakten met een 3D-printer kleppen voor beademingsapparaten, waaraan grote behoefte was. Wellicht is de lysisbuffer van Roche te ontleden door een kundig chemicus, of zijn de benodigde plastic onderdelen na te maken door een Nederlandse fabrikant.

Lees Arnoud van ICTRecht.nl ook mee?

Want dit probleem belooft voor ICTers en medici een heel interessante en politiek-juridisch geladen discussie te worden:

Een dwanglicentie is een juridisch instrument waarmee de overheid een partij kan dwingen haar octrooirecht (tijdelijk) af te staan aan een door de overheid aangewezen partij. Meer hierover binnenkort bij Follow the Money.

Daarmee zou de overheid een producent van zulke nagemaakte apparatuur en testmaterialen juridisch kunnen beschermen tegen claims van de oorspronkelijke fabrikanten. De maatschappelijke noodzaak daartoe is er.
26-03-2020, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Daar vergis je je in. Gekwalificeerde technisch medewerkers van RIVM laboratoria en de GGD lezen op Security.NL geïnteresseerd over je schouder mee, want het soort problemen waar de ICT sector last van heeft, die komen ook veel voor in medische laboratoria en ziekenhuizen.
Ik denk dat ze redelijk dubbel liggen als ze hier topics door lezen.
Daarnaast zijn de (medisch) specialisten bezig op andere forums, waar medische punten besproken worden.

Ik noem het nu even medische specialisten, dit zijn natuurlijk vele disciplines die vertegenwoordigd zijn.

Denk aan belemmerende zaken, zoals 'obscurity' en 'vendor lock-in'.
Ik denk dat de Gekwalificeerde technisch medewerkers daar zo door heen kijken. Ze willen de beste producten gebruiken en daar zitten soms ook bepaalde eigenschappen aan.

Maar we zitten nu natuurlijk wel in een hele bijzondere situatie.
26-03-2020, 13:08 door Anoniem
Door The FOSS: Misschien moeten we iedereen verplicht een tazer-bracelet aandoen, zodat men bij te geringe afstand een stevige schok krijgt.

Dit is geen computerspel. Hier gaan mensen echt dood, en bij bosjes tegelijk. Dus blijf binnen zitten.

https://www.rodekruis.nl/download-voorlichtingsmiddelen-coronavirus/
26-03-2020, 13:47 door Anoniem
Ach ja. Alsof officiële instanties het altijd bij het juiste eind hebben, en doen wat het beste is voor hun onderdanen. Zo kun je op iedere straathoek een smartphone kopen, maar nergens een mondkapje. Vind niemand dat vreemd?
26-03-2020, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ach ja. Alsof officiële instanties het altijd bij het juiste eind hebben, en doen wat het beste is voor hun onderdanen. Zo kun je op iedere straathoek een smartphone kopen, maar nergens een mondkapje. Vind niemand dat vreemd?
Heb je eigenlijk wel door dat winkels geen officiële instanties zijn en klanten van winkels geen onderdanen van die winkels?
26-03-2020, 14:36 door Anoniem
De beste stuurlui staan aan wal. Men doet wat men kan. Ik ben geen fan van dit kabinet, maar dit is gewoon zeiken.

Zo kun je op iedere straathoek een smartphone kopen, maar nergens een mondkapje. Vind niemand dat vreemd?

Geen enkel probleem gehad om mondkapjes of wegwerphandschoenen te bestellen; kennelijk heb je die moeite niet genomen ?

PS: Deel van mijn mondkapjes liggen nu, via buren, bij lokale huisarts.
26-03-2020, 14:38 door Anoniem
Misschien moeten we iedereen verplicht een tazer-bracelet aandoen, zodat men bij te geringe afstand een stevige schok krijgt.

Misschien moet iedereen gewoon zijn hersens gebruiken, en zelf verantwoordelijkheid nemen ? Verdere maatregelen, om beleid af te dwingen, zijn direkt het gevolg van mensen die hun hersens *niet* gebruiken.
26-03-2020, 16:01 door Anoniem
Door Anoniem: Ach ja. Alsof officiële instanties het altijd bij het juiste eind hebben, en doen wat het beste is voor hun onderdanen. Zo kun je op iedere straathoek een smartphone kopen, maar nergens een mondkapje. Vind niemand dat vreemd?
Het advies is om zoveel mogelijk binnen te blijven en 1,5 meter afstand te houden.

Ondertussen bossen zitten vol, strand zitten vol, markten moeten afgesloten worden en wegen richting het strand moet afgesloten worden.

Vind niemand dat vreemd?
26-03-2020, 16:06 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-03-2020, 16:26
Door Anoniem:
Door Anoniem: En bij dit soort rampen zien we weer goed hoe betweterig, onkundig en kortzichtig het Nederlandse volk is. Koos en Toos uit Charlois bladeren een half uurtje op internet en ze denken het direct beter te weten dan alle biologen, epidemiologen, longartsen en overige specialisten bij elkaar die samen goed zijn voor honderdduizenden uren aan intensieve en zware studie en ervaring.

De volgende quote van Isaac Asimov vat dit gedrag prima samen:

There is a cult of ignorance in the United States, and there has always been. The strain of anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge'.

Met de komst van internet en social media lijkt dit gedrag alleen maar verergerd te zijn. Ben je geen medicus? Doe iedereen een lol en bespaar ons je ongefundeerde YouTube mening. Je hebt de kennis niet, de opleiding niet, de ervaring niet, de simulatiesoftware niet, de connecties niet, …. Je hebt helemaal niks. Sterker nog, de kans dat je ooit een artikel over de huidige problematiek in een wetenschappelijk medisch tijdschrift hebt gelezen en hebt begrepen is bij het merendeel 0.0. En dan rond ik het nog naar boven af.

Uitstekend verwoord.

Eminus

Dan mogen we hopen dat het RIVM het wel gefundeerd goed doet met hun academische verantwoorde raad/expertise/te voeren beleidslijn van ministerie tot wijkverpleegkundige. Of niet?
Nog maar twee weken geleden betoogden ruim 200 medische specialisten in de front-linie tegen het RIVM- advies om de scholen open te houden. Waarom moeten eerst de mensen uit het veld op de barricade? Bij het RIVM zitten toch de erudiete specialisten waarop wij moeten vertrouwen?
Ja dat mogen we wel hopen, of mogen we niet meer denken aan het Q-koorts debacle van het RIVM en moet dat in het licht van de hitte van de corona-crisis schouderophalend worden vergeten?

Met deze dingen in het achterhoofd begin ik schoorvoetend te twijfelen aan al die schone adviezen en te voeren beleidslijnen van het RIVM die door het kabinet worden 'verordonneerd'.

Ik ben zelf al in lock-down; Ik counter voor mijzelf wel het mijns inziens té weke RIVM/overheidsbeleid om deze crisis te bezweren en ga alleen de deur nog maar uit voor een blik soep en brood.

Rutte komt volgende week dinsdag weer met een RIVM babbeltruuk en zal ik vermoed versmoesd meedelen dat wij de effecten van de genomen maatregelen moeten afwachten. Afwachten? De effecten van de maatregelen zouden vorige week gesteld aan het einde van deze week zichtbaar moeten zijn. Gisteren werd alweer gesproken over begin volgende week. Tot wanneer na dit uitstel, mogen wij, vol verwachting klopt ons hart - zeg maar gerust 'bonst' - gaan horen hoe de maatregelen zijn uitgepakt? Tot de storm volgende week losbarst in Nederland.... Italiaanse artsen, die aangeven en toegeven dat Italië te laat was met de rigoureuze maatregel genaamd lock-down waarschuwen dramatisch voor het momentele NL-beleid.
Zo ook de vooraanstaande Belgische viroloog Marc van Ranst, die net als andere collega's de Belgische federale gezondheidsdienst adviseerde om de grenzen met Nederland te sluiten omdat Nederland teveel aan de vrijwilligheid van zijn burgers appelleert om de virus-uitbraak te bezweren.

Woensdag, 25 maart: De markt in De Haag.
Het resulaat van dat appel vrijwilligheid tot te nemen verantwoordelijkheid voor de medemens zien we als men in de middag over de hoofden kan lopen op 's-lands grootste markt in Den Haag, waarop inderhaast de markt wordt gesloten.
TE LAAT. want:
Hoeveel mensen liepen daar, nietsvermoedend dat zij drager zijn van het corona-virus en het al kunnen overdragen i.t.t. verkoudheid of griep? Hoeveel mensen zijn daar besmet? Dàt weten we pas over gemiddeld genomen 8 dagen, en gedurende die tijd kunnen diegenen die besmet zijn het aan anderen overdragen. enz. enz. Dat is geen Stephen King verhaal, maar de dramatische realiteit.

Dit speelt:
Het ligt onvoldoende in de basis van de te nemen maatregelen door onze overheid dat dit virus al overgedragen kan worden gedurende de zg. incubatietijd die nu gesteld wordt op 3 tot 14 dagen voordat de eerste sympomen zich aandienen.

Dat is het venijn dat blijkbaar buiten ons kikkerlandje wel als ernstigste besmettingsbron wordt gezien, en te laat werd herkend en erkend zoals in Italië, in Spanje en ook Groot-Britannië. Het risico op verspreiding komt minder van de herkenbare hoesters en snotteraars die de eerste symptomen en daarna al of niet ernstiger hebben. Die ontwijken wij wel.
Het virus verspreidt zich vooral door argeloze nog onwetende mensen, een soort 'paarden van Troje' die zonder van enige viruskwaad in zich te weten, gewoon onder ons zijn . Dat kan ik zijn, of iemand anders, feitelijk iedereen die zich helemaal kiplekker voelt en toch... misschien sluimert het kwaad.

Daarom is een lock-down nodig.
26-03-2020, 18:02 door Anoniem
Door Threnology:
Dan mogen we hopen dat het RIVM het wel gefundeerd goed doet met hun academische verantwoorde raad/expertise/te voeren beleidslijn van ministerie tot wijkverpleegkundige. Of niet?
Nog maar twee weken geleden betoogden ruim 200 medische specialisten in de front-linie tegen het RIVM- advies om de scholen open te houden. Waarom moeten eerst de mensen uit het veld op de barricade? Bij het RIVM zitten toch de erudiete specialisten waarop wij moeten vertrouwen?
Ja dat mogen we wel hopen, of mogen we niet meer denken aan het Q-koorts debacle van het RIVM en moet dat in het licht van de hitte van de corona-crisis schouderophalend worden vergeten?
Gelukkig weet iedereen het altijd beter....

Ik ben zelf al in lock-down; Ik counter voor mijzelf wel het mijns inziens té weke RIVM/overheidsbeleid om deze crisis te bezweren en ga alleen de deur nog maar uit voor een blik soep en brood.
Ik hoop ook voor WC papier?

Woensdag, 25 maart: De markt in De Haag.
Het resulaat van dat appel vrijwilligheid tot te nemen verantwoordelijkheid voor de medemens zien we als men in de middag over de hoofden kan lopen op 's-lands grootste markt in Den Haag, waarop inderhaast de markt wordt gesloten.
TE LAAT. want:
Hoeveel mensen liepen daar, nietsvermoedend dat zij drager zijn van het corona-virus en het al kunnen overdragen i.t.t. verkoudheid of griep? Hoeveel mensen zijn daar besmet? Dàt weten we pas over gemiddeld genomen 8 dagen, en gedurende die tijd kunnen diegenen die besmet zijn het aan anderen overdragen. enz. enz. Dat is geen Stephen King verhaal, maar de dramatische realiteit.

Dit speelt:
Het ligt onvoldoende in de basis van de te nemen maatregelen door onze overheid dat dit virus al overgedragen kan worden gedurende de zg. incubatietijd die nu gesteld wordt op 3 tot 14 dagen voordat de eerste sympomen zich aandienen.

Dat is het venijn dat blijkbaar buiten ons kikkerlandje wel als ernstigste besmettingsbron wordt gezien, en te laat werd herkend en erkend zoals in Italië, in Spanje en ook Groot-Britannië. Het risico op verspreiding komt minder van de herkenbare hoesters en snotteraars die de eerste symptomen en daarna al of niet ernstiger hebben. Die ontwijken wij wel.
Het virus verspreidt zich vooral door argeloze nog onwetende mensen, een soort 'paarden van Troje' die zonder van enige viruskwaad in zich te weten, gewoon onder ons zijn . Dat kan ik zijn, of iemand anders, feitelijk iedereen die zich helemaal kiplekker voelt en toch... misschien sluimert het kwaad.

Daarom is een lock-down nodig.
Ik denk dat je hier 1 belangrijk punt vergeet. De ervaring die men heeft. Als je een lock-down doet, wat zeker een mogelijkheid is, terwijl het niet nodig is. Dan druk je de burger al direct naar iets toe, waarin men niet het nut ziet van de lock-down. En zie het dan maar eens te handhaven.
Wil je bijvoorbeeld het leger hiervoor inzetten?
Veroorzaakt de maatregel juist niet meer paniek?
En heb je daarna nog voldoende goodwill onder de bevolking? Immers, zoals men nu laat zien, het is nog een ver van je bed show.
En hoe lang zou je de lockdown dan ook moeten zijn? Op korte termijn, en zelfs lange termijn is er geen vaccinatie, of medicatie tegen. Dus een complete lockdown van 1 maand, 2 maanden, 6 maanden? een jaar? En hoe denk je dat de bevolking hierop zal reageren?

Italië is ook niet helemaal te vergelijken met Nederland.

Maar gelukkig hebben we 17 miljoen specialisten in Nederland.
27-03-2020, 01:13 door Anoniem
Ze hebben ook allemaal verstand van voetbal. Nou ja even een maandje of wat, niet dus.

J.O.
27-03-2020, 10:22 door The FOSS
Door Anoniem:
Door The FOSS: Misschien moeten we iedereen verplicht een tazer-bracelet aandoen, zodat men bij te geringe afstand een stevige schok krijgt.

Dit is geen computerspel. Hier gaan mensen echt dood, en bij bosjes tegelijk. Dus blijf binnen zitten.

Nee, dat is juist mijn zorg! Mensen beseffen de ernst van de situatie niet of het interesseert ze gewoon niet. Degenen die gewoon blijven samengroepen moeten hard worden aangepakt.

27-03-2020, 10:29 door Anoniem
Grappig, van die mensen die roepen dat onze situatie niet vergelijkbaar is met Italie. Terwijl de verloop van de epidemie in beide landen zeer vergelijkbaar is (wanneer je 16 dagen terug gaat in de curve van Italie).

Ze lopen op ons vooruit, en verder hebben we te maken met exponentiele groei. Waardoor vrijwel alle landen in de EU komende maand in de situatie van Italie zitten, of erger. Inclusief Nederland.
27-03-2020, 10:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik ben zelf al in lock-down; Ik counter voor mijzelf wel het mijns inziens té weke RIVM/overheidsbeleid om deze crisis te bezweren en ga alleen de deur nog maar uit voor een blik soep en brood.
Ik hoop ook voor WC papier?

https://nos.nl/video/2328493-duitse-bakker-verkoopt-eetbare-toiletrollen.html

Met video :-))) De bakkerij wil met de cake meer klanten trekken en de mensen een beetje opvrolijken.
27-03-2020, 11:05 door Anoniem
Door Anoniem: Grappig, van die mensen die roepen dat onze situatie niet vergelijkbaar is met Italie. Terwijl de verloop van de epidemie in beide landen zeer vergelijkbaar is (wanneer je 16 dagen terug gaat in de curve van Italie).
Dat was laatst juist helemaal ontkracht. Verloop is heel anders, nog afgezien Italië veel meer ouderen heeft.
27-03-2020, 23:01 door Anoniem
Geen anderhalve meter corona afstand gehouden in de winkel, gelijk via SODA wordt je meegenomen naar het kantoortje en moet je 181 euro aftikken. Maak je bezwaar kun je ook nog 370 euro extra boete moeten betalen. Handhaving wordt geprivatiseerd via stichting SODA. Afgekeken van Brein natuurlijk, dat handhavingsgeprivatiseer. Is de overheid niet bij machte zelf te handhaven?

Land wordt met de dag dystopischer. Af en toe zit ik in m'n armen te knijpen. Is dit wel de echte realiteit?

#sockpuppet
29-03-2020, 08:04 door Anoniem
Groepsimmuniteit van Rutte mag nooit beleid zijn. Dat is crimineel. Rutte dient af te treden. Hij heeft bewezen absoluut geen crisismanager te zijn. En zijn adviseur van Dissel is een laboratoriumman en geen ervaringsdeskundige. Ons land wordt hierin geleidt door twee totale prutsers.

70% groepsimmuniteit of te wel 12 miljoen mensen. De ziekenhuizen liggen nu al vol bij 1000 besmettingen per dag en kunnen meer niet aan. 1000 besmettingen per dag met 100 ziekenhuisopnames per dag en de IC's liggen overvol.

Met 1000 besmettingen per dag hebben we 365.000 per jaar.
en duurt het 30 jaar voordat 70% de virus heeft gehad.
En toch sterven dan, ondanks de beschikbare IC's zo een 20.000 mensen per jaar. In totaal 600.000. Er komen veel huizen vrij op Funda en de nieuwbouw kan gestopt worden.

Nu dan Rutte's plan: laat de virus gecontroleerd besmetten. Af en toe heffen we de regels op en kunnen mensen gaan carnevallen of naar Pinkpop gaan. Vervolgens stellen we de regels weer in. Hoeveel mensen gaat hij dan gecontroleerd laten besmetten? Welke capaciteit hebben de IC's dan? Welke groepen laat hij besmetten om de 70% te halen?

Rutte's plan is het plan van een oliebollenverkoper zo dom zo naïef en ondoordacht.

