image

Britse overheid kiest Wight als eerste testlocatie voor corona-app

dinsdag 5 mei 2020, 09:48 door Redactie, 14 reacties
Laatst bijgewerkt: 06-05-2020, 09:45

De Britse overheid heeft het eiland Wight als eerste testlocatie voor een corona-app gekozen. Dat maakte de Britse minister van volksgezondheid Matt Hancock tijdens een persconferentie bekend. "Het doel van test, track en trace is om het virus op te sporen en isoleren, zodat het zich niet verder kan verspreiden", merkte Hancock op.

Volgens de minister moet dit voor een meer gerichte aanpak van de lockdown zorgen. De app speelt hierbij een belangrijke rol, ging Hancock verder. Omdat het een eiland betreft zou het de ideale omgeving voor het testen van een corona-app zijn. Een relatief groot deel van de eilandbewoners is echter op leeftijd en beschikt niet over een smartphone. Dit ziet de minister juist als een voordeel, omdat het belangrijk is om eerst in een uitdagende omgeving te testen voordat de app voor alle Britten beschikbaar wordt.

Net als andere corona-apps houdt ook de Britse corona-app bij hoe dicht de gebruiker bij anderen in de buurt is geweest. Deze gegevens worden in een "anoniem log" op de telefoon opgeslagen. Wanneer gebruikers coronaverschijnselen krijgen kunnen ze ervoor kiezen om de app de Britse gezondheidszorg NHS te laten informeren. Aan de hand van een risicoanalyse kan de NHS vervolgens een anonieme waarschuwing naar personen sturen die in de dagen ervoor met de betreffende gebruiker in contact zijn gekomen.

Verder geeft de app de zieke gebruiker advies, waaronder zelfquarantaine indien nodig. In een toekomstige versie van de app kunnen mensen er ook voor kiezen om extra informatie over henzelf met de NHS te delen. Deze gegevens moeten helpen bij het identificeren van trends en hotspots. De Britse gezondheidszorg werkt ook samen met Apple en Google. Daarnaast zal de NHS het privacyontwerp en de broncode van de app openbaar maken.

Reacties (14)
05-05-2020, 10:06 door Erik van Straten
Uit https://www.bbc.com/news/uk-52540068:
It records when two people who have the app are within 2m of each other for more than 15 minutes.
Uit het plaatje halverwege het artikel (directe link: https://ichef.bbci.co.uk/news/375/cpsprodpb/102C/production/_112104140_app_contact_tracing_640_3x-nc.png):
NHS app detects and records presence of other app users closer than 2 metres for more than 3 minutes
De "medische informatici en andere domeinexperts" zijn er kennelijk nog niet helemaal uit wat de minst slechte balans tussen false positives en false negatives zal zijn met deze wichelroedetechniek...
05-05-2020, 11:03 door Anoniem
@ Erik van Straten,

Schijnt echt een hoog druide-niveau te hebben, deze app. Men zou eerst eens alle conflicterende info moeten zeven,
die we inmiddels binnen hebben over COVID-19.
Mogen 70-jarige werkers met mondkapje gewapend met deze app nu weer gewoon met het OV mee?
Och-weej, we hebben een mondkapjesprobleem in dit landje?

Wie krijgen het anti-lichaam toegediend, dat al op de plank ligt?
Wat is er bekend over immuun worden/niet immuun kunnen worden.
Kan het virus ineens uit het natuurlijk milieu verdwijnen vanwege onnatuurlijkheid?

Meer vragen dan er binnen 3 minuten binnen twee meter afstand op te lossen zijn.
Statistiekcijfers en andere publieke leugens.
Lijkt me doekje voor het bloeden app.
Vroeger zou je zeggen hoog "kwakzalf" (snake-oil)-gehalte.

Maar ja als het kapperzaken, horeca, terassen e.d. weer kan openen?

Leg eens uit Erik, geloof jij nu alles echt wat je verteld wordt?
We zijn met z'n allen voorlopig mooi in de aap gelogeerd lijkt me zo.
En misschien blijft dat zo op de hele lange duur.

