image

Consortium ontwikkelt app die aangeeft dat gebruiker is gevaccineerd of getest op corona

woensdag 15 april 2020, 10:24 door Redactie, 62 reacties

Een consortium van Nederlandse bedrijven, universiteiten, TNO en de Dutch Blockchain Coalition ontwikkelen een app waarmee gebruikers kunnen aangeven dat ze zijn getest op corona of zijn gevaccineerd. Vervolgens kunnen gebruikers dan toegang tot bepaalde locaties krijgen. Volgens het "uNLock consortium" zou de applicatie later een rol kunnen spelen bij het heropenen van scholen, het weer toelaten van personeel in fabrieken of kantoren, het organiseren van bepaalde samenkomsten tot en met het herstarten van het internationale luchtverkeer.

De app maakt het mogelijk om documenten van verschillende instanties, zoals gezondheidsverklaringen, op te slaan en die te delen. Wanneer iemand zich op corona heeft laten testen zijn de testresultaten via een qr-code door de app te scannen. Vervolgens worden de testresultaten in de app opgeslagen en kunnen die later aan bepaalde partijen worden getoond. Er is daarnaast ook een versie van de app die door controleurs is te gebruiken om bezoekers van bijvoorbeeld verpleeghuizen te controleren. Gebruikers genereren via hun app een qr-code, die dan door een controleur met zijn app wordt gescand. Na de scan ziet de controleur of de bezoeker aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Gegevens worden door de app decentraal opgeslagen. "Hierdoor kan een verifiërende partij er zeker van zijn dat een bezoeker terecht wordt toegelaten zonder data over die bezoeker op te slaan of meer over die bezoeker te weten te komen dan puur en alleen of deze aan de toegangseisen voldoet", aldus TNO. In eerste instantie zal het om testresultaten op het coronavirus gaan. In een latere fase kan hiermee ook een immuniteitstest of een ontvangen vaccinatie bewezen worden.

"Zo kan deze applicatie een bijdrage leveren aan het langzaam weer ‘opstarten’ van de Nederlandse samenleving", zo stelt het consortium in de aankondiging. De gelijknamige uNLock app zou complementair zijn aan de eerder door het kabinet aangekondigde corona contact-tracing app en gezondheidsapp. Het consortium stelt dat de app de privacy van gebruikers beschermt, open source is en het mogelijk maakt om met honderd procent zekerheid een bewijs van corona-tests/vaccinatie/immuniteit af te geven.

Het uNLock consortium bestaat uit Rabobank, CMS, TNO, Ledger Leopard, een grote arbodienstverlener, EY, IBM en verschillende professoren van de Universiteit Leiden (juridische faculteit), de Technische Universiteit Delft en Dutch Blockchain Coalition. Volgens het consortium wordt er met diverse andere publieke en private partijen over deelname gesproken. In onderstaande video wordt de werking van de app uitgelegd.

Image

Reacties (62)
15-04-2020, 10:30 door Anoniem
De natte droom van Bill Gates
15-04-2020, 10:33 door Anoniem
Dan moet ik maar snel besmet worden met het corona virus, anders wordt ik straks buiten gesloten.
Zeer onwenselijk deze app, doet me aan het verleden denken zowel in Europa als Amerika.
15-04-2020, 10:44 door spatieman
De app maakt het mogelijk om documenten van verschillende instanties, zoals gezondheidsverklaringen, op te slaan en die te delen.
En daar krijg ik dus al een DIKKE NEK van als ik zo iets lees.
15-04-2020, 10:54 door Anoniem
Tja, vroeger kreeg je gewoon een briefje van de huisarts of een certificaat van het sanatorium als je genezen verklaard was.
Wat was de papieren tijd toch heerlijk.
Niet allerhande vage apps, die je altijd maar bij je moet hebben.

Ook hier weer:
Wat doen de mensen die geen smartphone hebben. Hun computer onder de arm meenemen met verlengsnoer.
Of dan toch maar (papieren) printjes gebruiken?

Wat was nu eigenlijk het probleem dat alleen met deze apps opgelost kon worden en niet op andere (techniek onafhankelijke) manieren? Oplossing zoekt probleem.
15-04-2020, 11:28 door Anoniem
Dit is wel heel eng. Centrale opslag, controleurs, wel of geen toegang. Volgende stap is natuurlijk wel of niet gevaccineerd, zodra een vaccin beschikbaar is.
Kortom zonder deze app ben je van werk en sociale contacten uitgesloten.

Leuk gesteld: "toegang tot verpleegtehuis" Ja wie kan daarop tegen zijn. Maar straks, wel of geen toegang tot OV.
15-04-2020, 11:37 door Anoniem
Weer een stap in de e-controle maatschappij.. dit willen we niet...
15-04-2020, 11:39 door Anoniem
Wat is het verschil met het Digitale Patienten Dossier?
15-04-2020, 11:43 door buttonius - Bijgewerkt: 15-04-2020, 11:43
Bewijst die app ook de identiteit van de drager? Vast niet.
Wat heeft deze app dat een papieren document niet heeft? Niets toch?

Echt weer zo'n oplossing die naarstig op zoek is naar een probleem.
15-04-2020, 11:47 door Anoniem
Iemand die zojuist is getest, kan overmorgen zijn besmet. Voorlopig is er geen vaccin. Dus wat heeft dit voor zin?
15-04-2020, 11:55 door Anoniem
Een discriminatie-app. Mensen zonder smartphone worden een paria? Mensen die geen test hebben ondergaan mogen niets meer?

Je kan geheel analoog een papiertje tonen zien wat precies hetzelfde doet. Tonen betekent overigens dat je het mag lezen - indien bevoegd -, maar niet dat je het mag kopieren.

Ondanks de grote woorden de laatste tijd is Bluetooth zeker niet anoniem. Alles wat daaraan afgeleid wordt of door gecommuniceerd wordt is per definitie uniek en gebonden aan de smartphone in kwestie. GPS data is ook uniek voor mensen. Alleen al woon-werkverkeer is vrijwel zeker persoonsgebonden.

En wat helpt zo'n app nu? Bijna niets, want iemand die niet besmet was op tijdstip x, kan op tijdstip y wel besmet zijn, juist door de schijnzekerheid die zo'n app biedt. Je kunt ook niet stellen dat iemand wel of niet immuun is geworden. Immuniteit is een verkeerd woord, het is bijna altijd een mate van weerstand. Iemand die antistoffen heeft hoeft niet immuun te zijn, dat is vaker niet dan wel het geval. De kans op verhoogde weerstand hangt vooral af van de mate dat iemand ziek is geweest, als je flink ziek bent geweest bouw je voldoende antistoffen op, als je er weinig last hebt gehad heb je wel antistoffen maar ben je waarschijnlijk niet immuun.

Houdt afstand* en verstrek monddoekjes aan alle mensen en trek handschoenen aan. Dat helpt echt.

* Gepaste afstand, dus niet slechts 1,5m terwijl je beweegt. Hoe sneller je beweegt, hoe meer afstand, dat geldt voor wandelaars, fietsers, brommers/scooters, automobilisten. Minstens 2x zoveel afstand houden als je snelheid. Als er wind waait in de bewegingsrichting, dan moet je dat bij de snelheid optellen. Dat is logisch want een voorganger ademt uit op de plek waar je korte tijd later bent. Zonnig weer is geen reden om met raam open te rijden.