Of heft Rutte misschien de regels op in zijn totaliteit? En laat hij het land onderlopen? Wie mogen dan op zijn IC's en wie niet?
29-03-2020, 11:26 door Anoniem
Door Anoniem: Met 1000 besmettingen per dag hebben we 365.000 per jaar.
en duurt het 30 jaar voordat 70% de virus heeft gehad.
En toch sterven dan, ondanks de beschikbare IC's zo een 20.000 mensen per jaar. In totaal 600.000. Er komen veel huizen vrij op Funda en de nieuwbouw kan gestopt worden.

Het probleem met deze berekening is, dat je het niet kan houden bij 1000 besmettingen per dag. Maar dat het aantal besmettingen exponentieel groeit. Dus bijvoorbeeld de eerste dag 1000, de tweede dag 10000, de derde dag 100000 en na een week 1 miljard.

Het is als een atoombom. Eerst een paar neutronen die tegen een uranium atoom knallen, en daarna steeds meer tot al het uranium in de bom gespleten is. Maar het stopt ook vanzelf weer!

Nu dan Rutte's plan: laat de virus gecontroleerd besmetten. Af en toe heffen we de regels op en kunnen mensen gaan carnevallen of naar Pinkpop gaan. Vervolgens stellen we de regels weer in. Hoeveel mensen gaat hij dan gecontroleerd laten besmetten? Welke capaciteit hebben de IC's dan? Welke groepen laat hij besmetten om de 70% te halen?

Mijn idee, als nietsontziende dictator, zou zijn om in de eerste week al een legertje verplegers en artsen expres te besmetten. Deze geef je dan alle zorg die er is, wat het ook mag kosten. Deze zorg medewerkers zijn na een paar weken helemaal genezen en immuun voor het virus (of ze zijn dood). Daarom kunnen ze zonder beschermende middelen en volledig fit iedereen gaan verplegen door hun corona heen. Als ze het kunnen betalen.

Eerst verpleeg je alleen vitale beroepen. Maar later, als iedereen corona heeft gehad, is er voldoende capaciteit om iedereen te helpen en is het land weer volkomen normaal en niet in diepe recessie.

Dit is de snelste en veiligste manier om de crisis door te komen. Boris Johnson was nog zo vriendelijk om de kwetsbare groepen op te sluiten totdat de herd immuun was, maar dat hoef je natuurlijk niet te doen als de mensen niet willen en als je een nietsontziende dictator bent. Kwetsbare mensen zijn alleen maar ballast voor de economie.

Als je eenmaal als land helemaal immuun bent tegen corona, kan je de rest van de wereld helpen en de show stelen.

Anoniem 09:27, 14:54
29-03-2020, 11:39 door Tintin and Milou
Door Anoniem: Groepsimmuniteit van Rutte mag nooit beleid zijn. Dat is crimineel. Rutte dient af te treden. Hij heeft bewezen absoluut geen crisismanager te zijn. En zijn adviseur van Dissel is een laboratoriumman en geen ervaringsdeskundige. Ons land wordt hierin geleidt door twee totale prutsers.
Ik heb meer vertrouwen in Rutte, dan in deze post.

70% groepsimmuniteit of te wel 12 miljoen mensen. De ziekenhuizen liggen nu al vol bij 1000 besmettingen per dag en kunnen meer niet aan. 1000 besmettingen per dag met 100 ziekenhuisopnames per dag en de IC's liggen overvol.

Met 1000 besmettingen per dag hebben we 365.000 per jaar.
en duurt het 30 jaar voordat 70% de virus heeft gehad.
En toch sterven dan, ondanks de beschikbare IC's zo een 20.000 mensen per jaar. In totaal 600.000. Er komen veel huizen vrij op Funda en de nieuwbouw kan gestopt worden.

Nu dan Rutte's plan: laat de virus gecontroleerd besmetten. Af en toe heffen we de regels op en kunnen mensen gaan carnevallen of naar Pinkpop gaan. Vervolgens stellen we de regels weer in. Hoeveel mensen gaat hij dan gecontroleerd laten besmetten? Welke capaciteit hebben de IC's dan? Welke groepen laat hij besmetten om de 70% te halen?

Rutte's plan is het plan van een oliebollenverkoper zo dom zo naïef en ondoordacht.

Of heft Rutte misschien de regels op in zijn totaliteit? En laat hij het land onderlopen? Wie mogen dan op zijn IC's en wie niet?
Je weet ook dat niet iedereen ernstig ziek is of wordt en dus een ziekenhuis of IC bezoek nodig heeft?

En de besmettingen per dag klopt ook niet. Het zijn bewezen/geregistreerde besmettingen, het werkelijke aantal ligt veel hoger.
Want die mensen blijven gewoon thuis, want er is niet voldoende test capaciteit om ze te testen. Iets wat zeker de overheid aan te rekenen is, daar hebben ze flinke steken laten vallen. Maar aan de andere kant, het is ook allemaal betrekkelijk nieuw. Wat vandaag een goede test kan zijn, kan morgen al verouderd zijn.

Op de IC liggen ook voornamelijk bepaalde doelgroepen.

Maar wat voor een magische oplossing heb jij precies? Een jaar lang iedereen in lockdown mode?

Ik denk dat deze oliebollenverkoper het een stuk beter doet, dan deze anonieme reactie die zo dom zo naïef en ondoordacht is.
29-03-2020, 14:59 door Anoniem
ik denk dat u mij verkeerd begrijp. Ik heb geen magische oplossing. Maar Rutte ook niet met zijn groepsimmuniteit.

Ik denk dat je eerste inzet moet zijn zoveel mogelijk levens redden en verspreiding zoveel mogelijk tegen gaan en zoveel mogelijk tijd winnen. Wellicht wordt een serum gevonden of een antistof.
Er wordt hard aan gewerkt wereldwijd.

Om de crisisaanpak meteen maar aan te vangen met gecontroleerd besmettingen toe te laten is zoiets als laat het huis maar afbranden want het is toch al te laat.

Trouwens dat idee had hij uit The Guardian gejat. Drie dagen later zag Boris Johnson er van af.

Waarom verordend hij Philips alvast niet om 1000 ventilators te leveren?
29-03-2020, 17:57 door Anoniem
Waarom zoekt de anonieme Tintin niet even uit hoe het precies zit en gaat in Italie? Volgens zijn mening is Italië al zo een beetje immuun want ook daar liggen volgens hem de echte cijfers veel hoger. Zo een beetje iedereen daar heeft het toch al gehad als je al 10.000 doden hebt?
Reken het maar uit op je bierfiltje.
30-03-2020, 10:29 door Anoniem
Door Anoniem: ik denk dat u mij verkeerd begrijp. Ik heb geen magische oplossing. Maar Rutte ook niet met zijn groepsimmuniteit.

Ik denk dat je eerste inzet moet zijn zoveel mogelijk levens redden en verspreiding zoveel mogelijk tegen gaan en zoveel mogelijk tijd winnen. Wellicht wordt een serum gevonden of een antistof.
Er wordt hard aan gewerkt wereldwijd.

Om de crisisaanpak meteen maar aan te vangen met gecontroleerd besmettingen toe te laten is zoiets als laat het huis maar afbranden want het is toch al te laat.

Trouwens dat idee had hij uit The Guardian gejat. Drie dagen later zag Boris Johnson er van af.

Waarom verordend hij Philips alvast niet om 1000 ventilators te leveren?

Volgens Bill Gates euhh het WHO, maar ook echte outbreak specialisten (lees niet het RIVM) is het van belang om veel te testen, isoleren en bestrijden. Waarom kan dat wel in landen als Zuid-Korea maar niet in dit rijke land?
Nu lijkt de focus alleen te liggen op de hoeveelheid IC capaciteit naast de hoeveelheid mensen die overlijden maar dat is maar een halve waarheid want we hebben geen flauw idee hoeveel echte besmettingen er zijn want er wordt niet of nauwelijks getest. Zelfs van patiënten die overlijden wordt niet van vastgesteld of het overlijden Corona gerelateerd zou kunnen zijn terwijl dat juist wel een goede indicator zou moeten zijn om de omgeving nog verder te isoleren.
Naast de ontwikkeling van een medicijn, tegen een dergelijke dodelijke longontsteking (hetgeen Corona in feite veroorzaakt), is isolatie een bewezen methode om ziekten te bestrijden.
Adem en gezichtsbescherming voor iedere burger is dan ook noodzakelijk wanneer er noodzakelijk verkeer nodig is, zelfs een FPP1 mondkapje biedt al voldoende bescherming tegen vochtdruppeltjes van mensen die hoesten of niezen, mits dat niet in een afgesloten ruimte plaatsvind. Om mensen op straat tegen andere mensen te beschermen is zelfs een stuk op maat geknipte stofzuiger zak (HPA filter) al meer dan voldoende. Beter een beetje bescherming dan helemaal geen.
Een bril helpt al vrij goed tegen directe vochtdruppels, maar een vuurwerk bril zou beter zijn. Met vrij goedkope middelen kun je de eigen bevolking zichzelf goed laten beschermen voor het geval dat ze toch naar de super moeten o.i.d.
Helaas wordt hier nog steeds het gebruik van mondkapjes afgeraden terwijl de rest van de wereld deze wel gebruiken. Waarom zijn we hier zo laks in en laten we het gebeuren?
30-03-2020, 11:08 door Tintin and Milou
Door Anoniem: Waarom zoekt de anonieme Tintin niet even uit hoe het precies zit en gaat in Italie? Volgens zijn mening is Italië al zo een beetje immuun want ook daar liggen volgens hem de echte cijfers veel hoger. Zo een beetje iedereen daar heeft het toch al gehad als je al 10.000 doden hebt?
Reken het maar uit op je bierfiltje.
Omdat Italtie voor een gedeelte anders is. Veel meer ouderen die ook nog eens veel wonen hun kinderen.
En onderen zijn de voornaamste dodelijke slachtoffers van corona. Het zijn voornamelijk specifieke groepen die op de IC komen. Maar het is er niet gelimiteerd tot deze groepen. Onderschat het virus niet.

Daarnaast ik heb ook corona verschijnselen, maar val niet onder de statistieken van besmetting omdat ze mij niet willen testen.
Maar ik heb milde verschijnselen, al hoop ik dat dit niet de milde verschijnselen zijn. Het is geen pretje kan ik je melden.

Maar zo hebben er veel meer al de infectie, zonder dat ze het echt zelf weten of door hebben. Hoeveel dit er zijn, dat is alleen maar gissen.

Ik spreek dus uit eigen ervaring....
30-03-2020, 11:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: ik denk dat u mij verkeerd begrijp. Ik heb geen magische oplossing. Maar Rutte ook niet met zijn groepsimmuniteit.

Ik denk dat je eerste inzet moet zijn zoveel mogelijk levens redden en verspreiding zoveel mogelijk tegen gaan en zoveel mogelijk tijd winnen. Wellicht wordt een serum gevonden of een antistof.
Er wordt hard aan gewerkt wereldwijd.

Om de crisisaanpak meteen maar aan te vangen met gecontroleerd besmettingen toe te laten is zoiets als laat het huis maar afbranden want het is toch al te laat.

Trouwens dat idee had hij uit The Guardian gejat. Drie dagen later zag Boris Johnson er van af.

Waarom verordend hij Philips alvast niet om 1000 ventilators te leveren?

Volgens Bill Gates euhh het WHO, maar ook echte outbreak specialisten (lees niet het RIVM) is het van belang om veel te testen, isoleren en bestrijden. Waarom kan dat wel in landen als Zuid-Korea maar niet in dit rijke land?
Nu lijkt de focus alleen te liggen op de hoeveelheid IC capaciteit naast de hoeveelheid mensen die overlijden maar dat is maar een halve waarheid want we hebben geen flauw idee hoeveel echte besmettingen er zijn want er wordt niet of nauwelijks getest. Zelfs van patiënten die overlijden wordt niet van vastgesteld of het overlijden Corona gerelateerd zou kunnen zijn terwijl dat juist wel een goede indicator zou moeten zijn om de omgeving nog verder te isoleren.
Naast de ontwikkeling van een medicijn, tegen een dergelijke dodelijke longontsteking (hetgeen Corona in feite veroorzaakt), is isolatie een bewezen methode om ziekten te bestrijden.
Adem en gezichtsbescherming voor iedere burger is dan ook noodzakelijk wanneer er noodzakelijk verkeer nodig is, zelfs een FPP1 mondkapje biedt al voldoende bescherming tegen vochtdruppeltjes van mensen die hoesten of niezen, mits dat niet in een afgesloten ruimte plaatsvind. Om mensen op straat tegen andere mensen te beschermen is zelfs een stuk op maat geknipte stofzuiger zak (HPA filter) al meer dan voldoende. Beter een beetje bescherming dan helemaal geen.
Een bril helpt al vrij goed tegen directe vochtdruppels, maar een vuurwerk bril zou beter zijn. Met vrij goedkope middelen kun je de eigen bevolking zichzelf goed laten beschermen voor het geval dat ze toch naar de super moeten o.i.d.
Helaas wordt hier nog steeds het gebruik van mondkapjes afgeraden terwijl de rest van de wereld deze wel gebruiken. Waarom zijn we hier zo laks in en laten we het gebeuren?
In die landen luisteren ze ook naar de overheid, klein maar heel groot verschil.
Ze hebben ook de nodige ervaring met SARM en MERS gehad. Ze zijn voorbereid en hebben ervaringen hierin. En luisteren werkt dan ook heel goed.

Mondkapjes beschermen meestal alleen andere tegen jouw. Daarom dragen ze dit allemaal in de door jouw genoemde landen. Zodat de drager van de mondkapjes minder snel iemand anders besmet. Daar zijn ze veel effectiever in, dan dat ze de drager beschermen.
30-03-2020, 11:20 door SPer
Om maar even aan de uitspraak van een voormalige minister-president (Balkenende) te denken: We Dutch are succesfull undertakers.


Niet om flauw te doen, maar dat we sucesvolle begrafenisondernemers zijn komt van den Uyl .In ieder geval te hopen dat we dat niet worden door COVID-19 ;-) .


Tevens vind ik dat u erg overdrijft. (en dat niet omdat Rutte van mijn partij is ;-) )
30-03-2020, 15:04 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens Bill Gates euhh het WHO, maar ook echte outbreak specialisten (lees niet het RIVM) is het van belang om veel te testen, isoleren en bestrijden. Waarom kan dat wel in landen als Zuid-Korea maar niet in dit rijke land?
Zuid-Korea is destijds door MERS getroffen en heeft zich voorbereid op nog zoiets, door te zorgen dat ze in staat zijn om snel een testinfrastructuur op te zetten en door privacywetten aan te passen. Dat stelde ze in staat om nu heel snel te reageren. De Zuid-Koreaanse aanpak heeft ook een nadeel: ze kunnen het geen moment laten verslappen tot er een vaccin beschikbaar is, want dan laait het onmiddelijk weer op.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-zuid-korea-zijn-coronatests-een-alledaags-tafereel-alleen-wij-kunnen-dit~b6d6a5c0/
Het Nederlandse testbeleid is voor de komende weken bedoeld, en houdt rekening met tekorten aan testmaterialen die er nu zijn. Het gaat over roeien met de riemen die er nu zijn, het is geen weigering om ooit wel te gaan testen. De tekorten zijn trouwens wereldwijd een probleem en zijn ontstaan omdat toen het in China woedde alle voorraden die kant op zijn gegaan. Hoe het tekort nu wordt aangepakt is niet alleen een feestje van het RIVM, die werken daarbij samen met diverse anderen, waaronder academische ziekenhuizen, specialisten en leveranciers.
https://www.nu.nl/coronavirus/6039742/nederland-test-alleen-kwetsbare-mensen-op-corona-om-tekort-te-voorkomen.html

Nu lijkt de focus alleen te liggen op de hoeveelheid IC capaciteit naast de hoeveelheid mensen die overlijden maar dat is maar een halve waarheid want we hebben geen flauw idee hoeveel echte besmettingen er zijn want er wordt niet of nauwelijks getest. Zelfs van patiënten die overlijden wordt niet van vastgesteld of het overlijden Corona gerelateerd zou kunnen zijn terwijl dat juist wel een goede indicator zou moeten zijn om de omgeving nog verder te isoleren.
De IC-capaciteit heeft nu de grootste urgentie. Dat daar veel aandacht voor is in de media wil nog helemaal niet zeggen dat er verder niets gebeurt. Er gebeurt altijd veel meer dan breed wordt uitgemeten in de media.

Men houdt in Nederland iets bij dat ik in de internationale vergelijkende cijfers niet terug zie: hoeveel mensen met COVID-19 in ziekenhuizen worden opgenomen. Het ligt voor de hand dat dat een constant percentage is van het totale aantal mensen dat besmet is, waardoor het verloop van het aantal ziekenhuisopnames een goede graadmeter is voor het verloop van de epidemie. Dat is het cijfer waaraan het RIVM de afvlakking ziet die ze sinds enkele dagen (voorzichtig) melden. Deze benadering heeft ten opzichte van die van Zuid-Korea als nadeel dat er een periode tussen besmetting en ziekenhuisopname zit, waardoor het verloop van de besmettingen met vertraging bekend wordt. Dat wil niet zeggen dat die cijfers geen goed beeld geven.

De cijfers van het RIVM (de update van vandaag staat er op het moment dat ik dit schrijf nog niet):
https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus/data
De grafiek van de nieuwe IC-opnames ziet eruit alsof we daar al over de piek heen zijn:
https://www.stichting-nice.nl/
Dat betekent niet dat er meteen minder IC-bedden nodig zijn, de piek in mensen die de IC verlaten komt pas over een week of drie, vier. Zolang het aantal mensen dat erbij komt groter is dan het aantal mensen dat eraf gaat zal het aantal IC-patiënten toenemen, zelfs bij een dalende instroom.

Voor een beter beeld op de besmettingen is interessant dat bloedbanken op antistoffen gaan testen. Dat moet een heel behoorlijke indruk geven van welk percentage van de bevolking al besmet is geweest.

