image

Zoom aangeklaagd voor het delen van data met Facebook

dinsdag 31 maart 2020, 12:20 door Redactie, 7 reacties

Videoconferentiesoftware Zoom is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het delen van data met Facebook. Daarnaast is de Amerikaanse staat New York een onderzoek naar het bedrijf gestart. Onlangs werd bekend dat de iOS-app van Zoom data naar Facebook stuurt.

De Zoom-app laat Facebook weten wanneer de gebruiker de app opent, verstuurt informatie over het toestel van de gebruiker, zoals model, tijdszone en stad waarvandaan wordt ingelogd, gebruikte telecomprovider en een uniek advertentie-id waarmee gebruikers gerichte advertenties kunnen krijgen. Zoom bracht een nieuwe iOS-app uit om het delen van data met Facebook te stoppen. Gebruikers moeten deze nieuwe versie wel installeren, anders worden hun gegevens nog steeds naar Facebook gestuurd. Volgens de aanklacht werd in het privacybeleid van zoom niet uitgelegd dat de app code bevatte die data naar Facebook en mogelijk andere derde partijen doorstuurde.

"De gedaagde wist of had moeten weten dat de de beveiligingsmaatregelen van de Zoom-app onvoldoende waren om de persoonlijke informatie van deelnemers aan de massaclaim te beschermen en dat het risico van het ongeautoriseerd verstrekken aan Facebook zeer waarschijnlijk was. De gedaagde heeft nagelaten om gezien de aard van de informatie redelijke beveiligingsprocedures en -maatregelen te implementeren om de persoonlijke informatie van de klager en deelnemers aan de massaclaim te beschermen", aldus de aanklacht.

Verder stelt de aanklacht dat Zoom geen maatregelen heeft genomen om oudere versies van de app te blokkeren. Tenzij gebruikers hun Zoom-app updaten blijven ze zonder hun toestemming of medeweten informatie naar Facebook sturen. "Zoom had alle iOS-gebruikers kunnen dwingen om naar de nieuwe Zoom-app te updaten, maar Zoom heeft ervoor gekozen dit niet te doen", zo stelt de aanklacht. Tevens geeft Zoom geen garantie dat Facebook de ontvangen informatie heeft verwijderd. De klager eist nu een schadevergoeding, zo melden Bloomberg en Vice Magazine.

Onderzoek

Naast de aanklacht heeft het privacybeleid van Zoom ook de aandacht van de staat New York. Minister van Justitie Letitia James verstuurde Zoom gisteren een brief waarin ze opheldering vraagt over de maatregelen die Zoom heeft genomen om met het toegenomen aantal gebruikers om te gaan en aanvallers buiten de deur te houden. In de brief uit Letitia ook haar zorgen dat Zoom in het verleden traag op beveiligingslekken reageerde en zijn er zorgen dat het huidige beveiligingsbeleid onvoldoende is om te reageren op zowel de volume als de gevoeligheid van de data die via de dienst wordt verwerkt.

De minister wijst ook naar het delen van data met Facebook en vraagt wat voor soort gegevens Zoom verzamelt, alsmede voor welke doeleinden en aan welke partijen Zoom de gegevens van gebruikers verstrekt. Mogelijk dat Zoom de regels voor het beschermen van leerlingengegevens overtreedt. Zo moet het bedrijf laten weten hoe het toestemming voor leerlingen verkrijgt en controleert, alsmede welke partijen gegevens met betrekking tot kinderen ontvangen, zo laat The New York Times weten.

Reacties (7)
31-03-2020, 12:37 door Anoniem
Ik vind sowieso dat er wereldwijd een wet moet komen die verbied om data uit te wisselen voor commercieel gewin, mits dit van belang is voor cruciale zaken (bijvoorbeeld Interpol). Niemand heeft hierom gevraagd, laat staan dat wij er invloed op hebben. Dat maakt het eng en pervers. En in die wet moet opgenomen worden dat als een bedrijf erop betrapt wordt, ze niet alleen een boete krijgen die bijna niet te betalen is, maar ook meteen alle activiteiten moeten staken en opdoeken.

Zou wel leuk zijn: een wereld zonder Facebook en WhatsApp. Misschien wordt het dan weer wat gezelliger om ons heen.
31-03-2020, 13:01 door Anoniem
Gewoon jammer dat de meesten kiezen voor spytools ipv communicatietools die privacy respecteren. FB vervuilt het hele internet. Hebben hun mond vol over 'nepnieuws'. En ze zitten diep in de reet van NSA(B)-ers die zich als veiligheidsdiensten voordoen. Goed voor hen dat er een paar miljard marketinggevoelige nitwits zijn, anders konden ze zichzelf opdoeken.
31-03-2020, 13:52 door spatieman
het hele zoom en facebook verbieden.
of ben ik nog 1 dag te vroeg.
31-03-2020, 14:58 door Anoniem
Cambridge Analytica, manipulatie, ongebreidelde ad-tracking achter ieders rug om.
En geen actie van waakhonden en toezichthouders.

Zij moeten de andere kant opkijken van de machthebbers.
Maar ook van de stakeholders. Zonder facebook konden ze ons ook niet zo "vermarkten en oormerken".

De meeste mensen gedragen zich als vee op weg naar de "corral" en dan verdien je de "herding" die je krijgt.
In dat geval is facebook het "gezweep", die het vee (u als product) opjagen moet.
Zoom is trouwens Google en wat dit betreft geen haar beter.

#sockpuppet
31-03-2020, 15:13 door Anoniem
https://nos.nl/artikel/2328903-amerikaanse-justitie-start-onderzoek-naar-populaire-videoconferentie-app-zoom.html
31-03-2020, 16:15 door Anoniem
Zover ik weet is de facebook sdk legaal en grapt facebook zelf data van telefoons via whatsapp. Dus ik snap niet goed waarom zoom wordt aangeklaagt en dan nog wel door de VS. Viber doet dat zelfs ook geloof ik.
01-04-2020, 21:18 door Anoniem
Door Anoniem: En in die wet moet opgenomen worden dat als een bedrijf erop betrapt wordt, ze niet alleen een boete krijgen die bijna niet te betalen is, maar ook meteen alle activiteiten moeten staken en opdoeken.

Dat klinkt heftig maar het betekent niets want ze brengen het bedrijf onder in een B.V. en als die wordt betrapt dan doeken ze dat op en gaan gewoon ergens anders verder.


Zou wel leuk zijn: een wereld zonder Facebook en WhatsApp. Misschien wordt het dan weer wat gezelliger om ons heen.

Beiden vertellen je dat ze het doen.

Maar, dan moet je ook accepteren dat vrijwel alle producten die je nu gebruikt voor een habbekrats straks een stuk duurder worden. dat isde keerzijde.

Ik praat het niet goed, ik vertel hoe het zit; een hop producten zijn gratis of goedkoop dankzij jouw data en als je dat niet wilt dan moet je ook bereid zijn om de volle prijs te gaan betalen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.