image

Amnesty: privacy mag geen volgend slachtoffer van corona worden

woensdag 6 mei 2020, 17:41 door Redactie, 10 reacties

Privacy mag niet het volgende slachtoffer van het coronavirus worden, zo stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De organisatie maakt zich met name zorgen over plannen van de Britse overheid om een gecentraliseerde corona-app voor bron- en contactonderzoek in te zetten, waarbij data in een centrale database wordt verzameld.

Dit zou volgens Amnesty de deur openen voor wijdverbreide overheidssurveillance en privacyschendingen, met mogelijk discriminerende gevolgen. In plaats van een gecentraliseerde corona-app zou de Britse overheid dan ook voor een gedecentraliseerde oplossing moeten kiezen, zoals in verschillende andere Europese landen wordt gedaan. Het gebruik van een gecentraliseerde app zou echter meer inzichten in het virus opleveren, stelt Matthew Gould, ceo van NHSX, de techafdeling van de Britse gezondheidszorg NHS.

Amnesty is niet tegen het gebruik van apps en andere technologie, maar stelt wel dat de privacy moet zijn gewaarborgd. "In deze buitengewone tijd kunnen contactonderzoek-apps en andere technologie nuttig zijn in de aanpak van corona, maar onze privacy en rechten moeten niet het volgende slachtoffer van het virus worden", aldus de mensenrechtenorganisatie, die toevoegt dat corona-apps altijd vrijwillig moeten zijn, zonder stimulering of straffen.

Reacties (10)
06-05-2020, 18:18 door Anoniem
Amnesty is een verschrikkelijk politiek gekleurde organisatie die bovendien in een veel te duur grachtenpand zit aan de Keizersgracht. Ik doneer nooit aan deze mensen, ook al geef ik om privacy. Liever doneer ik aan bedrijven of organisaties die daadwerkelijk privacyvriendelijke tools maken waar mensen iets aan hebben die bijvoorbeeld als journalist in gevaarlijke landen hun werk moeten doen of mensen die wegens hun geaardheid niet veilig zijn als hun communicatie kan worden afgeluisterd. Denk aan Tutanota of Protonmail.
06-05-2020, 18:19 door Anoniem
Wake up Amnesty. Dat ZIJN ze al.
Kijk maar naar ons EPD, LSP of hoe het deze week heten mag. Iets met ijsberg en een topje.
06-05-2020, 18:33 door karma4 - Bijgewerkt: 06-05-2020, 18:34
De schending van privacy en de EHRM heeft al plaatsgevonden door minachting van de gezondheid van anderen onder de noemer van de grote ik "mijn privacy".

Middeleeuwse toestanden waar een kleine groep zich de macht toe eigend al ware het normaal dat je anderen niet meer ziet.Tyfus mary zou blij zijn met haar rechten verdedigd door amnesty.
06-05-2020, 18:38 door Anoniem
Door Anoniem: Wake up Amnesty. Dat ZIJN ze al.
Kijk maar naar ons EPD, LSP of hoe het deze week heten mag. Iets met ijsberg en een topje.
Goede onderbouwde feiten.... NOT. Laten we dit maar gewoon een mening noemen, want er klopt niets van. Is eigenlijk om te lachen, maar triest.

Als je het verschil niet snapt, of wilt snappen (is vaak beter), dan begrijp je de basis eigenschappen al niet.
06-05-2020, 19:32 door Anoniem
Door karma4: Tyfus Mary zou blij zijn met haar rechten verdedigd door Amnesty.

Mary Mallon (September 23, 1869 – November 11, 1938), also known as: Typhoid Mary.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mary_Mallon

Ze werkte als kokkin rustig door, terwijl ze als asymptomatisch drager 51 mensen met buiktyfus besmette. Ze werd door de autoriteiten in de VS tot tweemaal toe tot isolatie gedwongen, nadat artsen onomstotelijke de ziekte bij haar hadden vastgesteld, waarna ze drie decennia later in isolatie stierf. Ze meende slachtoffer te zijn van een justitiële dwaling. Na haar dood bleek bij autopsie de levende bacil zich in haar galblaas te bevinden. Die scheidde ze uit via de ontlasting.