J.O.
05-05-2020, 12:13 door karma4
Door Erik van Straten: De "medische informatici en andere domeinexperts" zijn er kennelijk nog niet helemaal uit wat de minst slechte balans tussen false positives en false negatives zal zijn met deze wichelroedetechniek...
Die analyse hoe lang, wie , waar, moet je niet in de app willen bepalen wat echt van belang is.
Je kunt dat filteren indikken beter achteraf doen. Pas dan krijg je een beeld wat effectief dan wel van belang is.
In ieder geval is de smartphone eigenaar die besmet is, niet meer van belang om te beschermen. Het gaat om anderen.

Uit je link het plaatje: besmet -> delen contacten. De besmette persoon zelf komt nergens meer voor.
Nog een voordeel van het eiland zijn. Contacten van buiten zijn makkelijk af te stoppen. Niemand komt zo maar aan land.
05-05-2020, 12:47 door Anoniem
"Essi Crist" in Gaelic; nogmaals experimenten op een druiden-eiland.
Sinds de dagen van de Hadriaanse Muur is er niet echt veel veranderd.

Wie dragen er nu de "fasces" van de Mithras-gelovigen?
Kent u geschiedenis en er wordt u inzicht geboden.
Er is niets nieuws onder de zon.

#sockpuppet
05-05-2020, 14:30 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 05-05-2020, 14:33
Door Anoniem: Leg eens uit Erik, geloof jij nu alles echt wat je verteld wordt?
Een kat in het nauw maakt rare sprongen, nee dus. En daar komt bij dat Corona voor iedereen een raadsel is.

Zelf had ik een week of twee geleden verwacht dat Nederland nu weer in een piek met besmettingen zou zitten, gezien het aantal mensen op straat en dat weer bij elkaar op bezoek gaat (dat had ik -gelukkig- fout). Of dat iets zegt over de besmettingskans bij dingen die we nu nog nauwelijks doen (kroeg, restaurant, OV, kapper, ...), of dat onvermoede factoren een rol spelen, weet ik niet.

Gelukkig wordt er wel steeds meer bekend. Interessant vond ik (naast de links die ik al gaf in mijn bijdragen in https://www.security.nl/posting/655312/Schneier%3A+contactonderzoek+kan+niet+met+een+smartphone-app) de volgende links:

-------------------------------------------------------------------------------
Uit https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/presymptomatische-covid-19-patienten-belangrijke-bron-besmetting.htm:
Mogelijk zijn vier op de tien mensen met covid-19 besmet geraakt door iemand die nog in de presymptomatische fase van de ziekte verkeerde. Dat blijkt uit Chinees onderzoek door Xi He e.a. gepubliceerd in Nature Medicine. [...]
De onderzoekers concludeerden dat mensen met covid-19 2,3 dagen voor de eerste symptomen besmettelijk zijn, met een piek 0,7 dag voor de eerste symptomen. [...]
Publicatie: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0869-5
Als dat klopt kan het aantal false positives van een app worden beperkt door slechts "contacten" in de laatste 3 dagen in ogenschouw te nemen.

-------------------------------------------------------------------------------
Uit https://www.wired.com/story/apple-google-covid-19-contact-tracing-interface/, naast screenshots van hoe een app er uit zou kunnen zien:
Those sample messages confirm that Google and Apple will make it possible to determine the exact day a contact event occurred. Some developers of contact-tracing apps have argued that offering too much information about the time when a contact event happened will make it too easy to identify Covid-19-positive people, and that apps should only tell the user they've been exposed at some indeterminate time in the last two weeks. But others have pointed out that users should know when a contact event occurred so that they can consider factors like whether they were wearing a face mask or other personal protective equipment at the time, whether they were behind a protective barrier, or some other situation that might creative a false positive.