Veel mensen snappen niet wat 1,5m is. Dat is de lengte van twee volwassen armen achter elkaar. Als iemand je kan aanraken sta je dus 2x te dichtbij.

Houdt ook eens op met die hoogwerkers op 2m afstand van oma van 87 op het balkon. Lucht beweegt en virussen bewegen mee. Gebruik je verstand.

1,5m in een ruimte op kantoor is ook niet goed genoeg. Er zijn luchtstromen in een kantoor (mag ik hopen), en die voeren ook virussen mee. Uitgeblazen lucht verspreidt zich ook door de ruimte. Als je kunt ruiken dat iemand aanwezig is, dan ben je waarschijnlijk te dichtbij.
15-04-2020, 12:08 door User2048
Zoals anoniem@11:47 zegt is de uitkomst van een besmettingstest een momentopname. Hoe de immuniteit voor Covid-19 werkt is nog niet bekend, dus een bewijs van immuniteit zegt over een maand ook niets meer. Een vaccinatiebewijs kun je net zo goed op papier geven. Onze kinderen zijn inmiddels 18 en 14 jaar oud, maar de vaccinatiebewijzen uit hun babytijd kan ik zo uit de kast pakken. Toekomstbestendig en privacy-veilig.
15-04-2020, 12:16 door Briolet
gebruikers kunnen aangeven dat ze zijn getest op corona of zijn gevaccineerd.…

… In eerste instantie zal het om testresultaten op het coronavirus gaan.

Het getest zijn op corona is natuurlijk een onzinnige mededeling. De test kan maar twee resultaten geven:

1) Je bent besmet.
2) Je bent niet besmet.

In geval 1 had zo'n persoon gewoon in bed moeten blijven. Als de gebruiker het besmet zijn zelf moet aangeven in de app, zal hij 2 invullen als hij ondanks het besmet zijn naar buiten wil.

In geval 2 is er geen verschil met ongeteste mensen.

En een vaccinatie is voorlopig nog niet aan de orde.

Maar ook een test of iemand corona gehad heeft zegt nog niet veel. Op dit moment is onduidelijk of iemand die een milde besmetting doorgemaakt heeft, wel immuun is en niet gewoon een actieve drager van he virus kan zijn.
15-04-2020, 12:24 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 15-04-2020, 12:50
Door buttonius: Bewijst die app ook de identiteit van de drager?
Inderdaad zal zo'n oplossing moeten bewijzen dat (en/en):
1) Een door belanghebbenden erkende autoriteit bevestigt dat persoon X niet ziek meer kan worden van Corona;
2) Het daadwerkelijk X is die voor je staat (en niet haar tweelingzus, of iemand met een smartphone met daarop een "proxy" app die communiceert met "de echte" app op de smartphone van X).

Feitelijk niet anders dan X die claimt opleiding Y met succes te hebben afgerond en een diploma (ook bekend als certificaat) laat zien.

Als je punt 2 digitaal wilt aanpakken ontkom je (vermoed ik) niet aan technieken als gezichtsherkenning en/of andere enorm privacy-invasieve technieken (vingerafdruk, ...). De privacyrisico's kunnen aanzienlijk kleiner zijn als een betrouwbaar persoon de identiteitscontrole uitvoert zonder dat er gefilmd wordt of op andere wijze gegevens worden vastgelegd (al dan niet digitaal). Dat tweelingen of lookalikes lastig uit elkaar gehouden kunnen worden, zal overigens in veel oplossingen een issue zijn.

Door buttonius: Wat heeft deze app dat een papieren document niet heeft?
Papier kan erg eenvoudig worden gekopieerd en/of informatie daarop kan relatief eenvoudig worden vervalst. Het toevoegen en betrouwbaar kunnen herkennen van echtheidskenmerken en vervalsingen zijn lastig en tijdrovend.

Met digitale technieken (met name asymmetrische cryptografie) zijn beveiligingen en echtheidsgaranties mogelijk die onmogelijk zijn met papier. En daarbij zijn er (en kan ik) oplossingen bedenken met minimale privacy-risico's.
15-04-2020, 12:47 door Anoniem
Lectori Salutem,

Wat nu als het zo blijkt te zijn dat je net als bij verkoudheid nogmaals kan worden geinfecteerd door ditzelfde virus?
Alleen als je dood bent, wordt je nooit meer "verkouden". Schijnzekerheid, dus.

De simpele verkoudheid is ook een corona-achtig virus, niet? Ja, toch, zelfde familie virussen.
Katten-corona, fretten-corona, paarden-corona, primaten-corona.
We zitten allemaal zowat na een maand quarantainne nu in een soort van "coronoia" pandemie,

Wat heeft dan zo'n app als toegevoegde waarde, anders dan zuiver en alleen "function creep" surveillance doeleinden?
Maar ja, als je alleen met zo'n paar apps op je device naar je werk kan, is de keuze snel gemaakt.

Snel als het verplicht wordt dan gelijk een BT batterij spaarapp en een BT proxy met blokkeerfunctie installeren.
Zie https://github.com/conorpp/btproxy en bloxy: https://github.com/brandonlw/bloxy

Ik hoop dat de apps open source zullen zijn, zodat er nog wat te reverse engineeren zal zijn voor de pen-testers.;)

luntrus
15-04-2020, 12:51 door [Account Verwijderd]
Weer een hoop speculatie over centrale opslag terwijl volgens mij duidelijk is dat het hier gaat om opslag in eigen beheer (eigen telefoon/computer). Geen centrale servers die gegevens bij houden, juist decentraal. Denk IRMA, niet DigiD of EPD.

Je kunt je terecht afvragen of dit stigmatisering in de hand gaat werken, al denk ik dat je die vraag beter kunt stellen aan de organisaties die zo'n immuniteit bewijs zouden willen zien.

Ik zit toevallig wat dicht op deze ontwikkelingen en kan mij niet geheel aan de indruk onttrekken dat de Self Sovereign Identity clubjes naarstig op zoek zijn naar wat extra funding. Niet zo zeer omdat een corona paspoort een goed idee is, maar zodat het onderzoek naar die digitale identiteit (en alle blockchain gerelateerde technieken) verder kan gaan.
15-04-2020, 13:08 door karma4
Door Anoniem: Dan moet ik maar snel besmet worden met het corona virus, anders wordt ik straks buiten gesloten.
Zeer onwenselijk deze app, doet me aan het verleden denken zowel in Europa als Amerika.
Compleet doorgedraaid privacy fanatici.
Het doet me denken aan toegang tot beveiligde ruimtes, validatie van competentie medewerkers, afstemmen taken.
Als dit privacy inbreuken zijn dan geld dat ook voor:
- gecontroleerde toegang tot werkruimtes
- Eisen aan de beroepsvaardigheid
- Vaststellen van geschiktheid voor de werktaak
Een werknemer die dronken op het werk verschijnt heeft een probleem zeker als er rijvaardigheid vereist is.

