image

AP: inzage in medisch dossier alleen met toestemming patiënt

donderdag 2 april 2020, 13:48 door Redactie, 7 reacties

Artsen op de huisartsenpost of spoedeisende hulp die het medisch dossier van coronapatiënten willen inzien mogen dit alleen met toestemming van de betreffende patiënt doen, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De toezichthouder raadt mensen aan om goed na te denken over hun keuze, voordat zij mogelijk ziek worden. Een brief over het onderwerp is door de AP naar minister Van Rijn van Medische Zorg gestuurd (pdf).

Tijdens de coronacrisis komen patiënten vaak bij een andere arts terecht dan hun eigen huisarts, bijvoorbeeld op de huisartsenpost of de spoedeisende hulp. De arts ter plekke wil dan voor het beoordelen van de benodigde behandeling het medisch dossier van de patiënt inzien. Bij mensen die geen toestemming voor deze inzage hebben gegeven duurt de beoordeling te lang, aldus minister De Jonge van Volksgezondheid. Het gaat dan om patiënten die nooit een keuze hebben gemaakt over de inzage van hun medisch dossier via het Landelijk Schakel Punt (LSP).

De Jonge wil nu dat artsen op een huisartsenpost of eerste hulp tijdelijk zonder toestemming toegang tot medische dossiers van patiënten kunnen krijgen. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dit onder voorwaarden acceptabel. Patiënten die nog geen keuze hebben gemaakt moet dit namelijk ter plekke worden gevraagd. Toestemming mag namelijk ook mondeling worden gegeven. Alleen wanneer patiënten niet in staat zijn om toestemming te verlenen mag inzage zonder toestemming plaatsvinden.

Voor mensen die eerder al kenbaar hebben gemaakt dat ze inzage in hun medisch dossier via het LSP toestaan of weigeren verandert er niets. De toezichthouder adviseert mensen om goed over hun keuze na te denken. Wanneer inzage eerder is geweigerd kan dit niet ter plekke ongedaan worden gemaakt. Het is dan onmogelijk om het medisch dossier te bekijken, omdat dit niet is opgenomen in het LSP. Hierdoor kunnen zorgaanbieders mogelijk cruciale informatie missen, aldus de AP. Het wijzigen van de keuze kan via de huisarts of Volgjezorg.nl.

Image

Reacties (7)
02-04-2020, 14:30 door Anoniem
Zou een hulpkaart of een crisiskaart niet veel makkelijker zijn?: https://www.hulpkaart.nl/algemeen/wat-is-de-hulpkaart/. Daar kan je ook op laten zetten welke medicijnen je slikt en wat je wilt.

P.S. Ik heb zelf geen ervaring hiermee, maar mij is wel een crisiskaart aangeboden jaren terug.
02-04-2020, 15:40 door Anoniem
Tja... Een dode meer of minder maakt nu natuurlijk ook niet echt meer uit.
02-04-2020, 15:57 door johanw - Bijgewerkt: 02-04-2020, 15:58
Dat klinkt als bangmakerij in deze tijd met corona lockdowns om het gebruik van het LSP te pushen. Voor corona patienten verandert er niets, ik heb nog nergens gelezen dat die zo ver weg waren dat ze niet meer helder konden communiceren bij opname.

Breng eerst maar eens wat meer nuance aan in die opvragingen: spoedeisende hulp: ja, de assistente van de verzekeringsarts: nee.
02-04-2020, 17:51 door Anoniem
Als het toestemmingsmoment voor de patiënt wordt uitgesteld tot na de begrafenis dan zou het in elk geval wat emapthischer overkomen.
02-04-2020, 18:21 door karma4
De escalatie van het AP als privacy schendende instantie met "mensen moeten maar goed nadenken wat mogelijk zou kunnen gebeuren" tegenover de grondrechten van de mens met gedegen gezondheidszorg (EHRM artikel 8) in een escalatie.
Ik ben benieuwd.
02-04-2020, 20:17 door Anoniem
En het verhaal was altijd 'niet tenzij er toestemming gegeven is'. Er blijkt stiekem dus nog een 3de situatie te zijn...

En zich dan maar afvragen waarom mensen geen vertrouwen in dit soort dingen hebben. Snap nou gewoon NEE eens, overheid!
03-04-2020, 13:51 door SPer
deze opmerking klopt toch niet met de titel ?
De Jonge wil nu dat artsen op een huisartsenpost of eerste hulp tijdelijk zonder toestemming toegang tot medische dossiers van patiënten kunnen krijgen. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dit onder voorwaarden acceptable. Patiënten die nog geen keuze hebben gemaakt moet dit namelijk ter plekke worden gevraagd. Toestemming mag namelijk ook mondeling worden gegeven. Alleen wanneer patiënten niet in staat zijn om toestemming te verlenen mag inzage zonder toestemming plaatsvinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.