image

Europese Commissie wil mobiele data in strijd tegen corona

woensdag 25 maart 2020, 10:45 door Redactie, 36 reacties

De Europese Commissie wil dat telecomproviders "geanonimiseerde mobiele metadata" verstrekken om de verspreiding van het coronavirus te analyseren en bestrijden. Eurocommissaris voor interne markt Thierry Breton heeft hierover met telecomproviders en branchevereniging GSMA gesproken.

De gegevens zouden volgens Breton op een manier moeten worden verstrekt die volledig voldoet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de ePrivacy Verordening. Dat laat de Europese Commissie in een nieuwsbericht over het overleg weten. Via de data zou duidelijk moeten worden waar de nood het grootst is. "We zullen één grote provider per land kiezen", zegt Breton tegenover Politico. De data zou niet worden gebruikt om mensen te volgen. Verdere details over de database en het gebruik van de mobiele data zijn nog niet bekendgemaakt.

Reacties (36)
25-03-2020, 10:57 door Anoniem
Wat me opvalt is hoe moeilijk debatten gaan over maatschappelijk relevante thema's maar dat dit besluit blijkbaar wat vlotter genomen kan worden. Dit is een hellend vlak en neigt naar een europese sleepwet. Hopelijk kan de EC meer betekenen in de vorm van de coordinatie van productie van essentiele middelen voor de zorgsector ipv het gebruiken van een pandemie om aan de data te komen. Corona zal niet een absolute finish hebben wat een constante tap mogelijk zal maken tot ver in de toekomst.
25-03-2020, 11:23 door Anoniem
Het grote datagraaien onder het mom van 'gezondheid' is begonnen!
25-03-2020, 11:49 door Reinder
Heeft iemand kunnen achterhalen wat het plan is? Op welke manier kan je uit de geanonimiseerde data van een grote provider vaststellen waar de nood het grootst is? Ik zie niet in hoe het een precies af te leiden is uit het andere.
25-03-2020, 12:22 door Anoniem
Door Anoniem: Wat me opvalt is hoe moeilijk debatten gaan over maatschappelijk relevante thema's maar dat dit besluit blijkbaar wat vlotter genomen kan worden.
Ik zou zeggen dat de corona-pandemie en de bestrijding ervan wel degelijk een maatschappelijk relevant thema vormen.
Dit is een hellend vlak en neigt naar een europese sleepwet.
Dit is geen nieuwe wet, men heeft het over gebruik van geanonimiseerde data binnen de regels van de gelden privacywetten. Geen wonder dat de debatten rond nieuwe wetten niet gevoerd worden.

En had je al opgemerkt dat er een grote crisis gaande is? Het is niet zo dat er geen enkele aanleiding is om dingen te doen die inzicht helpen vergroten in de situatie.