Naast de ontwikkeling van een medicijn, tegen een dergelijke dodelijke longontsteking (hetgeen Corona in feite veroorzaakt), is isolatie een bewezen methode om ziekten te bestrijden.
Als het zo eenvoudig was dan werden er allang bekende medicijnen tegen "dergelijke" longonstekingen ingezet. Er is iets nodig dat specifiek tegen deze infectie werkt.

Isolatie is geen bewezen methode om de ziekte te bestrijden (het is geen medicijn) maar om de verspreiding ervan te remmen, maar ik neem aan dat je dat ook bedoelde. Het probleem met zeer strikte isolatie is dat als je de teugels weer laat vieren de grote golf zieken alsnog komt. Je kan het rekken tot er een vaccin is, maar helaas is die periode van 1-1,5 jaar die daarvoor nodig is een schatting, er is helemaal geen garantie dat het lukt om dan een vaccin te hebben.

Helaas wordt hier nog steeds het gebruik van mondkapjes afgeraden terwijl de rest van de wereld deze wel gebruiken. Waarom zijn we hier zo laks in en laten we het gebeuren?
Het is helemaal niet waar dat de rest van de wereld ze wel gebruikt. Het wordt vooral in Aziatische landen volop gedaan, maar de rest van de wereld is wel wat groter dan alleen Azië. De WHO adviseert ze alleen als je zorgt voor iemand die besmet is en als je zelf hoest of niest, om anderen te beschermen.
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

Ook hier geldt weer dat er momenteel een tekort is. Ziekenhuizen krijgen nu voorrang omdat ze daar het hardst nodig zijn. Jij en ik kunnen het risico al substantieel verminderen door die anderhalve meter afstand te houden, door drukte uit de weg te gaan, door handen te wassen.

Vanuit epidemiologisch oogpunt is het belangrijk dat het aantal mensen dat gemiddeld door een besmette persoon wordt besmet onder de 1 te krijgen, liefst ruim eronder. Als dat wordt bereikt zakt de epidemie in. Daarbij wordt gekeken naar welke maatregelen het grootste effect sorteren. Met anderhalve meter afstand houden en regelmatig je handen goed wassen wordt kennelijk al heel veel bereikt.

De toegevoegde waarde van mondkapjes zou wel eens heel beperkt kunnen zijn. In de WHO-link hierboven kan je lezen dat ze goed gebruiken meer om het lijf heeft dan ze alleen opzetten, en dat je ze niet kan hergebruiken maar regelmatig een nieuwe nodig hebt. Ik snap wel waarom ze bij schaarste beter in ziekenhuizen ingezet kunnen worden.

Probeer eens om, voordat je alles wat je leest interpreteert als "hier doen ze het fout en in de rest van de wereld doen ze het goed", te kijken of het werkelijk zoveel scheelt met de rest van de wereld, of er misschien redenen zijn waarom in verschillende landen een andere aanpak beter werkt, en vraag je eens af waarom het toch behoorlijk relevante cijfer van het aantal ziekenhuisopnames wegens COVID-19 hier wel maar kennelijk lang niet overal gehanteerd wordt. Misschien doen we hier in Nederland soms wel iets goeds dat juist veel andere landen nalaten.

Welke aanpak de beste is kan per land verschillen, omdat er verschillen zijn in leefgewoonten, in hoe de gezondheidszorg werkt, in wat er aan hulpmiddelen beschikbaar is, in wat voor soort maatregelen de bevolking accepteert, noem maar op. Omdat niemand alles wat we over een jaar zullen weten nu al weet is er geen garantie dat het allemaal feilloos gaat, hier niet en in andere landen ook niet. Er zullen overal wel dingen blijken te zijn die achteraf gezien beter hadden gekund.

Dat er verschillen zijn wil niet zeggen dat men in Nederland incompetent is. Het betent ook niet dat men het in de rest van de wereld allemaal precies hetzelfde doet en men daar de perfecte aanpak te pakken heeft, daar zijn ook allerlei verschillen te zien. Het is zelfs niet gezegd dat er maar één aanpak is die het beste is, het is best mogelijk dat verschillende benaderingen toch heel vergelijkbare resultaten blijken te hebben, of dat een aanpak die op korte termijn indrukwekkend is op lange termijn de mist ingaat of net andersom. Er bestaat geen 100% zekerheid op dit moment.
30-03-2020, 16:22 door Anoniem
Kunnen virusdeeltjes ook losraken van materiaal wat van buiten komt? Denk aan een natte regenjas die je ergens neer hangt om te drogen, producten uit een supermarkt, petten, mutsen, handschoenen, sjaals, post, folders, tassen en dergelijke. Waarna je dus in je eigen woning alsnog door inademing van virusdeeltjes besmet raakt. Vergezocht misschien maar valt mijns inziens niet uit te sluiten.
31-03-2020, 15:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: ik denk dat u mij verkeerd begrijp. Ik heb geen magische oplossing. Maar Rutte ook niet met zijn groepsimmuniteit.

Ik denk dat je eerste inzet moet zijn zoveel mogelijk levens redden en verspreiding zoveel mogelijk tegen gaan en zoveel mogelijk tijd winnen. Wellicht wordt een serum gevonden of een antistof.
Er wordt hard aan gewerkt wereldwijd.

Om de crisisaanpak meteen maar aan te vangen met gecontroleerd besmettingen toe te laten is zoiets als laat het huis maar afbranden want het is toch al te laat.

Trouwens dat idee had hij uit The Guardian gejat. Drie dagen later zag Boris Johnson er van af.

Waarom verordend hij Philips alvast niet om 1000 ventilators te leveren?

Volgens Bill Gates euhh het WHO, maar ook echte outbreak specialisten (lees niet het RIVM) is het van belang om veel te testen, isoleren en bestrijden. Waarom kan dat wel in landen als Zuid-Korea maar niet in dit rijke land?
Nu lijkt de focus alleen te liggen op de hoeveelheid IC capaciteit naast de hoeveelheid mensen die overlijden maar dat is maar een halve waarheid want we hebben geen flauw idee hoeveel echte besmettingen er zijn want er wordt niet of nauwelijks getest. Zelfs van patiënten die overlijden wordt niet van vastgesteld of het overlijden Corona gerelateerd zou kunnen zijn terwijl dat juist wel een goede indicator zou moeten zijn om de omgeving nog verder te isoleren.
Naast de ontwikkeling van een medicijn, tegen een dergelijke dodelijke longontsteking (hetgeen Corona in feite veroorzaakt), is isolatie een bewezen methode om ziekten te bestrijden.
Adem en gezichtsbescherming voor iedere burger is dan ook noodzakelijk wanneer er noodzakelijk verkeer nodig is, zelfs een FPP1 mondkapje biedt al voldoende bescherming tegen vochtdruppeltjes van mensen die hoesten of niezen, mits dat niet in een afgesloten ruimte plaatsvind. Om mensen op straat tegen andere mensen te beschermen is zelfs een stuk op maat geknipte stofzuiger zak (HPA filter) al meer dan voldoende. Beter een beetje bescherming dan helemaal geen.
Een bril helpt al vrij goed tegen directe vochtdruppels, maar een vuurwerk bril zou beter zijn. Met vrij goedkope middelen kun je de eigen bevolking zichzelf goed laten beschermen voor het geval dat ze toch naar de super moeten o.i.d.
Helaas wordt hier nog steeds het gebruik van mondkapjes afgeraden terwijl de rest van de wereld deze wel gebruiken. Waarom zijn we hier zo laks in en laten we het gebeuren?

Verkeerd gebruikte mondkapjes dragen bij een de verspreiding van het virus. Mensen zijn niet gewend om mondkapjes te dragen en zitten er dus, onbewust, continu aan. Je moet goed getrainde gedisciplineerde mensen hebben die regelmatig hun mondkapjes op juiste wijze vervangen en dragen hebben wil het een positief effect hebben. Als je met je handen aan een soppig lapje zit en vervolgens aan iets anders verspreid je de boel alleen maar, in hogere concentraties dan wat adem doet. Voldoende afstand houden en een goede handhygiëne is veel effectiever dan mondkapjes dragen. Het advies dat gegeven wordt komt echt niet zomaar uit de lucht vallen.
31-03-2020, 15:20 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen virusdeeltjes ook losraken van materiaal wat van buiten komt? Denk aan een natte regenjas die je ergens neer hangt om te drogen, producten uit een supermarkt, petten, mutsen, handschoenen, sjaals, post, folders, tassen en dergelijke. Waarna je dus in je eigen woning alsnog door inademing van virusdeeltjes besmet raakt. Vergezocht misschien maar valt mijns inziens niet uit te sluiten.

Op basis van de informatie die we nu hebben lijkt dat niet erg waarschijnlijk. Virusdeeltjes buiten het lichaam gaan betrekkelijk snel kapot en als ze al aan de wandel gaan is dat in extreem lage concentraties. We moeten in de gaten houden dat de aanwezigheid en/of aantoonbaarheid van virusdeeltjes nog niet betekent dat er genoeg zijn om iemand te besmetten. Daarvoor is toch een behoorlijke 'viral load' en dus blootstelling nodig. De kans op een secundaire besmetting is vrij klein, maar valt niet uit te sluiten, maar dit lijkt nog een stuk onwaarschijnlijker dan dat.
31-03-2020, 16:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: ik denk dat u mij verkeerd begrijp. Ik heb geen magische oplossing. Maar Rutte ook niet met zijn groepsimmuniteit.

Ik denk dat je eerste inzet moet zijn zoveel mogelijk levens redden en verspreiding zoveel mogelijk tegen gaan en zoveel mogelijk tijd winnen. Wellicht wordt een serum gevonden of een antistof.
Er wordt hard aan gewerkt wereldwijd.

Om de crisisaanpak meteen maar aan te vangen met gecontroleerd besmettingen toe te laten is zoiets als laat het huis maar afbranden want het is toch al te laat.

Trouwens dat idee had hij uit The Guardian gejat. Drie dagen later zag Boris Johnson er van af.

Waarom verordend hij Philips alvast niet om 1000 ventilators te leveren?

Volgens Bill Gates euhh het WHO, maar ook echte outbreak specialisten (lees niet het RIVM) is het van belang om veel te testen, isoleren en bestrijden. Waarom kan dat wel in landen als Zuid-Korea maar niet in dit rijke land?
Nu lijkt de focus alleen te liggen op de hoeveelheid IC capaciteit naast de hoeveelheid mensen die overlijden maar dat is maar een halve waarheid want we hebben geen flauw idee hoeveel echte besmettingen er zijn want er wordt niet of nauwelijks getest. Zelfs van patiënten die overlijden wordt niet van vastgesteld of het overlijden Corona gerelateerd zou kunnen zijn terwijl dat juist wel een goede indicator zou moeten zijn om de omgeving nog verder te isoleren.
Naast de ontwikkeling van een medicijn, tegen een dergelijke dodelijke longontsteking (hetgeen Corona in feite veroorzaakt), is isolatie een bewezen methode om ziekten te bestrijden.
Adem en gezichtsbescherming voor iedere burger is dan ook noodzakelijk wanneer er noodzakelijk verkeer nodig is, zelfs een FPP1 mondkapje biedt al voldoende bescherming tegen vochtdruppeltjes van mensen die hoesten of niezen, mits dat niet in een afgesloten ruimte plaatsvind. Om mensen op straat tegen andere mensen te beschermen is zelfs een stuk op maat geknipte stofzuiger zak (HPA filter) al meer dan voldoende. Beter een beetje bescherming dan helemaal geen.
Een bril helpt al vrij goed tegen directe vochtdruppels, maar een vuurwerk bril zou beter zijn. Met vrij goedkope middelen kun je de eigen bevolking zichzelf goed laten beschermen voor het geval dat ze toch naar de super moeten o.i.d.
Helaas wordt hier nog steeds het gebruik van mondkapjes afgeraden terwijl de rest van de wereld deze wel gebruiken. Waarom zijn we hier zo laks in en laten we het gebeuren?

Verkeerd gebruikte mondkapjes dragen bij een de verspreiding van het virus. Mensen zijn niet gewend om mondkapjes te dragen en zitten er dus, onbewust, continu aan. Je moet goed getrainde gedisciplineerde mensen hebben die regelmatig hun mondkapjes op juiste wijze vervangen en dragen hebben wil het een positief effect hebben. Als je met je handen aan een soppig lapje zit en vervolgens aan iets anders verspreid je de boel alleen maar, in hogere concentraties dan wat adem doet. Voldoende afstand houden en een goede handhygiëne is veel effectiever dan mondkapjes dragen. Het advies dat gegeven wordt komt echt niet zomaar uit de lucht vallen.

Correct gebruik mondkapjes voorkomt verspreiding van het virus. Het mondkapje met de vingers aanraken moet je inderdaad niet doen, er kunnen virusdeeltjes op zitten. Maar dat bewijst natuurlijk wel dat het werkt: je had die virusdeeltjes zonder mondkapje gewoon ingeademd!
31-03-2020, 17:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: ik denk dat u mij verkeerd begrijp. Ik heb geen magische oplossing. Maar Rutte ook niet met zijn groepsimmuniteit.

Ik denk dat je eerste inzet moet zijn zoveel mogelijk levens redden en verspreiding zoveel mogelijk tegen gaan en zoveel mogelijk tijd winnen. Wellicht wordt een serum gevonden of een antistof.
Er wordt hard aan gewerkt wereldwijd.

Om de crisisaanpak meteen maar aan te vangen met gecontroleerd besmettingen toe te laten is zoiets als laat het huis maar afbranden want het is toch al te laat.

Trouwens dat idee had hij uit The Guardian gejat. Drie dagen later zag Boris Johnson er van af.

Waarom verordend hij Philips alvast niet om 1000 ventilators te leveren?

Volgens Bill Gates euhh het WHO, maar ook echte outbreak specialisten (lees niet het RIVM) is het van belang om veel te testen, isoleren en bestrijden. Waarom kan dat wel in landen als Zuid-Korea maar niet in dit rijke land?
Nu lijkt de focus alleen te liggen op de hoeveelheid IC capaciteit naast de hoeveelheid mensen die overlijden maar dat is maar een halve waarheid want we hebben geen flauw idee hoeveel echte besmettingen er zijn want er wordt niet of nauwelijks getest. Zelfs van patiënten die overlijden wordt niet van vastgesteld of het overlijden Corona gerelateerd zou kunnen zijn terwijl dat juist wel een goede indicator zou moeten zijn om de omgeving nog verder te isoleren.
Naast de ontwikkeling van een medicijn, tegen een dergelijke dodelijke longontsteking (hetgeen Corona in feite veroorzaakt), is isolatie een bewezen methode om ziekten te bestrijden.
Adem en gezichtsbescherming voor iedere burger is dan ook noodzakelijk wanneer er noodzakelijk verkeer nodig is, zelfs een FPP1 mondkapje biedt al voldoende bescherming tegen vochtdruppeltjes van mensen die hoesten of niezen, mits dat niet in een afgesloten ruimte plaatsvind. Om mensen op straat tegen andere mensen te beschermen is zelfs een stuk op maat geknipte stofzuiger zak (HPA filter) al meer dan voldoende. Beter een beetje bescherming dan helemaal geen.
Een bril helpt al vrij goed tegen directe vochtdruppels, maar een vuurwerk bril zou beter zijn. Met vrij goedkope middelen kun je de eigen bevolking zichzelf goed laten beschermen voor het geval dat ze toch naar de super moeten o.i.d.
Helaas wordt hier nog steeds het gebruik van mondkapjes afgeraden terwijl de rest van de wereld deze wel gebruiken. Waarom zijn we hier zo laks in en laten we het gebeuren?

Verkeerd gebruikte mondkapjes dragen bij een de verspreiding van het virus. Mensen zijn niet gewend om mondkapjes te dragen en zitten er dus, onbewust, continu aan. Je moet goed getrainde gedisciplineerde mensen hebben die regelmatig hun mondkapjes op juiste wijze vervangen en dragen hebben wil het een positief effect hebben. Als je met je handen aan een soppig lapje zit en vervolgens aan iets anders verspreid je de boel alleen maar, in hogere concentraties dan wat adem doet. Voldoende afstand houden en een goede handhygiëne is veel effectiever dan mondkapjes dragen. Het advies dat gegeven wordt komt echt niet zomaar uit de lucht vallen.

Correct gebruik mondkapjes voorkomt verspreiding van het virus. Het mondkapje met de vingers aanraken moet je inderdaad niet doen, er kunnen virusdeeltjes op zitten. Maar dat bewijst natuurlijk wel dat het werkt: je had die virusdeeltjes zonder mondkapje gewoon ingeademd!
Het gaat juist om mensen die besmettelijk zijn en hun mondkapje aanraken, en vervolgens allerlei secudairy besmettingen veroorzaken. Dat kan jij ook zijn! Correct gebruik is zelfs voor artsen zo lastig dat het alleen aangeraden wordt als het zonder echt niet gaat. De ongetrainde leek heeft weinig kans het goed te doen en richt waarschijnlijk juist een puinhoop aan. Vandaar ook het advies om ze alleen te gebruiken als je weet wat je doet en als het echt nodig is (lees: bij zorg voor besmettelijke patiënten). Om nog maar te zwijgen over dat mondkapjes bij correct gebruik zeer regelmatig op juiste wijze gewisseld en afgevoerd moeten worden. Daar is een zorgomgeving op ingericht, de omgeving van een leek niet.
31-03-2020, 22:39 door Anoniem
Door Anoniem: Correct gebruik mondkapjes voorkomt verspreiding van het virus. Het mondkapje met de vingers aanraken moet je inderdaad niet doen, er kunnen virusdeeltjes op zitten. Maar dat bewijst natuurlijk wel dat het werkt: je had die virusdeeltjes zonder mondkapje gewoon ingeademd!

