image

Rusland vraagt bevolking om niet meer contant te betalen

dinsdag 24 maart 2020, 14:15 door Redactie, 4 reacties

De Russische autoriteiten hebben de bevolking gevraagd om niet meer met contant geld te betalen maar van online transacties en contactloos betalen gebruik te maken, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Russische toezichthouder voor consumentenbelangen, Rospotrebnadzor, wijst daarbij naar richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het coronavirus drie tot vier dagen op papier kan overleven en negen dagen op plastic. De Russische centrale bank bewaart bankbiljetten minstens veertien dagen voordat ze worden uitgegeven, zodat ze "schoon" zijn, aldus een verklaring van de toezichthouder. Nu zijn ook andere banken in Rusland opgeroepen om hetzelfde te doen.

Verder zijn banken gevraagd om het bijvullen van geldautomaten die bankbiljetten recyclen te beperken en de automaten geregeld te desinfecteren. Een kwart van de geldautomaten in Rusland zou biljetten innemen en opnieuw uitgeven. Tevens heeft de Russische centrale bank bankpersoneel gevraagd om gezichtsmaskers en handschoenen te dragen bij het aannemen van geld van klanten.

In Nederland deden de supermarkten vanwege de coronacrisis onlangs een oproep om contant geld tijdelijk te verbieden en besloten banken de limiet voor contactloos betalen te verhogen.

Reacties (4)
24-03-2020, 15:49 door Anoniem
Ik heb nergens gelezen dat het WHO heeft onderzocht hoe lang het kan overleven, maar deze WHO en GGD en RIVM gaan in hun officiele berichten er wel vanuit dat papier geld, zoals ook pizza dozen, bol.com pakjes en andere verpakking een NIHIL percentage in de verspreiding opleveren.

Of dat is om paniek te voorkomen, de post industrie niet een nekschot te geven of de pizzaria's niet laten ploffen is niet aan mij besteedt.

Het is natuurlijk wel een goede manier om paper trails digitaal te krijgen.... never let a good crisis go to waste.
24-03-2020, 21:44 door Anoniem
Voorlopig ben ook ik gestopt - maar eens de corona-crisis door is - betaal ik terug mijn dagdagelijkse aankopen in het groot-warenhuis met cash (dat laat niet toe dat men mij koppelt aan iets).
25-03-2020, 00:32 door Briolet
Door Anoniem: Ik heb nergens gelezen dat het WHO heeft onderzocht hoe lang het kan overleven, …

Dat hebben ze ook niet. Ze hebben alleen onderzocht hoe lang resten DNA (RNA) en eiwitten uit het omhulsel aantoonbaar zijn. Of de virussen op dat moment nog intact zijn, en dus besmettelijk, is niet door het WHO onderzocht.In elk geval niet bij die onderzoeken waar die lange tijden uit kwamen.

Als het virus langere tijd op papier zou overleven zou de besmetting op veel meer plaatsen in Europa gelijktijdig opgedoken zijn en zich niet vanuit brandhaarden verspreid hebben. Kijk maar hoeveel pakjes degelijks met luchtpost vanuit China naar Europa kwamen in december/januari.

Een paar minuten overleven is heel wat anders. Daarom vind ik het vreemd dat ze bij kassa's het papiergeld niet rechtstreeks aannemen, maar dat je het moet neerleggen. Mijn gevoel zegt dat je dan net zo goed overdracht hebt.

Voor mij is het nu ook contactloos betalen geworden. De kassières voelen zich dan prettiger en het wisselgeld dat je terug krijgt wordt ook niet eerst ontsmet.
25-03-2020, 08:02 door The FOSS
Door Anoniem: Voorlopig ben ook ik gestopt - maar eens de corona-crisis door is - betaal ik terug mijn dagdagelijkse aankopen in het groot-warenhuis met cash (dat laat niet toe dat men mij koppelt aan iets).

Jij wordt sowieso aan 'iets' gekoppeld want je staat gesignaleerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.