Door Reinder: Heeft iemand kunnen achterhalen wat het plan is? Op welke manier kan je uit de geanonimiseerde data van een grote provider vaststellen waar de nood het grootst is? Ik zie niet in hoe het een precies af te leiden is uit het andere.
Ik weet op zich niet meer dan jij, maar ik stel me voor dat men het wil combineren met de bekende cijfers over de besmettingen en kennis over de verspreidingspatronen. Als die laatste duidelijk in deze data terug te herkennen zijn dan zou het kunnen dat dergelijke gegevens een vroege indicatie kunnen vormen voor waar een uitbraak op het punt staat te ontstaan. Dan kan men in een vroeger stadium gerichte maatregelen nemen dan nu. En als dat goed blijkt te werken dan kan de rest van Europa misschien veilig wat minder drastisch op slot, wat wel zo prettig zou zijn.
25-03-2020, 12:42 door karma4
Door Anoniem:...Dit is een hellend vlak en neigt naar een europese sleepwet. …....
Het hellende vlak van alle vrijheid in de grote ik zonder verantwoordelijkheid naar anderen is een duidelijke mislukking.
Ik heb er behoorlijk wat op tegen dat het aanspreken op verantwoordelijkheden weggezet wordt als een sleepnet.
25-03-2020, 13:08 door Anoniem
Was te verwachten. Net als 9/11 eleven een 'mooie' kans voor de allerlaagsten onder ons om onder hun steen uit te kruipen en jarenlang te kunnen blaten over hoeveel gevaar we wel niet lopen zónder hun wetten, 'maatregelen' en de woekerwinsten van hun grootste affiliates. Dit zijn ongeveer dezelfde mensen die de term "nepnieuws" hebben geïntroduceerd. Een betere manier om je in te dekken bestaat niet. Daarom willen ze weten welke informatie je tot je neemt. Telecomprovider zijn de zwakste schakel als het aankomt op privacy. Makkelijk af te persen en uit te melken door slechts kleine wetswijzigingen.
Het is in deze tijd vooral uitkijken voor (grote) bedrijven of instellingen met hun 'goede bedoelingen'. Zij ruiken je bloed, je privacy en je geld. Meer niet. De massascam is al begonnen.
25-03-2020, 13:14 door karma4
Door Anoniem: …….
Het is in deze tijd vooral uitkijken voor (grote) bedrijven of instellingen met hun 'goede bedoelingen'. Zij ruiken je bloed, je privacy en je geld. Meer niet. De massascam is al begonnen.
het was en is altijd al uitkijken voor zogenaamde vrijheidsstrijders die zelf aan de weg van een dictatuur willen staan.
De newspeak wordt helaas pas achteraf duidelijk nadat er heel veel slachtoffers zijn gevallen.
25-03-2020, 13:20 door Anoniem
We weten toch al hoe dit virus zich verspreidt? Het begint in één land, vervolgens duikt het op in steden over de hele wereld waar een vliegveld zit, bussen treinen (wintersporters) en schepen doen de rest.

Ik ruik onraad. Geanonimiseerde data? Yeah right.....
25-03-2020, 13:23 door Anoniem
Straks willen ze alle mobiele data in de strijd tegen het terrorisme. Oh wacht!..
25-03-2020, 13:58 door Anoniem
Niet mee instemmen beste burgers,

Vrijheden staan al op het spel,wat ik al voorzag was

Maatregelen en het door drukken van beleid
waar de meeste burgers niet achter staan.

Het corona virus word daar voor misbruikt

Millieu beleid doordrukken
Verder schenden van privacy doordrukken
Controle op de burgers

The Matrix
25-03-2020, 13:58 door Anoniem
Ik wil een andere overheid in strijd tegen het Corona virus.
25-03-2020, 14:19 door Anoniem
Alles, wat er tegenwoordig op dit forum verschijnt, blijkt ,helaas, voor een aantal reaguurders,, altijd een bron voor complottheorieën te zijn.
25-03-2020, 14:50 door Anoniem
Iedere telefoon,/tablet met Apple, Facebook, Google, Microsoft. ----> Een baken. GPS en de telecommasten nog niet meegerekend. Je hebt nooit privacy gehad. Bestaand systeem is NIET gebouwd op privacy en goed vertrouwen. In deze structuur is privacy technisch onmogelijk. Bij (verplicht) geanomiseerd opslaan van (locatie)data, moet de data eerst ongeanonimiseerd door het anonimiseringsproces heen. En in hoeverre wil, kan of mag men anonimiseren? Zelfs een digibeet kan de absurditeit in deze zien.
25-03-2020, 15:24 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: …….
Het is in deze tijd vooral uitkijken voor (grote) bedrijven of instellingen met hun 'goede bedoelingen'. Zij ruiken je bloed, je privacy en je geld. Meer niet. De massascam is al begonnen.
het was en is altijd al uitkijken voor zogenaamde vrijheidsstrijders die zelf aan de weg van een dictatuur willen staan.
De newspeak wordt helaas pas achteraf duidelijk nadat er heel veel slachtoffers zijn gevallen.
Het is inderdaad uitkijken met mensen die privacy niet belangrijk vinden. Dankzij het ontbreken van privacy, konden 101.800 Nederlandse Joden worden weggevoerd en vermoord in concentratiekampen, waaronder een aantal Nederlandse Joodse vrienden van ons.
Het is 75 jaar geleden dat wij bevrijd werden, maar het lijkt erop dat er mensen in onze samenleving rondlopen die niet van de geschiedenis willen leren.
25-03-2020, 15:41 door Anoniem
Gelukkig laat ik m'n telefoon altijd thuis liggen, knap als ze daar informatie uit halen :-)
25-03-2020, 15:49 door Anoniem
Heren, laten we even de zaken kalm bekijken. Uit het oorspronkelijke persbericht:

Internal Market Commissioner Thierry Breton held a videoconference with CEOs of European telecommunication companies and GSMA, the association of mobile telecommunications operators, to discuss network resilience and the sharing of anonymised metadata for modelling and predicting the propagation of the virus.
(cursief door mij).

Anoniem in AVG termen is echt anoniem, de definitie komt er op neer dat het met alle huidige en toekomstige technieken zowat onvoorstelbaar is dat het nog naar een persoon terug te leiden valt.

Over geanonimiseerde gegevens hoeven we geen felle discussies te hebben. Die zijn wat mij betreft vrij, niets aan de hand.

Ik snap de frustraties wel rondom persoonsgegevens. De gerechtvaardigde belangen zijn jarenlang verwaarloosd en sommige stromingen doen dat nog. Maar er zijn ook stromingen die wel tegemoet komen. Laten we die in ieder geval proberen te vinden.
25-03-2020, 17:05 door Anoniem
Deze Europese Unie Comissie loopt de tweede kamer voor de voeten met wat ze zogenaamd allemaal wel niet willen.
Dit soort zaken zijn leuk als ze zelf, elk Europees land en lokaal het bestuur op orde is en een paar jaar volledig zonder gebreken verloopt.
Ja overal worden fouten gemaakt, maar fouten maken in ingerichte procedures-stelsels-systemen die bedoeld zijn om ter borging dat zaken uit de hand kunnen lopen zijn overbodig.
Datzelfde geld voor voorzienbare oorzaken waar elke burger van afhankelijk is of onverminderd op terug moet kunnen vallen, ongeacht of er nou door een fancy-bestuurlijke/management wind waait die een regering een bepaalde kant op duwt aan die voorzieningen wordt gerommeld of gesleuteld.
De Europese Unie Comissie moet dus even 2 jaar terug in haar hok blijven zitten en eerst al hetgeen ze hebben opgetuigd op EU niveau eerst eens uitmesten en laten werken zoals ze juist wel bedoeld zijn, zonder dwang-drang-boemannen.
Dit wordt hier geen DDR 2.0. met het hoofdcommitee in Brussel in plaats van Berlijn.
25-03-2020, 17:10 door Anoniem

Over geanonimiseerde gegevens hoeven we geen felle discussies te hebben. Die zijn wat mij betreft vrij, niets aan de hand.

Precies. Geanonimiseerde gegevens zijn geen persoonsgegevens. Uiteraard is het dan de vraag hoe en door wie worden die geanonimiseerd. Het verwerken van persoonsgegevens naar geanonimiseerde gegevens is onder de AVG een verwerking.