Goedkope papieren of katoenen mondkapjes houden géén virussen tegen, want daarvoor zijn de poriën in het materiaal veel te groot. Ze bieden slechts een geringe tot geen enkele bescherming. Naarmate ze door de ademhaling en omgeving vochtiger en smeriger worden, verworden ze bovendien ook snel tot een bron voor bacteriële en schimmel infecties.

Mocht een mondkapje eenmaal aan de buitenkant verontreiningd zijn geraakt (van jouw eigen vuile handen of door speekseldruppeltjes van iemand die ziek is), dan moet je de tegenwoordigheid van geest van een ervaren medicus of goed geschoolde verpleegkundige hebben, om te vermijden dat je jezelf alsnog besmet... Dus wees gewaarschuwd.

Heeft het zin om een mondkapje te dragen om je te beschermen tegen COVID-19?

"In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid."

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden
01-04-2020, 18:43 door Anoniem
Maar als je betere bescherming wil dan zo'n waardeloos mondkapje, wat moet je dan kopen?
01-04-2020, 23:23 door Anoniem
Door Anoniem: Maar als je betere bescherming wil dan zo'n waardeloos mondkapje, wat moet je dan kopen?

Zoals de adviezen van het RIVM zeggen: niet. Als je moet vragen waar je ze vandaan haalt, maak je geen kans om ze correct te gebruiken. Los van dat ze niet meer in de vrije handel te koop zijn en, als ze er zijn, ze in ziekenhuizen hard nodig zijn. Die mensen wel weten hoe ze ze gebruiken en hebben ze bovendien ook aantoonbaar nodig voor hun veiligheid. Zij kunnen de afstand die jij wel kunt houden namelijk niet tot hun ernstig zieke patienten houden. Om nog maar te zwijgen over dat je binnen moet blijven. Dat is veiliger en effectiever dan gepruts met mondkapjes.
02-04-2020, 15:07 door Anoniem
Door Anoniem: Maar als je betere bescherming wil dan zo'n waardeloos mondkapje, wat moet je dan kopen?

Tweedehands.

De particuliere consumentenmarkt komt echter voorlopig nog lang niet aan bod in dat circuit. De organisaties waar artsen, specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden-IG werken genieten vooralsnog absolute voorrang.

Onderzoek TU Delft en RIVM: hergebruiken mondkapjes mogelijk na sterilisatie
https://www.rivm.nl/documenten/hergebruik-ffp2-mondmaskers

Mondkapjes worden een kwartier blootgesteld aan een temperatuur van 121 graden Celsius en kunnen daarna, tot maximaal vijf keer worden hergebruikt. Dit leidt tot een acceptabele kwaliteit. Het alternatief is waterstofperoxide.

Dit soort 3M disposable FFP2 maskers is in principe alleen gemaakt voor eenmalig gebruik en hergebruik is normaal gesproken niet gewenst. Tijdens dit onderzoek zijn de zgn. chirurgische mondmaskers niet meegenomen.
02-04-2020, 16:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Maar als je betere bescherming wil dan zo'n waardeloos mondkapje, wat moet je dan kopen?

Zoals de adviezen van het RIVM zeggen: niet. Als je moet vragen waar je ze vandaan haalt, maak je geen kans om ze correct te gebruiken. Los van dat ze niet meer in de vrije handel te koop zijn en, als ze er zijn, ze in ziekenhuizen hard nodig zijn. Die mensen wel weten hoe ze ze gebruiken en hebben ze bovendien ook aantoonbaar nodig voor hun veiligheid. Zij kunnen de afstand die jij wel kunt houden namelijk niet tot hun ernstig zieke patienten houden. Om nog maar te zwijgen over dat je binnen moet blijven. Dat is veiliger en effectiever dan gepruts met mondkapjes.

Het advies van het RIVM zegt dan ook niets over het nut van mondkapjes, maar is vooral bedoeld om ze beschikbaar te houden voor de mensen die ze het hardst nodig hebben. Kortom: er zijn in Nederland te weinig mondkapjes en ik zie nog maar weinig inspanningen om deze situatie te verbeteren.

Zie deze video van een expert uit Zuid-Korea die niet begrijpt dat we hier in Europa geen mondkapjes dragen:

https://www.youtube.com/watch?v=gAk7aX5hksU

Een arts kan zich beschermen met een mondkapje, dat is al het bewijs dat het werkt.
Je moet een mondkapje op de juiste wijze gebruiken (uiteraard) maar zo moeilijk is het allemaal niet.
02-04-2020, 19:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Maar als je betere bescherming wil dan zo'n waardeloos mondkapje, wat moet je dan kopen?

Tweedehands.

De particuliere consumentenmarkt komt echter voorlopig nog lang niet aan bod in dat circuit. De organisaties waar artsen, specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden-IG werken genieten vooralsnog absolute voorrang.

Onderzoek TU Delft en RIVM: hergebruiken mondkapjes mogelijk na sterilisatie
https://www.rivm.nl/documenten/hergebruik-ffp2-mondmaskers

Mondkapjes worden een kwartier blootgesteld aan een temperatuur van 121 graden Celsius en kunnen daarna, tot maximaal vijf keer worden hergebruikt. Dit leidt tot een acceptabele kwaliteit. Het alternatief is waterstofperoxide.

Dit soort 3M disposable FFP2 maskers is in principe alleen gemaakt voor eenmalig gebruik en hergebruik is normaal gesproken niet gewenst. Tijdens dit onderzoek zijn de zgn. chirurgische mondmaskers niet meegenomen.

De link naar het TUDelft / Reinier de Graafziekenhuis/LUMC/StFranciscus onderzoek is dit:
http://resolver.tudelft.nl/uuid:f048c853-7e1d-4715-b73d-3b506b274a30

Sterilisatie op 121 graden werkt - dwz, virus dood en masker nog effectief.
Ze berichten dat testen van andere ziekenhuizen met sterilisatie op 134 graden het masker te vervormen en plakkerig wordt, dus feitelijk onbruikbaar wordt.
De filterefficientie gaat niet achteruit bij sterilisatie op 121 graden .

Wel zijn de test-aantallen meer een 'bericht' dan een 'onderzoek' (n=1, n=2,n=4 e.d.).

Wat ik niet uit de losse pols verwacht had is dat de filterefficientie _wel_ dik achteruit gaat bij sterilisatie met gamma straling.
Blijkbaar gaat het filtermateriaal kapot van het soort stralingsdosis dat gebruikt wordt voor sterilisatie.

Bij de RIVM publicatie zag ik niet meteen of ze naar de filterkwaliteit na sterilisatie gekeken hadden.
03-04-2020, 07:18 door Anoniem
De 2e golf komt eraan. De besmettingen buiten Wuhan (de rest van China) ? Iemand daar al iets over gehoord ?

(Nu.nl artikel)

Nieuwe besmettingen China, inwoners Wuhan nog niet zomaar de deur uit
China meldt 31 nieuwe besmettingen, waarvan twee mensen lokaal besmet zijn geraakt en niet door iemand uit het buitenland. Ook zijn er vier mensen overleden die besmet waren met het coronavirus, alle vier in het Chinese epicentrum in de provincie Hubei. In totaal zijn er nu in China meer dan 81.000 mensen besmet en ruim 3.000 mensen overleden aan het coronavirus.

De autoriteiten van Hubei zeiden vrijdag dat mensen in de hoofdstad Wuhan voorlopig nog niet normaal naar buiten kunnen, om te voorkomen dat een tweede besmettingsgolf opsteekt.
03-04-2020, 11:17 door Anoniem
En nog zijn de grenzen niet gesloten en hebben we geen controle over nieuwe corona-geinfecteerden,
die hier misschien binnenkomen.

We weten niet eens wie ons nog tijdens het Paasweekeinde kunnen komen besmetten.
Tijd voor een goede corona-besmettings-app.

Verplicht overal uw smartfoon op zak. Ergo, alleen naar buiten met een geo-traceerbaar device!
Meten is weten. Nu weten we niets en leven in zalige onwetenheid en dus in grote paniek.

Het veronderstelde gevaar is daardoor veel groter als het werkelijke behoeft te zijn
en misschien wil men ons wel in die toestand houden?
Ontstressen mensen en opnieuw wakker worden voor de dagdagelijkse realiteit.

Gebruik beta-techniek en schiet niet in uw alpha-emoties.
Emoties en angst zijn zeer slechte raadgevers, maar wel fijn voor de machtsuitoefenaars.

J.O.
03-04-2020, 11:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Maar als je betere bescherming wil dan zo'n waardeloos mondkapje, wat moet je dan kopen?

Zoals de adviezen van het RIVM zeggen: niet. Als je moet vragen waar je ze vandaan haalt, maak je geen kans om ze correct te gebruiken. Los van dat ze niet meer in de vrije handel te koop zijn en, als ze er zijn, ze in ziekenhuizen hard nodig zijn. Die mensen wel weten hoe ze ze gebruiken en hebben ze bovendien ook aantoonbaar nodig voor hun veiligheid. Zij kunnen de afstand die jij wel kunt houden namelijk niet tot hun ernstig zieke patienten houden. Om nog maar te zwijgen over dat je binnen moet blijven. Dat is veiliger en effectiever dan gepruts met mondkapjes.

Het advies van het RIVM zegt dan ook niets over het nut van mondkapjes, maar is vooral bedoeld om ze beschikbaar te houden voor de mensen die ze het hardst nodig hebben. Kortom: er zijn in Nederland te weinig mondkapjes en ik zie nog maar weinig inspanningen om deze situatie te verbeteren.

Zie deze video van een expert uit Zuid-Korea die niet begrijpt dat we hier in Europa geen mondkapjes dragen:

https://www.youtube.com/watch?v=gAk7aX5hksU

Een arts kan zich beschermen met een mondkapje, dat is al het bewijs dat het werkt.
Je moet een mondkapje op de juiste wijze gebruiken (uiteraard) maar zo moeilijk is het allemaal niet.

Ja, dat is wel moeilijk. Persoonlijke bescherming correct gebruiken is zelfs voor getrainde professionals dusdanig lastig dat ze dat alleen doen waar het eigenlijk niet anders kan. Anders is de kans op fouten groter dan de winst. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is men in de medische wereld behoorlijk terughoudend met beschermingsmiddelen, precies om die reden. Denken dat je dat als leek zomaar even goed of zelfs beter doet is onwaarschijnlijk optimistisch. Als je bescherming niet correct gebruikt kan de remedie erger zijn dan de kwaal.

Een arts die geen afstand kan houden van een stevig besmettelijke patiënt heeft bescherming nodig. Hij kan immers geen gebruik maken van de veel simpelere, betrouwbaardere en effectievere maatregel, namelijk het thuisblijven en/of afstand houden.
03-04-2020, 12:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Het advies van het RIVM zegt dan ook niets over het nut van mondkapjes, maar is vooral bedoeld om ze beschikbaar te houden voor de mensen die ze het hardst nodig hebben. Kortom: er zijn in Nederland te weinig mondkapjes en ik zie nog maar weinig inspanningen om deze situatie te verbeteren.

Zie deze video van een expert uit Zuid-Korea die niet begrijpt dat we hier in Europa geen mondkapjes dragen:

https://www.youtube.com/watch?v=gAk7aX5hksU

Een arts kan zich beschermen met een mondkapje, dat is al het bewijs dat het werkt.
Je moet een mondkapje op de juiste wijze gebruiken (uiteraard) maar zo moeilijk is het allemaal niet.
Een arts weet hoe hij mondkapjes moet gebruiken. De meeste normale mensen niet, dus hebben ze niet zoveel nut als bescherming.

In Azië gebruiken ze voornamelijk de mondjes tegen verspreiding, niet voor bescherming tegen het virus. Een groot verschil in gebruik en welke je kapjes je nodig hebt.
03-04-2020, 13:14 door Anoniem
Door Anoniem: De 2e golf komt eraan. De besmettingen buiten Wuhan (de rest van China) ? Iemand daar al iets over gehoord ?

China zit voor journalisten potdicht, terwijl de authoriteiten daar naar buiten toe mooi weer spelen. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat de mortaliteit cijfers in Wuhan niet kunnen kloppen, want de zeven grote crematoria in die stad hebben recentelijk aanzienlijk meer aan extra aardewerk besteld, en aan de getroffen families overhandigd, dan er volgens de officiële statistieken aan coronadoden zouden zijn gevallen:

If the numbers of urns handed out so far remains consistent, that will mean the remains of over 40,000 people will be distributed in less than two weeks.

Wuhan's Crematoriums Are Filling Thousands of Urns With Coronavirus Remains Each Day
by David Gilbert, 31 March 2020

https://www.vice.com/en_in/article/88435z/wuhans-crematoriums-are-filling-thousands-of-urns-with-coronavirus-remains-each-day

The city’s top official urged vigilance as authorities sought to ward off a second wave of infection from incoming travellers [...]

Coronavirus: Wuhan residents told to stay inside and be vigilant
by Helen Davidson, 3 Apr 2020

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/03/coronavirus-wuhan-residents-told-to-stay-inside-and-be-vigilant
03-04-2020, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik niet uit de losse pols verwacht had is dat de filterefficientie _wel_ dik achteruit gaat bij sterilisatie met gamma straling. Blijkbaar gaat het filtermateriaal kapot van het soort stralingsdosis dat gebruikt wordt voor sterilisatie.

Radboud UMC gebruikt UV-boxen van UVSmart voor desinfecteren medische hulpmiddelen
@Radboudumc, 3 april 2020
https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/uv-boxen-voor-desinfecteren-medische-hulpmiddelen

Artsen kunnen er bijvoorbeeld in 25 seconden hun stethoscoop met UV-straling desinfecteren en ook de smartphones van patiënten en artsen zijn in het apparaat snel ontdaan van virale en bacteriële besmettingen. Onderzocht wordt of het UV-apparaat ook veilig FFP2 mondneusmaskers kan desinfecteren. Melding stond ook al op het NOS.nl liveblog.
03-04-2020, 16:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat ik niet uit de losse pols verwacht had is dat de filterefficientie _wel_ dik achteruit gaat bij sterilisatie met gamma straling. Blijkbaar gaat het filtermateriaal kapot van het soort stralingsdosis dat gebruikt wordt voor sterilisatie.

Radboud UMC gebruikt UV-boxen van UVSmart voor desinfecteren medische hulpmiddelen
@Radboudumc, 3 april 2020
https://www.radboudumc.nl/nieuws/2020/uv-boxen-voor-desinfecteren-medische-hulpmiddelen

Artsen kunnen er bijvoorbeeld in 25 seconden hun stethoscoop met UV-straling desinfecteren en ook de smartphones van patiënten en artsen zijn in het apparaat snel ontdaan van virale en bacteriële besmettingen. Onderzocht wordt of het UV-apparaat ook veilig FFP2 mondneusmaskers kan desinfecteren. Melding stond ook al op het NOS.nl liveblog.

Mijn gok is dat het voor een masker niet goed gaat werken , omdat een hoop filtermateriaal 'elkaar in de weg zit' .
Ik denk niet dat UV genoeg doordringt om de diepere lagen van het masker te bereiken.
Een ander aspect is dat mogelijk het masker beschadigd van te lang harde UV - net zoals het beschadigd van gamma sterilisatie.
(zie 2 april 19:10 , de TU Delft link daarvoor - dat was mijn posting).

UV-C produceert (ook fors wat Ozon (O3) - dat is erg reactief, maar misschien dat daarmee de diepere lagen wel steriliseren.)

Overigens een _stevige_ waarschuwing voor hobbyisten . Je kunt dit soort UV 'germicidal' lampen kopen - gewoon als vrij grote spaarlamp met helder glas.
Die stralen UV-C, de meest kortgolvige en dus meest energierijke UV band .
Je huid zal er ook van verbranden (niet bruin worden , verbranden), en je krijgt er 'lasogen' van (verbrand hoornvlies).
Het is geen speelgoed disco 'blacklight' .(of vals geld lamp, of spermalamp)

Een video over gebruik (en goede uitleg van de risico's) van BigClive . Een leuke Schot die allerlei electronica bekijkt/uitlegt.

https://www.youtube.com/watch?v=2T39BHvrHZ0 "How to use a UVC germicidal lamp SAFELY."
https://www.youtube.com/watch?v=1m0TQjBRcFo "Awesome flesh-burning death lamp. (Germicidal UV)"
03-04-2020, 19:52 door Anoniem
mondkapjes bij juist gebruik

- zeer goed mondkapje: 90 % bescherming
- redelijk mondkapje: 60 % bescherming
- matig mondkapje: 30 % bescherming
- geen mondkapje: 0% bescherming

nu moet het toch wel duidelijk zijn.
03-04-2020, 20:38 door Anoniem
Door Anoniem: mondkapjes bij juist gebruik

- zeer goed mondkapje: 90 % bescherming
- redelijk mondkapje: 60 % bescherming
- matig mondkapje: 30 % bescherming
- geen mondkapje: 0% bescherming

nu moet het toch wel duidelijk zijn.

Dat er hier anoniemen zijn die dingen roepen zonder enige bronvermelding ?
Over wie er tegen wat beschermd wordt , en onder welke aannames ?

Je zegt er bijvoorbeeld niets bij over brillen - met een corona sproeier in de buurt is dat absoluut nodig.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30313-5/fulltext
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/infection-control/control-recommendations.html#adhere
03-04-2020, 21:23 door Anoniem
Door Anoniem: mondkapjes bij juist gebruik

- zeer goed mondkapje: 90 % bescherming
- redelijk mondkapje: 60 % bescherming
- matig mondkapje: 30 % bescherming
- geen mondkapje: 0% bescherming

nu moet het toch wel duidelijk zijn.
Bij goed dragen?
Bij goede kwaliteit mondkapjes?

Daarnaast een bron van je "duidelijkheid"?


Niet echt een hele duidelijkheid post moet ik melden.....
03-04-2020, 22:20 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn gok is dat het voor een masker niet goed gaat werken , omdat een hoop filtermateriaal 'elkaar in de weg zit'. Ik denk niet dat UV genoeg doordringt om de diepere lagen van het masker te bereiken.

