image

Google gebruikt locatiedata om impact coronamaatregelen te meten

vrijdag 3 april 2020, 09:45 door Redactie, 19 reacties

Google heeft locatiegegevens van gebruikers in 131 landen gebruikt om de impact van de coronamaatregelen te meten en de resultaten zijn openbaar gemaakt. Volgens het techbedrijf gaat het om geaggregeerde geanonimiseerde data waarmee de afgenomen of toegenomen drukte bij winkels, supermarkten, parken, bedrijven en woningen inzichtelijk wordt gemaakt.

Volgens Google moet de data overheden helpen bij het maken van beslissingen in de strijd tegen het coronavirus. "Om de privacy van mensen te beschermen wordt er geen persoonlijke identificeerbare informatie, zoals de locatie, contacten of bewegingen van individuen, beschikbaar gesteld", zegt Karen DeSalvo van Google Health.

DeSalvo merkt op dat de gegevens afkomstig zijn van gebruikers die Locatiegeschiedenis hebben ingeschakeld. De optie staat standaard uitgeschakeld. Verschillende Europese consumentenorganisaties hebben echter bij hun nationale privacytoezichthouders geklaagd over hoe Google probeert om gebruikers van nieuwe Androidtelefoons de locatiegeschiedenis in te laten schakelen. Gebruikers die de optie hebben ingeschakeld kunnen die via hun Google-account weer uitschakelen.

In het geval van Nederland (pdf) laten de cijfers zien dat de drukte op trein- en busstations sterk is afgenomen, alsmede de bezoeken aan winkels, restaurants, musea en bioscopen. Ook ziet Google minder mensen naar kantoor gaan. Het aantal mensen dat thuiszit is wel toegenomen. Google is van plan om de cijfers de komende weken steeds bij te werken. De rapportages zullen voor "een beperkte tijd" beschikbaar blijven.

Image

Reacties (19)
03-04-2020, 10:30 door Anoniem
Geaggregeerde geanomimiseerde data. In Jip-en-Janneketaal, turven dus: X Gebruikers op locatie A, Y gebruikers op locatie B.

Het zijn ... op zich ... locatiedata van gebruikers. Als er een op een locatie is, is het zelfs nog voorwaardelijk een persoonsgegeven (bij 100 of meer gaat die vlieger niet op). Maar ik heb de neiging om dit, vooral omdat het om drukke plaatsen gaat en het dus heel eenvoudig is een drempel in te bouwen welke aantallen je wel of niet doorgeeft (minimaal X/(m)2), dit voorwaardelijk niet als een persoonsgegeven te beschouwen.

Wel kan het natuurlijk niet zo zijn dat de locatiegegevens per se ingeschakeld moeten worden, althans niet tenzij daadwerkelijk deze ingeschakeld kunnen worden exclusief voor deze tellers en na afloop volautomatisch weer uitgeschakeld worden.
03-04-2020, 10:34 door Anoniem
Mooi dat ze zelf demonstreren waarom het niet ingeschakeld moet zijn. Bedankt Google voor het maken van het punt van de privacy bewuste medemensen.
03-04-2020, 10:50 door Anoniem
En ook hier weer: niemand zag het aankomen.
Zorg nou gewoon eens dat die data er niet is! Dan bestaan dit soort problemen niet.
03-04-2020, 11:10 door karma4
Door Anoniem: En ook hier weer: niemand zag het aankomen.
Zorg nou gewoon eens dat die data er niet is! Dan bestaan dit soort problemen niet.
Zorg dan er tevens voor dat er geen virussen kunnen bestaan waardoor anderen een zware impact ondervinden.
Als je dat niet kunt, dan zul je rekening met anderen moeten houden.

