image

Amazon.nl verwijdert onveilige beveiligingscamera's

dinsdag 31 maart 2020, 11:04 door Redactie, 6 reacties

Webwinkel Amazon.nl heeft op verzoek van de Consumentenbond verschillende goedkope onveilige beveiligingscamera's verwijderd. Volgens de consumentenorganisatie is het vanwege het grote aantal onveilige camera's echter een druppel op een gloeiende plaat.

De Britse consumentenbond Which? testte eind vorig jaar verschillende camera's die via Amazon.co.uk worden verkocht. Er werden allerlei kwetsbaarheden aangetroffen, zoals het gebruik van eenvoudig te raden wachtwoorden, het onversleuteld versturen van wifi-wachtwoorden en beeldmateriaal en beveiligingslekken waarmee een aanvaller volledige controle over het apparaat zou kunnen krijgen.

Het ging om de Vstarcam C7837WIP, Sricam 720p, ieGeek 1080p en Victure 1080. Twee van deze camera's werden via Amazon.nl aangeboden. Na het verzoek van de Consumentenbond zijn de apparaten verwijderd. Internetgebruikers krijgen het advies om bij de aanschaf van een camera niet alleen op de prijs te letten. "Kijk uit met de goedkope camera’s van vage merken. Vaak zijn dit white label-producten die verkocht worden onder allerlei namen. Het is regelmatig onduidelijk wie de eigenaar van het merk is. Sommige modellen hebben niet eens echt een merk."

De term "beveiligingscamera" op Amazon.nl levert duizenden resultaten op. Om een miskoop te voorkomen wordt aangeraden om bij onbekende merken te kijken of die over een website en klantenservice beschikken. Tevens moet er niet alleen naar positieve reviews worden gekeken, maar ook naar de negatieve. Verder wordt aangeraden om het wachtwoord van de camera te wijzigen en wanneer het om een onveilige camera gaat die niet in privéruimtes te gebruiken.

Reacties (6)
31-03-2020, 11:18 door Briolet
Uit de brontekst:

Net als veel andere goedkope wifiproducten hebben deze camera's zwakke standaardwachtwoorden. Bij sommige staan die zelfs met een sticker op het apparaat.

Het maakt toch niet uit of het standaardwachtwoord zwak of sterk is. Ook een sterk standaardwachtwoord kun je gewoon uit de handleiding halen. En een standaardwachtwoord op een stikker is ook zinvol. Dan hoef je niet steeds de handleiding op te zoeken als je een fabrieksreset doet.

Ze hadden beter kunnen klagen over camera's die je niet dwingen om een eigen wachtwoord in te stellen. Maar persoonlijk vind ik dit geen zwakte van een product. Het is de gebruiker die beter opgevoed moet worden. De consumentenbond kan zich beter richten op betere voorlichting van zijn eigen leden.
31-03-2020, 13:22 door Anoniem
Wetgeving zal hiertegen helpen. Maarja, politici zijn vaak dommer dan koopvee. Hun beleid is immer de waan van de dag. Nooit langetermijn, want: te slecht geïnformeerd en corrupt. Vooral corrupt. En ze laten zich daarnaast altijd afpersen door de techbedrijven. Techbedrijven weten precies wat voor debielen, perverselingen en oppertunisten de wetgevende macht behelst. In hoeverre ze dom en naïef zijn bijvoorbeeld: Een wachtwoord wordt gezien als 'veilig genoeg'. En een partij als Google 'betrouwbaar' want 'dat zeggen ze zelf' en ze zijn natuurlijk een handige spytool.
Tot in de lengte van dagen zal je dus moeten oppassen met aanschaf van die prullaria. Daarmee ben je vogelvrij. En de fabrikanten blijven ermee wegkomen. Want 'telecomwaakhonden' zijn niets anders dan onderbetaalde tandeloze poedels met overgewicht.
31-03-2020, 17:03 door Eric-Jan H te D
Dat is allemaal heel leuk maar op Amazon.de is bv de Vstarcam C7837WIP en ook de Victure 1080 nog gewoon te koop.
31-03-2020, 19:17 door Anoniem
Amazon is veel te groot om nog maatschappelijk besef te hebben. Een hele grote computer, een klupje zo goedkoop mogelijke kinderen er omheen, en verder alles algoritmes. En elke kleine webwinkel eerst binnenhalen, en als het loopt de handel overpakken.Waar dan weer geloof ik al het halve eigen assortiment uit bestaat. En dan nog nergens belastingen betalen ook, en terwijl de kleine webwinkel inmiddels een tientje per pakketje aan verzending kwijt is, ze daar ook nog voorbij te steken. Maar pas op voor de Chinezen, want die deugen niet, die willen je wifi aftappen.

Stukjes als "Amazon Luistert Naar Consumentenbond" neem ik met een hele grote korrel zout. Doe maar gelijk een hele zoutmijn, eigenlijk. Goebbels had uit zijn dakkie en uit zijn plaat gegaan van de propagandatools van tegenwoordig.

Het heeft natuurlijk niks te maken met dat amazon juist onder .nl de vleugels heeft uitgeslagen. Of persberichten dat je met andere webwinkels toch echt moet oppassen. Helemaal niks. Want als zelfs de jaren '50 consumentenbond wat meldt dan grijpen ze gelijk in. Het fatsoen zelve. En ze gaan naar mars. Want die planeet zit ook dringend op pakketjes te wachten. En die investering moet ergens van komen he? Dan kan daar gelijk een kantoor ook open op mars. Van de Consumentenbond. Zodat ze daar niet gelijk beginnen met webcams met een slecht wachtwoord. Want op aarde zijn al genoeg mensen genaaid, laten we nou toch in elk geval proberen om het op mars dan gelijk goed te doen.

Ik kan daar helemaal in meegaan. Nobelprijs en een lintje van de Koning.
31-03-2020, 19:38 door The FOSS
Door Eric-Jan H te A: Dat is allemaal heel leuk maar op Amazon.de is bv de Vstarcam C7837WIP en ook de Victure 1080 nog gewoon te koop.
https://www.security.nl/posting/526595/Groot+aantal+lekken+in+ip-camera%27s+Loftek+en+VStarcam
01-04-2020, 01:59 door Eric-Jan H te D
Door The FOSS: En wat is de bedoeling van de link? Ik geef slechts aan dat Amazon deze camera's misschien wel van de Nederlandse en Britse site heeft afgehaald maar niet van de Duitse.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.