image

Duitse RIVM lanceert app die gezondheidsgegevens verzamelt

dinsdag 7 april 2020, 15:58 door Redactie, 11 reacties

Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, heeft een app gelanceerd die allerlei gezondheidsgegevens van vrijwilligers verzamelt. Met deze gegevens wil het RKI de verspreiding van het coronavirus in Duitsland in kaart brengen.

De app heet "Corona-Datenspende" (Corona-Datadonatie) en is beschikbaar voor Android en iOS. Na de installatie op hun smartphone koppelen gebruikers de app aan hun smartwatch of fitnesstracker. Eenmaal actief verzamelt de app automatisch informatie over sportactiviteiten, slaap en slaappatronen, actieve periodes en rustperiodes. Ook de hartslag, hartritme, stressniveau, temperatuur, gewicht en bloeddruk worden automatisch opgeslagen.

Gebruikers kunnen er zelf voor kiezen om hun leeftijd, lengte, geslacht en gewicht op te geven. Verder moet voor het gebruik van de app de postcode worden ingevoerd. Volgens het RKI maken veel mensen in Duitsland gebruik van fitnesstrackers en smartwatches om hun gezondheid te monitoren. Wanneer ze ziek worden zullen deze gegevens veranderen. "Dit houdt in dat typische Covid-19-symptomen zoals koorts ook via de app zijn te detecteren", aldus het instituut in de aankondiging.

Met de informatie wil het RKI uiteindelijk op postcodeniveau de verspreiding van potentieel geïnfecteerde personen gaan weergeven. Zo moet sneller duidelijk worden waar infecties zich voordoen en hoe effectief genomen maatregelen zijn. Het instituut laat verder weten dat alle data wordt gepseudonimiseerd en niet geanonimiseerd. "De app is dan ook niet anoniem, maar gepseudonimiseerd. Desondanks weet het Robert Koch Instituut nooit je persoonlijke informatie (adres of naam)", aldus de uitleg over de app. Op het moment van schrijven was de Androidversie van de app meer dan vijfduizend keer gedownload.

Image

Reacties (11)
07-04-2020, 16:56 door Briolet
Wanneer ze ziek worden zullen deze gegevens veranderen. "Dit houdt in dat typische Covid-19-symptomen zoals koorts ook via de app zijn te detecteren"

Ik heb heel veel gesport, maar ik had geen app nodig om te detecteren dat ik een ziekte onder de leden had.

Volgens mij bezit maar een fractie van de smartphone eigenaren een aanvullende fitnesstracker. Een veel zinvollere app die veel meer mensen bereikt zou er een zijn waar je gewoon intikt: " Ik ben ziek". Dat werkt ook zonder de noodzakelijke smartwatch of fitnesstracker.
07-04-2020, 18:26 door De baard
Dan hoop ik dat het ding het verschil tussen een stevige verkoudheid, griep en covid-19 weet, voor je 14 dagen verplicht in thuis isolatie moet omdat je koorts hebt. Er zijn nog genoeg andere (infectie)ziekten die je hartslag, hartritme, stressniveau, temperatuur, gewicht en bloeddruk aantasten.
07-04-2020, 20:11 door Anoniem
Een App als deze zorgt voor veel te veel ruis in de informatie-voorziening.

De casussen die huisartsen verwerken geven een veel realistischer beeld, en *die* gegevens zouden gebruikt moeten worden. Het is wel zo dat de gegevens registratie bij artsen (regeldruk) al veel te hoog is; daarvoor zou assistentie voor in het leven geroepen moet worden.
07-04-2020, 22:09 door Anoniem
We hoorden in het nieuws dat men hier ook een dubbele app wil ontwikkelen. Zoeiets als die in Singapore succesvol konden worden ingezet tegen de verspreiding van het coronavirus. Contact-signalering en later terugkoppeling naar de eerste lijnszorg.

Graag zou ik hier van deskundigen horen, hoe deze apps "geborgd" kunnen worden tegen privacy misbruik.

De "Syri" experimentenbij diverse gemeenten en de gevolgen daarvan later bij de belasting dienst toeslagen stemt beslist niet geruststellend, wat dit aangaat.

Voorzichtig worden we echter allemaal "voorgemasseerd" dat het die richting wel zal opgaan. De totale controle maatschappij lonkt. Zieken, zwakken en misselijken moeten in kaart gebracht worden. Het moet via apps, want niet voldoende real life analoge meetmethoden en/of handhaving, en de mededeling dat de maatschappij nooit meer hetzelfde zal zijn en we met de 6-voet-afstand-van-elkander-maatschappij maar moeten zien te leven. Wat aan vrijheid is ingeleverd komt derhalve niet zo 1-2-3 weer bij Jip en Janneke terug (voor diens bestwil overigens natuurlijk). Graag uw aller opmerkingen....