Privacy is geen recht en geen excuus om geen rekening met anderen te houden integendeel.
De newspeak uit 1984 met een ministerie van waarheid heeft met privacy en de grote ik al heel wat teweeg gebracht.
03-04-2020, 11:17 door Anoniem
Mooie toepassing van data. Privacy? Blijf dan ook weg uit een ziekenhuis wanneer je aan de beurt bent ... Google doet goed werk met deze move.
03-04-2020, 11:49 door Anoniem
@ karma4,

Het zou zo gemakkelijk zijn als iedereen die de verplichte anderhalve meter afstand niet bewaart tot zijn of haar medemens ineens een zwart gezicht zou krijgen. Dan was het overduidelijk wie zich niet aan de regels houdt, dat kan voorlopig Google noch facebook noch Amazon noch Akamai etc. aantonen. Men heeft namelijk cijfers, statistieken en verdere leugens.
CBS en RIVM, de ene dag zus, de volgende zo. Zo de coronawind waait, waait m'n jassie.

Google vertrouwen in deze is als een natte vinger opsteken. Hebt nu al weer niet geklikt op de algemene voorwaarden in uw Google chromium kloon browser? Echt doen hoor en nog wel vandaag.

De discussie heeft dus twee kanten. De stiekeme kant van het geheel drijft mensen weg van om hieraan mee te doen. Kijk naar China, daar weet ieder wat er van hen gevraagd wordt, hier ook wel, maar niet expliciet. pas morrend en pruttelend gaat men akkoord en sommigen geeneens.

Karma4. Je kunt niet onvoorwaardelijk vertrouwen hebben in een manipulerende overheid. Net zo goed als je geen vertrouwen kunt hebben in sjoemelende burgers. De waarheid ligt in het midden of zoals in de X-files gezegd wordt "is somewhere out there".

Jodocus Oyevaer
03-04-2020, 12:02 door Briolet
Interessant om te zien. Ik heb de tabellen van Nederland en België eens naast elkaar gelegd.

In België zie je een veel sterkere daling van detailhandel bezoek. (Logisch als de winkels verplicht dicht zitten). Maar ook in Nederland een sterke daling.

Ook het supermarktbezoek is in België sterker gedaald. Dat ik meer verrassend omdat er wel gegeten blijft worden.

Het grootste verschil zit in het bezoek aan parken. In Nederland zie je absoluut geen verschil gedurende de weergegeven periode.

Wat je ook mooi ziet is de vakantiespreiding per provincie in Nederland. In sommige provincies zie zie je een daling van het bezoek aan werklokaties in de 2e februari week, terwijl deze dip in andere provincies een week later komt. Daarnaast zie je bij de meeste provincies een piek in het gebruik van openbaar vervoer in het weekend dat de vakantie begint. Vreemd genoeg mis ik die piek in het weekend erna. Komt men niet meer terug? of gebeurd dit gespreider dan het vertrek?

In elk geval kun je uit dit soort gegevens geen individuen afleiden.
03-04-2020, 13:17 door Anoniem
Wat zeggen deze percentages precies zonder te weten om hoeveel personen het met een Androidtoestel (werkt dit ook op iOS?) met Locatiegeschiedenis aan het gaat?
03-04-2020, 13:54 door Anoniem
Gelukkig heeft de EU inmiddels een systeem ontwikkeld waarbij de privacy volledig gewaarborgd is...!

https://www.pepp-pt.org/
03-04-2020, 13:57 door karma4
Door Anoniem:
Karma4. Je kunt niet onvoorwaardelijk vertrouwen hebben in een manipulerende overheid. Net zo goed als je geen vertrouwen kunt hebben in sjoemelende burgers. De waarheid ligt in het midden of zoals in de X-files gezegd wordt "is somewhere out there".
Jodocus Oyevaer
Ik heb inderdaad geen vertrouwen in een manipulerende overheid zoals het AP. Je weet dat het AP overheid is?
Omdat de waarheid zeker niet is:
- dat als iemand anders wat van je weet dat het dan een privacy schending is.
- Als je locatiedata flink aggregeerd dar het dan toch persoonsgegevens zijn. Nu google iets toont wil ik graag zien hoe dat soort gegevens tot een persoon herleid. Volgen het AP is dat namelijk de waarheid, kunnen ze nu aantonen.
- Als je anderen flink beschadigd terrorisme kinderporno of nu een virus dat het wegens privacy een recht is om te doen.