Dat allemaal als een recht op privacy zien
- dronken rijden,
- ongeschiktheid voor het beroep en toch uitoefenen,
- verkeerde taken uitvoeren
is gewoon grote onzin. Ik begrijp niet waarom dat privacy gedoe telkens die kant op gaat. Geef iedereen gewoon root en domain admin rechten want het is een inbreuk van privacy en wantrouwen als rechten en vrijheden ingeperkt worden.
15-04-2020, 13:20 door Anoniem
Maar de tijd is uiterst krap. En er zijn veel vragen. Niet alleen over privacy, maar zijn deze apps überhaupt wel effectief?

Haast achter de corona-app: ministerie wil voor einde maand al lanceren
door Rik Wassens

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/14/wie-komt-met-de-corona-app-a3996755

Dr. Catelijne Muller (ALLAI.nl), lid van een EU-adviesgroep met een zestiig leden, over toepassing kunstmatige intelligentie:

"Privacy en anonimiteit zijn niet de enige bezwaren.” Er zijn ook vragen of zo’n app überhaupt effectief is, of er voldoende testcapaciteit is om een contact- en traceersysteem te ‘voeden’ met besmette patiënten en over de maatschappelijke impact.

De ingezonden open brief aan het kabinet en Tweede Kamer staat hier:

https://allai.nl/wetenschappers-en-experts-aan-kabinet-geen-corona-apps-zonder-waarborgen-voor-grondrechten-en-aandacht-voor-maatschappelijke-implicaties/
15-04-2020, 13:21 door karma4 - Bijgewerkt: 15-04-2020, 13:36
Goed we hebben een gerichte toepassing, te weten:
Werknemers in omgevingen dat ze op het werk anderen te makkelijk kunnen besmetten wil je op tijd herkennen en bepaald werk toekennen. Er is al een toegangspas waar van alles aan hangt, die wordt je geacht om te gebruiken om je te identificeren,
- waarom kan de identificatie (niet authenticatie) gewoon dat blijven
- er is al een systeem voor hr en planning wie het al gehad heeft en niet meer besmettelijk is kun je anders inplannen
- Voor verzorgenden is er al een kwalificatiesysteem (big / wie wat mag doen) tijdelijke beperkingen kunnen daar ook in mee.
- Voor verzorgden en verzorgers was het het beste geweest het aantal wisselende contacten en het rondzwerven zo snel mogelijk naar beneden te krijgen. Er werd gedacht dat familie het grootste en enige probleem zou zijn. Dat was fout.

Het is nu te laat voor beperking van de impact in die hoek. Recent was een grafiekje van het RIVM wat het aantal besmettingen in de zorg is. https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2444885/Grote-corona-uitbraak-in-gloednieuw-verzorgingstehuis-er-komt-een-onafhankelijk-onderzoek
Zo'n corona-app voor heropening moet nog beter doordacht worden wat echt functioneel is. Het opvoeren van een blockchain als techniek ziet er conceptueel zeer slecht uit, vooral als je niet welke functie nu echt gewenst is.

Door iatomory: Ik zit toevallig wat dicht op deze ontwikkelingen en kan mij niet geheel aan de indruk onttrekken dat de Self Sovereign Identity clubjes naarstig op zoek zijn naar wat extra funding. Niet zo zeer omdat een corona paspoort een goed idee is, maar zodat het onderzoek naar die digitale identiteit (en alle blockchain gerelateerde technieken) verder kan gaan.

Het zou me niets verbazen, nee het komt niet uit smart-blockchain hoek. Waar je naar verwijst herken ik ook, self sovereign en de smartphone als basis voor de identiteit want dat zou de echte persoon zijn.
15-04-2020, 13:22 door Anoniem
Het toeval wil dat mensen van de pro-life beweging geen inentingen willen van vaccins die mede mogelijk zijn gemaakt via het gebruik van geaborteerde kinderen. Onethische vaccins horen niet gedistribueerd te worden, laat staan dat de gewetens van mensen geweld mogen worden aangedaan.
15-04-2020, 13:26 door Anoniem
@karma4,

Mag ik uw Corona-Ausweis apps zien alstublieft?

Jij, karma4, leeft nog in een tijd van voor een 30 dagen geleden, alsof er inmiddels niets veranderd is in de wereld.
De wereld is al totaal veranderd hoor, besef je dat niet. Je leeft zo weer in een Riphagen-wereld.

Wil je meewerken aan de iedereen-overheersen-globale-maatschappij?
Je staat al te trappelen, meen ik.

#sockpuppet
15-04-2020, 13:44 door linux4 - Bijgewerkt: 15-04-2020, 13:47
Door Anoniem: Iemand die zojuist is getest, kan overmorgen zijn besmet. Voorlopig is er geen vaccin. Dus wat heeft dit voor zin?

Dit heeft om die reden inderdaad totaal geen zin. Elke test is een moment opname. Pas met een vaccinatiebewijs kun je mensen gaan selecteren op wel of niet toelaten in bepaalde gebouwen waar kwetsbare mensen verblijven. En het klassieke inenting boekje lijkt me daar prima voor geschikt.

Het lijkt wel of sommigen denken dat alle wereldproblemen met ICT opgelost kunnen worden. ICT is een hulpmiddel voor sommige zaken maar niet altijd de ideale oplossing. Maar we gooien er gewoon wat populaire termen als blockchain etc. tegenaan, staat interessant.
15-04-2020, 14:30 door karma4
Door linux4:...
Het lijkt wel of sommigen denken dat alle wereldproblemen met ICT opgelost kunnen worden. ICT is een hulpmiddel voor sommige zaken maar niet altijd de ideale oplossing. Maar we gooien er gewoon wat populaire termen als blockchain etc. tegenaan, staat interessant.
Zijn we het weer eens bij uitzondering eens. Als we van de flaming en bashing af zouden kunnen komen ….
15-04-2020, 14:36 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 15-04-2020, 14:40
Door linux4:
Door Anoniem: Iemand die zojuist is getest, kan overmorgen zijn besmet. Voorlopig is er geen vaccin. Dus wat heeft dit voor zin?

Dit heeft om die reden inderdaad totaal geen zin. Elke test is een moment opname. Pas met een vaccinatiebewijs kun je mensen gaan selecteren op wel of niet toelaten in bepaalde gebouwen waar kwetsbare mensen verblijven.
Er zijn 2 soorten "tests op corona":
1) Aantonen dat je het virus in je lichaam hebt: ja is ja maar nee is onzeker. In dit kader dus een zinloze test, want zo'n test is natuurlijk alleen betrouwbaar als het virus zich voldoende heeft vermenigvuldigd - wat tijdens die test nog niet, maar kort daarna wel het geval kan zijn.
2) Aantonen dat je voldoelde afweerstoffen hebt - omdat je het coronavirus hebt gehad (of eerder ingeënt bent geweest). Hoewel voorlopig nog niemand wordt ingeënt, neemt het aantal mensen dat is genezen van Corona, rap toe.

We weten nog niet hoe lang mensen immuun blijven, maar je kunt tijd winnen door erop te gokken dat een zekere immuniteit zal worden opgebouwd (ofwel door het hebben gehad van de ziekte zelf, ofwel door vaccinatie). Met name omdat er nu al mensen genezen zijn, is het verstandig om niet te wachten met nadenken hoe we die mensen, zo snel als mogelijk, voor kwetsbare of juist zieke mensen kunnen laten zorgen. D.w.z. zonder risico's voor henzelf en, bij kwetsbaren (mensen uit de zogenaamde risicogroepen) voor die mensen. In plaats daarvan kunnen deze mensen natuurlijk ook weer gewoon naar hun werk en de economie weer op sleeptouw nemen.