Volgens de firma UV Smart BV te Delft zou bij het Streeklab Haarlem door een arts-microbioloog zijn vastgesteld dat de hoeveelheid UV-C straling die in het materiaal doordringt afdoende is voor een log5 (> 99,999%) oppervlakte desinfectie.

De vezelstructuur zou daarbij intact blijven, zodat de bescherming blijft gegarandeerd. De binnenste filterlaag wordt niet voldoende belicht voor volledige sterilisatie, maar wel voldoende voor desinfectie van de buitenkanten.

Je huid zal er ook van verbranden (niet bruin worden , verbranden), en je krijgt er 'lasogen' van (verbrand hoornvlies).
Het is geen speelgoed disco 'blacklight' .(of vals geld lamp, of spermalamp)

Iedereen die elementaire natuurkunde op middelbare school niveau heeft gehad, zou moet weten dat een gasontlading kwikdamplamp aanzienlijk gevaarlijker is dan een broodrooster... want voordat je het weet, ben je voorgoed blind.
03-04-2020, 22:52 door Anoniem
Door Anoniem: mondkapjes bij juist gebruik

- zeer goed mondkapje: 90 % bescherming

Een FFP2 mondneusmasker filtert minstens 94% van de deeltjes uit. Dat type is nog niet eens het best verkrijgbare.

nu moet het toch wel duidelijk zijn.

Nee, want deze materie is in werkelijkheid veel complexer dan je vermoed. Wat je niet doorziet, is dat zodra een eenmaal besmet iemand een goedkoop masker opzet dat dat masker op zichzelf een infectiebron van je jewelste oplevert.

https://en.wikipedia.org/wiki/Respirator#FFP2
04-04-2020, 14:57 door Anoniem
Nee, want deze materie is in werkelijkheid veel complexer dan je vermoed. Wat je niet doorziet, is dat zodra een eenmaal besmet iemand een goedkoop masker opzet dat dat masker op zichzelf een infectiebron van je jewelste oplevert.

Een besmet iemand zit thuis (volgens de RIVM richtlijnen).

Wie toch op pad moet zou zich zodanig moeten beschermen dat hij/zij niet besmet raakt (uit voorzorg) dat is het uitgangspunt. Want hoe minder mensen er besmet zijn, hoe lager de besmettingskans voor iedereen. Dat mondkapjes ook helpen tegen verspreiding is mooi meegenomen.
04-04-2020, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mijn gok is dat het voor een masker niet goed gaat werken , omdat een hoop filtermateriaal 'elkaar in de weg zit'. Ik denk niet dat UV genoeg doordringt om de diepere lagen van het masker te bereiken.

Volgens de firma UV Smart BV te Delft zou bij het Streeklab Haarlem door een arts-microbioloog zijn vastgesteld dat de hoeveelheid UV-C straling die in het materiaal doordringt afdoende is voor een log5 (> 99,999%) oppervlakte desinfectie.

De vezelstructuur zou daarbij intact blijven, zodat de bescherming blijft gegarandeerd. De binnenste filterlaag wordt niet voldoende belicht voor volledige sterilisatie, maar wel voldoende voor desinfectie van de buitenkanten.

Ik lees toch wel een hoop 'zou' en nog geen publicabel resultaat. Gegeven _dat_ UV-C en Ozon beslist materialen aantasten, is de vraag alleen hoelang, hoeveel, hoe vaak - een masker gesteriliseerd kan worden en effectief blijft. Absoluut 'more testing needed'.

Ook de combinatie van de specifieke zin "afdoende oppervlakte desinfectie" en "binnenste filterlaag wordt niet voldoende belicht voor volledige sterilisatie" - wat is er mis met een kort door de bocht samenvatting "niet geschikt om maskers te steriliseren" ?

Ik kan begrijpen dat iedereen die iets heeft dat in de buurt zit hoopt of probeert of het óók helpt voor Corona gerelateerde zaken, maar toch ...



Je huid zal er ook van verbranden (niet bruin worden , verbranden), en je krijgt er 'lasogen' van (verbrand hoornvlies).
Het is geen speelgoed disco 'blacklight' .(of vals geld lamp, of spermalamp)

Iedereen die elementaire natuurkunde op middelbare school niveau heeft gehad, zou moet weten dat een gasontlading kwikdamplamp aanzienlijk gevaarlijker is dan een broodrooster... want voordat je het weet, ben je voorgoed blind.

Hmmm. Gegeven dat blacklight lampen, insectenlampen, vals geld lampen en zonnebank lampen typisch ook kwikdamp gasontladings lampen zijn (of waren - UV leds nemen ook over) , en , laten we zeggen, maar beperkt gevaarlijk -
Dan wil ik de mensen die horen "UV kills germs" en een UV-C germicidal lamp behandelen als een blacklight _niet_ de kost gaan geven.
UV-A,UV-B, UV-C, it's all UV, what's the difference.

Ik bedoel, we hoorden over mensen die het woord 'chloroquine' lazen op hun _aquarium reiniger_ en dat besloten _in te slikken_ .
04-04-2020, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Een besmet iemand zit thuis (volgens de RIVM richtlijnen).
En daar zit hem net het probleem in, de meeste weten helemaal nog niet dat ze besmet en besmettelijk zijn.
06-04-2020, 11:52 door Anoniem
Ook gezondheidsexperts in de VS, Spanje en Frankrijk adviseren nu mondkapjes te dragen. Nederland ziet risico’s op ‘schijnveiligheid’.

Ook westerse overheden omarmen het mondkapje
door Merijn de Waal
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/06/ook-westerse-overheden-omarmen-het-mondkapje-a3995977

Inmiddels staan ook op de website van het CDC.gov instructies voor het maken van geïmproviseerde mondneusmaskers, waarvan bewezen is dat die voldoende werken om de bevolking beter te beschermen:

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19: Tutorial
published April 4, 2020
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html

Ook de Académie de Médecine, de Franse evenknie van het RIVM en het Centro de Coordinación de Emergencias y Alertas Sanitarias (CCEAS) in Spanje stelden hun mondneuskapjes beleid onlangs noodgedwongen bij.

Wat doet het RIVM ondertussen?

Reeds in 2008 deden Marianne van der Sande (RIVM) et al. en TNO onderzoek naar het gebruik van zelfgemaakte mondneusmaskers, om de Nederlandse burgerbevolking bij een influenza pandemie te beschermen, zo blijkt:

Professional and Home-Made Face Masks Reduce Exposure to Respiratory Infections among the General Population
PLoS One. 2008; 3(7): e2618. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440799/

Vorige maand stelden Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk een (zelfgemaakt) mondkapje al verplicht, voor een bezoek aan de supermarkt of op straat. Daar deden we hier toen nog lacherig om.

Nu de kosten van de "intelligente lockdown" de pan uit dreigen te rijzen, en de economie dreigt te ontwrichten, is het een kwestie van tijd voordat het RIVM op haar schreden terug keert, want het idee gaat ook bij de WHO rond:

“We must preserve medical surgical respirator masks for our frontline workers, but the idea of using respiratory coverings or mouth coverings to prevent coughing or sneezing... that in itself is not a bad idea,” said Dr. Mike Ryan, the WHO’s top emergencies expert.

https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-who/who-opens-door-to-broader-use-of-masks-to-limit-spread-of-coronavirus-idUSW1N2AE01I

"that in itself is not a bad idea"


Verder lezen voor het maken van doe-het-zelf mondmaskers?

#masks4all wetenschappelijk onderbouwd initiatief, ontstaan in Tsjechië
door Petr Ludwig en vele anderen, gestart op 14 maart
https://masks4all.org

Hier maken ze mondkapjes van stofzuigerzakken: in het Reinier de Graaf ziekenhuis te Delft
interview met Carina Hilders, directievoorzitter, 20 maart
https://nos.nl/video/2327780-hier-maken-ze-mondkapjes-van-stofzuigerzakken.html

Annie Hermens (74) is een van de ruim 4.300 mensen, vooral vrouwen, die zich sinds 17 maart hebben aangesloten bij Facebookgroep Mondkapjes Maken Nederland, voor het thuis katoenen mondkapjes in elkaar zetten.

Crisishulp vanachter de naaimachine: hobbynaaiers
door Milou van Rossum, 1 april (betaalmuur)
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/01/crisishulp-vanachter-de-naaimachine-a3995591
06-04-2020, 13:35 door Anoniem
In strijd met de smeekbeden van verpleegkundigen om zoveel mogelijk binnen te blijven lapte het flierefluitende deel van de Nederlanders dit weekend dat verzoek aan zijn laars. Dat krijg je als Rutte verklaart dat je best naar buiten kunt gaan als je maar afstand houdt.

Ach, en de keerzijde van de medaille. Zo snel mogelijk allemaal werkeloos ? Gemakkelijk hoor, schreeuwen vanaf de zijlijn.
06-04-2020, 14:09 door Anoniem
Die foto al gezien van die supermarktbezoeker met maandverband voor zijn mond?

We moeten meer humorvol hiermee omgaan. De meeste mensen zijn over de hele wereld al horendol van de corona.
Kunnen we niet een beetje gaan dimmen. In de stress schieten en de hele dag blijven is ook zeer slecht voor je vatbaarheid.
Alle fobie-lijders en smetvrees-getroffenen. Hoe vreselijk zijn deze dagen voor hen. Ze zien hun inbeeldingen werkelijkheid worden. Hoe erg kan zo iets niet zijn? De nuchter willen blijvende alcoholist kan geen desinfecterende gel meer ruiken onderhand. Mensen denk toch om je medemens, die nog gewoon wil leven.

Het nieuws op TV, 99,9% over corona, radio 1 al corona wat de klok staat. Het komt echt je neus en je oren uit.
Er is nog nooit eerder van iets zo'n verschrikkelijke angst-hype gemaakt door de globale media-spelers en overheden.
Hou toch op, ga wat leuks doen. Zorg dat we vasthouden wat we hebben. We weten het nu wel.

Natuurlijk let op je gezondheid. Hou je aan de regels, wees lief voor mekaar op gepaste afstand,
maar maak er geen drama van. Dit gaat ook weer over. Doei.

Fijne Paas overigens,

Jodocus Oyevaer
06-04-2020, 18:07 door Anoniem
Pak je helicopter eens een kijk eens van boven. (In de lucht is social distancing ook ideaal!!!)

Omdat Rutte niet in staat is om een land dat te veel is aangeleerd dat je met vooral veel eigen meningen te hebben zelfs de realiteit zelve kunt veranderen, is het gebleven bij iemand die enkel "doe es normaal joh" te repeteren.

Omdat ook dat nogal lastig te verkopen is aan een tweede kamer, waar al sinds de LPF het onbenul de beste kritische vragen weet te stellen, worden alle overheidsinstanties enkel nog betaald om gegevens te leveren die de regering voor al te moeilijke onbenullige vragen moeten behoeden. Als er iemand beweert dat er geen ruk van klopt, dan kan er altijd nog een nader onderzoek worden ingesteld, of een commissie. Met de aantekening dat het al genoeg kost, en wie dat dan weer gaat betalen. Daarnaast kost zoiets tijd. Want de burger is dom. En de volksvertegenwoordiger dus ook. Want die worden weer door het volk gekozen. Het zelfde zie je overigens ook in het Engels parlement. Al decennia.

Nu is er een ineens een verandering van realiteit.

Wat wordt er in huis gehaald? Wat ik nu al weet: De Nieuwe Greet Hofmans. Die ook de kamer in Ruttes plaats toespreekt terwijl Rutte gaat gymmen met een klasje kinderen dat al duidelijk niet hoeft te weten wat afstand houden is. Heel goed, want de kinderen kunnen ook beter leren dat het opkomen voor je eigen mening het aller aller belangrijkste is van je leven.

Het meest unieke medisch experiment krijgt zo een kans. Ook om te laten zien hoe Nederland Exportland ook aan de Top staat van Innovatief bezig zijn.

Doe es normaal joh en ga es lekker dood om de economie te redden. Daarna kunnen we allemaal weer over de wereld zaken doen. Want wij zijn lekker groeps immuun geworden. Van de betere soort zeg maar.

Het is wel een grote gok. Want hoe lang immuniteit duurt is onbekend. Daarnaast denkt vreemd genoeg de rest van de wereld daar toenemend anders over. Dus dan kun je wel het land uit om zaken te doen, met je Corona-vierdaagse medaille van het RIVM, maar de poort aan de andere kant blijft mooi dicht. Daarbij is je economie import-export. Dus je kunt nog steeds niet komen lullen om te verkopen, maar ook niet meer om goedkoop en slim in te komen kopen.

Nu heeft economie niks met geld te maken. Echt niks. Hoe graag de banken je dat ook aansmeren. Het heeft met vertrouwen en geloofwaardigheid te maken. Het is dat wat waarde bepaalt. En op zijn beurt weer de prijs van schaarste. Misschien profetisch dat juist Arnold Heertje is overleden. Schaarste. En de "ceteris paribus". Stel dat de buitenwereld niet bestaat. Hoe werkt de economie dan.

De aftermath (om het maar Amerikaans te zeggen) van de corona-war (ook al zo een Hoekstra-isme) zal zijn dat de buitenwereld voorlopig de poort dicht gaat houden. Of Greet Hofmans 2 nu slaagt of niet. De ceteris paribus zal eindelijk eens goed getest kunnen worden. Jammer dat Arnold dat nou net moet missen. Want in elk geval voor een wetenschapper een prachtig moment om de een wetenschappelijk concept aan de realiteit te kunnen toetsen.

De olieprijs staat voorlopig op nul. Dus de ceteris paribus voor Rotterdam is al geregeld. Rutte heeft de rest van Europa, na eerst afgezeken te hebben, voorgoed van zich vervreemd door daarna nog een fooitje toe te smijten. Een paar knaken de man kun je krijgen, en kado en verder steek je de moord maar, ga het eerst maar eens zo goed doen als ik. Bij ons moeten nu eenmaal ook de nodige mensen dood voordat we groeps-immuniteit hebben.

Je kunt best nee zeggen tegen broeders in nood. Dat kan al hard aankomen. Maar daarna een knaak op de grond smijten en weglopen, dat is onvergetelijk en zal nog lang duren voor het vergefelijk zal zijn. Dat is iemand die al niet geholpen kan worden op de intensive care ook nog eens in de kloten schoppen.

Hoe dom kun je zijn. En kom nog eens uitleggen wat je dan bedoelde met normaal.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik Rutte zijn groter gelijk niet gun, en ook die Greet Hofmans van het RIVM niet.

Ik zat even in een helicopter weet je? En toen schreef ik gewoon op wat ik zag.

Het is eigenlijk ook helemaal niet politiek wat ik zo zie. Er waren ook neanderthalers die hun eigen normaal zeker hadden. En die zie je ook niet meer tegenwoordig.

De groetjes aan Greet Hofmans. Leg desnoods alles in de handen van de heer en laat nog wat tafels bewegen als je met de dooien spreekt. Of achterlopende grafieken van het RIVM die elke dag een dalende berg laten zien omdat niemand die van gisteren meer kan vinden. Die van leeftijdsgroepen er onder en als laatste. Want dat is ook een dalend bergje maar dat snappen de mensen toch niet.

Vooral zo doorgaan. Innoveren en een voorbeeld zijn voor de hele wereld. Wie weet.
06-04-2020, 20:16 door Anoniem
Nederland ziet risico’s op ‘schijnveiligheid’.

Nou, breng dan iets op de markt wat beter is.
06-04-2020, 21:34 door Anoniem
Dat mondkapjes afgeraden wordt is simpel. In nederland zijn ercminder mondkapjes dan wc rollen. Wanneer gewone mensen zich willen beschermen zouden in 3 dagen tijd de ziekenhuizen geen mondkapjes voor het personeel hebben. Daarom maken ze gebruik van FUD om het klootjesvolk zonder mondkapjes te laten lopen. Een ziekenhuis kan er zo 10.000 per dag doorheen jassen. Eigenlijk wel erg door mensen opzettelijk risico laten lopen om falend ziekenhuis en crisis beleid te verbloemen. Maarja, de beste mensen hadden al enkele ziekenhuizen failliet laten gaan. ABN Amro was belangrijker voor commisariaat positie dan lokaal ziekenhuisje.

Alleen Nederland adviseert geen mondkapje, alle andere landen geven aan dat zelfs een sjaal nog beter is. Natuurlijk heeft Nederland gelijk... en de rest van de planeet niet..
07-04-2020, 06:23 door Bitje-scheef
De relatie tussen overdraagbaarheid en luchtvochtigheid van virussen:

https://www.corona-weather-index.com/
07-04-2020, 08:50 door Anoniem
Door Anoniem: Alleen Nederland adviseert geen mondkapje, alle andere landen geven aan dat zelfs een sjaal nog beter is. Natuurlijk heeft Nederland gelijk... en de rest van de planeet niet..

Dan moet je wel een papieren sjaal gebruiken. En deze weggooien na gebruik. En daarna je handen wassen.
Je moet je ook realiseren dat een sjaal anonimiteit en dus criminaliteit bevordert. Is het middel erger als de kwaal?
07-04-2020, 09:28 door Anoniem
Door Anoniem: Dat mondkapjes afgeraden wordt is simpel. In nederland zijn ercminder mondkapjes dan wc rollen. Wanneer gewone mensen zich willen beschermen zouden in 3 dagen tijd de ziekenhuizen geen mondkapjes voor het personeel hebben. Daarom maken ze gebruik van FUD om het klootjesvolk zonder mondkapjes te laten lopen. Een ziekenhuis kan er zo 10.000 per dag doorheen jassen. Eigenlijk wel erg door mensen opzettelijk risico laten lopen om falend ziekenhuis en crisis beleid te verbloemen. Maarja, de beste mensen hadden al enkele ziekenhuizen failliet laten gaan. ABN Amro was belangrijker voor commisariaat positie dan lokaal ziekenhuisje.

