image

Duitse overheid kijkt naar drie verschillende corona-apps

dinsdag 21 april 2020, 17:07 door Redactie, 4 reacties

De Duitse overheid kijkt naar drie verschillende corona-apps om mogelijk volgende maand al in te zetten. Het gaat om PEPP-PT (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing), D3PT (Decentralized Privacy Preserving Proximity Tracing) en een app van Accenture die inmiddels al in Oostenrijk wordt gebruikt en ook één van de zeven apps is die door de Nederlandse overheid is gekozen.

Dat heeft de Duitse regering laten weten op vragen van het Duitse parlementslid Anke Domscheit-Berg. "In tegenstelling tot eerdere openbare verklaringen kijkt de overheid niet alleen naar de steeds meer controversiële PEPP-PT-variant, die van centrale datasynchronisatie gebruikmaakt, maar ook een propriëtaire app gebruikt in Oostenrijk en de gedecentraliseerde en open ontworpen variant D3PT", aldus de politica tegenover het Duitse Handelsblatt.

Volgens Domscheit-Berg moet de Duitse overheid het advies van de Europese Commissie volgen, dat eerder adviseerde om voor een gedecentraliseerde oplossing te kiezen. Deze week kwamen meer dan driehonderd experts en wetenschappers met een gezamenlijke verklaring (pdf) waarin ze waarschuwden voor het risico van surveillance en misbruik wanneer gegevens centraal worden opgeslagen.

Reacties (4)
21-04-2020, 20:56 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-04-2020, 21:15
De steun voor het ooit zo sympathieke PEPP-PT consortium neemt razendsnel af [2][3]. Tegelijk is de app van Accenture (STOPP Corona) afgelopen weekend al hard door de mand gevallen als het gaat om de geboden 'privacy'.

Teleurstellend om te zien dat Duitsland, net als Nederland dit weekend, toch naarstig op zoek is naar applicaties met een sterke centrale component (lees: surveillance mogelijkheden). Dat staat in groot contrast met Zwitserland, waarbij de overheid steun heeft uitgesproken achter de app gebaseerd op het DP3T voorstel [0]. Daar zijn ook al verschillende tests gedaan omtrent het proximity vraagstuk [1], wat nodig is om het aantal false positives beperkt te houden. Het kán dus wel, waarmee er nog meer vraagtekens gezet kunnen worden bij de aanpak van de Nederlandse overheid.

[aluhoedje]
Is het trouwens niemand opgevallen dat naast de heisa over contact tracing apps, er in alle stilte ook een app verschenen is waarmee iedereen zijn 'corona klachten' kan bij houden [4]? Geen broncode, communicatie die lijkt te verlopen via Google's Firebase en met een onduidelijke privacy verklaring waar dit nergens in beschreven staat? Wake up sheeple!
[/aluhoedje]

[0] https://news.epfl.ch/news/epfl-and-eth-zurich-advance-digital-contact-tracin/
[1] https://twitter.com/FuaPv/status/1251034672592756736
[2] https://twitter.com/mikarv/status/1252213057213915136 (Verwijzing naar hetzelfde statement als in het artikel, met als kanttekening dat het dus ook gaat om PEPP-PT)
[3] https://twitter.com/mikarv/status/1251877339195150337
[4] https://nos.nl/artikel/2331180-corona-check-app-van-olvg-nu-door-iedereen-te-gebruiken.html

EDIT: Ik moet artikelen hier natuurlijk wel van oud naar nieuw lezen, gelukkig is er al iets geschreven over de nieuwe app.
21-04-2020, 22:05 door Anoniem
Door iatomory: Is het trouwens niemand opgevallen dat naast de heisa over contact tracing apps, er in alle stilte ook een app verschenen is waarmee iedereen zijn 'corona klachten' kan bij houden?

De eerst nog zo sympathiek ogende OLVG app werd door de bijdrage van 'Advanced Encryption Standard', en eerder door een andere Anomiem, reeds als misleidend qua privacy issues afgeschoten, zij het in een andere draad:

Ziekenhuizen maken Corona Check-app voor heel Nederland beschikbaar
https://www.security.nl/posting/653408#posting653464

Voor wie een beetje pienter is, is die OLVG app is nergens voor nodig, want men kan de nodige informatie van de Covid-19 symptomen immers ook gewoon duidelijk terugvinden op WHO.int, de RIVM.nl website of op Thuisarts.NL

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG ) had op Thuisarts.NL al eerder een betrouwbare Corona-vragentest gepubliceerd. Mijn indruk is dat de OLVG app uit de grond is gestampt om zorgen onder de bevolking weg te nemen.
23-04-2020, 10:55 door Korund
... één van de zeven apps is die door de Nederlandse overheid is gekozen.

Alle 7 apps uit de toplijst zijn uiteindelijk afgevallen wegens bezwaren tegen de veiligheid en bescherming van de verwerkte persoonsgegevens. Hopelijk trekt de Duitse regering zich die conclusie ook aan en laat die Nederlandse app vallen.
24-04-2020, 20:23 door Anoniem
https://www.consumerreports.org/public-health/tracking-coronavirus-is-a-huge-task-these-systems-could-help/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.