image

90% Nederlanders wil jeugd tegen online porno beschermen

woensdag 28 januari 2004, 10:42 door Redactie, 0 reacties

De Safe Internet Foundation (SIF) heeft laten onderzoeken wat voor informatiefilter Nederlanders nodig achten voor kinderen die het Internet op gaan. Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 2181 personen. 80% van de ondervraagden wil kinderen beschermen tegen pagina’s met expliciete sex of geweld. 70% noemt discriminatie of technische uitleg voor het maken van wapens en bommen als inhoud die niet beschikbaar zou moeten zijn voor kinderen. Het aantal ondervraagden dat ook naakt of drugs af wil schermen is 45%. Andere genoemde zijn pagina’s met dierenleed, occultisme of loterijen.

Slechts 10 procent van degenen met kinderen en een Internet aansluiting maakt ook daadwerkelijk gebruik van een filter. Moeite met het installeren van een filter, de vindingrijkheid van kinderen de filter te omzeilen en het niet op de hoogte zijn van filtermogelijkheden worden als belangrijkste redenen genoemd. Uit het onderzoek blijkt verder dat 10 procent tegen het gebruik van een filter is. Ten slotte is er ook een kleine groep ouders die de voorkeur geeft aan het met de kinderen bespreken van pagina’s met een onwenselijke inhoud boven het gebruik van een filter.

De cijfers tonen aan dat ouders belang hechten aan afscherming van kinderen van onwenselijke content, maar dat installatie van filters achterwege blijft vanwege technische bezwaren of dat ouders meer zien in actief toezicht op hun internettende kinderen. Het grote probleem echter is dat veel ouders beiden niet doen, dus geen filtering en te weinig toezicht op hun internettende kinderen. Terwijl het juist zo belangrijk is om in de digitale omgeving waar geen grenzen zijn, geen regels zijn en geen handhaving plaatsvindt je kinderen te hoeden voor hackers, spammers, onwenselijke content en vervelende contacten.

Vrijdag 6 februari houdt SIF in het kader van de Europese dag voor internetveiligheid een bijeenkomst in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Vanaf 14.00 uur zullen leden van de Tweede Kamer, mensen uit de wetenschap en de aanbieders van internet(producten) hun visie geven op de bovenstaande onderwerpen. De pers is daarbij van harte uitgenodigd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.