Alleen Nederland adviseert geen mondkapje, alle andere landen geven aan dat zelfs een sjaal nog beter is. Natuurlijk heeft Nederland gelijk... en de rest van de planeet niet..
Dit verhaal is zeker geen FUD? Het is ongelooflijk hoe sommige leken het steeds maar weer beter denken te weten. Dat mondkapjes een tweesnijdend zwaard zijn is al jaren bekend vanuit het onderzoek dat daarnaar gedaan is. Desondanks wordt er liever gezocht naar redenen dat we het allemaal verkeerd zouden doen, in plaats van gewoon even goed te luisteren en te doen wat er gevraagd wordt.
07-04-2020, 10:55 door Bitje-scheef
Het is ongelooflijk hoe sommige leken het steeds maar weer beter denken te weten. Dat mondkapjes een tweesnijdend zwaard zijn is al jaren bekend vanuit het onderzoek dat daarnaar gedaan is. Desondanks wordt er liever gezocht naar redenen dat we het allemaal verkeerd zouden doen, in plaats van gewoon even goed te luisteren en te doen wat er gevraagd wordt.

Luister je dan naar het RIVM, de overheid, wetenschappers of andere (ongefundeerde) bronnen ?
07-04-2020, 11:06 door Anoniem
@ de zeer gewaardeerde "realistische anoniem" van 18:07 (gisteren),

Prachtig betoog van je. Denk ook zeker volgens deze door jou aangestipte lijnen.
Waarom heeft niemand het in deze tijden over het eerdere bezuinigingsbeleid gezien in het licht van hetgeen,
waar we het nu over hebben en mee geconfronteerd zijn/worden/zullen worden.

In Bundes-Duitsland lag er al een draaiboek uit 2013 voor het geval van een pandemie uitbraak door een virus.
Beetje via de lijnen geschetst, die nu werkelijkheid zijn geworden. Toeval, toeval, enkel, zuiver en alleen toeval. (iron.).

Waarom moest men alles op de globe uitbesteden aan Mainland Chin?. Goedkoop is duurkoop in dit geval.
Wat leren we van deze crisis? Voor het merendeel dus "n i e t s", men gaat op dezelfde voet verder.

Een deel van de distancing maatregelen gaat dus nooit meer weg. Hetgeen gepland stond, komt er mee in een stroomversnelling en wordt versneld uitgerold. Bestaande agenda's kunnen ook gemakkelijker worden uitgerold.

Bijvoorbeeld de boeren kunnen problemen veroorzaken met zoveel zoonoses-verspreiders in de wei.
D e vele huiskatten en honden in ons land zijn al grotendeels immuun verklaard, hebben we gisteren vernomen.
Hondenbelasting opgeheven in vele plaatsen.

Veel vleermuizem hebben we hier niet, bontindustrie ook niet. De uitbraak was immers hier niet in vleermuis-gebied.
Wat staat er te gebeuren met deze verkoudheidsuitbraak, een speciaal soort verkoudheid op biowapen-oorlogsterkte?
Onze goede vriend, premier Boris Johnson, ligt al aan de beademing op de IC.
"Het zijn vreemde tijden, Watson"; zou men Sherlock laten zeggen.

Luister goed wat er allemaal aan info gedeeld wordt en trek dan uw conclusies.
Het probleem is dat vele gemiddelde Nederlanders niet meer zelfstandig kunnen (na-)denken
en/of daar nooit toe in staat zullen zijn. Ze zijn een (te) gemakkelijke prooi voor misleiding.

Hen wordt iets ingeprent en liefst vanaf de leeftijd van de kinder-opvang, de Sparta-staat ten voeten uit.
Mijn vraag aan jou derhalve is. Gaat dit zich in gunstige zin ontwikkelen of komen we er allemaal veel slechter uit?
In ieder geval zal het ten enenmale veranderd uit deze crisis komen betekenen, analoog en digitaal.

Blijf scherp en verder hou jezelf prima gezond,

Jodocus Oyevaer
07-04-2020, 12:04 door Anoniem
Door Anoniem: <snip>

In Bundes-Duitsland lag er al een draaiboek uit 2013 voor het geval van een pandemie uitbraak door een virus.
Beetje via de lijnen geschetst, die nu werkelijkheid zijn geworden. Toeval, toeval, enkel, zuiver en alleen toeval. (iron.).

Tja - achteraf kan je de koe in de kont kijken, niet?
Niet alleen Duitsland had draaiboeken klaar voor een pandemie; Nederland had dat ook. Maar de pest van draaiboeken is dat de scenario's die je daarin beschrijft nooit net zo uitkomen als jij van tevoren had bedacht.

Er liggen overigens ook draaiboeken voor als de Russen binnenvallen, er een kerncentrale ontploft, er een vliegtuig op Amsterdam neerstort, als de dijken doorbreken of het de rivieren stijgen, als hackers centrale systemen stilleggen - overal zijn draaiboeken voor, hebben instanties er over nagedacht en alvast *Iets* aan maatregelen genomen.

Want zeg nou zelf - hoeveel had jij je persoonlijke vrijheid in willen laten perken in de zomer van 2019 voor zoiets als een mogelijke pandemie? Of dat een staats-hacker alles sluizen openzet? Of dat...?

In plaats van die azijn-pisserij en roepen dat "De Roverheid" het weeeeeer niet goed doet - zie eens hoe flexibel de maatschappij is. Hoe snel initiatieven worden opgepakt. En hoe rap die grote multinationals gered moeten worden door de vakkenvullers en verpleegsters: kennelijk wordt van een ZZP-er verwacht dat 'ie meer spaargeld heeft dan van een miljardenconcern...
07-04-2020, 12:41 door Anoniem
Door Jodocus Oyevaer:

<snip>

Blijf scherp en verder hou jezelf prima gezond,

Serie 'De coronacrisis' in De Groene Amsterdammer
https://www.groene.nl/series/de-coronacrisis

Een lang interview met prof. dr. Roel Coutinho (1946), de roemruchte HIV/aids en Mexicaanse griep bestrijder, en de voorganger Jaap van Dissel, de huidige spreekbuis van het RIVM.

Hoe kijkt u op dit moment naar het proces van communicatie naar het publiek en de reacties daarop?

"Ik kan alleen maar zeggen: wij tweeën hier thuis hebben de afspraak dat we ’s avonds na het eten geen enkel nieuwsprogramma meer kijken. Helemaal niets. Omdat het eigenlijk niets toevoegt en alleen maar onrust geeft."

Corona ‘Het idee dat je dit kunt voorspellen is gewoon niet reëel’
door Margreet Fogteloo en Emy Koopman, 2 april 2020

https://www.groene.nl/artikel/het-idee-dat-je-dit-kunt-voorspellen-is-gewoon-niet-reeel
07-04-2020, 13:35 door De baard - Bijgewerkt: 07-04-2020, 13:37
Buiten Nederland trekken medisch specialisten het NL-streven naar groepsimmuniteit steeds ernstiger in twijfel, wat er o.a. oorzaak van was dat België zijn grens met Nederland heeft gesloten.
En dan alleen voor Nederlanders die België in willen, niet voor Belgen die Nederland in willen, gezien de hoeveelheid Belgen waar ik dagelijks nog steeds over struikel.

Onze goede vriend, premier Boris Johnson, ligt al aan de beademing op de IC
Kijk, zo komt nepnieuws in de wereld. Hij kreeg zuurstof, hij ligt niet aan de beademing. Of zoals de Engelsen zelf zeggen: Mr Gove told BBC Radio 4's Today programme on Tuesday: "The prime minister's not on a ventilator. He has received oxygen support." Maar ja, die zullen dat wel liegen zeker?

Verder mag u doen wat u goeddunkt, behalve op die plekken waar het dan weer niet mag:
https://www.politie.nl/themas/coronavirus-en-politiewerk.html#alinea-title-vragen-over-het-dragen-van-mondkapjes
07-04-2020, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Jodocus Oyevaer:

<snip>

Blijf scherp en verder hou jezelf prima gezond,

Serie 'De coronacrisis' in De Groene Amsterdammer
https://www.groene.nl/series/de-coronacrisis

Een lang interview met prof. dr. Roel Coutinho (1946), de roemruchte HIV/aids en Mexicaanse griep bestrijder, en de voorganger Jaap van Dissel, de huidige spreekbuis van het RIVM.

Hoe kijkt u op dit moment naar het proces van communicatie naar het publiek en de reacties daarop?

"Ik kan alleen maar zeggen: wij tweeën hier thuis hebben de afspraak dat we ’s avonds na het eten geen enkel nieuwsprogramma meer kijken. Helemaal niets. Omdat het eigenlijk niets toevoegt en alleen maar onrust geeft."

Corona ‘Het idee dat je dit kunt voorspellen is gewoon niet reëel’
door Margreet Fogteloo en Emy Koopman, 2 april 2020

https://www.groene.nl/artikel/het-idee-dat-je-dit-kunt-voorspellen-is-gewoon-niet-reeel

Natuurlijk beheerst het compleet de wereld van mensen. Alle media, ook die normaal niets met regulier nieuws te maken hebben, hebben het over niets anders dan corona. De sociale media gaan nergens anders over. Je ontsnapt er niet aan en hebt bovendien bar weinig anders te doen, dus je wordt doorweekt met corona-nieuws. Tel daarbij op dat angst veel makkelijker verkoopt dan kalmte of ratio en het feest is compleet. Daar een beetje afstand van nemen is geen slecht idee. zonder dat je jezelf gelijk buiten het verhaal plaatst.
07-04-2020, 14:35 door Anoniem
Dat is het probleem van draaiboeken gemaakt door ambtenaren.
Die hebben geen flauw idee hoe het in de echte wereld er aan toe gaat.

Zo las ik laatst een draaiboek van een terrorisme aanval op een discotheek in Nederland.
Gekscherend zei ik 'ik zou dat gaan testen of dat inderdaad zo zou gebeuren' (want ik geloof er geen hout van dat mensen zich zo zullen gedragen en dat de situatie zo zal aflopen).
Bij de oefening waren vervolgens 3 mensen onwel geworden en moesten met ambu afgevoerd worden.

Dat geeft wel aan dat ambtenaren maar 2d kunnen denken. Daarom hebben ze stapeltje papieren op hun bureau, zodat andere kunnen zien dat ze wat te doen hebben en niemand mag aan die papiertjes komen (ze zouden kunnen zien dat 90% blanco A4 is). Als dan iemand ziek of zwanger is (en met verlof) dan blijven die stapeltjes gewoon liggen alsof het 1935 is.

Mijn eerste ervaring met ambtenaren was op de postkamer. In 1 dag had ik het werk gedaan wat de ambtenaar (die nu op vakantie was) in 1 maand deed. Ipv blij dat alles klaar was waren ze boos omdat hun planning nu in de war liep. Mijn tweede ervaring was op de automatisering van een gemeente. Daar moesten netwerken gebouwd worden en de leverancier had al 9 maanden een probleem open staan. Bestanden met lange bestandsnamen konden niet opgeslagen worden op de server. Ik dacht nog bij mezelf "dat zal toch niet?"... maar na het laden van OS/2 name space module op de Novell server bleek dat het toch zo was... In 5 minuten had ik een probleem opgelost, maar ook dat werd niet gewaardeerd. De gemeente was boos dat het 9 maanden geduurd had en mijn inhuurtoko was boos dat ik het probleem opgelost had. Derde ervaring was een universiteit. Na 3 weken vergaderen over de kleur van een loopbrug tussen 2 gebouwen en de overwegen wat de beste kleur was voor het mentaal stimuleren van de studenten werd besloten dit besluit toch maar uit te stellen. Wat ik daar uberhaupt moest doen als project manager ICT vraag ik me nog steeds af maar dat soort besluiten moesten met alle staf functionarissen besloten worden dus daar zal het wel aan gelegen hebben. De gehele internet verbinding van de uni draaide op een 486 cpu powered computer wat ik vreemd vond en toen ik mijn Nokia Communicator liet zien die een krachtigere 486 cpu op de gsm had en ik zei dat ik vreemd vond dat mijn gsm een krachtigere cpu had dan de computer waar de hele uni aan hing was samen met het feit dat ik geen fan was van volkswagen en voetbal freak ook het snel bekeken met de inhuur aldaar.

Over draaiboek ramp.. Een ambtenaar kan dus een draaiboek maken met daarin een variabele fixed op bijvoorbeeld zuid-westen wind.Of het idee dat een bedrijf zich aan de voorschriften houdt. Een normaal mens zou dat niet bedenken. Wanneer dan de wind uit een andere richting komt of blijkt dat de voorschriften niet nageleefd zijn (omdat bijvoorbeeld bij een vorige 'rampje' alle brandblussers op zijn geraakt, een deur niet meer dicht kan omdat het 35 graden warm was en anders de netwerkswitches of servers in een SER zouden smelten en de hele boel ontploft, nee, daar kunnen ambtenaren hersentjes echt niet aan denken... Dus per definitie zou ik alle draaiboeken negeren, en schema's van ambtenaren per definitie wantrouwen.

Dus wanneer het RIVM zegt 'we hebben tot 28 april een #blijfthuis actie'... dan kun je er eigenlijk wel gif op in nemen (pun intended) dat we dit jaar niet meer op zomervakantie kunnen. In ieder geval niet op basis van 1500-2600 IC bedden.... volgens NRC komt 19% van de geinfecteerden op de IC . dat is in geval van Nederland minstens 3.2 miljoen mensen. Met gemiddeld even 2000 bedden (medische mensen moeten ook uitrusten) en een verblijf van 6 weken (china) ipv 2 volgens RIVM gaat ons dat 184 jaar kosten voordat iedereen covid19 heeft gehad en is uitgeziekt. Even mijn idee... Bij de gemiddelde periode tussen de aziatische griep, SARS en de af-en-toe ebola die voorbij komt is een COVID19 lockdown van langer dan 2 maanden onzin, niet te betalen en gaat het mensen redden voor een paar maanden die over een jaar, misschien 2 toch te grazen worden genomen door influenza-A of influenza-B, rhinovirus, Adeno, RSV of old-school-corona (waar gemiddeld toch al 15% van de griepgevallen wordt veroorzaakt door)... of wederom covid19... want ik ben maar een prutser op gebied van virussen (in ieder geval mensen-virussen) maar ik heb niet het geloof dat covid19 beperkt blijft tot het griepseizoen 2019-2020... dit virus heeft laten zien dat het eentje is die een blijvertje is, net als de griep en ebola.

ik vraag me af hoe lang de gemiddelde bevolking van een land dit blijft accepteren... Ik zie ook de alternatieve redenen om dit te doen... Zo heb je bijvoorbeeld de politieke redenen... VVD stond op een all-time-low in de peilingen en staat nu ineens bovenaan... De overheid was al die ZZP-ers wel een beetje beu, dus hoe meer daar van failliet gaan des te beter (en de uitsluiting dat je bedrijf niet op hetzelfde adres mag zijn als je woonadres is een mooie uitsluiting voor zzp-ers in de hulpvoorzieningen)... een mooie test om te kijken welke partijen overheids gezind zijn bij repressieve maatregelen... van de NOS wisten ze dat natuurlijk al maar om RTL en SBS mee te krijgen was natuurlijk niet vanzelfsprekend. En natuurlijk is de multinational lobby die al jaren bij rutte aan klopte voor het afschaffen van de dividentsbelasting erg blij met de financiele steun die het nu alsnog krijgt.. De multinationals kunnen met de nieuwe wetgeving sneller mensen ontslaan zonder ontslagvergoeding en vangen nu 90% terug van de loonkosten van de mensen die wel blijven. Dat is beter dan de dividentsbelasting afschaffen voor multinationals....

as always, never let a good crisis go to waste...
07-04-2020, 15:15 door Anoniem
Wat zijn we weer lekker aan het polariseren !!

How Trolls on Reddit Try to Manipulate You (Disinformation & How We Beat It) - Smarter Every Day 232
https://www.youtube.com/watch?v=soYkEqDp760
07-04-2020, 17:40 door Anoniem
@ anoniem van 15:15

Zonder polarisatie geen stroomopwekking, zonder twee polen geen leven.
Hoe kun je nu alles gelijkschakelen.
Geen vooruitgang als ieder het met ieder perse eens zou moeten zijn.
In de meeste gevallen is het: "Heb je drie mensen, heb je al vier verschillende meningen".

Onverdraagzaamheid voor de afwijkende mening van de ander.
Niet meer reageren op argumenten, dat is pas fout.

Alle berichten waar men over dit en dit schrijft of zus en zo met elkaar in verband wil brengen,
worden vanaf nu door Google en sociale media gecensureerd als zijnde "fake news,d.w.z. erger dan conspiracy".

Zelfstandig denken wordt ontmoedigd, slik het algemeen aanvaarde verhaal voor zoete koek alstublieft,
zo kon men destijds ook de grootste leugens als waarheid presenteren.

Ik pas,

Jodocus Oyevaer
07-04-2020, 22:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Alleen Nederland adviseert geen mondkapje, alle andere landen geven aan dat zelfs een sjaal nog beter is. Natuurlijk heeft Nederland gelijk... en de rest van de planeet niet..

Dan moet je wel een papieren sjaal gebruiken. En deze weggooien na gebruik. En daarna je handen wassen.
Je moet je ook realiseren dat een sjaal anonimiteit en dus criminaliteit bevordert. Is het middel erger als de kwaal?

Virus blijft niet lang leven in een sjaal. Als jij die sjaal na een week weer omdoet om je boodschapjes te doen is het virus al lang dood. Het is en blijft beter dan niks. Het is gewoon het verschil tussen wel een barriëre of niet, het is gewoon simpele logica wat bij sommigen ontbreekt. Natuurlijk is een professioneel mondkapje nog beter maar dat weten we allemaal wel.
07-04-2020, 22:53 door Anoniem
.... volgens NRC komt 19% van de geinfecteerden op de IC .

