image

EU-privacytoezichthouder pleit voor Europese traceer-app tegen corona

maandag 6 april 2020, 17:00 door Redactie, 18 reacties

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) heeft alle EU-lidstaten opgeroepen om aan één gezamenlijke mobiele traceer-app tegen het coronavirus te werken in plaats van allemaal eigen oplossingen te ontwikkelen. De afgelopen weken kondigden verschillende Europese landen plannen voor mobiele applicaties aan om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen, of hebben die al ontwikkeld.

Het gaat onder andere om applicaties die bijhouden bij wie iemand in de buurt is geweest. Zodra iemand met het coronavirus besmet blijkt te zijn worden alle personen waar de gebruiker in contact mee is gekomen gewaarschuwd. Deze applicaties maken gebruik van verschillende methodes om de openbare gezondheid te beschermen, waaronder het verwerken van persoonlijke data op verschillende manieren, aldus de EDPS. De autoriteit merkt op dat het gebruik van tijdelijke broadcast identifiers en bluetooth om personen mee te traceren een goede manier lijkt te zijn om de privacy te beschermen.

"Gegeven deze verschillen roept de EDPS op tot een pan-Europese "COVID-19 mobiele applicatie", gecoördineerd op EU-niveau. Idealiter vindt ook coördinatie met de Wereldgezondheidsorganisatie plaats, om vanaf het begin zeker van databescherming by design te zijn", stelt Wojciech Wiewiorowski, hoofd van de EU-privacytoezichthouder, in een vandaag verschenen verklaring (pdf). Daarin worden alle technologie-ontwikkelaars opgeroepen om bij de maatregelen die ze tegen het coronavirus ontwikkelen vanaf het begin rekening te houden met databescherming.

De afgelopen weken hebben verschillende organisaties hun zorgen geuit over het gebruik van digitale surveillancetechnologie door overheden om de uitbraak tegen te gaan. "We moeten blijven opletten. De coronacrisis mag geen excuus worden om de privacy helemaal overboord te gooien. De crisis mag geen opmaat worden naar een big brother-maatschappij", liet Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens eerder nog weten.

De Belgische Liga voor Mensenrechten wil dat er strenge voorwaarden voor een traceer-app gaan gelden. "Het spreekt voor zich dat het gebruik van de corona-app alleen kan op vrijwillige basis. Het is niet de bedoeling om, zoals in bepaalde Aziatische landen, het gebruik van de app te verplichten. Dat zou er immers toe leiden dat iedereen opgesloten blijft tot na de test of tot wanneer je kunt bewijzen dat je gezond bent. Zo creëer je absoluut geen draagvlak bij de bevolking. Daarom eisen wij dat het duidelijk is wie allemaal toegang heeft tot deze data", stelt voorzitter Kati Verstrepen.

Image

Reacties (18)
06-04-2020, 17:06 door Anoniem
Nou had ik al heel veel redenen om gewoon geen smartphone te willen.
En elke keer weer komt er eentje bij. Nu dus weer eentje...
06-04-2020, 17:20 door Anoniem
In verband met de corona uitbraak, is dit een heel slechte tijd om een nieuwe smartphone te kopen. Namelijk omdat de fabrieken waar ze gemaakt worden dicht zijn. De transport vanuit China stilligt. En fabrikanten als Apple wachten met nieuwe features als 5G. https://tweakers.net/nieuws/165096/gerucht-apple-denkt-na-over-uitstel-iphones-met-5g.html
06-04-2020, 17:26 door Anoniem
Door Anoniem: Nou had ik al heel veel redenen om gewoon geen smartphone te willen.
En elke keer weer komt er eentje bij. Nu dus weer eentje...
Ik deel het sentiment, maar als dit uitgerold wordt op basis van vrijwilligheid zal het je niet in de weg zitten.

Wanneer het écht privacy vriendelijk is - dat wil zeggen geen gevoelige gegevens verwerkt door wie dan ook plus volledige transparantie in werking en code - dan wil ik nog wel overwegen hier gebruik van te maken. Maar we moeten het risico van verouderde Android telefoons met lekke Bluetooth implementaties ook niet onderschatten. Digitale virussen zullen zich niet aan die 1.5m afstand houden, laten we de 'IoT goes nuclear' paper niet vergeten [0].

