image

Consumentenbond slaat alarm over onveilige Chinese ip-camera's

vrijdag 8 mei 2020, 12:39 door Redactie, 10 reacties

De Consumentenbond slaat alarm over onveilige Chinese ip-camera's in Nederland, die het met onkruid vergelijkt. Aanleiding is nieuw onderzoek, waaruit blijkt dat 27.000 Nederlandse ip-camera's risico lopen om door aanvallers te worden overgenomen. Het probleem wordt veroorzaakt doordat de camera's van een voorspelbaar uniek identificatienummer (UID) gebruikmaken.

"Hackers scannen het internet en vinden met slimme zoekopdrachten talloze camera’s met vergelijkbare UID's. Ze sturen een bericht naar de bijbehorende server en kunnen dan contact maken met zo’n camera. Het in te voeren wachtwoord is meestal zwak beveiligd, zodat een beetje hacker deze kan kraken", zegt Karen Reijneveld van de Consumentenbond.

De voorspelbare UID's zijn onderdeel van een bepaalde module (ILnkP2P) die in camera’s van honderden merken zit. Al die merken maken weer gebruik van verschillende apps om de camera's te bedienen. Gebruikers installeren de mobiele app en scannen de barcode op het apparaat of voeren het zescijferige UID in. De p2p-software regelt de rest. De iLnkP2P-apparaten bieden geen authenticatie of versleuteling en zijn eenvoudig te enumereren. Een aanvaller kan zo op afstand verbinding met de apparaten maken.

Vervolgens is het mogelijk om met de camera mee te kijken, het wachtwoord te wijzigen of andere aanvallen uit te voeren. De Consumentenbond stelt dat met name ip-camera's die via de CamHi-app zijn te bedienen risico lopen. Deze app is ontwikkeld door de Chinese fabrikant HiChip, die voor 38 procent van de 27.000 onveilige ip-camera's in Nederland verantwoordelijk is.

In dit overzicht van de Consumentenbond zijn meer dan veertig cameramerken te vinden die met de CamHi-app werken. "Wereldwijd gaat het inmiddels om 3,5 miljoen camera’s. Met de komst van Amazon naar Nederland staat de deur naar dit soort 'Chinees onkruid' wagenwijd open", stelt Reijneveld. De Consumentenbond heeft Amazon gevraagd om de onveilige camera's uit de verkoop te halen. Ook de Britse consumentenorganisatie Which? heeft Amazon erop aangesproken.

Fabrikant HiChip heeft tegenover de Consumentenbond verbeteringen beloofd. De problemen met de iLnkP2P-apparaten zijn niet nieuw. Vorig jaar april sloeg beveiligingsonderzoeker Paul Marrapese hier al alarm over. Destijds had hij twee miljoen kwetsbare IoT-apparaten gevonden. Marrapese adviseerde eigenaren om de apparaten weg te gooien.

Reacties (10)
08-05-2020, 14:18 door souplost
Wie verdelgt dit Chinese onkruid?
08-05-2020, 14:55 door Anoniem
Ik heb er ook een paar hangen, maar helemaal los van internet en verbonden met Synology surveillance station.
08-05-2020, 16:17 door Anoniem
ja, wel grappig dat de consumentenbond zich druk maakt over camera's van china die MISSCHIEN door iemand bekeken kunnen worden (en dat soort camera's zetten de meeste mensen toch niet op hun WC pot maar meer voor de oprit/auto/voordeur dus lekker boeien dat iemand uit de VS 5 minuten kijkt en dan weer weg gaat omdat er geen zak te beleven valt...

maar over fecesbook, windows, apple, geen stom woord...
gelukkig kunnen ze zich bij de CB zich druk maken over zwarte bekers en de pot en de ketel lekker laten hangen.
tis maar waar je lekker naar kunt trappen...
een vage chineese fabriek past wel in het lijstje van makkelijke slachtoffers die niet miljarden kunnen uitgeven aan legal fees zoals de echte problemen die CB met rust laat..

mietjes zijn het... vraag me af of ze nog wat platenspelers getest hebben met transportschroeven vast..
08-05-2020, 18:34 door Anoniem
Een stap verder is de toegang ombuigen naar een opname in een DDOS netwerk of andersoortige botnet en je hebt er weer een hoop ellende bij. Bijzonder blijft het dat dit niet nieuw is, maar dat ze nu pas verbetering beloven.
08-05-2020, 18:36 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb er ook een paar hangen, maar helemaal los van internet en verbonden met Synology surveillance station.
Beetje jammer dat je op een Synology niet makkelijk een extra VLAN kunt toevoegen voor een lokaal gescheiden netwerk voor zo iets. Dat is wel een omissie in die dingen. Via een goede router kan het natuurlijk wel, maar als een VLAN ook kon dan zou je het met een switch kunnen oplossen.
08-05-2020, 23:03 door [Account Verwijderd]
Zo'n uid is veelal niet de issue. Dat maakt het zoeken mogelijk, maar daarmee ben je nog niet binnen. Maar dat zoeken lukt ook feilloos met Shodan.

Open telnet poorten wel en dat zie je te vaak in dat soort troep.

Nog een fraaie;

https://www.zdnet.com/google-amp/article/for-8-years-a-hacker-operated-a-massive-iot-botnet-just-to-download-anime-videos/
11-05-2020, 19:58 door Anoniem
De onveilige IP-camera('s) via een router op een veilige manier koppelen kan door gebruik SPIN van SIDN.NL, kan je ook in de gaten houden welke verbindingen worden opgezet (en blokkeren); zie: https://spin.sidnlabs.nl/nl/software/
12-05-2020, 20:00 door Anoniem
.
Dat krijg je wanneer je het de Chinezen onmogelijk maakt om westerse encryptiemethoden te stelen. Maar Trump zal Obama wel weer de schuld geven.
12-05-2020, 23:21 door Anoniem
Door Anoniem: .
Dat krijg je wanneer je het de Chinezen onmogelijk maakt om westerse encryptiemethoden te stelen. Maar Trump zal Obama wel weer de schuld geven.
Hoeveel heeft Amerika dan wel niet gestolen?
03-04-2021, 10:46 door Anoniem
Ik heb de P2P uitgezet, het logische gevolg is dat de HiCam app het niet meer doet. Maar omdat deze camera draait op mijn Synology heb ik toch toegang via de DS Cam app. En uiteraard had ik admin admin wachtwoord al gewijzigd. Mijn vraag is, heb ik door de P2P uit te zetten het wat veiliger gemaakt?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.