image

Amerikaan aangeklaagd voor verwijderen clouddata ex-werkgever

vrijdag 8 mei 2020, 14:26 door Redactie, 5 reacties

Een 46-jarige Amerikaanse man is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het verwijderen van de clouddata van zijn voormalige werkgever. De man was werkzaam voor een bedrijf dat medische apparatuur produceert. In 2017 vertrok hij bij het bedrijf. Ruim een jaar later op 2 november 2018 wist hij zonder toestemming op de cloudserver van zijn voormalige werkgever in te loggen, zo stelt de openbaar aanklager.

De server werd gebruikt voor het ontwikkelen en bewaren van marketinggerelateerd materiaal, waaronder e-mailcontactlijsten, marketingtemplates en brochures. Volgens de aanklacht kopieerde hij alle gegevens naar een eigen server en verwijderde vervolgens de data van de cloudserver van het bedrijf. De reactie op het incident, het uitvoeren van een onderzoek en het herstellen van de verwijderde data kostte het bedrijf meer dan 5.000 dollar.

De Amerikaan is nu aangeklaagd voor het zonder toestemming inloggen op een beveiligde computer en het veroorzaken van meer dan 5.000 dollar aan schade. De grens van 5.000 dollar wordt in de VS gehanteerd om vergrijpen zwaarder te kunnen bestraffen. In dit geval kan de man worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar en een boete van 250.000 dollar.

Reacties (5)
08-05-2020, 15:56 door Anoniem
"In dit geval kan de man worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar en een boete van 250.000 dollar." Dat die werkgever zo nalatig is geweest de logingegevens van die man te blokkeren, haal ik niet uit het artikel. Typisch de USA met zijn contraproduktiviteit en zijn hypocrisie: Gewoon een nobody die een straf krijgt voor een vrij licht vergrijp als zijnde dat hij aan kinderen heeft gezeten. En hoe gaat de man de boete betalen? Door anderen nóg meer schade te berokkenen zoals drugshandel oid?
10-05-2020, 23:34 door souplost
Ook niet slim om het vanaf zijn eigen ip adres te doen.en vrij dom van dat bedrijf om het password niet te resetten van blijkbaar een gedeeld account. Misschien hebben ze hem wel uitgelokt.
Hypocriet land. Ik ga er niet meer heen.
11-05-2020, 08:16 door Anoniem
Dit heeft weinig met het land te maken denk ik, als je in Nederland computervredebreuk pleegt word je ook bestraft. En ja, het bedrijf had de wachtwoorden moeten aanpassen maar dat geeft de ex-werkgever niet het recht om zich zelf toegang te verschaffen. Zelfde geldt als jij je voordeur per ongeluk open laat staan geeft dit niet een voorbijganger het recht om even binnen te stappen.

Dus ja, hij heeft een misdrijf gepleegd en ja daar mag hij voor gestraft worden. Hoe hij de boete gaat betalen is niet echt relevant. Het zou erg raar zijn als we de hoogte van de straf gaan koppelen aan wat iemand bereid is te doen of kan doen...zo werkt het niet.
11-05-2020, 08:56 door Anoniem
Door souplost: Ook niet slim om het vanaf zijn eigen ip adres te doen.en vrij dom van dat bedrijf om het password niet te resetten van blijkbaar een gedeeld account. Misschien hebben ze hem wel uitgelokt.
Hypocriet land. Ik ga er niet meer heen.

In Nederland is dit ook strafbaar en moet je niet verbaasd opkijken dat je hiervoor ook aangepakt wordt. Dat het account al dan niet geblokkeerd is maakt niet uit. Als oud-werknemer weet je dat je daar niet (meer) hoort te zijn.
11-05-2020, 11:25 door Anoniem
ok waar was de backup?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.