[0] https://eprint.iacr.org/2016/1047.pdf
06-04-2020, 17:35 door Anoniem
Eerst die drones.... Hoe langer hoe gekker wordt het. Het enige doel is blijkbaar...ja, spionage. Vertrouw geen overheid die de zorg heeft wegbezuinigd en het tekort aan coronatests in stand houdt. ( Om van de te late lockdown nog maar te zwijgen.) Dus geen noodzakelijke maatregelen neemt. Hun geloofwaardigheid wordt elke dag minder. Blijkbaar is iedereen vergeten dat we Pinokkio als leider hebben. Hij en zn europese vriendjes mogen die malwareapp installeren waar de zon nooit schijnt! Ik sla over
06-04-2020, 18:06 door Anoniem
Iedereen is al te traceren. Je hebt simkaart met je nummer, vervolgens een zendmast (locatie!) waar je provider ‘is’. Geen app nodig dus. Maarja, 70% is naïef en heeft blind vertrouwen in overheden. Daar wordt -zeker In deze tijd- volop van geprofiteerd. En zie de EU leugenaars zich in allerlei bochten wringen om je wijs te maken dat ze ‘privacy belangrijk vinden’...
Nee, geen malware voor mij. En zeer zeker niet vrijwillig.
Sinds de lockdown heb ik sowiezo op mijn smartphone en pc de beveiliging aangescherpt omdat ik zeker wist dat overheden aan privacy gaan sleutelen. En daarbij: Tegen dit virus is geen malware opgewassen. In de eerste plaats had de Nederlandse overheid een inval bij Roche moeten doen voor de coronatests en receptuur. En de FIOD erachteraan. In plaats daarvan zitten ze bij dat bedrijf te smeken als flikkers waardoor we nog onvoldoende tests hebben...Nee, de overheid heeft totaal zijn geloofwaardigheid verloren. En gezien het dossier Roche wekken ze de schijn van corruptie.
06-04-2020, 20:37 door Reinder
Het probleem met dit soort initiatieven vind ik altijd dat ik domweg de overheid niet vertrouw dat ze in de toekomst zullen doen wat ze nu beloofd hebben. Een app installeren om een virus onder controle te brengen klinkt leuk, maar je weet nooit wat er in de toekomst allemaal mee gedaan zal (mogen) worden, al dan niet als gevolg van een wetswijziging.