Maar goed, het blijf bij overleg en praten. Voordat dit voorstel concreet op tafel ligt, alle juristen en deskundige ernaar hebben gekeken en door alle 705 parlementsleden is ingestemd zijn jaren verder.
25-03-2020, 17:18 door karma4
Door Anoniem:
Het is inderdaad uitkijken met mensen die privacy niet belangrijk vinden. Dankzij het ontbreken van privacy, konden 101.800 Nederlandse Joden worden weggevoerd en vermoord in concentratiekampen, waaronder een aantal Nederlandse Joodse vrienden van ons.
Het is 75 jaar geleden dat wij bevrijd werden, maar het lijkt erop dat er mensen in onze samenleving rondlopen die niet van de geschiedenis willen leren.
Het waren de buren nadat de macht overgenomen was die je aangaven voor het geldelijk gewin. Je uiterlijke was herkenbaar als niet van het ideale ras. Je hebt weinig van die geschiedenis geleerd door je enkel op de escalatie te richten.
Het wijzen naar de ander als oorzaak van alle problematiek was het echte probleem. Dat speelde vanaf de jaren 20 na afloop van een griepje dat toen heerste.

Met het recht op privacy en recht op lebensraum werd toen al die acties gedaan. Degenen we nu als massamoordenaars classificeren zagen zichzelf als de bevrijders en strijders voor hun geschonden rechten.

Het tellen van auto's in de file met vastleggen van hun snelheid wordt al tijden gedaan met gebruik van geanonimiseerde gegevens. Ik begrijp niet dat je tegen het beperken van de vrijheden van b.v. een R. van Tonningen bent. Ik hoop dat weet waar die naam thuishoort en wat de achtergronden zijn.

Dit is een meer volledig verhaal. Je zou er nu de situaties uit kunnen halen van te veel mensen op een kluitje.
https://www.politico.eu/article/european-commission-mobile-phone-data-thierry-breton-coronavirus-covid19/
Het recht om anderen dodelijk ziek te maken te beperken is niet een privacy inbreuk, integendeel.
25-03-2020, 17:26 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig laat ik m'n telefoon altijd thuis liggen, knap als ze daar informatie uit halen :-)
Het is ook niet boeiend waar je telefoon is. Als je welke telefoon dan ook gebruikt, dus ook de oude T65, dan heb jij je positie verraden. Die kunnen ze intekenen in de corona wereldkaart. Hoe meer gegevens ze op die manier verwerven des te gedetailleerder de kaart wordt en des te beter kunnen ze voorspellingen doen over het verloop in plaats en tijd
van de coronavirus over de aardbol.
25-03-2020, 17:51 door Anoniem
Door Anoniem: Het grote datagraaien onder het mom van 'gezondheid' is begonnen!
Loop momenteel eens een ziekenhuis in?
25-03-2020, 17:53 door Anoniem
Straks blijkt ook nog dat 5G helpt tegen het corona virus ?
25-03-2020, 18:26 door Anoniem
Iets zegt me dat alles, maar dan ook alles wordt opgeslagen. Niet per sé door de telecomproviders. Dan heb je nog de producenten van alle hardware. Satellietbouwers bijvoorbeeld. Ik bedoel: Heb je de macht en middelen om die dingen te bouwen, dan zou je haast wel gek zijn om géén permanente hard- en softwarematige backdoors in te bouwen. Een bijhorend megadatacenter zal natuurlijk nooit mogen ontbreken. Dat hou je, indien nodig, lekker voor je. Je wacht gewoon op de juiste tijd/wetgeving om de verzamelde data (van vaak tientallen jaren) te mogen verzilveren bij overheden, affiliates of concurrenten.
Dus de discussie gaat altijd over de transparantie van de verzamelde data. 'We' mogen zo nu en dan "Boe!" roepen, maar verzameld wordt er tóch!
25-03-2020, 19:24 door Anoniem
Door Reinder: Heeft iemand kunnen achterhalen wat het plan is? Op welke manier kan je uit de geanonimiseerde data van een grote provider vaststellen waar de nood het grootst is? Ik zie niet in hoe het een precies af te leiden is uit het andere.
Ik heb nergens details kunnen vinden. In de gelinkte pagina over het nieuwsbericht staan wel twee telefoonnummers van personen voor meer informatie, misschien dat die het weten.
25-03-2020, 19:45 door Anoniem
Kunnen wij niet alle mobiele data verzamelen in de strijd tegen de Europese Commissie?
Zijn we meteen af van dit ondemocratisch gezelschap.
25-03-2020, 21:13 door Anoniem
het pak papier van kiddypr0n en terrorisme was op.. nu hebben ze nieuwe rollen corona gekregen bij de EC.
25-03-2020, 22:22 door Anoniem
Niks garandeert ons dat nadien het monitorren stopt - en dat stoort me. De staat wordt onze vijand - zeker weten.
25-03-2020, 23:06 door Anoniem
Door Reinder: Heeft iemand kunnen achterhalen wat het plan is? Op welke manier kan je uit de geanonimiseerde data van een grote provider vaststellen waar de nood het grootst is? Ik zie niet in hoe het een precies af te leiden is uit het andere.

