De Consumentenbond slaat alarm over onveilige Chinese ip-camera's in Nederland, die het met onkruid vergelijkt. Aanleiding is nieuw onderzoek, waaruit blijkt dat 27.000 Nederlandse ip-camera's risico lopen om door aanvallers te worden overgenomen. Het probleem wordt veroorzaakt doordat de camera's van een voorspelbaar uniek identificatienummer (UID) gebruikmaken.
"Hackers scannen het internet en vinden met slimme zoekopdrachten talloze camera’s met vergelijkbare UID's. Ze sturen een bericht naar de bijbehorende server en kunnen dan contact maken met zo’n camera. Het in te voeren wachtwoord is meestal zwak beveiligd, zodat een beetje hacker deze kan kraken", zegt Karen Reijneveld van de Consumentenbond.
De voorspelbare UID's zijn onderdeel van een bepaalde module (ILnkP2P) die in camera’s van honderden merken zit. Al die merken maken weer gebruik van verschillende apps om de camera's te bedienen. Gebruikers installeren de mobiele app en scannen de barcode op het apparaat of voeren het zescijferige UID in. De p2p-software regelt de rest. De iLnkP2P-apparaten bieden geen authenticatie of versleuteling en zijn eenvoudig te enumereren. Een aanvaller kan zo op afstand verbinding met de apparaten maken.
Vervolgens is het mogelijk om met de camera mee te kijken, het wachtwoord te wijzigen of andere aanvallen uit te voeren. De Consumentenbond stelt dat met name ip-camera's die via de CamHi-app zijn te bedienen risico lopen. Deze app is ontwikkeld door de Chinese fabrikant HiChip, die voor 38 procent van de 27.000 onveilige ip-camera's in Nederland verantwoordelijk is.
In dit overzicht van de Consumentenbond zijn meer dan veertig cameramerken te vinden die met de CamHi-app werken. "Wereldwijd gaat het inmiddels om 3,5 miljoen camera’s. Met de komst van Amazon naar Nederland staat de deur naar dit soort 'Chinees onkruid' wagenwijd open", stelt Reijneveld. De Consumentenbond heeft Amazon gevraagd om de onveilige camera's uit de verkoop te halen. Ook de Britse consumentenorganisatie Which? heeft Amazon erop aangesproken.
Fabrikant HiChip heeft tegenover de Consumentenbond verbeteringen beloofd. De problemen met de iLnkP2P-apparaten zijn niet nieuw. Vorig jaar april sloeg beveiligingsonderzoeker Paul Marrapese hier al alarm over. Destijds had hij twee miljoen kwetsbare IoT-apparaten gevonden. Marrapese adviseerde eigenaren om de apparaten weg te gooien.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security Officer
36 - 40 uur
Als Security Officer zorg je dat het infrastructuur platform, de -broncode en de VECOZO werkplek van VECOZO zo min mogelijk kwetsbaarheden kennen. Dit doe je door kwetsbaarheden inzichtelijk te maken en op te lossen. Zo speel jij een cruciale rol in de beveiliging van al onze gegevens en bedrijfsmiddelen.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.