image

Kabinet verlengt subsidieregeling voor digitale data-uitwisseling in de zorg

donderdag 14 mei 2020, 11:26 door Redactie, 4 reacties

Het kabinet heeft de subsidieregeling verlengd die elektronische gegevensuitwisseling in de zorg moet stimuleren. Vorig jaar maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat er 90 miljoen euro wordt uitgetrokken voor digitale data-uitwisseling in de zorg. Volgens het ministerie zorgt het digitaal uitwisselen van patiëntgegevens voor een betere kwaliteit in de zorg. Zorgprofessionals zouden eerder alle informatie van een patiënt digitaal beschikbaar hebben en patiënten en mantelzorgers kunnen meer inzicht in hun zorg krijgen.

De subsidieregeling InZicht bestaat op het moment uit twee modules die betrekking hebben op de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) van de patiënt en het digitaal uitwisselen van gegevens. In de PGO-module slaan zorgaanbieders alle gegevens digitaal op en maken de gegevens beschikbaar voor de Persoonlijke Gezondheidsomgeving van de patiënt. Bij de eOverdracht-module gaat de zorgaanbieder bij de verpleegkundige overdracht digitaal gegevens uitwisselen met de zorgprofessionals.

Het ministerie laat weten dat de afgelopen anderhalve jaar zestien samenwerkingsverbanden in zogenoemde proeftuinen ervaring hebben opgedaan met het uitwisselen van gegevens. Daarnaast is ook kennis opgedaan met het aanvraagproces voor de InZicht-regeling. Daaruit kwam naar voren dat er doorgaans meer tijd nodig is voor een subsidieaanvraag en het behalen van resultaten. "Om die reden is de looptijd van de regeling met 1 jaar verlengd tot eind 2022", aldus het ministerie.

Reacties (4)
14-05-2020, 11:35 door Anoniem
En? Hoeveel gegevens liggen er in die proeftuinen al op straat???
14-05-2020, 12:10 door Anoniem
Lalala EPD/LPD via de achterdeur. Is ze nog eens 90 miljoen euro waard. Waarom? Om met de digitale muziek mee te lopen.

Als ze nou eerst eens zorgden dat "de zorg" niet helemaal kapotstuk is... maarja, ze doen in de rest van het land precies hetzelfde. Iedereen aan de "mijnoverheid" om maar "digitaal" te doen, en ondertussen is het nog steeds een gierend zooitje binennin de belastingdienst, bij het UWV, bij het SVB, noem maar op.

Dit is de schijn najagen en het mag wat kosten. Bijvoorbeeld elke werkelijke keuze van de patiënt zelf wordt met graagte overboord gezet, of het nu hiermee is, of vanwege "corona", of ten bate van de verzekeraars, of noem maar op. Mee zul je, keuze krijg je niet.
14-05-2020, 12:34 door karma4
Door Anoniem: En? Hoeveel gegevens liggen er in die proeftuinen al op straat???
We hebben nu net het oplopende probleem dat door een gebrek aan juiste tijdige gegevens de grondrechten van vele geschonden zijn. Heb je iets van de corona crisis meegekregen en wat er in de zorg allemaal ontbrak?
14-05-2020, 12:46 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: En? Hoeveel gegevens liggen er in die proeftuinen al op straat???
We hebben nu net het oplopende probleem dat door een gebrek aan juiste tijdige gegevens de grondrechten van vele geschonden zijn. Heb je iets van de coronacrisis meegekregen en wat er in de zorg allemaal ontbrak?
Dat heeft alles met voorbereiding(, gebrek aan,) en niets met het opengooien van iedereen zijn dossier te maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.