Hmm ik hou ook niet van datagraaien. Maar ik heb het ook gedaan en die data is echt anoniem.

In dit geval denk ik dat ze bv locatie data willen koppelen aan verspreidingshaarden vh virus.

Maar ja een overheid die al zes jaar de waarschuwingen van wetenschappers in de wind slaat. En naderhand met een stofzuiger over heen wil gaan zit ik ook niet op te wachten.

Eerlijk gezegd ben ik dit kabinet helemaal zat.
26-03-2020, 01:35 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen wij niet alle mobiele data verzamelen in de strijd tegen de Europese Commissie?
Zijn we meteen af van dit ondemocratisch gezelschap.
Die gasten worden, indien nodig, op tijd weggevlogen dmv privé jets naar één of ander epstein-eiland. Gaan ze op afstand van ons verder parasiteren.
Zij hebben persoonlijk hun cybersecurity waterdicht. Military graded hard- en software: Alles is geprepareerd voor uitwisseling en uitvoering van hun snode plannen. Overal over nagedacht binnen die maffiakliek. Want waaraan ontleent de EC zijn bestaansrecht? Ik bedoel: Helaas zijn ze niet op een normale manier te bestrijden.
26-03-2020, 08:20 door Anoniem
Door karma4: Het waren de buren nadat de macht overgenomen was die je aangaven voor het geldelijk gewin. Je uiterlijke was herkenbaar als niet van het ideale ras.

En daar hebben we de ervaringsdeskundige K4 weer. Van alle markten thuis.
Hoeveel bierviltjes gebruik jij wel niet op een dag?


Door karma4:
Door Anoniem:...Dit is een hellend vlak en neigt naar een europese sleepwet. …....
Het hellende vlak van alle vrijheid in de grote ik zonder verantwoordelijkheid naar anderen is een duidelijke mislukking.
Ik heb er behoorlijk wat op tegen dat het aanspreken op verantwoordelijkheden weggezet wordt als een sleepnet.

Leg mij als leek uit (jij als ervaringsdeskundige):
Hoe kan Brussel adhv "geanonimiseerde mobiele metadata" de verspreiding van het coronavirus analyseren en bestrijden.
Welke zoden zet dit aan de dijk?
26-03-2020, 08:27 door The FOSS
Door Anoniem: We weten toch al hoe dit virus zich verspreidt? Het begint in één land, vervolgens duikt het op in steden over de hele wereld waar een vliegveld zit, bussen treinen (wintersporters) en schepen doen de rest.

Er komt véél meer bij kijken. Epidemiologie is een uitgebreid vakgebied. Wil je weten waarom mobiele data relevant zijn lees dan dit eens:

https://www.tijd.be/opinie/algemeen/uw-data-in-de-strijd-tegen-het-coronavirus/10214370.html

Door Anoniem: Ik ruik onraad. Geanonimiseerde data? Yeah right.....

