image

Minister: politie werkt niet met gezichtsherkenningssysteem Clearview

maandag 20 april 2020, 15:30 door Redactie, 7 reacties

De Nederlandse politie werkt niet met het gezichtsherkenningssysteem van het Amerikaanse bedrijf Clearview, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten op Kamervragen van GroenLinks. Clearview verzamelt foto's van Facebook, LinkedIn en andere websites voor het trainen van een gezichtsherkenningssysteem.

Dit systeem bevat een database van drie miljard verzamelde afbeeldingen. Daarmee kunnen politiediensten onbekende verdachten herkennen. Meer dan zeshonderd Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten zouden vorig jaar van Clearview gebruik hebben gemaakt. Naar aanleiding van berichtgeving door The New York Times eisten allerlei websites dat het techbedrijf stopte met het scrapen van afbeeldingen.

Eind februari lekte een lijst uit met klanten van het techbedrijf. Ook Nederlandse overheids- of politiediensten zouden de technologie van Clearview toepassen, aldus BuzzFeed News. Aanleiding voor GroenLinks-Kamerlid Buitenweg om verschillende vragen aan minister Grapperhaus te stellen. Zo wilde Buitenweg weten of de Nederlandse overheid gebruik heeft gemaakt van het gezichtsherkenningssysteem van Clearview.

"Het is mij op dit moment niet bekend of er overheidsdiensten zijn die een product van Clearview in gebruik hebben of hiervan gebruik hebben gemaakt", antwoordt Grapperhaus. Die voegt toe dat de Nederlandse politie niet centraal door Clearview is benaderd, niet op de hoogte is van contacten met het bedrijf en geen producten van Clearview heeft afgenomen. Eerder stelde minister Dekker voor Rechtsbescherming dat, voor zover hij kon nagaan, er geen Nederlandse opsporingsdiensten samen met Clearview werken.

Buitenweg had minister Grapperhaus ook gevraagd of hij het gebruik van de technologie van Clearview wenselijk vindt in een democratische rechtsstaat en in Nederland in het bijzonder. "In de Nederlandse verhoudingen vind ik het niet wenselijk om ongericht een dergelijke verzameling van online foto’s aan te leggen om vervolgens te dienen als vergelijkingsmateriaal voor opsporingsfoto's", laat de minister daarop weten.

Afsluitend meldt Grapperhaus dat minister Dekker voor Rechtsbescherming aan een brief werkt over de feitelijke toepassing van gezichtsherkenningstechnologie in Nederland, alsmede het juridisch kader dat daarop van toepassing is. Tevens verschijnt er binnenkort een WODC-rapport over privacyaspecten rondom gezichtsherkenningstechnologie.

Reacties (7)
20-04-2020, 16:28 door Anoniem
Weer zo'n politiek kul antwoord. Als je niet vraagt dan weet je ook niets.

Waarom niet gewoon een lijst met alle corpsen erop, en dan gewoon per email vragen en antwoord bijvoegen. Is toch niet zo moeilijk. Hoeveel zijn er? Max 50?

Ik verwacht WEL dat er getest is met Clearview door INDIVIDUELE corpsen. Maar goed, minister vraagt niet door, dus hij weet niets en wast zijn handen weer in onschuld.

TheYOSH
20-04-2020, 16:35 door Anoniem
Even doorvragen wil nog wel eens helpen.
Denk aan bonnetjes.
20-04-2020, 17:33 door Anoniem
Maar gelukkig (voor de overheid) zijn er nog heel veel andere gezichtsherkenningssystemen die ze kan inzetten.

Wat gebruikt schiphol bijvoorbeeld, en waar voeden ze dat dataslurpsysteem nou precies mee?
20-04-2020, 18:13 door karma4
Het zou toch wat als oplichters criminelen herkend zouden worden.
Privacy als argument om andermans privacy te schenden. Het lijkt wel ui 1984 big bother als newspeak gehanteerd te worden.

Je kunt gezichtsherkenning ook goed inzetten voor bescherming van de privacy. Een goed controle op de juiste persoon is een verplichting. Zo maar wat administreren omdat het werkt is niet goed.
20-04-2020, 20:37 door Anoniem
Voor een aantal reaguurders, kan de overheid niets goed doen, maar ze moeten wel alle problemen oplossen!
21-04-2020, 08:28 door Anoniem
Door Anoniem: Voor een aantal reaguurders, kan de overheid niets goed doen, maar ze moeten wel alle problemen oplossen!
Je kan ervoor kiezen dat te zien als een vraag om verbetering. Oftewel, overheid, maak je eens waar. Laat eens zien dat je nog bestaansrecht hebt.

Want we hebben de afgelopen tientallen jaren het omgekeerde gezien: Een overheid die steeds meer ging kosten maar ondertussen steeds minder voor demense ging doen. Dat is ook gewoon hard te maken, kijk maar naar bijvoorbeeld de zorg. Dus het is helemaal niet gek dat er reaguurders zijn die zoiets hebben van, kom, er mag best wel eens wat meer nuttigs uit de handjes van de overheid komen, en dat mag ook best eens wat minder kosten.

Waarbij "minder kosten" echt niet alleen over geld gaat. Bijvoorbeeld ook over al die persoonlijke (en steeds persoonlijkere!) data die de overheid zo graag van je wil hebben, "want dat hebben ze nodig" om vervolgens nooit duidelijk te maken waarom dan. Maar de data blijkt wel regelmatig te lekken, dus je hebt er nog direct last van ook nog.

Je kan mopperen over "de toon" (wat je indirect doet), maar je kan je ook realiseren dat er wel degelijk een punt verborgen zit in de tegengeluiden. Het is natuurlijk makkelijker het geheel af te doen als aluhoedjesgezwam, maar ik denk dat dat wat al te makkelijk is. Je kan erop wachten tot de overheid ook bij jou komt aankloppen, en als je dan pas zegt "ho eens even", krijg je van de overheid je aluhoedje opgezet en ben je mischien maar helemaal alleen.

Beter denk je mee over wat je wel en niet van de overheid verwacht en hoeveel het mag kosten. Ook als je het allemaal wel best vindt zoals het nu is, helemaal als je duidelijk kan uitleggen waarom je dat vindt.
21-04-2020, 12:52 door Eric-Jan H te D
De werkwijze is toch: "Wat wij buiten de normale en legale procedures om willen weten, vragen we aan de inlichtingendiensten van de VS en Israël en andersom"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.