image

Apple iOS kan door bug ip-adres van vpn-gebruikers lekken

vrijdag 27 maart 2020, 10:31 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 27-03-2020, 20:30

Een bug in Apple iOS zorgt ervoor dat het ip-adres en data van vpn-gebruikers kan lekken, zo waarschuwt vpn-dienst ProtonMail. Het probleem is in de meeste recente iOS-versie aanwezig en Apple moet nog met een update komen. Bij het gebruik van een vpn zal het besturingssysteem alle al openstaande internetverbindingen sluiten en die vervolgens via de vpn-tunnel weer opzetten.

In het geval van iOS blijkt dat bestaande verbindingen met het internet niet worden gesloten. In veel gevallen gaat het om kortlopende verbindingen die uit zichzelf via de vpn-verbinding worden opgezet. Er zijn echter sommige verbindingen die minuten tot uren buiten de vpn-tunnel kunnen blijven bestaan, aldus vpn-dienst ProtonVPN. Het gaat dan bijvoorbeeld om Apples pushnotificatiedienst. Hierdoor kan het ip-adres van gebruikers lekken, die mogelijk juist een vpn gebruiken om dat af te schermen. Volgens ProtonVPN zijn er geen oplossingen voor het probleem, aangezien iOS niet toestaat dat vpn-apps bestaande netwerkverbindingen sluiten.

Er is echter een maatregel die vpn-gebruikers kunnen nemen, hoewel die geen honderd procent garantie biedt. Gebruikers moeten als eerste verbinding met hun vpn-server maken. Hierna moet de vliegtuigmodus worden ingeschakeld. Dit sluit alle internetverbindingen en verbreekt tijdelijk de verbinding met de vpn-server. Bij het uitschakelen van de vliegtuigmodus zal de vpn-verbinding worden hersteld en zouden alle verbindingen via de vpn-tunnel moeten lopen. Apple is volgens ProtonVPN over het probleem geïnformeerd en zou aan een oplossing werken.

Reacties (5)
27-03-2020, 11:58 door Anoniem
Zit dit probleem ook in Mac os Catalina 10.15.4?. Is trouwens al wel het eigen hopspot probleem opgelost?. Hier heb ik nog niks over kunnen lezen.
27-03-2020, 18:56 door Anoniem
Vandaag met de meeste recente versies van OSX en iOS met succes een hotspotverbinding opgezet.
27-03-2020, 19:12 door Anoniem
De enige oplossing is dat ik nu dan zou weten is, de vpn met de hand even uitzetten en dan weer aanzetten met het schuifje bij de instellingen met vpn.
Dan zal het geinstalleerde vpn programma,van de aanbieder die je gebruikt weer met de vpnserver contact leggen.
Misschien zal er door Apple wel een nood patch komen voor Ios 13.4 binnenkort of moeten we wachten op Ios 13.4.1 of zo.
Geen flauw iedee.
27-03-2020, 23:44 door Anoniem
Door Anoniem: Zit dit probleem ook in Mac os Catalina 10.15.4?. Is trouwens al wel het eigen hopspot probleem opgelost?. Hier heb ik nog niks over kunnen lezen.

Ik vermoed van wel.
30-04-2020, 02:44 door redpvt80
Als ik naar deze beoordelingen van ProtonVPN (https://vpnparadise.com/reviews/proton-vpn) kijk en zie dat ze transparant zijn dat VPN's NIET 100% veilig zijn, zou ik kunnen overwegen om het te gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.