Er zijn domweg teveel voorbeelden waarbij de overheid de wet aanpast met terugwerkende kracht, of overtredingen die gemaakt zijn en die later uitkomen alsnog achteraf legitimeert, of domweg besluit om de overtreding niet te onderzoeken of niet te handhaven. Een greep uit de voorbeelden: Het achteraf goedkeuren van het tegen de wet in gebruiken van kenteken-data door de politie door met terugwerkende kracht dit toe te staan; het met terugwerkende kracht willen (lopend wetsvoorstel) voor politie en justitie beschikbaar maken van DNA-materiaal dat is afgenomen voor medische doeleinden (zoals bloedonderzoek); een (semi-) overheidsinstantie als de AP die domweg beslist niet te handhaven bij overtredingen door gemeenten; ambtenaren die de wet schenden, waarvan melding wordt gemaakt maar wat wordt genegeerd (bijv de kinderopvangtoeslag affaire); ministers die opdrachten geven aan ambtenaren terwijl ze in de kamer erover liegen (Teevenbonnetje); allerlei maatregelen die als AMvB worden genomen terwijl uit de toelichting op de wet blijkt dat dat nooit de bedoeling is geweest, en ga zo maar door. De overheid is simpelweg te onbetrouwbaar, ambtenaren worden niet verantwoordelijk gehouden voor wangedrag, misstanden worden bewust onder tafel gehouden, rechtszekerheid is er niet als wetten met terugwerkende kracht effect kunnen hebben, en je weet dus nooit van te voren wat de gevolgen zijn op de langere termijn van elke vinger die je de staat geeft.
06-04-2020, 21:16 door karma4
Goh die nederlandse overheid als onbstrouwbaar en niet democratisch. Dasrvoor is een eenvoudige oplossing. Emigreren naar een land waarhet volk het voor het zeggen heeft, volksrepubliek zoiets als noord korea. Dichterbij kan ook, Hongarije gaat al aardig die kant op.
06-04-2020, 21:40 door Anoniem
Hoe is het eigenlijk als je vpn gebruik met het traceren met een mobiel.
07-04-2020, 00:19 door Anoniem
Door karma4: Goh die nederlandse overheid als onbstrouwbaar en niet democratisch. Dasrvoor is een eenvoudige oplossing. Emigreren naar een land waarhet volk het voor het zeggen heeft, volksrepubliek zoiets als noord korea. Dichterbij kan ook, Hongarije gaat al aardig die kant op.
Minder links georiënteerd nep-nieuws over Hongarije lezen kun je ook doen.
07-04-2020, 09:29 door karma4 - Bijgewerkt: 07-04-2020, 09:30
Door Anoniem: Minder links georiënteerd nep-nieuws over Hongarije lezen kun je ook doen.
De facistische bril afzetten kan ook veel helpen. Per decreet regeren. Hoe duidelijker wil je de greep naar absolute macht hebben. https://www.amnesty.nl/actueel/hongarije-regering-per-decreet-regeren
https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/opinie/2020/04/coronacrisis-is-geen-goed-excuus-voor-orban-om-hongaarse-democratie-te-torpederen-748000/ (deze is echt rechts)
07-04-2020, 09:43 door Anoniem
Door Anoniem: Eerst die drones.... Hoe langer hoe gekker wordt het. Het enige doel is blijkbaar...ja, spionage. Vertrouw geen overheid die de zorg heeft wegbezuinigd en het tekort aan coronatests in stand houdt. ( Om van de te late lockdown nog maar te zwijgen.) Dus geen noodzakelijke maatregelen neemt. Hun geloofwaardigheid wordt elke dag minder. Blijkbaar is iedereen vergeten dat we Pinokkio als leider hebben. Hij en zn europese vriendjes mogen die malwareapp installeren waar de zon nooit schijnt! Ik sla over

Het geeft me toch de associatie met de “Jodenster”
Het voelt niet lekker.
07-04-2020, 10:08 door Anoniem
@karma4,

Regeert men hier ook niet in perceptie per decreet? Alleen wordt het niet zo genoemd als in de Visegrad-landen.
Waarom krijgen wij als Nederland maar zo weinig steun van de EU (omgerekend 1,35 euro per inwoner)?
Waarom moeten wij, samen met Duitsland, de mediterraan-europeaanse economie redden ( Frankrijk/Spanje etc).?

Iedereen die nog een beetje nationale maatregelen en cultuurbehoud wenst, direct afschilderen als een fascist (zo wordt het tenminste juist gespeld) is echt "te links" (want deze mensen zijn "echt" rechts, zeg jij, weg dus met G*d en gebod).

Corona/Covid-19 (de negentien zegeningen van het heilige gebed) scheidt nu de bokken van de schapen. Waarom dat gehak op Polen en Hongarije? In 1956 waren we er nog niet zovelen van de linkse kerk tegen Hongarije. De tijden van Gladio zeker al weer vergeten. De maffia staat al klaar in Italia om het boeltje over te nemen.

Binnen Israël werken de virus-trace-apps al en is het land reeds opgedeeld in 16 districten, maar dat behoeft geen uitleg, Daar staan de gemeenschappelijke-belang-neuzen altijd al dezelfde kant op en terecht. Een land dat verdeeld is tegen zichzelf is een gemakkelijke prooi voor dit "kether"-virus. Vergeet nooit hoe het rood de schoorstenen van de Nederlandse uni's en hogescholen uitwalmde en nog steeds uitwalmt, uitzonderingen dan daargelaten.

J.O.
07-04-2020, 14:08 door karma4
Door Anoniem: ...
Iedereen die nog een beetje nationale maatregelen en cultuurbehoud wenst, direct afschilderen als een fascist (zo wordt het tenminste juist gespeld) is echt "te links" (want deze mensen zijn "echt" rechts, zeg jij, weg dus met G*d en gebod).
….
J.O.
Jodocus, het nieuwsbericht over Hongarije werd afgedaan als een fake iets verzonnen door linkse propaganda. Daarmee krijg je me kwaad, het afzetten tegen links was ook in de jaren 20 honderd terug gangbaar om aan de macht te komen.
Inderdaad staan her en der wat figuren te wachten om meer macht over te nemen. Het betekent niet veel goeds.
Ik weet niet of je de mafia nu zo democratisch en eerbied voor de privacy van een ander moet zien.