By choosing to tell users the day—but not the time—that they were potentially exposed, Google and Apple appear to have reached a compromise.
Met andere woorden, als je verneemt dat je 3 dagen geleden in de buurt van een besmettelijk persoon geweest bent, kan het (vooral bij een druk sociaal leven en/of veel OV en/of in verschillende wachtruimtes hebben gezeten) erg lastig worden om de context van de mogelijke besmetting te bepalen (bijv. zat er plexiglas tussen). Het idee dat zo'n app het dan ook meteen maar aan jouw recente contacten moet doorgeven dat jij mogelijk besmettelijk bent geweest (en zo verder naar contacten van die contacten, recursief dus) - zoals afgebeeld in het plaatje waar ik eerdere naar verwees [1] - lijkt mij dan wel héél erg optimistisch.
[1] https://ichef.bbci.co.uk/news/375/cpsprodpb/102C/production/_112104140_app_contact_tracing_640_3x-nc.png

-------------------------------------------------------------------------------
Uit https://www.statnews.com/2020/04/13/coronavirus-health-agencies-need-army-of-contact-tracers/:
‘We need an army’: Hiring of coronavirus trackers seen as key to curbing disease spread
Opmerkelijk dat beleidsmakers in Nederland denken dat je BCO (bron- en contactenonderzoek) door een app kunt laten doen (zie https://security.nl/posting/655426).
05-05-2020, 15:19 door Anoniem
Door Anoniem: Och-weej, we hebben een mondkapjesprobleem in dit landje?

Interviewer van de Volkskrant: Hoe heeft Buurtzorg het aangepakt?

‘In de loop van maart hebben we een filmpje op onze website gezet over hoe je zelf mondkapjes kunt maken met stof en keukenrol.’ [ook kocht Buurtzorg reeds eerder professionele medische FFP2 maskers in bulk in]

De richtlijnen van het RIVM zijn: doe dit niet, het is schijnveiligheid.

'Dat is absurd. Uit onderzoek blijkt [1] dat zo’n zelfgemaakt kapje altijd wel iets van bescherming biedt. Ons gaat het om het gevoel van veiligheid van onze medewerkers, om geruststelling, het beperken van de emotionele last.'

Jos de Blok (Buurtzorg): ‘Managers beperken de kracht van vakmensen’
door Greta Riemersma, 24 april 2020

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/jos-de-blok-buurtzorg-managers-beperken-de-kracht-van-vakmensen~bf2b520e/

[1] Marianne van der Sande (RIVM), Peter Teunis (RIVM) and Rob Sabel (TNO) Professional and Home-Made Face Masks Reduce Exposure to Respiratory Infections among the General Population PLoS One 2008; 3(7):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440799/


De gevolgen voor de volksgezondheid lieten zich raden:

"Zorgverleners zijn de grootste besmettingshaard van het coronavirus geworden. Door hen onbeschermd te laten werken, raken er onnodig veel mensen besmet."

Interview: Jos de Blok ‘Er is een enorme inschattingsfout gemaakt’
door Jeroen Wester, 13 april 2020

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/13/de-zorgverleners-worden-niet-voldoende-beschermd-a3996670

Interessant is ook om te weten de het Robert Koch-Institute in Duitsland mede op basis van de RIVM studie het advies gaf aan de Bundes regering om de dracht van mondneusmaskers in het openbaar vervoer en winkels te verplichten.
05-05-2020, 15:47 door Anoniem
Door Erik van Straten: Opmerkelijk dat beleidsmakers in Nederland denken dat je BCO (bron- en contactenonderzoek) door een app kunt laten doen (zie https://security.nl/posting/655426).

Het ontbreekt nog steeds aan een landelijk plan voor bron- en contactonderzoek, want het volgende bleek op 5 mei j.l. uit een rondvraag, verricht door de NOS redactie gezondheidszorg, bij de directies van alle 24 GGD-regio's:

De GGD'en in Nederland zijn nog niet klaar om veel meer bron- en contactonderzoek te doen als basisscholen, kinderdagverblijven en het speciaal onderwijs maandag 11 mei weer opengaan. Ze hebben geen idee wat er precies van hen verwacht wordt.

https://nos.nl/artikel/2332841-ggd-en-niet-klaar-voor-meer-contactonderzoek-als-basisscholen-heropenen.html