Door linux4: En het klassieke inenting boekje lijkt me daar prima voor geschikt.
Ik vrees van niet, want dat boekje is niet ontworpen om misbruik te voorkomen (zie mijn eerdere bijdrage hierboven).

Door linux4: Het lijkt wel of sommigen denken dat alle wereldproblemen met ICT opgelost kunnen worden.
Er zijn veel problemen die je niet met ICT kunt oplossen, maar aantonen van echtheid (authenticiteit) is nou net een van de bijzondere ICT-technieken die de betrouwbaarheid van oplossingen in deze Coronacrisis kunnen vergroten.

Daarnaast is het feit dat je met enorme snelheid en betrouwbare verbindingen (authenticiteit, integriteit, vertrouwelijkheid) met een groot deel van de bevolking kunt communiceren erg handig. Maar vormt tegelijkertijd een risico op het verspreiden en/of in verkeerde handen vallen van vertrouwelijke, waaronder privacygevoelige, gegevens; dat aspect verdient dus bijzondere aandacht.
15-04-2020, 14:46 door Anoniem
Aan alle mensen die hierop reageren zonder het filmpje te bekijken:

Bekijk even het filmpje, dat scheelt een hoop weerstand en onzin:
https://www.youtube.com/watch?v=DevkodKN7k0

1. Ja, als eerste wordt je identiteit vastgesteld.
2. Gegevens (documenten) worden lokaal opgeslagen op de telefoon.
3. Als gebruiker bepaal je welke gegevens je deelt.
4. Een testuitslag (document) wordt door een erkende instantie uitgegeven (digitaal ondertekend) .
5. Een controle kan toetsen op een testuitslag niet ouder dan x dagen.

Je kunt volgens mij niet zeggen dat er niet goed over nagedacht is. Ook qua privacy. Wel twijfel ik of dit wenselijk is, want vrijwillig is het dan niet meer, als je anders geen toegang krijgt.
15-04-2020, 14:53 door karma4
Door Erik van Straten: ...
Er zijn veel problemen die je niet met ICT kunt oplossen, maar aantonen van echtheid (authenticiteit) is nou net een van de bijzondere ICT-technieken die de betrouwbaarheid van oplossingen in deze Coronacrisis kunnen vergroten. ..
Een smartphone is niet de werkelijke persoon van vlees en bloed. Daar faalt de ICT voordat er maar iets gecodeerd is.
Een virus wekt met RNA ofwel de DNA technology om nou van iedereen een bloedmeting op dat niveau met alle kenmerken standaard en op elke moment te gaan doen, dat lijkt me nu net niet verstandig.
15-04-2020, 14:55 door Anoniem
IBM Heeft tenminste ervaring ! https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_during_World_War_II
15-04-2020, 14:59 door Erik van Straten
Door karma4: Een smartphone is niet de werkelijke persoon van vlees en bloed.
Ik schrijf nergens dat smartphones gebruikt moeten worden. Noch voor authenticatie van personen, noch voor iets anders.
15-04-2020, 15:04 door Briolet
Door Erik van Straten: Er zijn 2 soorten "tests op corona":

Dat is bekend en blijkt ook uit het artikel. Maar er staat expliciet dat er eerst alleen met de eerste test gewerkt gaat worden.

Ik mijn optiek, en diverse andere reageerders, is dat een onzinnige info en maakt zo'n app heel onbetrouwbaar. Als je er dan later de meer zinniger tests en vaccinaties aan gaat toevoegen, heeft de app al een slechte naam.

Je moet zo'n app alleen lanceren als hij zinvol is en dus een bruikbaar resultaat toont. Dat betrouwbare resultaat is er niet als hij bij introductie alleen aangeeft of je de eerste test op het virus zelf gedaan hebt.
15-04-2020, 15:28 door De baard
Doet me toch denken aan een zekere tijd in Europa van de vorige eeuw, met zo'n ster op je borst. Wat nu vervangen wordt door een app. Alhoewel je daaraan niet aan de buitenkant kunt zien dat... dus dan toch maar weer verplicht een sticker op je borst. En een app is niet echt handig, een onderhuids chip heb je echter altijd bij je. Kan je er binnen de kortste keren ook mee betalen, je ID bewijs op opslaan, etc. Als je hond of kat zonder problemen met zo'n chip rond kan lopen, kan jij dat ook.
15-04-2020, 15:41 door Anoniem
Door iatomory: Weer een hoop speculatie over centrale opslag terwijl volgens mij duidelijk is dat het hier gaat om opslag in eigen beheer (eigen telefoon/computer). Geen centrale servers die gegevens bij houden, juist decentraal. Denk IRMA, niet DigiD of EPD.

Je kunt je terecht afvragen of dit stigmatisering in de hand gaat werken, al denk ik dat je die vraag beter kunt stellen aan de organisaties die zo'n immuniteit bewijs zouden willen zien.

Ik zit toevallig wat dicht op deze ontwikkelingen en kan mij niet geheel aan de indruk onttrekken dat de Self Sovereign Identity clubjes naarstig op zoek zijn naar wat extra funding. Niet zo zeer omdat een corona paspoort een goed idee is, maar zodat het onderzoek naar die digitale identiteit (en alle blockchain gerelateerde technieken) verder kan gaan.

Smartphones zijn helaas niet zo veilig als ze idealiter zouden zijn, nog even los van dat onder andere Google natuurlijk heel enthousiast zelf data verzamelt over de gebruiker. Nog even los van dat we min of meer loze stempels met vergaande impact niet moeten willen. We hebben wel genoeg echte problemen zonder dat we er meer problemen bij verzinnen.
15-04-2020, 15:51 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Dan moet ik maar snel besmet worden met het corona virus, anders wordt ik straks buiten gesloten.
Zeer onwenselijk deze app, doet me aan het verleden denken zowel in Europa als Amerika.
Compleet doorgedraaid privacy fanatici.
Het doet me denken aan toegang tot beveiligde ruimtes, validatie van competentie medewerkers, afstemmen taken.
Als dit privacy inbreuken zijn dan geld dat ook voor:
- gecontroleerde toegang tot werkruimtes
- Eisen aan de beroepsvaardigheid
- Vaststellen van geschiktheid voor de werktaak
Een werknemer die dronken op het werk verschijnt heeft een probleem zeker als er rijvaardigheid vereist is.

Dat allemaal als een recht op privacy zien
- dronken rijden,
- ongeschiktheid voor het beroep en toch uitoefenen,
- verkeerde taken uitvoeren
is gewoon grote onzin. Ik begrijp niet waarom dat privacy gedoe telkens die kant op gaat. Geef iedereen gewoon root en domain admin rechten want het is een inbreuk van privacy en wantrouwen als rechten en vrijheden ingeperkt worden.
Ageren tegen "privacy fanatici" zonder goed te begrijpen wat die groep daadwerkelijk zegt heeft niet zoveel zin. We kunnen allemaal groepen woorden en standpunten in de mond leggen en daar dan tegen ageren, maar dat lijkt dan toch vooral bezigheidstherapie te zijn. Waarvan ik me overigens kan voorstellen dat sommigen daar momenteel grote behoefte aan hebben.
15-04-2020, 16:24 door Erik van Straten
Door Briolet:
Door Erik van Straten: Er zijn 2 soorten "tests op corona":

Dat is bekend en blijkt ook uit het artikel. Maar er staat expliciet dat er eerst alleen met de eerste test gewerkt gaat worden.