We zitten met een crisis dat de impact van een besmetting naar een ander het grote gevaar is.
Genoeg privacy vriendelijke ideeen om dat aan te pakken.
Die decatlon maskers zal iedereen toejuichen. Waarom het tegengaan van besmettingen door het voorkomen van massale bijeenkomsten nu ineens wel een privacyprobleem is, leg het maar eens uit.

Locatiedata werden al gebruikt om files te vermijden, nu is het enige andere doel: om te veel mensen te vermijden.
Dat moet andere doel is niet heel anders dan files vermijden.
03-04-2020, 16:04 door Anoniem
@karma4,

Hoe kun je nu een "intelligente" lock-down uitvoeren onder domme mensen, althans een deel ervan is niet zo slim bezig.

Gaan naast elkander luid een praatje maken in de supermarkt tijdens de COVID-19 crisis,
of houden zich helemaal niet aan de regels (ja ook door verschillende celebrities gepropageerd gedrag).
De effectiviteit van een maatregel staat of valt namelijk met doorgevoerde algehele en strikte deelname.

Dat is alleen te bereiken bij mensen, die ook innerlijk van de noodzaak der maatregelen overtuigd zijn.
Of tenminste het besef kunnen opbrengen en dit besef ook over enige tijd kunnen vasthouden.
"Ik heb het gehoord, ja, maar is dat niet nieuw? - ik was het al weer glad vergeten"

Ja men doet eerst poging tot stoppen met roken als er net iemand in de naaste omgeving aan longkanker bezweken is,
maar niet als men er zelf niet direct bij neervalt. In die opzichten is de mens een vreemd reagerend wezen,
een rare mix van rationele besluiten nemen gemengd met rare reacties van een dieper brein
(zeg onderliggend brein van een reptiel of kip, stammend uit het eerdere rijk der dino's).

We moeten allemaal dus met de neuzen dezelfde kant op marcheren, anders lukt het niet,
En dan wordt je "overlopen"door dit COVID-19 bijvoorbeeld, vanuit welke locatie dan ook.

Kan Google ook voorspellen waar de domme en de meer intelligente bewoners van Nederland huizen?
Geschreven door iemand, die het ook niet weet (waar dat niet weten het begin schijnt te zijn van alle wijsheid).

luntrus
03-04-2020, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi dat ze zelf demonstreren waarom het niet ingeschakeld moet zijn. Bedankt Google voor het maken van het punt van de privacy bewuste medemensen.
Je hoeft het ook niet in te schakelen, standaard instellingen van Android zijn zo dat jouw locatie altijd gedeeld wordt met Google. Dit o.a. door het scannen van wifi-netwerken ook al staat jouw wifi dus "uit".

Dit is allemaal uiteraard helemaal niks ernstigs, puur en alleen om de dienstverlening te verbeteren. Zodat jij een betere ervaring hebt. Nu komt die data ook nog eens mooi van pas, Google gaat hiermee de wereld redden! Wat een nobel en fantastisch bedrijf is dat Google toch ook.
Ah ga ze eens even een mail sturen omdat te laten weten, hé wacht eens eventjes, kan nergens contact gegevens van Google vinden.. nuff said.
03-04-2020, 18:00 door karma4
Door Anoniem: @karma4,
Hoe kun je nu een "intelligente" lock-down uitvoeren onder domme mensen, althans een deel ervan is niet zo slim bezig.
..
Kan Google ook voorspellen waar de domme en de meer intelligente bewoners van Nederland huizen?
Geschreven door iemand, die het ook niet weet (waar dat niet weten het begin schijnt te zijn van alle wijsheid).
...
luntrus
Nu worden alle buiten gebieden bij voorbaat afgesloten omdat er geen slimme aanpak mogelijk lijkt te zijn.
Naar het strand bos of waard dan ook zou kunnen mits niet iedereen tegelijk massaal gaat.
Aanmelden met herkenbaar mobieltje en je laten traceren bij het bezoek zou een oplossing kunnen zijn mits het doel gedragen en het gedrag er naar is. Dat wil zeggen geen anderen besmetten en omdat je het niet zeker weet de fysieke afstand daarna nemen. Sociaal bijkletsen doe je dan maar via de computer. Gebruik zoom of willekeurig wat dan ook omdat dat sociaal bijkletsen toch weinig waard is om geheim te houden.