In het begin hadden de GGDs pakweg 10 tot 15 uur nodig per onderzoek, Dat zou nu, door het opdoen van meer ervaring met de Covid-19 symptomen, veel minder tijd kosten: het zou nu slecht zo'n vier uur per BCO casus vergen.
05-05-2020, 15:57 door karma4
Door Erik van Straten: ….Opmerkelijk dat beleidsmakers in Nederland denken dat je BCO (bron- en contactenonderzoek) door een app kunt laten doen (zie https://security.nl/posting/655426).
Het is net zo bizar om te verwachten dat de GGD het contactonderzoek behoorlijk kan doen als er geen goede lijst is van de mogelijke contacten. Zie het eens als een lijst waar de GGD mee aan de slag kan gaan in plaats als van iets wat ze maar moeten gaan zien te gokken wat het zou kunnen zijn.
05-05-2020, 18:02 door Anoniem
Het lijkt dat de boel globaal gekaapt is door de Bill & Melinda Gates Stichting.
De testperiode voor hun vaccins is zelfs reeds verkort.
Men hoeft geen schade te vergoeden bij schadelijkheid van de (verplichte) entingen.

Daar komt nog een helboel op ons af, laten we vooral onze grondwet in de gaten houden
en hoe men om gaat met onze democratische grondrechten als bevolking.
Wie zitten er alllemaal in hun zak of in de door hen geinstigeerde lock-down zogezegd?

J.O.
05-05-2020, 21:20 door Erik van Straten
Dank voor de link! Zou Hugo het te druk hebben met de nieuwe app? En/of denken ze in Den Haag serieus dat zo'n app mensenwerk kan vervangen?

Nog een link ivm de app (waarbij vaak gesteld wordt dat minstens 60% van een bevolking met een app zou moeten rondlopen om effectief te zijn, waarbij die 60% gerelateerd zou kunnen zijn aan de soms genoemde minstens 60% van een bevolking die Corona gehad moet hebben om groepsimmuniteit te bereiken). Nb. de titel wijkt m.i. op een belangrijk punt af van de laatste regel van het Abstract, uit https://www.researchsquare.com/article/rs-25862/v1
Herd immunity is not a realistic exit strategy during a COVID-19 outbreak
Auteurs: Ed Slot, Boris M. Hogema, Chantal B.E.M. Reusken, Johan H. Reimerink, Michel Molier, Jan H.M. Karregat, Johan IJlst, V?ra M.J. Novotný, René A.W. van Lier, Hans L. Zaaijer
Abstract
[...]
This study provides vital information on the extent of virus spread in a country where social distancing is in place, concluding that herd immunity to SARS-CoV-2 is not a realistic short-term exit strategy option.
PDF: https://assets.researchsquare.com/files/rs-25862/v1/manuscript.pdf
Bron: https://www.reddit.com/r/coronanetherlands/comments/gd9wjp/herd_immunity_is_not_a_realistic_exit_strategy/
05-05-2020, 23:14 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: Leg eens uit Erik, geloof jij nu alles echt wat je verteld wordt?
Een kat in het nauw maakt rare sprongen, nee dus. En daar komt bij dat Corona voor iedereen een raadsel is.

Zelf had ik een week of twee geleden verwacht dat Nederland nu weer in een piek met besmettingen zou zitten, gezien het aantal mensen op straat en dat weer bij elkaar op bezoek gaat (dat had ik -gelukkig- fout). Of dat iets zegt over de besmettingskans bij dingen die we nu nog nauwelijks doen (kroeg, restaurant, OV, kapper, ...), of dat onvermoede factoren een rol spelen, weet ik niet.