Ik mijn optiek, en diverse andere reageerders, is dat een onzinnige info en maakt zo'n app heel onbetrouwbaar.
Door dit zo te schrijven zouden lezers kunnen denken dat ik die eerste test prima vindt, maar dat is absoluut niet zo. Ook de mogelijke suggestie dat ik deze app een goed idee zou vinden, is onjuist.

Ik probeer slechts af te tasten wat wel realistisch is, maar kennelijk ben ik daarvoor op de verkeerde site.
15-04-2020, 16:56 door Anoniem
Ageren tegen "privacy fanatici" zonder goed te begrijpen wat die groep daadwerkelijk zegt heeft niet zoveel zin. We kunnen allemaal groepen woorden en standpunten in de mond leggen en daar dan tegen ageren, maar dat lijkt dan toch vooral bezigheidstherapie te zijn. Waarvan ik me overigens kan voorstellen dat sommigen daar momenteel grote behoefte aan hebben.
Dank voor je reactie.Wat ik met mijn reactie wil zeggen is dat we geen tweedeling moeten krijgen tussen mensen
die mischien antistoffen hebben opgebouwd en die niet. Het heeft helemaal niets met privacy te maken.
Dat ik hier niet heb op gereageerd is om dat met sommige mensen een discussie voeren onmogelijk is.
15-04-2020, 17:37 door karma4
Door Anoniem: Ageren tegen "privacy fanatici" zonder goed te begrijpen wat die groep daadwerkelijk zegt heeft niet zoveel zin. We kunnen allemaal groepen woorden en standpunten in de mond leggen en daar dan tegen ageren, maar dat lijkt dan toch vooral bezigheidstherapie te zijn. Waarvan ik me overigens kan voorstellen dat sommigen daar momenteel grote behoefte aan hebben.
Het ageren tegen privacy fanatici schijnt nodig te zijn. Een werkgever heeft voor een veilige werkomgeving te zorgen en dat de mensen die hij inzet voldoende gekwalificeerd zijn. Beide wettelijke verplichtingen en de grondrechten naar anderen (niet dronken achter het stuur) lijken opzij gezet te worden wegens het enigen grondrecht wat men wil horen … privacy.

Normale proportionele afwegingen blijken in discussies onmogelijk te zijn.
15-04-2020, 17:42 door Anoniem
Privacy en de Rabobank, slechte combinatie. Wederom het zoveelste bewijs.
15-04-2020, 17:43 door Anoniem
Door De baard: Doet me toch denken aan een zekere tijd in Europa van de vorige eeuw, met zo'n ster op je borst. Wat nu vervangen wordt door een app. Alhoewel je daaraan niet aan de buitenkant kunt zien dat...

Wie nu de staat Israël nog wil bezoeken, wordt bij aankomst eerst op het virus getest. Weigering is geen optie, of je wilt op eigen kosten terug willen vliegen. Daarna moet men verplicht 14 dagen in quarantaine. Indien men de quarantaine locatie verlaat, en dat mag alleen voor noodzakelijke levensbehoefen, dan moet men verplicht een mondneusmasker dragen. Eenmaal vrij van de quarantaine maatregel dan moet men buiten en op het werk verplicht een masker dragen.

Men wordt onderweg door de geheime dienst Shin Bet met behulp van GPS, de HaMagen app en CCTV camera's op de wegen steeds op de voet gevolgd. Dat geldt daar voor iedereen, dus ook voor mensen met de Israëlische nationaliteit, en ongeacht iemands geloof of levensbeschouwing. Indien je de regels overtreed dan bestaat er een kliklijn voor de buren of omstanders om je aan te geven. Op overtreding van de regels staan bijzonder hoge boetes en zware repercussies.

https://govextra.gov.il/ministry-of-health/corona/corona-virus-en/
15-04-2020, 18:18 door Erik van Straten
Door Anoniem: Wat ik met mijn reactie wil zeggen is dat we geen tweedeling moeten krijgen tussen mensen
die mischien antistoffen hebben opgebouwd en die niet. Het heeft helemaal niets met privacy te maken.
Dat ik hier niet heb op gereageerd is om dat met sommige mensen een discussie voeren onmogelijk is.
We hebben al heel veel delingen in onze maatschappij (huidskleur, blinden, doven, ouderen, mensen in een rolstoel en ga zo maar door. Een deel kiest er bewust voor: tattoos, blauw haar, opvallende kleding en kapsels, ...).

We kunnen bijv. twee soorten groepen onderscheiden:
1) Kwetsbare mensen met een grote kans op complicaties en/of overlijden. Denk aan ouderen, maar ook aan jonge mensen die bijv. recentelijk bestraald zijn, een longaandoening hebben etc.;
2) Weerbare mensen waarbij de kans op complicaties en/of overlijden laag is.

Die groepen kun je opsplitsen als volgt:
1a) Kwetsbare mensen die Corona hebben overleefd en -hopelijk- immuniteit hebben opgebouwd;
1b) Kwetsbare mensen die nog niet besmet zijn met Corona;
2a) Weerbare mensen die Corona hebben overleefd en -hopelijk- immuniteit hebben opgebouwd;
2b) Weerbare mensen die nog niet besmet zijn met Corona.

We kunnen het aantal besmettingen (en dus het aantal doden) per tijdseenheid terugdringen door de groep 1b zoveel mogelijk te laten verzorgen door 2a. Voor zover dat niet kan of door individuen ongewenst is, kan 2a ook weer aan het werk en beginnen met het vottrekken van onze economie.