Handen met zeep wassen was in de VS lang geen wijdverbreid gebruik en antibiotica stonden nog in de kinderschoenen. Mary Mallon is later symbool geworden voor het debat over de mensenrechtenkwesties inzake gedwongen quarantaine.
06-05-2020, 19:53 door linux4
Door karma4: De schending van privacy en de EHRM heeft al plaatsgevonden door minachting van de gezondheid van anderen onder de noemer van de grote ik "mijn privacy".

Middeleeuwse toestanden waar een kleine groep zich de macht toe eigend al ware het normaal dat je anderen niet meer ziet.Tyfus mary zou blij zijn met haar rechten verdedigd door amnesty.

Ik minacht de gezondheid van anderen niet want ik hou mij aan de opgelegde "Corona" regels. Dat wil nog niet zeggen dat ik daarvoor privacy moet opgeven.

En als jij privacy niet belangrijk vind vertel dan eens hier openbaar wie je echt bent en wat karma4 betekent.
06-05-2020, 20:53 door karma4
Door linux4: Ik minacht de gezondheid van anderen niet want ik hou mij aan de opgelegde "Corona" regels. Dat wil nog niet zeggen dat ik daarvoor privacy moet opgeven.

En als jij privacy niet belangrijk vind vertel dan eens hier openbaar wie je echt bent en wat karma4 betekent.
Ik zorg dat ik herkenbaar ben en maak me niet echt anoniem. Dat moet voldoende zijn.
Karma https://www.ancient.eu/Karma/ De betekenis varieert
" The autonomous causal function associated with karma in South Asian traditions largely differs from the perspective of Abrahamic Religions where God (divine agency) rewards or punishes all human actions. Thus, the Law of Karma vindicates God from the existence of evil. The actual functioning of karma, the intervention of the Almighty in overturning it, the ending of karma, etc. are intricate details which vary from tradition to tradition.
….
So while reaping the fruits of one's past karma, good or bad, one is accumulating new karma as well as acting on one's free-will. This also gives one an opportunity to act in such a way that one may liberate oneself.
"

Het houdt er niet mee op dat je corona braaf volgt als voldoening in andermans privacy.
De hele clou zit in de achterliggende intentie dat je andere niet wil besmetten.

Dat je de regeltjes en jouw privacy als een confict ziet betekent dat je die basis mist.
Het beperkte westerse beeld is dat het enkel om de zwart wit tegenstelling zou gaan is niet volledig.
07-05-2020, 08:44 door Anoniem
Door karma4: De schending van privacy en de EHRM heeft al plaatsgevonden door minachting van de gezondheid van anderen onder de noemer van de grote ik "mijn privacy".

Middeleeuwse toestanden waar een kleine groep zich de macht toe eigend al ware het normaal dat je anderen niet meer ziet.Tyfus mary zou blij zijn met haar rechten verdedigd door amnesty.

De mythe van de grote ik is allang afgeschoten. Dat is een perverse karikatuur van enige reële discussie en heeft dus ook geen weerslag op de realiteit. Er steeds weer over beginnen heeft geen zin.
07-05-2020, 09:39 door Anoniem
Amnesty, is dat niet die faalhazen club die vindt dat vrouwen best wel onderdrukt mogen worden door hoofddoeken of andere gezichtsbedekking te dragen? Dat vrouwen in Arabische landen ter dood worden veroordeeld, omdat ze zich niet laten dwingen past dan blijkbaar niet in het deug narratief van faalhazen clubs als Amnesty. Deugen is belangrijker dan voor de vrijheid van mensen kiezen.
Oh, en Amnesty is ook een van de NGO's die gelukzoekers door heel Europa laat reizen naar het beloofde uitkeringenland en daarbij ondertussen vergeet dat die mensen door besmet Corona gebied reizen en dus Corona meenemen zonder dat ze getest worden. Dat testen is uiteraard een vorm van discriminatie en dat past niet in het linkse deug narratief. Wat zouden we toch zijn zonder dit soort clubs? Wellicht beter af dan nu vrees ik.
10-05-2020, 21:08 door Anoniem
Helaas. Te laat.
De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn na Corona.
Wat we nu beschouwen als privacy zal over enkele jaren vergeten zijn en voor de volgende generatie een volledig vreemd concept zijn.
Vergaande monitoring zal permanent ingezet worden om "een soortgelijke situatie te voorkomen."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.