Dat klopt bij lange na niet.
Volgens de meeste betrouwbare bronnen ligt de verhouding ongeveer zo:

80% milde symptomen
14% ziekenhuis opname (behandelbaar, geen IC)
6% intensive care


En dat mag ook nog eens door de helft:

Dr. John Campbell, Monday 6th April
https://www.youtube.com/watch?v=dB0U9Fbh0tM
08-04-2020, 06:24 door Bitje-scheef
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Alleen Nederland adviseert geen mondkapje, alle andere landen geven aan dat zelfs een sjaal nog beter is. Natuurlijk heeft Nederland gelijk... en de rest van de planeet niet..

Dan moet je wel een papieren sjaal gebruiken. En deze weggooien na gebruik. En daarna je handen wassen.
Je moet je ook realiseren dat een sjaal anonimiteit en dus criminaliteit bevordert. Is het middel erger als de kwaal?

Virus blijft niet lang leven in een sjaal. Als jij die sjaal na een week weer omdoet om je boodschapjes te doen is het virus al lang dood. Het is en blijft beter dan niks. Het is gewoon het verschil tussen wel een barriëre of niet, het is gewoon simpele logica wat bij sommigen ontbreekt. Natuurlijk is een professioneel mondkapje nog beter maar dat weten we allemaal wel.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2066641207/virus-leeft-7-dagen-op-mondkapje


Even een voetnoot, ik werd hier beschompt dat het virus langer zou leven dan 3 dagen...
08-04-2020, 08:36 door The FOSS - Bijgewerkt: 08-04-2020, 08:37

Nogal wiedus! Zo'n mondkapje wordt steeds mooi warm en vochtig gehouden door de drager die het niet weggooit na eenmalig gebruik. Daarmee ligt het virus zelf aan de beademing ;-)

Door Bitje-scheef: Even een voetnoot, ik werd hier beschompt dat het virus langer zou leven dan 3 dagen...

Het vermindert normaliter kwadratisch maar na drie dagen zijn onder de juiste omstandigheden misschien nog een paar virussen te vinden. Besmettingsgevaar daarvan? Zie RIVM voor de correcte informatie daarover (niet De Telegraaf).
08-04-2020, 08:45 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is het probleem van draaiboeken gemaakt door ambtenaren.
Die hebben geen flauw idee hoe het in de echte wereld er aan toe gaat.

Zo las ik laatst een draaiboek van een terrorisme aanval op een discotheek in Nederland.
Gekscherend zei ik 'ik zou dat gaan testen of dat inderdaad zo zou gebeuren' (want ik geloof er geen hout van dat mensen zich zo zullen gedragen en dat de situatie zo zal aflopen).
Bij de oefening waren vervolgens 3 mensen onwel geworden en moesten met ambu afgevoerd worden.

Dat geeft wel aan dat ambtenaren maar 2d kunnen denken. <etc. etc. etc.>

Wel mooi dat je alleen maar de ambtenaren uitkaffert hier, terwijl de bedrijven - de KLM's van deze wereld, Shell, etc. nu allemaal bij diezelfde ambtenaren hun hand ophouden omdat ze geld willen. De HEMA piept dat ze failliet gaan, de auto branche klaagt. Harkten miljarden aan winsten binnen, en nu we 4 weken dicht zijn vallen ze om?

Hebben die bedrijven dan *nog* minder kwaliteit in huis dan de ambtenaren waar jij zo op afgeeft? De kwaliteit van een draaiboek is wellicht niet een 100% match met de realiteit, maar hebben de beursgenoteerde bedrijven dan nog minder gedaan dan dat? Niet verder gekeken dan de beurskoers van vandaag?

Maar goed, een van die grote bedrijven zal wel je broodheer zijn, dus je zal je excuses wel klaar hebben...
08-04-2020, 09:51 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 08-04-2020, 09:54
Er zijn inmiddels ook andere experts die toegeven dat mondkapjes wel degelijk werken. Zelfs de eenvoudige chirurgenmaskers.

@TheFoss Het RIVM geeft inmiddels informatie die niet geheel correct is (zie o.a. de website van de WHO). Natuurlijk is de man met 1 oog koning in het land der blinden. Maar neemt niet weg, dat informatie afgegeven niet geheel in lijn is met de (wetenschappelijke) werkelijkheid, wat verwarring schept en dus ruimte geeft voor de aluhoedjes-mensch. Maar juist in lijn is wat men als ideaal ziet om deze situatie onder controle te krijgen. Dit zijn niet altijd de wetenschappelijke feiten of daaraan gerelateerde adviezen.

Het lijkt er steeds meer op dat RIVM dit advies geeft omdat er anders een run op mondkapjes zou ontstaan (is al eerder geopperd door experts), de 1,5 meter (cirkel van 3 meter) is dan een soort tussenoplossing. Alhoewel een virologe (buitenland) spreekt van een cirkel van 6 meter nodig zou zijn om niet besmet te raken (virusdeeltjes in de lucht).

Warmte en vocht hoeven geen issue te zijn, maar wel de constante aanvoer vanuit het menselijk lichaam door beademing op de maskers.
.
https://www.quest.nl/mens/gezondheid/a26086118/griep-winter/

(Even terzijde dat het Corona een andere familie is dan het griepvirus)
08-04-2020, 10:28 door Anoniem
Door The FOSS:
Nogal wiedus! Zo'n mondkapje wordt steeds mooi warm en vochtig gehouden door de drager die het niet weggooit na eenmalig gebruik. Daarmee ligt het virus zelf aan de beademing ;-)

Daarbij komt dat mensen het ook nog steeds zien als bescherming voor zichzelf. Het idee is echter: 'mijn masker beschermt jouw en jouw masker beschermt mij'. Dat een virus aan de binnenkant 7 dagen leeft zou mij worst wezen, de drager van het masker is dus blijkbaar besmet. Het gaat erom dat die verspreiding niet verder gaat, als hij.zij hoest/kucht/niest/roggelt...Daarbij is het advies om het masker alleen te gebruiken als je van huis gaat en na 4 uur gebruik te verwisselen (op de juiste manier).
08-04-2020, 12:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door The FOSS:
Nogal wiedus! Zo'n mondkapje wordt steeds mooi warm en vochtig gehouden door de drager die het niet weggooit na eenmalig gebruik. Daarmee ligt het virus zelf aan de beademing ;-)

Daarbij komt dat mensen het ook nog steeds zien als bescherming voor zichzelf. Het idee is echter: 'mijn masker beschermt jouw en jouw masker beschermt mij'. Dat een virus aan de binnenkant 7 dagen leeft zou mij worst wezen, de drager van het masker is dus blijkbaar besmet. Het gaat erom dat die verspreiding niet verder gaat, als hij.zij hoest/kucht/niest/roggelt...Daarbij is het advies om het masker alleen te gebruiken als je van huis gaat en na 4 uur gebruik te verwisselen (op de juiste manier).
Dat is een goed idee, totdat je de realiteit dat mensen continu aan die maskers gaan zitten meeneemt. Mensen zitten al continu aan hun gezicht en een warm en jeukerig masker helpt niet. Uit onderzoek blijkt dat dit soort gedrag ook bij goed getrainde medici een probleem is, dus dat een goede uitleg dat voorkomt kunnen we wel vergeten. Dan zit je met een situatie waarbij mensen met een lapje met een enorme lading virussen rondlopen, die ze vervolgens aan hun handen smeren. De kans op indirecte overdracht is in basis heel erg klein, maar grote concentraties van het virus maken die kans aanzienlijk groter. Terwijl domweg op 1,5 meter afstand blijven het probleem al oplost. Dan hoef je je ook een stuk minder zorgen meer te maken over contact-overdracht.

Dit is ook precies waarom gehamerd wordt op een goede hand-hygiëne en anderhalve meter afstand houden.
08-04-2020, 12:23 door Anoniem
Door Bitje-scheef:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Alleen Nederland adviseert geen mondkapje, alle andere landen geven aan dat zelfs een sjaal nog beter is. Natuurlijk heeft Nederland gelijk... en de rest van de planeet niet..

Dan moet je wel een papieren sjaal gebruiken. En deze weggooien na gebruik. En daarna je handen wassen.
Je moet je ook realiseren dat een sjaal anonimiteit en dus criminaliteit bevordert. Is het middel erger als de kwaal?

Virus blijft niet lang leven in een sjaal. Als jij die sjaal na een week weer omdoet om je boodschapjes te doen is het virus al lang dood. Het is en blijft beter dan niks. Het is gewoon het verschil tussen wel een barriëre of niet, het is gewoon simpele logica wat bij sommigen ontbreekt. Natuurlijk is een professioneel mondkapje nog beter maar dat weten we allemaal wel.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2066641207/virus-leeft-7-dagen-op-mondkapje


Even een voetnoot, ik werd hier beschompt dat het virus langer zou leven dan 3 dagen...

Iedere "nieuwsbron" die het over levende virussen heeft kan je per direct afschrijven. Zelfs als extreme simplificatie is dat een ronduit foutieve insteek.
08-04-2020, 17:22 door Anoniem
Rutte heeft tot nog toe fijn de poot stijf gehouden in de EU.

Rutte speelt poker. Hij heeft met name het ouder deel van de bevolking al op de speeltafel gelegd. Mocht de eerste ronde mis gaan jammer dan. Want ik heb toch vriendjes bij de bank.

Er staat veel op het spel. En ligt ook al op tafel. Het kan best eens een groot feest blijken, dat slachtofferfeest. Maar er moet eerst nog eens geslacht worden natuurlijk. Daarna komt het feest.

Het poker risico is al duidelijk. Het eiland links heeft al lang voor de collectieve onvrijwillige euthanasie gestemd. Met of zonder Boris, Brexit komt en een al voor de corona berekende duikeling van bijna tien procent. Ga daar nog maar eens tulpen verkopen dan. Of Gouda kaas. Dat laatste loopt nog lekker, want in de meeste landen weet toch nog niemand dat die helemaal niet uit Gouda komt. Er staat niet 1 fabriek zelfs. Maar het merk.

Het Zuiden heeft de gore lef om hun hele economie plat te leggen. Om voorla ouwe lullen te beschermen die toch al te veel geld kosten. Allemaal van die failliete Henk Krols weet je, die daarna nog eens een kamerlid uitkering komen halen. Met zelf wel pensioen. Dat moeten ze allemaal zelf weten. Maar ook zelf betalen natuurlijk.

Het medisch wonder dat Rutte heeft gepland is ook goed te verkopen aan eigen volk. Het Zuiden van Europa is enkel zon, zee en strand. Althans volgens de kritische AVRO-bode lezer dan. En menig VVD-er. Met overigens de aantekening dat het woord liberaal in alle andere landen een heel andere betekenis heeft dan de VVD er al jaren aan geeft en in de praktijk heeft gebracht. Wat liberaal echt betekent heb ik ooit aan tafel van Erica Terpstra gehoord. En het sprak me echt heel erg aan. Maar toen wist Erica natuurlijk ook wat de feitelijke invulling van haar partij eraan wenste te geven. Het was niet voor niets dat Wilhelmina in 48 onder druk maar aftrad. Die had het ook door.

Wie overigens ooit in de regio Milaan geweest is, of gewoon een NASA kaartje bekijkt van Europa bij nacht, kon en kan zien wat daar allemaal gebeurt. Meer vrachtwagens dan campers. Veel meer vrachtwagens dan campers. Een ouwe havenbaron als Ruud Lubbers was nog liever daar premier geweest.

Het maakt niet uit. Het gaat om de pokertafel. Door het Zuiden te verwijten even de motor uit te zetten om eerst die corona kwijt te raken, is natuurlijk Rutte de laatste die een vinger uit wil steken om diezelfde motor weer te starten. Zelfs zo boos dat hij nog even cynisch een fooitje op de grond pleurt. Dit is het en stik de moord maar. Dat moet mijn grootmoeder ook.

Wat dus op de pokertafel ligt is dat Rutte ook zou kunnen winnen. De kaarten dicht tegen de borst. Want als hij als eerste de groepsimmuniteit weet te bereiken, dan zal het enkel nog winnen zijn. Dan worden we weer overal onthaald en kunnen we iedereen prijzen rekenen die nu nog ondenkbaar zijn. Het hele volk is immers onkwetsbaar geworden. Daarnaast hebben wij gewoon bewust alle schapen bij voorbaat verzopen, en kijk nu eens wat een mooie veilige put we hebben. Hij hoeft niet eens meer dichtgemaakt. Hoe dom is de rest van de wereld wel niet geweest!

Er zitten echter wat risico's aan deze poker strategie.

- Voor zover er immuniteit is, is volstrekt nog niet bekend voor hoe lang.
- Groepsimmuun betekent nog niet dat iedereen dan gelijk immuun is.
- Groepsimmuun is een concept. Niet een wetenschappelijk gegeven. Het is een ceteris paribus ook.
- Als eiland links al zelf failliet is (ook zelf gekozen) en zuid wil nooit meer met je praten, hoeveel frikandellen hoop je dan nog naar Finland een Oostenrijk extra te exporteren om je handelsbalans weer niet nekel in balans te krijgen, maar om je bevolking te laten zien dat het enkel nog maar beter gaat dan voorheen?
- Gaat u door met de vergadering met de discussie of poker nu een behendigheidsspel of of toch gokken?

Wat Nederland nu doet is een hele grote gok. Zoveel mogelijk corona import en maar hopen dat we dat trekken. Want we zijn niet enkel een export land, ook van import weten wij meer dan heels de werelt.

Maar ergens in mijn glazen bolletje zie ik nu al de media consultants de "wir haben es nicht gewusst" video monteren. Zodat die vast klaar staat voor op de social media te zetten. Voor zover de politiek leiders van nu dan nog leven. Uitzending verwacht ik toch zeker rond augustus. Maar heel goeie kans dat het al eerder is. Ik weet niet hoe het komt dat ik dat nu al zie. Ik heb nooit wat gehad met gokken. En als dat toch later bleek, meestal verloren. Want zo werkt gokken.

Wat nu echt een godsschandaal is, is dat ik zo mooi op nos.nl elke dag berichtjes zie over de tweede wereldoorlog. Ik ben waarschijnlijk een van de weinigen die ze nog leest. Want ik speel op safe, dus heb tijd naar andere bronnen te kijken.

Toen de hongerwinter op zijn ergst was, viel er Zweeds wittebrood uit de lucht. Voor zover het nog hielp, maar anders gaf het de hongerwinterende burger toch tenminste nog hoop. Maar beter alletwee. Ook op Den Haag. Mijn vader kon het vaak vertellen. Want ik ben in dezelfde stad geboren als Rutte. Een jasje dat stijf tegen de muur stond van het gamellen uitlikken. En toen viel er ineens brood uit de lucht.

Mijn vader waarschuwde me echter wel voor de smeulende volksaard. Die Rutte nu niet enkel toepast, maar heel Europa probeert de strot in te duwen. Omdat er al twee weken geen tulpen meer zijn besteld. Dezelfde aard kun je ook lezen in De Aanslag van Mulisch. De Foute Hollander. En hoe die koste wat kost enkel zichzelf probeert te redden.

Geen wittebrood voor Europa. Terwijl het niet eens het brood van Rutte is! Maar we mogen veto, en ik heb gelijk. Dus dan voor iedereen maar niks.

Mark. De handel zal wel vrij blijven. Mag ik hopen. Maar denk je, dat als overal de eindscore geteld zal zijn, de VVD vertegenwoordigers met die mooie kleurenfolder nog bestellingen gaan binnenhalen? Leads en orders en zo. Je kunt wel op ze rekenen. Want ze zijn altijd op tijd. Maar denk je dat die deur nog open zal staan als je eerst de mensen het brood in de bek niet hebt gegund terwijl het water aan de lippen stond? Denk je dat je nog gaat scoren daar? Allemaal dood zullen ze niet gaan, daar beneden. En ook zonder extra zuurstof komen ze er echt wel bovenop. Heb je vroeger te veel naar Faulty Towers gekeken of zo? Dat je echt nog denkt dat ze allemaal die domme Manolo van Barcelona zijn? Vreselijk grappig om te zien! Hahaha. Ja ik ben er ook es geweest. Dat Barcelona. Heel veel strand, een paar barretjes, en iedereen lam. Dus vertel mij niet dat ik Barcelona niet ken? Ben jij er ook zo eentje?

Nout Wellink gaf het al voorzichtig aan. Uitzonderlijk want de meeste aan de staat adviserende organisaties brengen enkel nog tekst wat de baas graag hoort. Zonder economie in het Zuiden, kun je je Nederlandse economie ook vergeten.

Nu ben ik niet zo bang dat het Zuiden geen economie meer gaat hebben. Maar komen die daarna nog wel bij jou kopen? Want met de eiland buren links dood, het zuiden dat erg blij is met je emapathie en per ongeluk de telefoon nooit meer opneemt, hoe strategisch is je land dan nog gelegen? Kwa handel? Lul?