Ik denk dat de voordelen van deze aanpak opwegen tegen de nadelen ervan (waaronder delingen in onze maatschappij en potentiële -waaronder onvoorziene- privacyrisico's), maar dat is mijn mening.
15-04-2020, 18:55 door karma4
Door Erik van Straten:
Door karma4: Een smartphone is niet de werkelijke persoon van vlees en bloed.
Ik schrijf nergens dat smartphones gebruikt moeten worden. Noch voor authenticatie van personen, noch voor iets anders.
Dat ging niet over jou, dat zit als onderwerp besloten in de aanpak van het consortium.
"reveal my attributes" als een smartphone benadering.
15-04-2020, 18:58 door karma4
Door Erik van Straten: .... Die groepen kun je opsplitsen als volgt:
1a) Kwetsbare mensen die Corona hebben overleefd en -hopelijk- immuniteit hebben opgebouwd;
1b) Kwetsbare mensen die nog niet besmet zijn met Corona;
2a) Weerbare mensen die Corona hebben overleefd en -hopelijk- immuniteit hebben opgebouwd;
2b) Weerbare mensen die nog niet besmet zijn met Corona . ..
Niet ophouden bij twee als de binaire limiet, er zijn er meer. In ieder geval nog:
1c) Kwetsbare mensen die ziek zijn door met Corona;
2c) Weerbare mensen die ziek zijn door Corona .
15-04-2020, 19:30 door Anoniem
VOLLEDIG WEER EEN APP OM DE BEVOLKING TE CONTROLEREN. WEL RAAR Dat ze dit nu weer proberen door te jassen tijdens deze corona ellende. Daar gaat je privacy weer te grabbel gegooid. soms vraag ik mij af wat voor simpele bobo's dit nu weer verzinnen. deze app. We leven hier in Nederland en niet in een gecontroleerde staat. Ik dacht dat democratie hoog in het vaandel stond???
15-04-2020, 19:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Ageren tegen "privacy fanatici" zonder goed te begrijpen wat die groep daadwerkelijk zegt heeft niet zoveel zin. We kunnen allemaal groepen woorden en standpunten in de mond leggen en daar dan tegen ageren, maar dat lijkt dan toch vooral bezigheidstherapie te zijn. Waarvan ik me overigens kan voorstellen dat sommigen daar momenteel grote behoefte aan hebben.
Dank voor je reactie.Wat ik met mijn reactie wil zeggen is dat we geen tweedeling moeten krijgen tussen mensen
die mischien antistoffen hebben opgebouwd en die niet. Het heeft helemaal niets met privacy te maken.
Dat ik hier niet heb op gereageerd is om dat met sommige mensen een discussie voeren onmogelijk is.

Laat ons dan ten minste met een aantal lezer wel proberen te begrijpen wat er bedoeld wordt.
Tweedeling waartussen bedoel je precies ??
Tweedeling in fysieke zin, in opvattingen over hoe ermee om te gaan, de gepercipieerde tweedeling tussen mensen die misschien antistoffen hebben opgebouwd en die niet??
Doel je hierbij op een gemengde verhouding van mensen met mogelijk antistoffen en mensen die dat niet meedragen?


Misschien zijn bepaalde reacties wel van mensen die gewoon grondig op syntaxis inzetten en misschien niet per se een fanaticus zijn.
Ben benieuwd of dit draadje zonder 24 dagen project ervan te maken toch een klein nuttig vervolg mag hebben.
15-04-2020, 20:12 door Anoniem
het consortium stelt dat de app de privacy van gebruikers beschermt

Een spijtige redactionele hick-up dit.
Het gaat hier niet enkel om de juiste duiding maar dat ook valide statements en claims worden gepubliceerd.

Het is misschien zelfs wel een waardeloze stellingname als je het bekijkt vanuit het uitgangspunt van zoiets is als de App is een middel dat bescherming biedt tegen een beetje zwanger worden!

Ook voelen mensen van het consortium persoonlijk niet dezelfde pijn van degene die er evenwel benadeeld door kan raken indien er toch iets onfortuinlijk mis gaat.
Ergo, de App biedt in functionele zin van het maatschappelijk verkeer zoiets als een bots-verzekering polis van een verzekeraar.
Wanneer je zegt die polis aan te bieden moet je inherent ook beseffen dat je polis zelfs niet indirect kan verhinderen of bevorderen dat het aantal botsingen per jaar daadwerkelijk door aangaan van een polis-overeenkomst omlaag.
Nee, het aantal gevallen daalt alleen in het gunstige geval door maken van verplichtingen, bijkomende werking of maken van bijkomende afspraken die voortvloeien uit hantering en toepassing van de polis.
De polis zelf doet echter niets fysieks. Ook geen bescherming dus.

Een App zelf biedt dan ook niets van beschermfunctie.
Beschermen zullen mensen voor zichzelf moeten doen.
Opleuken in dit opzicht van wat de App direct kan bieden is echt geen fraaie voorstelling van zaken.
Daarvoor is de materie te ernstig.
Daarbij kan de App in een gunstig ingezoomd geval iets van ondersteuning bieden, in neutrale gevallen of gedeeltelijk gebruik draagt de App er werkelijkheid in onbekende mate iets tot helemaal niets aan bij aan "de bescherming".
Die App kan dus de privacy ook helemaal niet beschermen.
Dat is een slechte en misleidend verwrongen reclame of PR statement.
Misschien blijkt het wel heel goed mogelijk dat ze ondersteunen in monitoring sfeer, maar ondersteunen is zeker niet hetzelfde als bescherming bieden!!

Claimt het consortium dan dat de App de privacy van mensen dan niet inperkt?
Dat lees ik er niet in terug, ook al is dat misschien het idee waar het consortium eigenlijk naar streeft maar feitelijk niet volledig kan bieden.
Stel nou dat het miraculeus toch zou kunnen werken zonder privacy inperkingen.
Stel nou dat dat het zou kunnen werken op basis van een werking die iedereen volledig doorziet.
(volledig doorzien is wel cruciaal gezien iets anders dan denken te weten wat het in grote lijnen ontworpen is om te doen en op welke principes de App gestoeld is)

Wanneer beide stellingen opgaan dan hebben we een App te pakken - die je feitelijk allerlei informatie toont en verwerkt - zonder inbreuken op de privacy.

Biedt die dan bescherming tegen corona?
Geen idee.
Mijn ervaring met bluetooth gebruik tussen 2 toestellen illustreer ik met een willekeurige praktijk situatie in een ski-lift.
Daarin lukte bijvoorbeeld die detectie van elkaars toestel via bluetooth überhaupt niet!
Zelfs niet door de toestellen op 10cm of 25cm afstand van elkaar te houden i.p.v. voor onze neus.
Eenmaal uitgestapt en staande op de top van de berg lukte het wel en toonden beide toestellen elkaars bluetooth id wel!
Idem in geval van meerdere andere gebruikers die elkaars bluetooth id op kantoor wel konden detecteren maar op de bouwplaats midden in een stadje met 60.000 inwoners bijvoorbeeld bij herhaling elke keer elkaars bluetooth id nooit niet zagen!
De detectie van bluetooth id's waar de app primair op leunt is al wankel.
Ook bij nieuwere toestellen waar bijvoorbeeld juist een iOS systeem-update met bluetooth fix was geïnstalleerd op een gangbaar iPhone model. Iets dat trouwens ook vaker met Android Samsung toestellen gebeurt.
Die bescherming kan met enige schijn dus worden beweerd maar zeker niet universeel voor alle smartphones middels daarvoor geschikt gemaakte Apps worden geboden.
Jammer genoeg.
Was dat maar wel het geval dan waren we waarschijnlijk al wel een paar stappen verder geweest.
15-04-2020, 20:38 door Anoniem
We kunnen het aantal besmettingen (en dus het aantal doden) per tijdseenheid terugdringen door de groep 1b zoveel mogelijk te laten verzorgen door 2a. Voor zover dat niet kan of door individuen ongewenst is, kan 2a ook weer aan het werk en beginnen met het vottrekken van onze economie.
Anoniem 16:56
Dit ben ik uiteraard met je eens. Ik zelf ben voor mondkapjes als bescherming maar begrijp ook dat dat nu niet kan.
15-04-2020, 21:36 door Anoniem
Anoniem 16:56

De reden dat ik voor mondkapjes ben en liefst nog voor een bril is omdat je blijkbaar het virus ook kun verspreiden door gewoon te praten, het virus blijft langer in de lucht hangen zodat je als nog besmet kun raken.