Nee google kan weinig met domme en intelligente bewoners hooguit kunnen ze zien dat er ineens 100 telefoons wel erg dicht op elkaar zitten. Om daarmee elke bezitter van zo'n ding als dom neer te zetten vereist nog een extra controle en een mogelijkheid tot aantekenen van bezwaar. Het AP zal meteen moeilijk gaan doen want de vaststelling dat er 100 smartphones te dicht op elkaar zitten is een inbreuk van privacy.
03-04-2020, 21:33 door Anoniem
Mooie toepassing van data. Privacy?
En voor mij om verweg te blijven van die data graaiers, dit doen ze namelijk altijd.
04-04-2020, 01:45 door Anoniem
@ karma4,

Het dringt ook niet door tot de massa dat een betere opvolging van de gegeven adviezen ook een kortere duur van de lock-down kan bewerken. Ik ben zeer benieuwd of het fraaie weekend weer niet weer tot strengere maatregelen gaat voeren tot het punt, dat we allemaal moeten gaan zwaaien naar een drone. Dat zal ook onze economie niet geweldig gaan helpen.

"De plagen gedaan aan Egypte zullen niet uw plagen zijn". Doch de strekking van dat woord dringt nog tot weinigen door.
Houdt goede moed.

luntrus
04-04-2020, 10:30 door karma4
Door Anoniem:
"De plagen gedaan aan Egypte zullen niet uw plagen zijn". Doch de strekking van dat woord dringt nog tot weinigen door.
Houdt goede moed.
luntrus
Hmm een bijbelse verwijzing dat samenwerking belangrijker is dan het persoonlijke ego (het ego als "mijn privacy").
Ik mag hem wel al ben ik niet aan een kerkgenootschap verbonden.
04-04-2020, 18:38 door Anoniem
Dit is een bedrijf dat grondstof voor A.I. levert, en uw e-mails leest.
Mag dat allemaal zomaar ?
05-04-2020, 10:34 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig heeft de EU inmiddels een systeem ontwikkeld waarbij de privacy volledig gewaarborgd is...!

https://www.pepp-pt.org/
Door Anoniem: Gelukkig heeft de EU inmiddels een systeem ontwikkeld waarbij de privacy volledig gewaarborgd is...!

https://www.pepp-pt.org/

Leuke site, nobele activiteit, maar wat kun je hier nu precies mee doen? Ik zie nergens een optie om een
GPL-compatibele app te downloaden, en dat is voor mij als gebruiker juist het belangrijkste.
06-04-2020, 11:36 door Anoniem
Door Anoniem: En ook hier weer: niemand zag het aankomen.
Zorg nou gewoon eens dat die data er niet is! Dan bestaan dit soort problemen niet.

ik zie alleen oplossingen, geen problemen.

We vergelijken digitale zaken hier altijd graag met ...niet digitale zaken, zoals auteursrecht en diefstal van een boek...
Google openbaart hier gegevens die de overheid ook kan verzamelen door op elke hoek van de straat een student te zetten met een klikkertje dat bij elke passant een turfje hoger gaat. Dat getal is ook anoniem op het einde van de dag.
de kassa bij Paaspop registreert onder andere ook hoe druk het binnen is, de uitsmijter bij een kroeg kijk over zijn schouder en ziet dat het te druk is binnen, met... mensen. dus kom jij er effe niet in.

Google *kan* inzoomen op de data die slimme mensen bewust, en domme mensen wellicht onbewust hebben toegestaan te delen. Prima, evolutie, darwin, whatever. Voor nu ben ik heel blij dat de overheid zonder enge camera-systemen met bijbehorende security-fails en miljarden-kostende projecten direct en zonder inzoom-mogelijkheid kan zien of het ergens druk is/was, en of ze dar wat aan moeten en willen doen.
Corona geeft niet zoveel om privacy, en ik wil voorkomen dat ik/mijn moeder binnenkort privacy heb tussen 6 planken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.