Met dat geld naar het mideteraine zit je er ook naast. Door het vrije lenen in de budgetten die er wal waren gaat het meest niet naar Italie / Spanje maar naar Hongarije en Polen. Die laatste twee zijn de armere staten met de grootste budgetten.

Italie en Spanje lijken me nog een ander probleem te hebben. De armsten die de zwaarste lasten dragen maar de rijkeren die makkelijk belasting ontwijken. Daar is zo'n klein staatje (Monaco) in dat gebied dat daar volledig op draait.
Nederland helpt daar graag aan mee.
07-04-2020, 20:21 door Anoniem
Wat zijn ze met het gewone volk van plan
Rutte zeg het ook gewoon hardop dat hun moeten beslissen omdat wij zo stom zijn
Dat is toch niet normaal we moeten straks dankbaar zijn als we iets wat vrijheid terug krijgen
Wij Nederland met 17000000 mensen en een voorspelling van totaal
5808 doden in totaal moeten dus 17 miljoen mensen alles doen wat de overheid zegt
En ja het is erg voor de mensen die dood gaan en ja me moeten moeite doen dat het er niet veel meer worden
Maar om zo om te gaan met ons dat staat niet in verhouding
Denk na mensen genoeg is genoeg
07-04-2020, 21:00 door The FOSS
Door Anoniem: Wat zijn ze met het gewone volk van plan
Rutte zeg het ook gewoon hardop dat hun [sic] moeten beslissen omdat wij zo stom zijn ...

Dat laatste klopt eigenlijk wel, zo te zien.
08-04-2020, 03:45 door Anoniem
NEE. MOOI NIET, Mr Mengele en co, gatverdegatverrrrr. flikker op.
Er zijn al veel te veel drones, cameras, etc.
Er zijn heus al meer dan voldoende andere manieren.
Mijn phone gaat vanaf vandaag alvast op stil.... brrrrr....
08-04-2020, 12:13 door Anoniem
Ik kreeg zowaar een toekomstvisie: allemaal een halsband om (met spikes voor het attenebereik), duidelijk zichtbaar die dezelfde functie heeft als die 1e app. Als je hem niet op hebt wordt je gearresteerd.

Gelukkig werd ik daarna wakker ... of toch niet .... hmmmm
08-04-2020, 12:19 door Reinder - Bijgewerkt: 08-04-2020, 12:21
Door karma4: Goh die nederlandse overheid als onbstrouwbaar en niet democratisch. Dasrvoor is een eenvoudige oplossing. Emigreren naar een land waarhet volk het voor het zeggen heeft, volksrepubliek zoiets als noord korea. Dichterbij kan ook, Hongarije gaat al aardig die kant op.

Er is "onbetrouwbaar en weinig democratisch" (zoals de Nederlandse overheid), en er is "heel onbetrouwbaar en niet erg democratisch" en "heel erg onbetrouwbaar en totaal ondemocratisch". Niemand heeft ooit beweerd dat de Nederlandse overheid aan de uiterste grens van het spectrum zit. Er gaat een heleboel mis, en er is veel ruimte voor verbetering.
Impliceren dat de Nederlandse overheid niet onbetrouwbaar is omdat er voorbeelden zijn van landen waar de overheid nog meer onbetrouwbaar is, is alsof je zegt dat de helft van de tijd ernstige pijn hebben geen medisch probleem is omdat er mensen zijn die driekwart van de tijd ernstige pijn hebben.
En op elke kritiek reageren met "dan moet je emigreren" is ook een beetje dom. Het is toch prima om dingen aan te stippen, er kritiek op te hebben, en dingen te willen verbeteren? Waarom zou dat niet kunnen, de enige twee opties zijn toch niet "alles helemaal kritiekloos fantastisch vinden" en "emigreren"?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.