Gelukkig wordt er wel steeds meer bekend. Interessant vond ik (naast de links die ik al gaf in mijn bijdragen in https://www.security.nl/posting/655312/Schneier%3A+contactonderzoek+kan+niet+met+een+smartphone-app) de volgende links:

-------------------------------------------------------------------------------
Uit https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/presymptomatische-covid-19-patienten-belangrijke-bron-besmetting.htm:
Mogelijk zijn vier op de tien mensen met covid-19 besmet geraakt door iemand die nog in de presymptomatische fase van de ziekte verkeerde. Dat blijkt uit Chinees onderzoek door Xi He e.a. gepubliceerd in Nature Medicine. [...]
De onderzoekers concludeerden dat mensen met covid-19 2,3 dagen voor de eerste symptomen besmettelijk zijn, met een piek 0,7 dag voor de eerste symptomen. [...]
Publicatie: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0869-5
Als dat klopt kan het aantal false positives van een app worden beperkt door slechts "contacten" in de laatste 3 dagen in ogenschouw te nemen.

-------------------------------------------------------------------------------
Uit https://www.wired.com/story/apple-google-covid-19-contact-tracing-interface/, naast screenshots van hoe een app er uit zou kunnen zien:
Those sample messages confirm that Google and Apple will make it possible to determine the exact day a contact event occurred. Some developers of contact-tracing apps have argued that offering too much information about the time when a contact event happened will make it too easy to identify Covid-19-positive people, and that apps should only tell the user they've been exposed at some indeterminate time in the last two weeks. But others have pointed out that users should know when a contact event occurred so that they can consider factors like whether they were wearing a face mask or other personal protective equipment at the time, whether they were behind a protective barrier, or some other situation that might creative a false positive.

By choosing to tell users the day—but not the time—that they were potentially exposed, Google and Apple appear to have reached a compromise.
Met andere woorden, als je verneemt dat je 3 dagen geleden in de buurt van een besmettelijk persoon geweest bent, kan het (vooral bij een druk sociaal leven en/of veel OV en/of in verschillende wachtruimtes hebben gezeten) erg lastig worden om de context van de mogelijke besmetting te bepalen (bijv. zat er plexiglas tussen). Het idee dat zo'n app het dan ook meteen maar aan jouw recente contacten moet doorgeven dat jij mogelijk besmettelijk bent geweest (en zo verder naar contacten van die contacten, recursief dus) - zoals afgebeeld in het plaatje waar ik eerdere naar verwees [1] - lijkt mij dan wel héél erg optimistisch.
[1] https://ichef.bbci.co.uk/news/375/cpsprodpb/102C/production/_112104140_app_contact_tracing_640_3x-nc.png

-------------------------------------------------------------------------------
Uit https://www.statnews.com/2020/04/13/coronavirus-health-agencies-need-army-of-contact-tracers/:
‘We need an army’: Hiring of coronavirus trackers seen as key to curbing disease spread
Opmerkelijk dat beleidsmakers in Nederland denken dat je BCO (bron- en contactenonderzoek) door een app kunt laten doen (zie https://security.nl/posting/655426).

Er is inderdaad meer bekend.
Daaronder dat virussen ook komen en gaan, bepaalde virussen blijven.
Daaronder ook nog meer andere medische weetjes.
Er wordt ook gemeld door artsen uit de praktijk dat het coronavirus altijd zich al binnen een maand of eerder kan binden aan andere elementen in de dragers dan waar het in eerste instantie in Nederland en omliggende landen de intrede deed.
Sec genomen hoeft dat dan nog niet als een mutatie geclassificeerd te worden, het kan ook zijn dat het oorspronkelijke virus letterlijk dan niet meer classificeerbaar in de aantallen waargenomen wordt die bij een uitbraak past.
Zonder de App kan het zijn dat het virus ondertussen al evengoed geen issue meer is.

En om tegen de achtergrond van "wordt er wel steeds meer bekend" kan het virus qua snelle uitbreiding dan evengoed al weer passé zijn voordat er goed en wel een App is.
Door de verwijzing naar beleidsmakers denken dat je een app kan gebruiken weet ik niet wat je daar eigenlijk mee probeert mee in het debat in te brengen.
Het is in die context misschien wel dezelfde misduiding van begrippen als ervan uitgaan dat een automobiel, die niet zonder bestuurder vooruit beweegt, ook een app en sensoren kan hebben om te kunnen rijden.
Zonder de App komt de bestuurder ook gewoon met z'n auto verder.
De ironie hierbij is misschien ook nog dat bij een automobiel, dat in betekenis op "zichzelf voortbewegend" wijst, noch vanaf het begin noch in de toekomst zonder hoofdzakelijk de aansturing van de mens kan.