Onderstaande link geeft een beeld hiervan, er is ook een Finse animatievideo maar die wordt door wetenschappers
tegen gesproken.

https://www.bright.nl/nieuws/artikel/5082071/verspreiding-virus-corona-afstand-coronavirus-verspreiden-hoest-adem-ademen

Het probleem voor mij is de waarheid van deze link, ik vind deze wel reëel.
15-04-2020, 21:40 door Anoniem
De naam van de app is zojuist bekend gemaakt: "Star of David".
15-04-2020, 22:11 door botbot - Bijgewerkt: 15-04-2020, 22:12
Mmm een app die registreert waar je wel en niet naar binnen mag. Vroeger deden ze dat gewoon met een ster op je bovenarm van je kleding. Tijden veranderen.
16-04-2020, 09:11 door Anoniem
Laat ons dan ten minste met een aantal lezer wel proberen te begrijpen wat er bedoeld wordt.

Anoniem 16:56

Wat ik hier mee bedoel is dat we geen verschil moeten maken tussen zij die Immuniteit hebben opgebouwd of
een app hebben geïnstalleerd. En dan meer specifiek, dat de groep die dat niet heeft gedaan ook gewoon
boodschappen kunnen doen. Nu is dat nog normaal maar wat gaat er gebeuren als die app er is.

Ik heb ook hier topics gelezen, dat er wel degelijk personen zijn voor deze tweedeling, en dat moeten wij als
beschaafd mens niet willen. En daarom deze verwijzing naar apartheid, zoals botbot ook al aangeeft weliswaar
op een nog benauwder manier. Straks mag je een winkel niet meer in omdat je geen bewijs van Immuniteit hebt of
dat je geen app hebt geïnstalleerd of zoals eric verstraten eerder al heeft aangeven dat er gewoon een valse positief is,
of dat je gewoon geen smartphone hebt. Dit lijkt misschien ongelofelijk maar de geschiedenis heeft bewezen wat er allemaal kan gebeuren.

In crisestijd is het belangrijk dat je je gezond verstand gebruikt, en niet laat meeslepen door waanzin, daar
bedoel ik onder ander 5g mee.
16-04-2020, 09:37 door karma4
Door botbot: Mmm een app die registreert waar je wel en niet naar binnen mag. Vroeger deden ze dat gewoon met een ster op je bovenarm van je kleding. Tijden veranderen.
kan me niet herinneren dat de kolere lijders zo;n teken opgespeld krijgen, ze waren herkenbaar genoeg.
https://www.zijpermuseum.nl/het-tbc-huisje/ Had je het dan werd je uitgesloten als werkkracht.
16-04-2020, 10:37 door Anoniem
Dutch Blockchain Coalition. Daar zit Centric toch niet in hoop ik he?
16-04-2020, 11:17 door Anoniem
Lijkt op China wel. Controle van de bevolking. Iedereen (zoals mij) plaatsen die app absoluut niet!! Op mijn smartphone. Weer een poging om de bevolking te tracen en te monitoren. Het is verdorie China of Israel niet. Zijn ze nu helemaal van de pot gevallen.7C
16-04-2020, 11:44 door Anoniem
Triest dat mensen zo’n oplossing vergelijken met een ster op je jas.
Een test is maar een paar dagen geldig en voorkomt dat zieke mensen binnen komen. Heeft niks met maken met mensen buiten houden. Want als ze beter zijn mogen ze gewoon weer naar binnen.
Volgens mij gaat het er om dat je bij verzorgingshuizen kan aantonen dat je bent getest.
De mensen die binnen zitten zijn een beschermde groep waar verre weg het meeste doden vallen.
Je wil toch voorkomen dat er zieke mensen dat netwerk binnen komen. En ervoor zorgen dat mensen weer op bezoek komen. Ook voor oplossing als proximity of zelf diagnose heb je uiteindelijk een aangetoond resultaat nodig. Je kan niet gewoon maar zelf aantonen of je ziek bent, dit moet digitaal ondertekend zijn door een arts of onderzoek. Dit kan je goed digitaal doen doormiddel van verified credentials. Een aantal landen eisen bijvoorbeeld al om weer te kunnen vliegen zo een digitale gezondheid verklaring.
Veel reacties geven weer een hoog bla bla gehalte zonder goed te lezen wat de oplossing doet.
16-04-2020, 11:49 door Anoniem
Door Anoniem: Smartphones zijn helaas niet zo veilig als ze idealiter zouden zijn
(Ik ben iatomory)

Daarmee ga je natuurlijk voorbij aan de echte vraag of mensen een app zouden installeren die hun digitale identiteit (en corona immuniteit status) bewaard. Kijk alleen al naar de massa's mensen dat gebruik maakt van Zoom en consorten, het is velen niet te doen om hoe 'veilig' het is. Daarnaast is er natuurlijk wel wat op af te dingen op de uitspraak dat telefoons niet veilig zijn, een grootschalige uitbraak van ransomware zoals bij PC's plaatsvond moet volgens mij nog gebeuren.

Laten we dan ieder geval werken aan een veiligere opslag van gegevens dan een centrale opslag of uitwisselen dat het andere digitale alternatief is (DigiD, LSP). Als er noodzaak is voor een dergelijke app (ik ben geen voorstander), dan heb ik liever dat dit consortium hem maakt dan een houwtje touwtje app ontwikkelaar met SQL database. En vergeet bovendien niet dat deze technologie ook op andere manieren nuttig kan gebruik worden, denk aan het vervangen van het bekende kopietje paspoort met een veiliger en privacy vriendelijk alternatief. Maar ook dat is voer voor discussie: https://web.cs.ucdavis.edu/~rogaway/papers/moral.html
16-04-2020, 12:10 door karma4
Door Anoniem: Dutch Blockchain Coalition. Daar zit Centric toch niet in hoop ik he?
Nee, Pomp.
16-04-2020, 22:18 door Anoniem
Het laatste wat je wilt is een of ander geautomatiseerd systeem waarin een vinkje uit of aan (bepaald door een, al of niet totaal onwetende of naieve, mogelijk corrupte, ambtenaar, buiten jouw medeweten, of controle, om) gaat uitmaken of het systeem jou vriendelijk en begripvol, of beduidend minder vriendelijk en begripvol, welhaast vijandig, gaat behandelen. Gegeven de hoeveelheid, verstrekkende, geweldsmiddelen de overheid standaard al over beschikt.

Beter ga je volle bak tegenin hen die misbruik maken van dat systeem, of er mee wegkomen, wil je nog iets van gelijkwaardig in de ogen van Vrouwe Justitia overhouden.

Alles wat daarvan afwijkt gaat alleen maar tot scheve ogen leiden, en, uiteindelijk, tot eigengericht.

De geschiedenis der mensheid leert die les keer op keer, maar vooral dat blijven negeren, en denken dat het dit keer wel anders zal uitpakken. Hoe dom kun je zijn.

Het simpele feit blijft: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, vroeg of laat komt die bijl.

Maar momenteel heerst naiviteit, feiten zijn ook maar een mening, we are in control, en meer van dat soort nonsens.

You can fool all of the people some of the time...

