image

D66 wil opheldering over aanbesteding en deadlines corona contact-tracing app

dinsdag 14 april 2020, 14:47 door Redactie, 8 reacties

D66 heeft minister De Jonge van Volksgezondheid en minister Dekker voor Rechtsbescherming om opheldering gevraagd over de aanbesteding en deadlines van de corona contact-tracing app die het kabinet tegen de verspreiding van het coronavirus wil gaan inzetten.

Vorige week dinsdag kondigde het kabinet de plannen voor de app aan en bedrijven konden tot vandaag 14:00 uur op de aanbesteding reageren. Daarnaast wil het kabinet op 18 april een publieke proef met de app uitvoeren en die aan het eind van de maand gereed hebben om uit te rollen. Aanleiding voor D66-Kamerlid Kees Verhoeven om Kamervragen aan beide ministers te stellen.

Zo wil Verhoeven weten waarom de tender afgelopen zaterdag online werd geplaatst en vanmiddag afliep, net na het paasweekend. "Vindt u dit een realistische deadline voor experts en bedrijven om een gedegen reactie op de tender voor te bereiden? Hoe zijn de deadlines met betrekking tot de ontwikkeling van de app (18 april een publieke proef en eind van de maand gereed voor verspreiding) tot stand gekomen?", vraagt het Kamerlid.

Ook moeten de ministers duidelijk maken of het binnen deze deadlines mogelijk is een veilige app te ontwikkelen. Verhoeven wil tevens dat De Jonge en Dekker uitsluiten dat er al een voorkeur voor een bepaalde leverancier van een "corona-app" is en of er contact met leveranciers van een dergelijke app heeft plaatsgevonden.

Een ander punt waar het D66-Kamerlid duidelijkheid over wil is dat de aanbesteding om reeds bestaande, uitontwikkelde en werkende oplossingen vraagt. "Worden hiermee innovatieve oplossingen die op dit moment nog niet volledig zijn uitontwikkeld niet ten onrechte uitgesloten?", aldus de vraag van Verhoeven, die tevens wil weten waarom open source niet als uitgangspunt in de tender staat vermeld, terwijl De Jonge had aangegeven dat hij voorstander van een opensource-app was.

De ministers zijn gevraagd om de vragen te beantwoorden voor het debat van aanstaande donderdag in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Reacties (8)
14-04-2020, 15:02 door Anoniem
Die app die is er allang. Alleen moest nog een geschikt moment worden gevonden.
Nou ook dat is er nu, dus uitrollen maar.
Beetje fabeltjes rondstrooien (r)over meedenken.
14-04-2020, 15:09 door Anoniem
Een app ontwikkelen in twee weken, een prototype in 4 dagen..... Dat stinkt idd. Maargoed, de technologie is al deels beschikbaar. Ik hoop dat de overheid hier naar kijkt want "this is their best shot" (en die van de bevolking). https://www.pepp-pt.org/
14-04-2020, 16:08 door Anoniem
De betrouwbaarheid van de overheid laat te wensen over, daar zijn voorbeelden genoeg van.

Zo'n APP moet aanbesteed worden volgens de EU regels dus je heb al met een partij handjeklap gedaan om zo'n app te maken en als formaliteit is die aanbesteding gedaan.

Als er voldoende mondmaskers zijn blijken deze plotseling ook te werken om de economie weer op gang te krijgen, let op mijn woorden.
14-04-2020, 16:16 door Anoniem
Voor degenen die de ransom-app willen downloaden: D66 waakt over u. Slaap dus rustig verder...ofzo.
14-04-2020, 18:57 door Anoniem
Zo wil Verhoeven weten waarom de tender afgelopen zaterdag online werd geplaatst en vanmiddag afliep, net na het paasweekend. "Vindt u dit een realistische deadline voor experts en bedrijven om een gedegen reactie op de tender voor te bereiden?

Bij sommige ministeries is dit helaas zeer gebruikelijk. Soms zijn de uitwerkingen van Tenders al maanden gereed, maar zijn de ambtenaren gewoon 'vergeten' deze te plaatsen; vervolgens is er 'ineens' politieke druk en moet alles gebeuren over het weekend heen.

Belachelijk.
15-04-2020, 08:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Zo wil Verhoeven weten waarom de tender afgelopen zaterdag online werd geplaatst en vanmiddag afliep, net na het paasweekend. "Vindt u dit een realistische deadline voor experts en bedrijven om een gedegen reactie op de tender voor te bereiden?

Bij sommige ministeries is dit helaas zeer gebruikelijk. Soms zijn de uitwerkingen van Tenders al maanden gereed, maar zijn de ambtenaren gewoon 'vergeten' deze te plaatsen; vervolgens is er 'ineens' politieke druk en moet alles gebeuren over het weekend heen.

Belachelijk.
Bij al dat soort zaken is er al een partij gekozen en is die ' aanbesteding' een verplicht dingetje. Vandaar de krappe deadline want er moet voorkomen worden dat er nog een andere partij kan reageren. Overheid en integriteit past niet in 1 zin, dat heeft het ook nooit gedaan.
15-04-2020, 10:08 door Reinder
Tja.. de (geest van de) wet is er natuurlijk niet voor de overheid om zich aan te houden, daarom wordt zo'n tender vlak voor eerste paasdag online gezet en loopt die 's ochtends op de eerste werkdag na het paasweekend af. Ze willen namelijk helemaal geen inschrijvingen, want er is onder de tafel al een deal gesloten met een of andere partij en de wet staat daarbij alleen maar in de weg.

De overheid die zich aan de wet gaat houden moeten we ook niet willen natuurlijk he "met z'n allen". Stel je voor dat je de illusie zou kunnen krijgen dat je in een rechtstaat leeft.
16-04-2020, 05:51 door The FOSS
Door Anoniem: Een app ontwikkelen in twee weken, een prototype in 4 dagen..... Dat stinkt idd. Maargoed, de technologie is al deels beschikbaar. Ik hoop dat de overheid hier naar kijkt want "this is their best shot" (en die van de bevolking). https://www.pepp-pt.org/

https://www.pepp-pt.org/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.