image

Belgische politie waarschuwt eigenaren van oude Androidtelefoons

dinsdag 28 april 2020, 15:30 door Redactie, 8 reacties

De Belgische politie waarschuwt eigenaren van oude Androidtelefoons die geen beveiligingsupdates meer ontvangen om voorzichtig te zijn met wat ze downloaden, niet zomaar links in berichten te openen en een mobiele virusscanner te gebruiken. Aanleiding voor de waarschuwing is een onderzoek van de Britse consumentenvereniging Which?.

Die kwam eerder dit jaar met het bericht dat ongeveer een miljard Androidtoestellen geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Het gaat dan met name om toestellen die Android 6 of ouder draaien. "Als je dus een smartphone of tablet gebruikt met een versie die ouder is dan versie 7, loop je veel meer risico dat hackers je gegevens bemachtigen of virussen installeren die zullen profiteren van de niet-gedichte veiligheidslekken”, stelt Olivier Bogaert, commissaris van de Belgische Federal Computer Crime Unit (FCCU).

Bogaert laat vervolgens weten dat Google aan een oplossing genaamd Mainline werkt, waarbij het beveiligingsupdates via de Google Play Store kan uitrollen en niet meer afhankelijk is van Androidfabrikanten. Mainline is echter alleen beschikbaar voor toestellen die met Android 10 worden geleverd.

Om misbruik te voorkomen adviseert Bogaert eigenaren van oude Androidtelefoons om voorzichtig te zijn met het downloaden van apps en dit alleen via officiële appstores te doen. "Wees ook voorzichtig wanneer je berichten ontvangt met mogelijk kwaadaardige links. Bewaar tot slot je gegevens in de cloud gekoppeld aan het Gmail-adres van je telefoon", aldus de FCCU-commissaris, die aanvullend nog het gebruik van een mobiele virusscanner aanraadt.

Reacties (8)
28-04-2020, 15:48 door Anoniem
Dus mensen, zet de backup naar google cloud in whatsapp maar aan.
28-04-2020, 15:57 door Anoniem
Vaak overleven de toestellen de levensduur van de software. En toch moet je, na een belachelijke korte looptijd van het mobiele OS, weer verplicht overgaan op het opnieuw aanschaffen van een nieuw toestel. Ik vind het schandalig en bevordert alleen maar méér de wegwerpmaatschappij. En alleen maar omdat eraan verdiend moet worden.

Ik heb niets tegen geld verdienen, rijk worden en dat soort dingen. Maar het huidige kapitalistische systeem is zó door-en-door pervers en verrot, dat ik er niet langer meer achter sta. Ik walg dus ook onder andere van dit soort praktijken.

Vroeger werd alles gemaakt op kwaliteit en duurzaamheid. Tegenwoordig wordt alles gemaakt om zo snel als mogelijk kapot te gaan of obsolete te worden. Daar moeten we écht iets aan doen met z'n allen. Dit houdt zo geen stand op de lange duur.

Ik heb nog vele oude spullen die er niet alleen nog heel netjes uitzien, maar daarnaast ook nog uitstekend werken. Bijvoorbeeld oude laptops die geen Windows meer kunnen draaien omdat dit te zwaar is voor deze machines. Maar met een ander OS erop doen ze het nog perfect en voelen ze weer aan als nieuw. Kijk, zo kan het ook!
28-04-2020, 17:29 door Anoniem
Bewaar tot slot je gegevens in de cloud gekoppeld aan het Gmail-adres van je telefoon"
En dan toch nog een app installeren die 'privacy vriendelijk' is.
Ik HEB niet eens een gmail address. Juist, omdat het van choogel is!
29-04-2020, 17:56 door spatieman
kuch, als je toestel net 6 maanden is, wordt het al als oud gezien..
29-04-2020, 21:11 door Anoniem
Door spatieman: kuch, als je toestel net 6 maanden is, wordt het al als oud gezien..
Moet je niet alleen de goedkoopste willen hebben!
30-04-2020, 12:17 door Anoniem
Door spatieman: kuch, als je toestel net 6 maanden is, wordt het al als oud gezien..
Ja als je het zo bekijkt... dan was mijn smartphone al verouderd toen die nog in de winkel te koop stond. 0 updates ontvangen met andere woorden. Dat update systeem konden ze net zo goed weg halen.
30-04-2020, 15:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Bewaar tot slot je gegevens in de cloud gekoppeld aan het Gmail-adres van je telefoon"
En dan toch nog een app installeren die 'privacy vriendelijk' is.
Ik HEB niet eens een gmail address. Juist, omdat het van choogel is!
Als je een android telefoon hebt dan heb je een google mail adres
05-05-2020, 12:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door spatieman: kuch, als je toestel net 6 maanden is, wordt het al als oud gezien..
Moet je niet alleen de goedkoopste willen hebben!
En waarom niet de goedkoopste? Ik moet er dus vanuit gaan dat 'goedkoop duurkoop is'? Als de fabrikant duidelijk aangeeft dat bij die goedkope modellen bepaalde service ontbreekt dan wordt het verhaal anders.
En dan nog iets: het begrip 'goedkoop' is toch subjectief. Velen vinden een bedrag van tussen de 800 en 1200 euro normaal, ik vind dat absurd!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.