Natuurlijk... Dat en de 'roverheid'...
26-03-2020, 11:01 door quikfit
€USSR
26-03-2020, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem:Ik ruik onraad. Geanonimiseerde data? Yeah right.....

OK, je hebt er geen vertrouwen in. Da's duidelijk. Dan komen we denk ik op een andere discussie, namelijk hoe overtuig je mensen van voldoende draagvlak dat de heer Breton vervangen moet worden, en in wie zouden we wel vertrouwen hebben dat die zijn toezeggingen nakomt? Want uiteindelijk is of politici ons vertrouwen waard zijn de basis voor al het andere.
26-03-2020, 14:09 door Anoniem
Door The FOSS:
Door Anoniem: We weten toch al hoe dit virus zich verspreidt? Het begint in één land, vervolgens duikt het op in steden over de hele wereld waar een vliegveld zit, bussen treinen (wintersporters) en schepen doen de rest.

Er komt véél meer bij kijken. Epidemiologie is een uitgebreid vakgebied. Wil je weten waarom mobiele data relevant zijn lees dan dit eens:

https://www.tijd.be/opinie/algemeen/uw-data-in-de-strijd-tegen-het-coronavirus/10214370.html

Door Anoniem: Ik ruik onraad. Geanonimiseerde data? Yeah right.....

Natuurlijk... Dat en de 'roverheid'...

Epidemiologen hebben momenteel de tijd van hun leven, daar twijfel ik niet aan. Ze vinden het schitterend om met cijfers te spelen en grafiekjes te maken. Ik had veel liever gehad dat al in december alle vliegtuigen wereldwijd aan de grond waren gebleven en dat China nu het karwei kon afmaken en het virus definitief tot het verleden behoorde.
27-03-2020, 14:44 door karma4 - Bijgewerkt: 27-03-2020, 14:48
Door Anoniem: En daar hebben we de ervaringsdeskundige K4 weer. Van alle markten thuis.
Hoeveel bierviltjes gebruik jij wel niet op een dag?
In tegenstelling tot wat privacy en oss fanaten houd ik me bij de zaken waar ik in thuis ben dan wel kan nagaan wat de bewering is. Bierviltjes … zo jaren 60.


Leg mij als leek uit (jij als ervaringsdeskundige):
Hoe kan Brussel adhv "geanonimiseerde mobiele metadata" de verspreiding van het coronavirus analyseren en bestrijden. Welke zoden zet dit aan de dijk?
Als je je beperkt tot het aantal waargenomen verplaatsingen en met weke snelheid, dan heb je het over anonieme data.
Dat gegeven wordt al sinds jaar en dag voor het waarnemen van files ofwel het autoverkeer gebruikt.
Je kan het voor elk soort vervoer en voor elke fysieke locatie gebruiken.

De onverantwoordelijken die massaal naar het bos of strand of waar dan ook heen gaan als ongecoordineerde actie met een signalering eerder zien te verspreiden. Of dat voldoende nut heeft is een andere overweging.

Een analyse nu is dat de wintersportlocaties met hun periode een belangrijke rol gespeeld hebben.
Heb je ooit met statistiek wiskunde en banale programma's als "life" gewerkt dan zie je de effecten en mogelijkheden.

Kijk naar wat china gedaan heeft, zoeken naar het patroon van de verspreiding en dat zien te stoppen.
Je bent er kennelijk van overtuigd dat andere besmetten met een dodelijke ziekte een recht is wegens privacy.
30-03-2020, 09:28 door The FOSS
Door karma4:
Door Anoniem: En daar hebben we de ervaringsdeskundige K4 weer. Van alle markten thuis.
Hoeveel bierviltjes gebruik jij wel niet op een dag?
In tegenstelling tot wat privacy en oss fanaten houd ik me bij de zaken waar ik in thuis ben dan wel kan nagaan wat de bewering is.

Een lovenswaardig streven maar in de praktijk komt er niets van terecht blijkbaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.