Het enig historisch feit wat ik hopelijk niet mee ga maken, maar hij kan het het, ik heb het al gezien in de vorige Breaking uitzending: Het staatshoofd zelve. Dat met de kersttoespraak geen andere tekst meer voorhanden heeft dan het volk te zeggen "wir haben es nicht gewusst". Een historisch moment zal het zijn. Dat dan weer wel. Mischien dat dan ook gewoon in elk geval dat biertje wel in beeld mag van Maartje van Weegen. Want dat wisten we toch al. Het zal wel echt het beste van het beste van Erwin Olaf vergen om van dat alles in elk geval een toch dan weer wel heel erg mooi plaatje te maken. Goed voor de export!
08-04-2020, 19:02 door Anoniem
Anoniem van 17:22, houd toch eens op met die zotte achtervolgingswaanzin. U lijkt het juiste pad erg goed te kennen, terwijl het probleem nu juist is dat niemand echt weet wat nu de oplossing is. Daarom wordt samen met experts uit allerlei hoeken een koers bepaald die past bij ons land en past bij de data die we hebben. Dat lijkt vooralsnog langzaamaan resultaat te geven, maar het is natuurlijk veel makkelijker om vanaf de wal ongefundeerde kritiek te leveren. Dat is ook wat makkelijker dan een land door een crisis loodsen. Eenieder die het beter weet mag de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan. Boodschappen doen voor kwetsbare buren. Karren wassen bij de supermarkt. Daden, geen woorden. Woorden hebben we nu wel genoeg.
09-04-2020, 03:37 door Anoniem
Door Anoniem: Anoniem van 17:22, houd toch eens op met die zotte achtervolgingswaanzin. U lijkt het juiste pad erg goed te kennen, terwijl het probleem nu juist is dat niemand echt weet wat nu de oplossing is. Daarom wordt samen met experts uit allerlei hoeken een koers bepaald die past bij ons land en past bij de data die we hebben. Dat lijkt vooralsnog langzaamaan resultaat te geven, maar het is natuurlijk veel makkelijker om vanaf de wal ongefundeerde kritiek te leveren. Dat is ook wat makkelijker dan een land door een crisis loodsen. Eenieder die het beter weet mag de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan. Boodschappen doen voor kwetsbare buren. Karren wassen bij de supermarkt. Daden, geen woorden. Woorden hebben we nu wel genoeg.

Ik heb nog in Athene gewerkt. Toffe gasten. Zeker als je ze goed kent. Wat ze onderling nog wel eens zeggen, in het Grieks: "I live you die". Niet over jou of mij, met die camera op de buik en die roltent op je kameel omdat heel de straat al weer aan het mekkeren was waar jij dan dit jaar heen gaat met verkansie, En dan moest je toch iets kiezen uit de folder. Maar over elkaar hebben ze het.

Het is voor de koude kikkergeest erg moeilijk te bevatten hoe eerlijk en oprecht dat is. Al schop je het tot CEO van je eigen land, dan nog niet. Dat blijkt inmiddels wel. De job kan interessant blijven. Maar de stoel stinkt. De zachte heelmeesters lucht trekt je tegemoet totdat het achterste van de tong getoond moet worden. Want dan komt het nationaal erfgoed er ineens wel uit. Krijg allemaal de (ziekte naar keuze in te vullen).

De consequentie van dit geuzenheldendom zal echter zijn dat er ook morgen innovatief bezig gegaan moet blijven. Want waar studeer je anders voor. Ik kan je wel vertellen, als je eenmaal close genoeg bent met, ik noem maar, een Griek. En die is zo eerlijk om je echt in vertrouwen te nemen. Maar je blijft te primitief denken en vooral met vingertjes wijzen, dat dat op zich niet de meest handige marketing en PR strategie is. Beleefd hoi en dag zeggen kunnen ze overal in de wereld namelijk. (China is daar meester in.) Maar als je eenmaal goed in hun rapen gescheten hebt, dan zwaaien ze nog harder. Alleen wat ze echt denken, krijg je niet meer te horen.

Om echter de moed erin te houden heb ik een plan. Ook leuk voor de werkgelegenheid. Positief blijven denken.

De Schiphol-Swap!

Wat houdt dat in? Nu, er valt voorlopig toch niks meer te vliegen. Zelfs als je groepsimmuun er wel uit mag, kun je toch nergens meer landen. Want eerst wens je ze allemaal kapot en daarna verwacht je nog dat ze tulpen bij je gaan kopen. Dus heel die vloot gaat nog wel even stil staan.

Nu is er daar ook het luchtvaartmuseum. Prachtig. Antony Fokker en die dingen.

Ik zeg, wissel het om.

Dat museum nu wordt de nieuwe luchthaven. Want het enige wat nog moet vliegen van daar zal de spiksplinternieuwe 737 van de regering zijn. Daar is dat museum nu meer dan groot genoeg voor. En heeft ook hele mooie authentieke ambiance. Perfect voor staatsbezoeken ook. Wel effe dubbel testen dat deze 737 wel echt ge-update is, want de meeste pleuren al uit de lucht voordat ze opgestegen zijn en dan kan je weer een vervanger-deskundige alle moeilijke vragen uit het parlement laten beantwoorden. Het liefste zo een kabouter Pyggelmee met een baard. Iets wat een beetje op Chriet Titulaer lijkt. Die was toen al heel populair bij de TROS en heeft vele VVD'ers en heel Heemstede aan de buis gekluisterd. Zo iemand dwingt respect af. Dat je toch wel eerst zelf nadenkt of je geen domme vragen stelt. Updaten dus. En testen testen testen. De WHO zegt het ook. Doe je het stiekem toch niet, kun je altijd nog liegen met de waarheid. Ook een goeie!

Andere helft. De luchthaven zelf wordt museum. Om te beginnen al een grote trekker voor toeristen! Heel Dubai gaat erbij verbleken, zo een groot musuem. Als dàt geen trekker is, dan weet ik het nu al niet meer. En ook zo mooi op de toekomst bedacht. Want er komt natuurlijk een moment dat heel de wereld al die molens wel gezien heeft. Of nu eindelijk begrepen heeft dat Femke ze van de wallen weg wil omdat er niet eens meer normaal genaaid kan worden. 's Ochtens om 7 uur staan al hele bussen jappanners te voelen of je al een stijve hebt en of ze op de selfie mogen. Niet normaal meer. Of Duitsers die grapjes maken dat je vrouw zeker van niks weet. En of je soms nog zo een ouderwetse PvdA wethouder bent of zo.

Een mega museum gaat alles oplossen. Al die grote blauwe vliegtuigen ombouwen tot snackbarretjes. Waar je lekker dicht bijelkaar gekropen even gastronomisch kunt ontspannen. En dan. Multifunctioneel. Formule 1! Die kunnen het hele seizoen rondjes om dat gebouw doen. Zoveel asfalst, daar krijg je zelfs de hele VVD gemeenteraad van Zandvoort niet in mee, hoevceel baantjes bij de grote drie (ABNAMRO, ING en Rabo, al gegarandeerd want we hebben hun verkloothetgewoonnogesfonds bij de EU gered!) gaan niet helpen. Maar rond Schiphol ligt het er allemaal al! Scheuren maar! Max Verstappen is door zijn team ook al groepsimmuun geprikt! Dus die vliegt sowieso niet meer uit de bocht want onkwetsbaar.

Dan kun je in die hal ook nog gewoon drie songfestivals tegelijk organiseren. Ok, het blijft gemeente Hoofddorp, maar dat kunnen ze in het buitenland niet eens uitspreken. Live from Amsterdam, en gewoon drie tegelijk. Plus nog zat plek over om ook nog 100 intensive care bedden neer te zetten buiten de camera.

Als dat alles los gaat, staatshoofden uitnodigen. Ja, om een rondje te vliegen met de gloednieuwe 737. Vanuit de meest authentieke luchthaven ter wereld. Hoezo prestige dan?

Mocht er nog een staatshoofd bij zitten met een bril, die zegt, Goh Mark, wel weinig volk vandaag daar beneden... Dan zeg je gewoon, jah joh, dat ligt aan het weer! Doe es normaal joh! Gister was het vol. En morgen is alles al rereserveerd! Wacht, ik bel even een deskundige. Die heeft een grafiek voor je.

Succes verzekerd.

U kunt rustig gaan slapen. Mocht opoe niet meer wakker worden (maar uw kind ook niet uitgesloten) haal het niet in je hoofd te beweren dat we niet alles gedaan hebben. En kijk ook eens hoeveel moois daar voor in de plaats is gekomen.

Want het blijft een feit, liegen met de waarheid werkt. Met een waarheid als een koe? Nog beter. Hoe Hollandser wil je het hebben dan waarheden als koeien dan.

Er zijn landen waar ze zeggen "I live you die". Over hun eigen volk notabene. En die hadden even gedacht op onze kosten aan hun pik te gaan liggen trekken op dat strand waar ik zelf niet meer naartoe mag zeker? Terwijl ik daar vroeger al vroeg op moest staan om een handdoek te leggen bij het zwembad omdat er voor ons anders gewoon geen plek meer was? Leer zelf maar eens werken. Of wees eens innovatief. Zoals wij. Wij gaan experimentjes niet uit de weg. Al moeten we ons eigen bloed ervoor laten, dan nog niet. Er zijn wel vaker treinen vertrokken hier, en moet je eens zien hoe goed het is gegaan daarna met ons. Je maintaindrai is je maintaindrai.
09-04-2020, 10:10 door Anoniem
Rutte heeft tot nog toe fijn de poot stijf gehouden in de EU.

Rutte speelt poker. Hij heeft met name het ouder deel van de bevolking al op de speeltafel gelegd. Mocht de eerste ronde mis gaan jammer dan. Want ik heb toch vriendjes bij de bank.

Wat een ongelovelijk gejank.

In strijd met de smeekbeden van verpleegkundigen om zoveel mogelijk binnen te blijven lapte het flierefluitende deel van de Nederlanders dit weekend dat verzoek aan zijn laars. Dat krijg je als Rutte verklaart dat je best naar buiten kunt gaan als je maar afstand houdt.

Wat is dat toch met Rutte?

Misschien dat hij ook wil zorgen dat je eten kan kopen. En dat niet iedereen werk kwijt raakt. Wat evenveel ellende op kan gaan leveren, als Corona. Ga jij eens in zijn stoel zitten, en neem jij maar eens de goede maatregelen.

Klaagvolk.
09-04-2020, 19:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Anoniem van 17:22, houd toch eens op met die zotte achtervolgingswaanzin. U lijkt het juiste pad erg goed te kennen, terwijl het probleem nu juist is dat niemand echt weet wat nu de oplossing is. Daarom wordt samen met experts uit allerlei hoeken een koers bepaald die past bij ons land en past bij de data die we hebben. Dat lijkt vooralsnog langzaamaan resultaat te geven, maar het is natuurlijk veel makkelijker om vanaf de wal ongefundeerde kritiek te leveren. Dat is ook wat makkelijker dan een land door een crisis loodsen. Eenieder die het beter weet mag de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan. Boodschappen doen voor kwetsbare buren. Karren wassen bij de supermarkt. Daden, geen woorden. Woorden hebben we nu wel genoeg.

Ik heb nog in Athene gewerkt. Toffe gasten. Zeker als je ze goed kent. Wat ze onderling nog wel eens zeggen, in het Grieks: "I live you die". Niet over jou of mij, met die camera op de buik en die roltent op je kameel omdat heel de straat al weer aan het mekkeren was waar jij dan dit jaar heen gaat met verkansie, En dan moest je toch iets kiezen uit de folder. Maar over elkaar hebben ze het.

Het is voor de koude kikkergeest erg moeilijk te bevatten hoe eerlijk en oprecht dat is. Al schop je het tot CEO van je eigen land, dan nog niet. Dat blijkt inmiddels wel. De job kan interessant blijven. Maar de stoel stinkt. De zachte heelmeesters lucht trekt je tegemoet totdat het achterste van de tong getoond moet worden. Want dan komt het nationaal erfgoed er ineens wel uit. Krijg allemaal de (ziekte naar keuze in te vullen).

De consequentie van dit geuzenheldendom zal echter zijn dat er ook morgen innovatief bezig gegaan moet blijven. Want waar studeer je anders voor. Ik kan je wel vertellen, als je eenmaal close genoeg bent met, ik noem maar, een Griek. En die is zo eerlijk om je echt in vertrouwen te nemen. Maar je blijft te primitief denken en vooral met vingertjes wijzen, dat dat op zich niet de meest handige marketing en PR strategie is. Beleefd hoi en dag zeggen kunnen ze overal in de wereld namelijk. (China is daar meester in.) Maar als je eenmaal goed in hun rapen gescheten hebt, dan zwaaien ze nog harder. Alleen wat ze echt denken, krijg je niet meer te horen.

Om echter de moed erin te houden heb ik een plan. Ook leuk voor de werkgelegenheid. Positief blijven denken.

De Schiphol-Swap!

Wat houdt dat in? Nu, er valt voorlopig toch niks meer te vliegen. Zelfs als je groepsimmuun er wel uit mag, kun je toch nergens meer landen. Want eerst wens je ze allemaal kapot en daarna verwacht je nog dat ze tulpen bij je gaan kopen. Dus heel die vloot gaat nog wel even stil staan.

Nu is er daar ook het luchtvaartmuseum. Prachtig. Antony Fokker en die dingen.

Ik zeg, wissel het om.

Dat museum nu wordt de nieuwe luchthaven. Want het enige wat nog moet vliegen van daar zal de spiksplinternieuwe 737 van de regering zijn. Daar is dat museum nu meer dan groot genoeg voor. En heeft ook hele mooie authentieke ambiance. Perfect voor staatsbezoeken ook. Wel effe dubbel testen dat deze 737 wel echt ge-update is, want de meeste pleuren al uit de lucht voordat ze opgestegen zijn en dan kan je weer een vervanger-deskundige alle moeilijke vragen uit het parlement laten beantwoorden. Het liefste zo een kabouter Pyggelmee met een baard. Iets wat een beetje op Chriet Titulaer lijkt. Die was toen al heel populair bij de TROS en heeft vele VVD'ers en heel Heemstede aan de buis gekluisterd. Zo iemand dwingt respect af. Dat je toch wel eerst zelf nadenkt of je geen domme vragen stelt. Updaten dus. En testen testen testen. De WHO zegt het ook. Doe je het stiekem toch niet, kun je altijd nog liegen met de waarheid. Ook een goeie!

Andere helft. De luchthaven zelf wordt museum. Om te beginnen al een grote trekker voor toeristen! Heel Dubai gaat erbij verbleken, zo een groot musuem. Als dàt geen trekker is, dan weet ik het nu al niet meer. En ook zo mooi op de toekomst bedacht. Want er komt natuurlijk een moment dat heel de wereld al die molens wel gezien heeft. Of nu eindelijk begrepen heeft dat Femke ze van de wallen weg wil omdat er niet eens meer normaal genaaid kan worden. 's Ochtens om 7 uur staan al hele bussen jappanners te voelen of je al een stijve hebt en of ze op de selfie mogen. Niet normaal meer. Of Duitsers die grapjes maken dat je vrouw zeker van niks weet. En of je soms nog zo een ouderwetse PvdA wethouder bent of zo.

Een mega museum gaat alles oplossen. Al die grote blauwe vliegtuigen ombouwen tot snackbarretjes. Waar je lekker dicht bijelkaar gekropen even gastronomisch kunt ontspannen. En dan. Multifunctioneel. Formule 1! Die kunnen het hele seizoen rondjes om dat gebouw doen. Zoveel asfalst, daar krijg je zelfs de hele VVD gemeenteraad van Zandvoort niet in mee, hoevceel baantjes bij de grote drie (ABNAMRO, ING en Rabo, al gegarandeerd want we hebben hun verkloothetgewoonnogesfonds bij de EU gered!) gaan niet helpen. Maar rond Schiphol ligt het er allemaal al! Scheuren maar! Max Verstappen is door zijn team ook al groepsimmuun geprikt! Dus die vliegt sowieso niet meer uit de bocht want onkwetsbaar.

Dan kun je in die hal ook nog gewoon drie songfestivals tegelijk organiseren. Ok, het blijft gemeente Hoofddorp, maar dat kunnen ze in het buitenland niet eens uitspreken. Live from Amsterdam, en gewoon drie tegelijk. Plus nog zat plek over om ook nog 100 intensive care bedden neer te zetten buiten de camera.

Als dat alles los gaat, staatshoofden uitnodigen. Ja, om een rondje te vliegen met de gloednieuwe 737. Vanuit de meest authentieke luchthaven ter wereld. Hoezo prestige dan?

Mocht er nog een staatshoofd bij zitten met een bril, die zegt, Goh Mark, wel weinig volk vandaag daar beneden... Dan zeg je gewoon, jah joh, dat ligt aan het weer! Doe es normaal joh! Gister was het vol. En morgen is alles al rereserveerd! Wacht, ik bel even een deskundige. Die heeft een grafiek voor je.

Succes verzekerd.

U kunt rustig gaan slapen. Mocht opoe niet meer wakker worden (maar uw kind ook niet uitgesloten) haal het niet in je hoofd te beweren dat we niet alles gedaan hebben. En kijk ook eens hoeveel moois daar voor in de plaats is gekomen.

Want het blijft een feit, liegen met de waarheid werkt. Met een waarheid als een koe? Nog beter. Hoe Hollandser wil je het hebben dan waarheden als koeien dan.

Er zijn landen waar ze zeggen "I live you die". Over hun eigen volk notabene. En die hadden even gedacht op onze kosten aan hun pik te gaan liggen trekken op dat strand waar ik zelf niet meer naartoe mag zeker? Terwijl ik daar vroeger al vroeg op moest staan om een handdoek te leggen bij het zwembad omdat er voor ons anders gewoon geen plek meer was? Leer zelf maar eens werken. Of wees eens innovatief. Zoals wij. Wij gaan experimentjes niet uit de weg. Al moeten we ons eigen bloed ervoor laten, dan nog niet. Er zijn wel vaker treinen vertrokken hier, en moet je eens zien hoe goed het is gegaan daarna met ons. Je maintaindrai is je maintaindrai.

Je verhaal gaat alle kanten op. Misschien toch iets meer op de hei gaan lopen en wat minder achter het beeldscherm zitten. Vat wat jij gezegd denkt te hebben nu eens in vijf zinnen samen? Of tien, als het moet? Het enige dat ik ervan kan maken is ongespecificeerde onvrede. Het maakt niet uit hoe, of wat, maar de ontevredenheid is het uitgangspunt.
09-04-2020, 21:28 door Anoniem
Het wordt tijd om wat egoistischer te zijn kinders...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.