Enzovoorts.
17-04-2020, 00:26 door Anoniem
Door Anoniem: Iemand die zojuist is getest, kan overmorgen zijn besmet. Voorlopig is er geen vaccin. Dus wat heeft dit voor zin?
Misschien ook eens verdiepen in de betrouwbaarheid van vaccinaties.
In bijsluiters staat in ieder geval altijd dat ze niet kunnen garanderen dat je uiteindelijk de ziekte niet alsnog krijgt :)
17-04-2020, 10:38 door The FOSS
Door Anoniem: Het toeval wil dat mensen van de pro-life beweging geen inentingen willen van vaccins die mede mogelijk zijn gemaakt via het gebruik van geaborteerde kinderen. Onethische vaccins horen niet gedistribueerd te worden, laat staan dat de gewetens van mensen geweld mogen worden aangedaan.

Ja daaaag! Als er een vaccin komt dan ben ik voor gedwongen inenting want we kunnen de volksgezondheid niet op het spel zetten door weigeraars te faciliteren.
17-04-2020, 17:10 door Anoniem
Dus alle mensen die op natuurlijke wijze immuun zijn geworden die mogen niet meer meedoen aan onze samenleving... Die moeten dan alsnog een verplichte vaccinatie (met alle ernstige risico's van dien want een goed cq veilig vaccin duurt vele jaren om te ontwikkelen, tijd die er bij het vaccin voor mexicaanse griep ook niet was met als gevolg narcolepsie) krijgen om weer mee te doen.... Dat gaat wel extreem ver, zelfs voor Nederlandse begrippen...

Laat de grondwet deze vorm van discriminatie überhaupt wel toe?
18-04-2020, 04:12 door The FOSS
Door Anoniem: Dus alle mensen die op natuurlijke wijze immuun zijn geworden die mogen niet meer meedoen aan onze samenleving... Die moeten dan alsnog een verplichte vaccinatie (met alle ernstige risico's van dien want een goed cq veilig vaccin duurt vele jaren om te ontwikkelen, tijd die er bij het vaccin voor mexicaanse griep ook niet was met als gevolg narcolepsie) krijgen om weer mee te doen.... Dat gaat wel extreem ver, zelfs voor Nederlandse begrippen...

Laat de grondwet deze vorm van discriminatie überhaupt wel toe?

Je wordt natuurlijk wel eerst getest op antistoffen tegen het coronavirus (?)
18-04-2020, 10:35 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Dan moet ik maar snel besmet worden met het corona virus, anders wordt ik straks buiten gesloten.
Zeer onwenselijk deze app, doet me aan het verleden denken zowel in Europa als Amerika.
Compleet doorgedraaid privacy fanatici.
Het doet me denken aan toegang tot beveiligde ruimtes, validatie van competentie medewerkers, afstemmen taken.
Als dit privacy inbreuken zijn dan geld dat ook voor:
- gecontroleerde toegang tot werkruimtes
- Eisen aan de beroepsvaardigheid
- Vaststellen van geschiktheid voor de werktaak
Een werknemer die dronken op het werk verschijnt heeft een probleem zeker als er rijvaardigheid vereist is.

Dat allemaal als een recht op privacy zien
- dronken rijden,
- ongeschiktheid voor het beroep en toch uitoefenen,
- verkeerde taken uitvoeren
is gewoon grote onzin. Ik begrijp niet waarom dat privacy gedoe telkens die kant op gaat. Geef iedereen gewoon root en domain admin rechten want het is een inbreuk van privacy en wantrouwen als rechten en vrijheden ingeperkt worden.
Door Anoniem: Aan alle mensen die hierop reageren zonder het filmpje te bekijken:

Bekijk even het filmpje, dat scheelt een hoop weerstand en onzin:
https://www.youtube.com/watch?v=DevkodKN7k0

1. Ja, als eerste wordt je identiteit vastgesteld.
2. Gegevens (documenten) worden lokaal opgeslagen op de telefoon.
3. Als gebruiker bepaal je welke gegevens je deelt.
4. Een testuitslag (document) wordt door een erkende instantie uitgegeven (digitaal ondertekend) .
5. Een controle kan toetsen op een testuitslag niet ouder dan x dagen.

Je kunt volgens mij niet zeggen dat er niet goed over nagedacht is. Ook qua privacy. Wel twijfel ik of dit wenselijk is, want vrijwillig is het dan niet meer, als je anders geen toegang krijgt.

Het gaat niet om de vraag of een app vergelijkbaar is met een papiertje. Het gaat er om dat het onwenselijk is, dat jij voor toegang moet laten zien of je Corona hebt gehad of een vaccin hebt gekregen. Iedereen beschikt over zijn eigen lichaam en hoeft dat aan anderen niet door te geven.
18-04-2020, 16:29 door Anoniem
"Gegevens worden door de app decentraal opgeslagen."

Hahahahaha, en Rutte heeft nog nooit gelogen.
18-04-2020, 17:24 door Anoniem
Zonder massale testen is een app net zo betrouwbaar als wensdenken, namelijk dat je de "metingen" iedere kant op kan sturen die men wenst te denken (totdat de feiten je weer inhalen; achteraf), en dan begint het vingerwijzen, spindoctoren, MSM brainwashing, enzovoorts, weer. Dan worden er wat parameters en definities bijgesteld en, oh wonder, opeens lijkt de bezielende leiding van onze beterwetenden vruchten af te werken. Natuurlijk joh, halverwege het spel de spelregels veranderen en opeens zouden zij winnende en daadkrachtig zijn. Probeer eerst eens je bij je woord te houden, en simpelweg toe te geven wanneer je fout bezig blijkt te zijn, want leiderschap begint bij, eerst en vooral, mens te zijn, geen robot die maar wat roept om populair of verschoond van verantwoordelijkheid te blijven.

Want feiten zijn ook maar een (onwelgevallige) mening, of zoiets. Alsof je daar de oorlog, of wat dan ook, op langere termijn gaat winnen.

De billen bloot is de beste optie, als je tenminste staat voor wat je zegt, niet voor wat je eigenlijk wilt, maar buiten beeld wilt houden.
18-04-2020, 17:55 door Anoniem
De gehele discussie gaat voorbij aan het feit dat iemand hiervoor betaald. En NSB ers gebruikmaken van deze geldstroom.
We willen helemaal geen NWO en geen app. We willen ziekenhuizen die goed geoutilleerd zijn en nog veel meer dingen waar nu geen geld voor is. 50 miljoen van Nederland voor een vaccin onderzoek (dat bijna 1 miljard kost) wat nooit gedaan wordt .
De kinderen in Afrika hebben honger maar daar is geen geld voor omdat je daar niet aan kan verdienen. Mensen zijn niks waard. Alleen als je eraan kunt verdienen.Dat zie je maar weer met deze voortvarendheid om die app op de markt te krijgen.
Het is gewoon ziek zoals mensen met elkaar omgaan. En kijk wie er weer met de neuzen vooraan staan om de bevolking te verraden.
Maar het moge duidelijk zijn dat deze namen niet vergeten worden. Stop ermee het wordt onze ondergang. In china hebben ze al een "mooi" controle systeem waarmee ze je gewoon kunnen doodmaken. Is dat zoals u de toekomst voor kinderen ziet?
U moet zich ook realiseren dat een kat in het nauw rare sprongen maakt
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.