image

EU-privacytoezichthouder onderzoekt impact van pandemie op fundamentele rechten

vrijdag 1 mei 2020, 16:51 door Redactie, 4 reacties

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) gaat een onderzoek starten naar de langetermijngevolgen van de wereldwijde pandemie voor onze fundamentele rechten en vrijheden. Volgens de EDPS zal de nasleep van de pandemie een test voor onze beschaving zijn.

"De maatregelen die door de crisis zijn opgelegd hebben al invloed op onze samenleving, onze economie en onze omgeving. Exit-strategieën zullen ook tot een nieuw normaal leiden", zegt Wojciech Wiewiorowski, hoofd van de EU-privacytoezichthouder. "Het is lastig te voorspellen hoe een balans zal worden gevonden tussen het garanderen van ieders gezondheid en ervoor zorgen dat de wereld een nieuwe start krijgt."

Wiewiorowski kijkt niet alleen naar de maatregelen die overheden hebben ingesteld, maar ook naar de rol van techbedrijven. Tenzij grote techbedrijven een u-bocht maken zullen bepaalde trends in de digitale economie in de nasleep van de crisis verder worden versterkt, merkt Wiewiorowski op. Het gaat dan om een onbalans op het gebied van macht en informatie tussen een klein aantal machtige spelers en het publiek.

Dit kan zorgen voor onvoldoende transparantie en aansprakelijkheid, een toename van ongelijkheid in de verdeling van welvaart en de rol van platformen als poortwachters tot oplossingen, keuzen en informatie, gaat Wiewiorowski verder. Hij stelt dat er een dringende behoefte is voor het nieuwe normaal om echt duurzaam te zijn. Zo moeten er groene digitale oplossingen komen, gebaseerd op gelijkheid en waarden, zonder dat dit de keuzes en kansen van de volgende generaties belemmert. Het onderzoek van de EU-privacytoezichthouder zou eind dit jaar gereed moeten zijn.

Reacties (4)
01-05-2020, 17:16 door Anoniem
Die U-bocht kun je vergeten. Die bedrijven leven van het bij elkaar harken van informatie. Dat gaan ze heus niet zomaar opgeven hoor!
01-05-2020, 20:32 door Anoniem
De EU moet zich wat minder op de borst kloppen, want ze kunnen regels doordrukken die tegen de Grondwet van Nederland en andere staten ingaan.
02-05-2020, 01:28 door Anoniem
Blij om te horen dat er onderzoek wordt gedaan; en (hoopvol dat ik ben) er inzicht is dat de pandemie inderdaad een verrotting van de digitale vrijheden heeft veroorzaakt.

Het gaat dan om een onbalans op het gebied van macht en informatie tussen een klein aantal machtige spelers en het publiek.

Positief dat dit ter discussie staat!
03-05-2020, 10:33 door Anoniem
Door Anoniem: De EU moet zich wat minder op de borst kloppen, want ze kunnen regels doordrukken die tegen de Grondwet van Nederland en andere staten ingaan.
Daar heeft Nederland zelf voor gekozen. Als je lid wordt van een groter geheel dan praat je niet alleen mee over de regels daarvan maar gelden die regels ook voor jou. En het gaat niet tegen onze grondwet in, want die regelt expliciet dat de internationale rechtsorde voor onze nationale wetgeving gaat:
94. Voorrang internationale rechtsorde boven nationale wet

Binnen het Koninkrijk geldende wettelijke voorschriften vinden geen toepassing, indien deze toepassing niet verenigbaar is met een ieder verbindende bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.