Een App ergens aan toevoegen dat (uit zichzelf) toch al tussen andere locaties kan verplaatsen is dus geen noodzakelijke schakel dat in dat opzicht op iets wezenlijks duidt.
Dus hoe zijn de gedachten dat je iets kan met een App dan te staven met de terugkoppeling uit van artsen uit het veld over dat bijvoorbeeld er altijd veranderlijke virussen zijn en dat het virus evengoed ook al eigenlijk passe of achterhaald kan zijn?
Zoals je waarschijnlijk ondertussen ook hebt genomen vergen goede testen en vaccins waar je in die veranderlijke setting idealiter steeds op terug zou willen kunnen vallen langere aanloop dus lopen ontwikkelaars gerede kans dat ze die voor niets ontwikkelen.
06-05-2020, 08:59 door The FOSS
Door Erik van Straten: Uit https://www.statnews.com/2020/04/13/coronavirus-health-agencies-need-army-of-contact-tracers/:
‘We need an army’: Hiring of coronavirus trackers seen as key to curbing disease spread
Opmerkelijk dat beleidsmakers in Nederland denken dat je BCO (bron- en contactenonderzoek) door een app kunt laten doen (zie https://security.nl/posting/655426).

Wat wil je nou met dit soort uitspraken? Dat leger aan mensen is er niet dus beleidsmakers zoeken steun bij een app. Om de mensen die er wél zijn werk uit handen te nemen, zodat het nog enigszins te behappen wordt.
06-05-2020, 17:17 door Anoniem
Door The FOSS: Dat leger aan mensen is er niet dus beleidsmakers zoeken steun bij een app. Om de mensen die er wél zijn werk uit handen te nemen, zodat het nog enigszins te behappen wordt.

Dat leger is er wel.

1. Ten eerste zouden we letterlijk de Nederlandse krijgsmacht, als dat niet anders kan, voor dat doel kunnen inzetten, net zoals die wordt ingezet om zandzakken te vullen als er ergens in Nederland een dijk dreigt door te breken.

2. Een heel leger aan thuiszitters zit nu te duimendraaien, terwijl ze graag wat wilen doen. Voorbeeld: Toen in Duitsland het RKI een advertentie plaatste, voor 500 extra BCO medewerkers, reageerden er meer dan 10.000 mensen.

Nederland kampte aan het begin van de Covid-19 crisis met logistieke problemen en middelen, denk aan mondkapjes, veiligheidsbrillen en schorten, maar er is wel een leger voorhanden -- ook vrijwilligers, waaronder die van het Rode Kruis.
07-05-2020, 00:32 door Anoniem
Door Anoniem: Nederland kampte aan het begin van de Covid-19 crisis met logistieke problemen en middelen, denk aan mondkapjes, veiligheidsbrillen en schorten, maar er is wel een leger voorhanden -- ook vrijwilligers, waaronder die van het Rode Kruis.

Persoonlijke beschermings­middelen voor zorg­verleners:

Hulptroepen.NU

https://hulptroepen.nu

De Hulptroepen Alliantie heeft, samen met diverse (Nederlandse) partnerorganisaties, een gecontroleerde supply chain zonder winstoogmerk gebouwd. Hulp voor de zorghelden, i.s.m. de KLM, Coolblue en Flexport, met track and trace-code.

Meer achtergronden hierover in het (korte) interview met mede-initiatiefnemer Sywert van Lienden, in de Nieuwsuur uitzending van NPO 2 op 5 mei j.l., 21:30 uur. Het item begint vanaf 4m:16s en duurt tot 10m:38s van de uitzending:

https://www.npostart.nl/nieuwsuur/05-05-2020/VPWON_1310788
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.