J.O.
08-04-2020, 08:42 door karma4
Door Anoniem:…. De "Syri" experimentenbij diverse gemeenten en de gevolgen daarvan later bij de belasting dienst toeslagen stemt beslist niet geruststellend, wat dit aangaat. ...
J.O.
Je haalt van alles door elkaar. De Syri zaak is nu uitgesproken dat wegens privacy er een recht op frauderen bestaat.
In de Covid-19 situatie zou deze betekenen dat er een recht is om een ander met een ziekte te besmetten.

Als er geen goede aanpak vanuit de privacy komt dat het een plicht is naar een ander ipv van de grote egoïstische ik dan kan het inderdaad omslaan naar een gedwongen controle om die plichten naar anderen ingevuld te krijgen.
08-04-2020, 10:24 door Anoniem
De kans dat statelijke acteurs of cybercriminelen hier misbruik van gaan maken is miniem, de privacy is gewaarborgd,
alleen de "vierde macht" weet waar corona-patiënten contact maken en FOX-IT gaat het uitrollen. Iedereen happy.

Waar was Wilders toch zo van wit van weggetrokken en geschrokken tijdens een briefing vanuit de commissie "stiekem" in 2019?

Lees eens wat een oud-hoogste-rechter in het VK zegt over wat regeringen nu aan het doen zijn met de burgerrechten en de democratie. Dit alles uit naam van de "coronadreiging", een pre-text voor van alles en nog wat. En dat allemaal omdat mensen als Karma4 hier geen enkele kritische kanttekening bij willen plaatsen. De mensen zonder onderliggend lijden, die nu aan Coronavirus overlijden is een heel klein aantal, de rest had enigertijd toch wel ergens anders aan dood gegaan. Vergelijk de cijfers over de jaren, "what's really new here?". Het focus a.k.a. brandpunt is alleen verlegd en ze hebben iedereen zo bang gemaakt als het weer. De mensen gaan smeken om zo'n app, let op, zo gaat het.

Overlopers van KGB in de USA destijds gaven al aan, dat een periode van 6 weken crisis per land genoeg is om het compleet te hervormen/destabiliseren, daarna treedt een fase van "nieuwe normalisatie" in. Aan dit geheel is een tiental jaar van demoralisatie en doorgevoerde bezuinigingen vooraf genoeg. Dan heb je Big Brother Plus al binnen. Ik wens je er succes mee, het is voor je eigen bestwil immers. Wees maar goedgelovig. En of we door de kat of de hond gebeten zullen worden maakt niet meer uit, gebeten worden we toch - met een "intelligente" beet of niet.

#sockpuppet
08-04-2020, 10:53 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem:…. De "Syri" experimentenbij diverse gemeenten en de gevolgen daarvan later bij de belasting dienst toeslagen stemt beslist niet geruststellend, wat dit aangaat. ...
J.O.
Je haalt van alles door elkaar. De Syri zaak is nu uitgesproken dat wegens privacy er een recht op frauderen bestaat.
In de Covid-19 situatie zou deze betekenen dat er een recht is om een ander met een ziekte te besmetten.

Als er geen goede aanpak vanuit de privacy komt dat het een plicht is naar een ander ipv van de grote egoïstische ik dan kan het inderdaad omslaan naar een gedwongen controle om die plichten naar anderen ingevuld te krijgen.

Jij heb wel een erg negatief beeld over de mensheid.
08-04-2020, 12:00 door Anoniem
Elke keer weer blij dat ik gewoon geen smartfoon heb.
Elke keer weer!
08-04-2020, 15:23 door Anoniem
De Authoriteit Persoonsgegevens heeft al aangegeven streng te zullen toekijken of de Nederlandse app gegarandeerd privacy vriendelijk is. Dat betekent niet dat er geen app mogelijk is. Iedereen denkt dat een app afhankelijk is van een centrale database. Dat hoeft echter helemaal niet. Een app kan alle contacten met naburige telefoons gewoon zelf bijhouden. Als iemand handmatig (of via een activitracker) doorgeeft kan de app vanaf jouw telefoon berichtjes sturen naar de telefoons die in de dagen voordat je ziek werd in de buurt zijn geweest. Data van twee weken of ouder is niet meer van belang en kan gewist worden.
Zo is er geen centrale database nodig en heeft ook niemand een totaal overzicht van de gebruikers. Ziekmeldingen en het verzenden van waarschuwingen moet misschien wel centraal geregistreerd worden om GGD en de politiek voldoende inzicht te verschaffen om COVID-19 verder terug te dringen.
08-04-2020, 16:09 door spatieman
Aah, der bundestrojaner !
08-04-2020, 17:49 door Anoniem
Door karma4: De Syri zaak is nu uitgesproken dat wegens privacy er een recht op frauderen bestaat.
Je haalt van alles door elkaar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.