image

Canadese provincie Alberta lanceert eigen bluetooth corona-app

zaterdag 2 mei 2020, 09:23 door Redactie, 3 reacties

De Canadese provincie Alberta heeft een eigen bluetooth corona-app voor bron- en contactonderzoek gelanceerd, waarbij iPhone-gebruikers hun telefoon ontgrendeld moeten houden om de app te laten werken. De app heet ABTraceTogether en is gebaseerd op de broncode van de Singaporese corona-app TraceTogether.

Het gebruik van ABTraceTogether is vrijwillig. Om de app te kunnen gebruiken moeten Canadezen wel hun telefoonnummer opgeven. De app registreert personen pas als contact als ze gedurende een periode van 24 uur bij elkaar opgeteld vijftien minuten binnen een straal van twee meter bij de gebruiker zijn geweest. De dagelijks verzamelde data wordt voor een periode van 21 dagen versleuteld op de telefoon opgeslagen.

Wanneer een gebruiker met corona besmet blijkt te zijn kan die ervoor kiezen om zijn contactdata met de gezondheidsautoriteiten te delen. Het gaat dan om de id's van personen waarmee de besmette gebruiker in contact is gekomen. Vervolgens kunnen de autoriteiten deze personen voor hun bron- en contactonderzoek bellen. De app is dan ook bedoeld om het handmatige contactonderzoek te ondersteunen, zo laat de Canadese provincie weten.

Voor iPhone-gebruikers zijn er echter de nodige instructies. Apple staat het namelijk niet toe dat apps in de achtergrond gebruikmaken van bluetooth. IPhone-gebruikers moeten dan ook controleren dat als ze naar buiten gaan de app in de voorgrond draait. Daarnaast moet de telefoon ontgrendeld zijn en hoort de app zichtbaar op het scherm te zijn. Ook moet het scherm aan blijven, aldus instructies van de provincie.

Wanneer iPhone-gebruikers een andere app gebruiken moeten ze daarnaast niet vergeten om de corona-app weer in de voorgrond te plaatsen. Apple werkt aan een programmeerinterface waarmee apps toch in de achtergrond van bluetooth gebruik kunnen maken, maar ABTraceTogether maakt hier geen gebruik van.

Reacties (3)
02-05-2020, 10:57 door linux4
Compleet zinloos als je de app op de voorgrond en op je ontgrendelde scherm moet hebben om 'm te laten werken.

Dat de app de Apple API niet gebruikt is logisch want die API is nog in de testfase, enkele Apple beta testers hebben 'm al gevonden op hun iPhone.
02-05-2020, 12:24 door karma4
Door linux4: Dat de app de Apple API niet gebruikt is logisch want die API is nog in de testfase, enkele Apple beta testers hebben 'm al gevonden op hun iPhone.
Die API van Apple lijkt met gezien de specificaties ook compleet zinloos. Om nu iedereen een Samsung of ander Android toestel te gaan verplichten lijkt me niet echt handig.
02-05-2020, 18:45 door Anoniem
aaifoon: no way
blauwtand aan: forget it.
telefoon mee en dan ook nog zonder lock: wat denk je zelf?

Leuk allemaal. Maar 3x een 'no go' en dan ook nog verwachten dat het gebruikt gaat worden. De 90s zijn voorbij hoor!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.